گروه بین الملل: هنوز خروجی این جلسات مشخص نیست. اما نماینده روسیه در وین اعلام کرد: امروز بار دیگر با هماهنگکننده اتحادیه اروپا در گفتگوهای وین در مورد برجام ملاقات کردم. به نظر می رسد در حال پیشرفت هستیم و ادامه این روند منجر به دستیابی به توافق نهایی شود.
به گزارش بولتن نیوز، اولیانوف اعلام کرده که ایرانیها درصدد یافتن راهحل هستند. پنج ثانیه تا خط پایان فاصله داریم. موضوعات باقیمانده باید هر چه زودتر حل شود و ما از موضع ایران در خصوص موضوعات پادمانی بین ایران و آژانس حمایت می کنیم. هدف مذاکرات این است که برجام به طور کامل آنچه را در سال ۲۰۱۵ به دست آوردیم احیا کنیم. اینکه توافق هستهای را احیا و تحریمهای ایران را رفع کنیم.
اما گره برجام چیست و مانع توافق کدام است؟ آنگونه که منابع خبری و گزارشها میگویند رفع حداکثری تحریمها و کوچک کردن لیست تحریمها، دریافت ضمانتهای کافی برای خارج نشدن دوباره آمریکا از برجام و اعلام خاتمه سوالات و ابهامات آژآنس درباره موضوعات پادمانی، سه موضوع مهمی هستند که در دور تازه مذاکرات در وین میان ایران و آمریکا و نماینده اتحادیه اروپا مورد بحث است.
محمد جمشیدی معاون امور سیاسی دفتر رییس جمهور هم پیش از این اعلام کرده بود که در تمامی گفتگوهای تلفنی آیت الله سید ابراهیم رییسی با روسای جمهور فرانسه روسیه و چین
موضع قاطع رییس جمهور این بود فقط زمانی که ادعاهای پادمانی حل و فصل و بسته شود، توافق نهایی قابل دست یافتن است.
مورا: به نتیجه مذاکرات خوشبینم
بعد از دیدار مورا با باقری کنی و اولیانف، این مقام اروپایی اعلام کرد که مذاکرات در حال پیشرفت است و به نتیجهکار خوش بین است. مذاکرات در چهار روز گذشته پیشرفتهایی داشته است. اختلافاتی باقیمانده است که نمیتوان وارد جزئیات آن شد.
مورا گفته در حال بررسی مسائل فنی هستند در توسط بورل ارائه شده است. انتظار دارم که گفتوگوها را زود به پایان برسانیم.
پیشنویس توافق وین توسط همه طرفها بهدقت بحث شده است
او در پاسخ به سووال ایرنا مبنی براین که آیا آمریکاییها آماده رفع تحریمها هستند گفت: این شرط توافق است که آنها تحریمها را رفع کنند و ایرانیها به تعهدات هستهای خود عمل کنند. این توافقی است که ما در حال مذاکره درباره آن هستیم.
از روسیه رو دست خوردیم
حشمت اله فلاحتپیشه،رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتگویی گفت: مجموعه شرایط نشان می دهد که طرف ایران و آمریکا فرصت احیا برجام را از دست دادند به بیان دیگر برجام در حال احیا بود که بعد از آن تحت الشعاع منافع دیگر بازیگران قرار گرفت.
این نماینده اسبق مجلس گفت: در نهایت زمانی که امکان توافق شکل گرفت در نهایت شاهد بودیم که این تیم تا حد زیادی، بازی روس ها را خورد. در واقع اولیانوف برنده شکست برجام بود و به حدی موضوع را طولانی کردند که عملا احیای برجام فراهم نشد.
فلاحت پیشه تاکید کرد: در موضوع اجرا بود که اولین بار روس ها مانع ایجاد کردند و پس از آن، همه چیز بهم ریخت. بر این باورم حتی اگر طرفین به آن مسیری که قطع شد و بر دو متن اولی که توافق کرده بودند بازگردند در زمان اجرا می توان نتیجه گرفت. الان شرایط به گونه ای است که برجام تا حدود زیادی از دستور کار خارج شده است.
