شناسهٔ خبر: 6119532 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تعامل | لینک خبر

ميزگرد داغ شبکه الجزيره با حضور موسويان و 2 ديپلمات سابق آمريکايي

چرا ايران نبايد بمب اتم داشته باشد؟

موسويان: 5 کشوري که با ايران مذاکره مي کنند 50 سال ان.پي.تي را نقض کرده اند

صاحب‌خبر -

شبکه الجزيره آمريکا ميزگرد داغي با حضور «حسين موسويان» مذاکره کننده هسته اي اسبق ايران، «لينکلن بلوم فيلد» معاون وزير خارجه آمريکا در دوره بوش و «گرک تيلمن» ديپلمات سابق وزارت خارجه آمريکا و عضو ارشد انجمن کنترل تسليحات آمريکا برگزار کرد. پرسش اصلي اين نشست رسانه اي اين بود که «چرا ايران نبايد بمب اتم داشته باشد؟». موسويان در اين نشست به صراحت به بيان استدلال هاي خود درباره صلح آميز بودن برنامه هسته اي ايران پرداخت و تاکيد کرد که «به دو دليل ايران بمب اتمي ندارد و نمي خواهد داشته باشد ؛ نخست به دليل فتواي رهبر عالي ايران در مورد حرام بودن همه سلاح هاي اتمي و کشتار جمعي؛ بايد در نظر داشت که هيچ کشور اسلامي در اين سطح و با اين جديت چنين فتواي مذهبي را ارائه نکرده است و دليل ديگر عضويت ايران در معاهده ان.پي.تي است؛ ايران از اولين کشورهاي امضا کننده اين معاهده بوده و نخستين کشور ارائه کننده پيشنهاد عاري سازي خاورميانه از سلاح هاي هسته اي است.» وي در اين نشست گفت که «۵ کشور طرف مذاکره کننده با ايران خود50 سال است که ناقض پيمان منع اشاعه هسته‌اي هستند.» اين گفت و گو را در ادامه مي خوانيد.

سوال مجري از موسويان: چرا ايران نبايد بمب اتم داشته باشد؟

موسويان: به دو دليل. دليل اول فتواي رهبر عالي ايران در مورد حرام بودن کليه سلاحهاي اتمي و کشتار جمعي. هيچ کشور اسلامي در اين سطح و با اين جديت چنين فتواي مذهبي را ارائه نکرده است. دوم: عضويت ايران در معاهده ان پي تي است. ايران از اولين کشورهايي بوده که معاهده را امضا کرده و اولين کشوري بوده که پيشنهاد عاري سازي خاورميانه از سلاحهاي هسته اي را ارائه کرده است. بنابراين هم بر اساس اعتقادات ديني و هم تعهدات بين المللي ايران مخالف سلاح هسته اي است و معتقد است که هيچ کشوري حق داشتن اين سلاح ها را ندارد.

سوال مجري از موسويان: پس چرا اين همه شبهه در مورد ايران وجود دارد؟

اين شبهات به خاطر 35 سال خصومت آمريکا با ايران است. بي اعتمادي هم محدود به مسئله هسته اي نيست. آمريکا و ايران در مورد سلاحهاي کشتارجمعي و هسته اي و تروريسم و بحران هاي منطقه اختلافات اساسي دارند.

سوال مجري ازبلوم فيلد:اگر ايران بمب مي خواهد چرا نبايد بمب داشته باشد؟

من با موسويان موافقم که مشکل به هسته اي محدود نيست. وندي شرمن مذاکره کننده آمريکايي گفت که ايران 20 سال پنهان کاري کرده است و گزارش هاي آژانس نشان مي دهد که برنامه هسته اي ايران با يک برنامه صلح آميز فاصله زيادي داشته است.

سوال مجري از موسويان:آيت ا... خامنه اي گفته که تحريم ها همان اول بايد برداشته شود و آژانس حق بازرسي از مراکز نظامي را ندارد و مستقل نيست. آيا ايشان به دنبال نابودي توافق است؟

اول بگذاريد جواب آقاي بلوم فيلد را بدهم که چرا خانم شرمن اشتباه گفته است. 11 سال است که ايران بيش از 7000 نفر-ساعت اجازه بازرسي داده و مکررا هم آژانس تاييد کرده که هيچ نشانه اي به سمت ساخت سلاح مشاهده نشده است. ايران و قدرت هاي جهاني قبلا توافق کرده اند که ميزان معاهده ان پي تي است. ايران با تعهدات حداکثري در چهارچوب اين معاهده موافقت کرده است و آيت ا...خامنه اي هم موافقند. ايران با تمام اقدامات اعتماد ساز در تاسيسات غني سازي و آب سنگين در مورد عدم انحراف برنامه هسته اي اش به سمت ساخت بمب اتم موافقت کرده است هرچند برخي از اين موارد فراتر از معاهده ان پي تي است. رهبر عالي ايران هم در اين موارد مخالفتي نکرده است. آنچه که رهبر عالي ايران مخالفت کرده با موارد زياده خواهي آمريکااست مثل بازجويي از دانشمندان هسته اي و بازرسي از مراکز نظامي.شما مي دانيد که تعدادي از دانشمندان هسته اي ايران ترور شده اند. هيچ متخصص هسته اي در ايران حاضر نيست با معرفي به آژانس جانش را به خطر بيندازد. هيچ کشوري اجازه بازديد از مراکز نظامي را نداده و نمي دهد. ايران با آنچه که در چهارچوب پروتکل الحاقي ، قانوني است مخالفتي نخواهد داشت.

