شناسهٔ خبر: 64640022 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

مهم‌ترین رخدادهای نجومی در سال ۲۰۲۴ + تصاویر

صاحب‌خبر -

شفقنا- سال ۲۰۲۴ برای علاقه‌مندان به نجوم، سال پربرکتی است؛ این سال با یک بارش شهابی در هفته اول آغاز شد و هنوز رخدادهای نجومی زیادی در پیش هستند که بعضی از آن‌ها حتی با چشم غیر مسلح هم قابل مشاهده‌اند.

به گزارش شفقنا، ایسنا به نقل از گجت نیوز نوشت: در سال ۲۰۲۴ شاهد یک خورشید گرفتگی نادر، چند ابرماه، گذر دنباله‌دارها و دو بارش‌ شهابی هستیم؛ برای اطلاع از جزئیات و تاریخ این رخدادهای نجومی همراه شوید.

مهم‌ترین رخدادهای نجومی سال ۲۰۲۴ (۱۴۰۳ شمسی)

اعتدال بهاری، ۱ فروردین ۱۴۰۳

اعتدال بهاری در نیمکره شمالی به لحظه‌ای گفته می‌شود که خورشید از دید ناظر زمینی از صفحه استوای سماوی می‌گذرد و سپس حرکت خود را به سمت شمال آسمان در پیش می‌گیرد. این پدیده که ناشی از انحراف محوری زمین و گردش آن به دور خورشید است، فرصتی را برای رویت شفق‌های قطبی در نواحی اطراف قطب فراهم می‌کند.

از آنجایی که پیش‌بینی می‌شود چرخه خورشیدی در سال ۲۰۲۴ به اوج خود برسد، شفق‌ها نیز می‌توانند نمایش شورانگیزتری داشته باشند.

خورشید گرفتگی کامل، ۲۰ فروردین ۱۴۰۳

یک کسوف کامل تا چند ماه دیگر در آمریکای شمالی رخ خواهد داد. این خورشید گرفتگی که ۴ دقیقه و ۲۸ ثانیه طول خواهد کشید؛ در مناطق شمالی مکزیک، ۱۵ ایالت آمریکا و ۵ استان کانادا قابل رویت خواهد بود.

دنباله دار پونز-بروکس: ۲ اردیبهشت ۱۴۰۳

در این سال فرصت خوبی برای دیدن دنباله‌دارها وجود دارد. دنباله دار آتشفشانی Pons-Brooks که هر ۷۱ سال یکبار به دور خورشید می‌گردد، در حدفاصل ماه‌های مارس تا آوریل ۲۰۲۴ با دوربین دوچشمی در آسمان شب قابل رویت می‌شود. در تاریخ ۲ اردیبهشت اما به روشن‌ترین حالت خود می‌رسد که بهترین زمان برای دیدن آن است.

بارش شهابی اتا دلوی، ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

عامل یکی از دو بارش شهابی سال ۲۰۲۴، ذرات غبار و بقایای سنگی به‌جا مانده از دنباله‌دار هالی در منظومه شمسی است. بارش شهابی اتا دلوی (Eta Aquariids) در شب‌های بدون ماه اتفاق می‌افتد و تاریکی آسمان، دیدن ۱۰ تا ۲۰ شهاب را در هر ساعت، تضمین می‌کند.

بارش شهابی برساوشی، ۲۲ و ۲۳ مرداد ۱۴۰۳

وجود شهاب‌های درخشانی که معمولا با چشم غیر مسلح هم قابل رویت هستند، بارش شهابی برساوشی را به یکی از معروف‌ترین شهاب‌باران‌های سال تبدیل کرده است. این‌بار هم آسمان شب، تاریکی مناسبی برای دیدن این پدیده خواهد داشت و اگر شانس و مهارت کافی داشته باشید، می‌توانید جلوه‌ای کم‌نظیر از کهکشان راه شیری را ببینید.

مقابله زحل، ۱۸ شهریور ۱۴۰۳

در اواخر تابستان آینده، زحل در نورانی‌ترین حالت خود خواهد بود؛ چرا که بین زمین و خورشید قرار می‌گیرد؛ پدیده‌ای که به‌اصطلاح مقابله یا رویارویی (Opposition) نامیده می‌شود. این بهترین فرصت برای دیدن سیاره زیبای منظومه شمسی است؛ البته برای دیدن حلقه‌های آن، دست‌کم باید یک تلسکوپ کوچک داشته باشید.

دنباله دار سوچینشان-اطلس، ۲۲ مهر ۱۴۰۳

این یکی از دنباله‌دارهای تازه کشف شده است و یک سال بیشتر از اولین رصد آن نمی‌گذرد. انتظار می‌رود در بامداد ۲۲ مهر ۱۴۰۳، این دنباله‌دار در نورانی‌ترین حالت خود باشد و بهترین فرصت برای تماشای آن!

ابرماه شکارچی، ۲۶ مهر ۱۴۰۳

ابرماه شکارچی که در تاریخ ۲۶ مهر به‌وقوع می‌پیوندد، یکی از سه سوپرمون سال ۲۰۲۴ و بزرگ‌ترین آن‌هاست. ماهِ کامل در این تاریخ به نزدیک‌ترین فاصله از زمین می‌رسد و با روشنایی خود، زینت‌بخش آسمان شب خواهد شد. در نواحی ساحلی، تاثیر آن روی جزر و مد هم محسوس خواهد بود.

مقابله مشتری، ۱۷ آذر ۱۴۰۳

در این تاریخ، سیاره غول‌پیکر منظومه شمسی پرنورتر از همیشه در آسمان شب خواهد درخشید. دارندگان تلسکوپ، می‌توانند از این فرصت برای دیدن چهار قمر و لکه سرخ بزرگ مشتری (یک طوفان چرخان عظیم در سطح سیاره) استفاده کنند.

نظر شما