شفقنا-«عبدالفتاح البرهان»، رئیس شورای حاکمیتی سودان اعلام کرد حملات روزهای اخیر نیروهای واکنش سریع «تلاشی برای کودتاست.»
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از اسپوتنیک، البرهان افزود: حملات نیروهای واکنش سریع به رهبری «محمد حمدان دقلو» معروف به حمیدتی تلاشی برای کودتا و شورش و نافرمانی علیه دولت است و در صورتی که دستگیر شود، وی در برابر دستگاه قضایی محاکمه خواهد شد.
شهرهای مختلف سودان برای سومین روز متوالی شاهد درگیری مسلحانه بین نیروهای رسمی ارتش و واحدهای شبهنظامی واکنش سریع است، به طوریکه بر اساس آخرین آمار، شمار کشتهشدگان غیرنظامی به نزدیک یکصد نفر رسیده است.
با وجود افزایش فشارهای دیپلماتیک، نه ارتش و نه شبهنظامیان تمایلی به مذاکره و پایان دادن به این خصومتها ندارند و هر کدام ادعا میکنند که کنترل مکانهای راهبردی شهرهای مختلف از جمله خارطوم را در دست دارند.
«خارطوم» پایتخت سودان و «أم درمان» شهر همجوار آن شاهد حضور خودروهای زرهی، کامیونهای مجهز به مسلسل و پرواز جنگندهها است و آتش درگیری در سایر شهرهای این کشور هم شدت گرفته است.
برآورد شده است که طرفین نزاع فقط در پایتخت این کشور بیش از دهها هزار جنگجو دارند.
یک مقام نظامی که نخواست نامش فاش شود، گفته است که در نیالا مرکز استان دارفور جنوبی، دو طرف برای تحت کنترل درآوردن فرودگاه شهر با هم درگیر هستند. این مقام گفت که جنگ همچنین به مناطق شرق کشور از جمله استانهای کسَلا و القضارف در مرزهای اتیوپی و اریتره کشیده شده است.
سندیکای پزشکان سودان امروز دوشنبه اعلام کرد که حداقل ۴۱ غیرنظامی روز یکشنبه کشته شدند و مجموع کشته شدگان در دو روز گذشته به ۹۷ تن نفر رسید.
علت ظهور درگیری مسلحانه چه بود؟
این درگیری ها بخشی از جنگ قدرت بین ژنرال عبدالفتاح البرهان فرمانده نیروهای مسلح، و ژنرال محمد حمدان دَقَلو رهبر گروه شبهنظامیان موسوم به «نیروهای واکنش سریع» است. هر دو ژنرال نامبرده در گذشته با یکدیگر متحد بودند و مشترکا کودتای نظامی اکتبر ۲۰۲۱ را ترتیب دادند، کودتایی که موجب شد گذار سودان به دموکراسی را از مسیر خود خارج کند.
اکنون ژنرال البرهان خواستار برچیدن نیروهای تحت فرماندهی دقلو است و آن را «شبه نظامیان شورشی» مینامد.
در ماههای اخیر، انتظار میرفت که با حمایتهای بینالمللی، مذاکرات برای به نتیجه رسیدن گذار به دموکراسی به سرانجام برسد، اما تنشهای فزاینده بین برهان و دقلو توافق با احزاب سیاسی را به تاخیر انداخت. این تنشها ناشی از اختلاف نظر در مورد چگونگی ادغام «نیروهای پشتیبانی سریع» در نیروهای مسلح و همچنین نحوه نظارت بر این روند است. این ادغام شرط کلیدی توافقنامه انتقالی سودان با گروههای سیاسی است که همچنان به امضا نرسیده است.
طبق گزارش سازمان ملل، حدود ۱۶ میلیون نفر برابر با یک سوم جمعیت سودان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
سودان از زمان استقلال خود در دهه ۱۹۵۰ میلادی، به کودتاهای مکرر نظامی و درگیریهای داخلی شناخته شده است. درگیری داخلی ده ساله منجر به جدایی سودان جنوبی در سال ۲۰۱۱ شد.