سوال مجري ازبلوم فيلد:آيا قبول داريد حرف هاي آقاي موسويان را؟

ايران آمريکايي ها را گروگان گرفت.ايران از تروريسم حمايت کرد.ايران تعهدات زيادي را زير پا گذاشته است. آنها در مورد تحريم ها در دوره صدام تقلب کرده اند.

مجري: شما در مورد حقوق بشر صحبت مي کنيد. آقاي ظريف گفت اين اسراييل که بمب اتم دارد.

موسويان: آقاي سفير! ما اينجا در مورد سلاح هاي کشتار جمعي بحث مي کنيم. ايران بزرگترين قرباني سلاح هاي کشتار جمعي بعد از جنگ جهاني دوم است. صدام سلاح شيميايي عليه ايران استفاده کرد. آمريکا و اروپا در تامين مواد و تکنولوژي ساخت و استفاده از اين سلاح ها به صدام کمک کردند. بيش از 100 هزار ايراني کشته يا زخمي شدند.آيا شما حالا ايران را در مورد سلاح هاي کشتار جمعي محکوم مي کنيد؟

بلوم فيلد: حمايت آمريکا جاي سوال دارد.

موسويان: 700 صفحه اسناد کنگره آمريکا وجود دارد دال بر اينکه آمريکا مواد و تکنولوژي اين سلاحها را به عراق فروخت.آقاي سفير! يادتان نرود که صدام به قصد تجزيه ايران به کشور ما تجاوز کرد و آمريکا هم از تجاوز صدام حمايت کرد.

بلوم فيلد: ما کمک کوچکي به صدام کرديم.

سوال مجري از گرک تيلمن:نظر شما در مورد بحث چيست؟

گرک فيلمن:معاهده ان پي تي قدرت هاي جهاني را موظف کرده سلاحهايشان را نابود کنند. ايران برخلاف پاکستان و اسراييل و هند عضو ان پي تي است و بمب هسته اي هم ندارد. ايران از نظر مذهبي هم مخالف بمب است. مشکل اين است که طبق گزارشهاي آژانس ايران به تعهدات خود در قالب ان پي تي خوب عمل نکرده است.

سوال مجري از موسويان: آيا شما معتقديد که مسائل در مورد ايران تحريف شده يا درست درک نشده است؟

هر دو. هم مسائل عليه ايران تحريف شده و هم درست درک نشده. حتي گزارش سازمان هاي اطلاعاتي آمريکا در 2007 و 2011 صراحت دارد که ايران نه بمب هسته اي دارد و نه تصميم به ساخت بمب هسته اي دارد. اما اجازه دهيد برويم به بحث اصلي. هدف اول ان پي تي خلع سلاح هسته اي است. پنج قدرتي که امروز با ايران مذاکره مي کنند حدود 50 سال است که معاهده ان پي تي را نقض کرده اند. هنوز آمريکا و انگليس حدود 20 هزار بمب اتم دارند.دومين هدف ان پي تي عدم اشاعه سلاح هسته اي است. هند و پاکستان و اسراييل بمب هسته اي ساختند و شما مي بينيد که همين 5 قدرت جهاني با آنها رابطه استراتژيک هم برقرار کرده اند.

بلوم فيلد: آمريکا سلاح هاي هسته اي را کاهش داده است.آمريکا ضامن امنيت بسياري از کشورهاست مثل ژاپن. آقاي موسويان به استفاده صدام از بمب اشاره کرد در حاليکه ايران از بشار اسد حمايت مي کند و بشار هم سلاح شيميايي عليه شهروندانش استفاده مي کند.

موسويان: بحث استفاده از سلاح شيميايي و حمايت از بشار اسد دوتا موضوع جداست. آمريکا خوب مي داند که اگر کمک و موضع ايران نبود دولت سوريه خلع سلاح شيميايي را نمي پذيرفت.ايران با سلاح شيميايي مخالف است. تنها وتنها همکاري مشترک ايران و آمريکا و روسيه بود که سلاح هاي شيميايي دولت بشار اسد نابود شد.

سوال از تيلمن:چرا برخوردها با ايران متفاوت است؟

تيلمن: در اين توافق جديد با ايران مسئله شفافيت همان طور که موسويان گفت حل مي شود.

نظر شما