سازمان ملل با اعلام این که تعداد آوارگان به 60 میلیون نفر رسیده، اذعان کرد قادر به رسیدگی به وضعیت آن ها نیست
سازمان ملل در گزارشی 56 صفحه ای، اعلام کرد، تعداد افرادی که در سال ۲۰۱۴ در سطح جهان به دلیل جنگ، بحران و یا تحت تعقیب قرار گرفتن، آواره شدهاند، نزدیک به ۶۰ میلیون نفر رسیده است. آماری تکاندهنده که از جنگ جهانی دوم به این سو بیسابقه بوده است. سازمان ملل اقرار کرده دیگر قادر به رسیدگی به وضعیت این آوارگان نیست.
تاکنون بزرگترین آمار آوارگان جهان در طول تاریخ به ایام جنگ جهانی دوم اختصاص داشت. در خلال این جنگ که بزرگترین واقعه انسانی جهان محسوب میشود 50 میلیون نفر آواره شده بودند. اما بیتردید جهان اکنون نیز در جنگ و خشونتی به سر میبرد که در ویرانی و آسیبهای انسانی چیزی از جنگ جهانی دوم کم ندارد. این واقعیتی غیر قابل انکار است. واقعیتی که به دنبال آن واژه هایی چون کشتار، ویرانی و آوارگی در ذهن نقش میبندد. کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان از همین رو گزارش خود از وضعیت و شمار آوارگان جهان را با عنوان «جهان در جنگ» منتشر کرده است. مطابق گزارش این نهاد بینالمللی، در طول 4 سال گذشته ۱۵ بحران و جنگ بروز کرده یا از سرگرفته شده که باعث شدهاند، شمار افرادی که در سال 2014 مجبور به فرار از خانه و کاشانه خود شدند، با 3/8 درصد افزایش نسبت به سال 2013 به رقم 5/59 میلیون نفر برسد. بر اساس این گزارش همچنین در سال 2014 روزانه 42 هزار و 500 نفر آواره شدند. حال آنکه این رقم در سال 2013 به 32 هزار نفر میرسید. این به آن معنا است که از هر 122 نفر در جهان یک نفر آواره است و جایی برای زندگی ندارد. در میان این 5/59 میلیون نفر، 5/19 میلیون نفر مهاجر بودند و 2/38 میلیون نفر هم افرادی بودند که به دلیل بلایای طبیعی و یا بحرانهای داخلی در داخل کشورشان، مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شدند و 8/1 میلیون نفر هم در انتظار پناهندگی به سر میبرند. بخش تلخ تر این گزارش هم به وضعیت اسفبار کودکانی اشاره میکند که بیش از 50 درصد از آوارگان جهان را تشکیل میدهند.
سوریه و اوکراین، قطبهای مهاجر خیز
آنتونیو گوترس، رئیس کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان که چکیدهای از این گزارش را در جمع خبرنگاران تشریح میکرد، تأکید کرده بحرانهای داخلی و درگیریهای نظامی در کشورهایی همچون سوریه، سودان جنوبی و اوکراین موجب به وجود آمدن موج گسترده آوارگان در جهان بوده است. بر اساس گزارشی که سازمان او منتشر کرده است، بیشترین شمار آوارگان در سال 2014 به آوارگان بحران سوریه با 11 میلیون نفر جمعیت اختصاص داشته است. پس از سوریه کشور افغانستان با دو میلیون و ۶۰۰ هزار تن، بیشترین شمار آوارگان جهان را در سال ۲۰۱۴ داشته و سومالی هم با یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن در رده سوم این فهرست قرار دارد. اما اروپا نیز عمدتاً به دلیل بحران اوکراین در افزایش آمار آوارگان جهان بینصیب نبوده است. تعداد آوارگان در اروپا با افزایشی ۵۰ درصدی به 7/6 میلیون نفر رسیده است. آنتونیو گوترس میگوید: متأسفانه مردم فکر میکنند گروههای حقوق بشری و بشردوستان میتوانند این وضعیت آشفته را ساماندهی کنند اما واقعیت این است که دیگر کاری از دست این نهاد بر نمیآید زیرا ظرفیت این نهاد به پایان رسیده است. ما دیگر قادر به کمک به این آوارگان نیستیم.
آوارگان به کجا میروند؟
جمعیت آوارگان به 5/59 میلیون نفر میرسد. جمعیتی که خود میتواند، یک کشور نسبتاً بزرگ را تشکیل بدهد. اما این آوارگان بیجا و بیکشور به کجا میروند؟ کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل برای نخستین بار از ترکیه به عنوان کشوری که میزبان بیشترین شمار پناهجویان شده، نام برده است. این کشور تا کنون نزدیک به یک میلیون و ۶۰۰ هزار آواره را در خود جای داده است. پس از آن پاکستان در مکان دوم قرار گرفته است.
البته اگر تعداد پناهجویان پذیرفته شده با محاسبه میزان مساحت یک کشور در نظر گرفته شود، لبنان در مکان اول قرار دارد. این کشور با اینکه 10 هزار کیلومتر مربع مساحت دارد، یک میلیون و ۱۵۰ هزار پناهجو را پذیرا شده است. این در حالی است که خود تنها ۴ میلیون جمعیت دارد.
قاره سبز با بحران ورود مهاجران اغلب آفریقایی مواجه است. در سال ۲۰۱۴ به ترتیب آلمان و فرانسه بیشترین میزان ثبت درخواست پناهجویی در خاک خود را داشتهاند. پس از آن امریکا و سوئد قرار دارند.
گزارش تکان دهنده از آوارگان جنگ
صاحبخبر -