رایزنی با دبیر کل سازمان ملل متحد
همچنین ساعتی قبل خبر رسید که وزیر امور خارجه ایران با دبیرکل سازمان ملل گفتگو کرده است. امیرعبداللهیان در گفتگوی تلفنی با آنتونیو گوترش اعلام کرد که ایران برای رسیدن به توافق قوی و پایدار جدی است اما نتیجه مذاکرات به این موضوع بستگی دارد که آیا آمریکا میخواهد توافقی صورت بگیرد و آیا انعطاف و واقع بینی لازم را در عمل از خود نشان خواهد داد؟
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد هم گفت: ما خواستار تلاش برای بسته شدن پرونده هسته ای ایران هستیم و به طرف های اروپایی و آمریکا نیز تاکید کرده ایم. ما باید اطمینان پیدا کنیم که فاجعه اتمی ناکازاکی دیگر رخ نمی دهد و در این راستا موضوع خلع سلاح هسته ای و عدم اشاعه بسیار مهم است.
متن پیشنویس برجام لو رفت؟
اگرچه هنوز متن پیشنویس برجام اعلام نشده است اما جماران اعلام کرد که پیشنویس کنونی در مذاکرات وین نسبت به برجام دارای امتیازات قابل توجهی است. این رسانه اعلام کرده که «در جریان گفتوگوهای اخیر وین، هیأت ایرانی با نگاه حل مسئله و رسیدن به تفاهم پیش رفته و با اتخاذ رویکردی واقعبینانه، تلاش کرده تا ضمن ایستادگی بر خطوط قرمز و موارد غیرقابل صرف نظر، حداکثر امتیازات ممکن را دریافت کند.
در نتیجه این رویکرد، پیشنویس کنونی در وین، در قیاس با گذشته از جنبههای مختلف بهبود پیدا کرده و چه از منظر «پایداری رفع تحریمها و اطمینانبخشی به فعالان اقتصادی» و چه از نظر «حفظ دستاوردها، دانش و زیرساخت هستهای» و چه از جنبه حراست از «امکان بازگشتپذیری سریع»، در مقایسه با سند برجام و همینطور پیشنویسی که در ادوار پیشین به دستآمده بود و نیز در مقایسه با سند اسفندماه، به شکل ملموسی ارتقاء پیدا کرده و دارای امتیازات قابل توجهی است.
ایران از مواضع خود کوتاه آمده است؟
در دور جدید مذاکرات برخی از منابع خبری اعلام کردند که ایران و آمریکا برخی از خواستههای قبلی خود را کنار گذاشتهاند. از جمله حذف نام سپاه از لیست گروههای تروریستی. اما حالا نورنیوز، رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی در گزارشی اعلام کرد: بر خلاف آنچه در برخی رسانههای غربی عنوان شده، هیچیک از موضوعات باقیمانده قبلی که مانع انتفاع ایران از برجام شده از دستور کار هیأت ایرانی خارج نشده و ایدههای ارائه شده از سوی کشورمان نیز با هدف پیگیری و به نتیجه رساندن انتظارات ایران مطرح شده است.
در همین راستا؛ هیأت ایرانی در روز نخست این دور از گفتگوها دیدگاههای خود درباره چند موضوع باقیمانده را به طرف مقابل ارائه کرد. اطمینان از باقی نماندن هیچ موضوعی برای تبدیل شدن به اهرم فشار بر ایران در آینده از جمله مهمترین مواردی است که هیأت ایرانی بر آن تأکید داشته، چه، برای جمهوری اسلامی ایران قابل پذیرش نیست که برجام از طرف آمریکا و طرفهای غربی به گروگان ادعاهایی تبدیل شود که هیچگونه مبنایی ندارد و صرفاً با صحنهگردانی دشمنان ایران و با هدف اعمال فشار بر ایران مطرح میشوند.
∎
نظر شما