به گزارش بولتن نیوز، علی اکبر شکارچی نوازنده و پژوهشگر موسیقی ایرانی درباره فعالیت چندین ساله خانه موسیقی و مناقشات و اختلافاتی که طی هفتههای اخیر بین منتقدان و مدیریت این مجموعه صنفی صورت گرفته، توضیح داد: آنچه میخواهم اشاره کنم مصداق بارز این بیت از فردوسی بزرگ است که: «ستیزه به جایی رساند سخن / که ویران کند دودمان کهن» چنان که اگر این انتقادات هماهنگ، بخواهد با این ادبیات و حاشیههایش ادامه پیدا کند به طور حتم نمیتوان دورنمای زیبایی را برای موسیقی این سرزمین تصور کرد. شرایطی که من را بر آن داشت پس از مدتها دوری از رسانهها درباره آنچه در این روزها به عنوان اختلاف و انتقاد یاد میشود به طرح دغدغههایم بپردازم. چرا که معتقدم اتفاقات این چند ماه اخیر دربرگیرنده شرایط نگرانکنندهای است که میبایست هرچه زودتر به اتمام برسد.
گذشته پندآموز را در این روزها به یاد بیاوریم
به گزارش بولتن نیوز،وی افزود: من بر این باورم استمرار این اختلافات موجب کینهتوزی و ایجاد تفرقه میان اعضای یک خانواده و شاید برچیده شدن خانهای شود که با هزاران خون دل به اینجا رسیده است. دوستان عزیزم در جریان باشید که ما در حوزه موسیقی دوران پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشتهایم. دورانی که حتی شرایطی برای حمل ساز نداشتیم و در بسیاری از موارد هم با واکنشهایی رو به رو میشدیم که اصلاً زیبنده موسیقی نبود. من امیدوارم یادتان باشد که در زمانی امرار معاش از طریق موسیقی با چه شرایط سخت و دشواری امکانپذیر بود اما به همت هنرمندان تلاشگر عرصه موسیقی این دوران هم پشت سر گذاشته شد و شرایط به نقطهای رسید که امروز میتوانیم با تمام مشقتها و سختیها فعالیت در موسیقی را ادامه دهیم. فعالیتهایی که با تاسیس خانه موسیقی توسط بزرگان موسیقی این سرزمین برگ تازهای از موسیقی را ورق زد. چارچوبی که برای آن چند مثال آوردم تا گذشته پندآموز را در این روزها به یاد بیاوریم.
این نوازنده شناخته شده کمانچه که طی سالهای اخیر آثار متعدد موسیقایی را در دسترس مخاطبان قرار داده، بیان کرد: بر این باورم با وجود تمام فراز و نشیبهایی که هنوز هم وجود دارد، ما اکنون در شرایطی هستیم که موسیقی و موسیقیدانان شریف این سرزمین بر بلندایی ایستادهاند که با تعهد، دلیری و عشق به ایران عزیز بر همه مشکلات غلبه کرده و با یک همبستگی نانوشته به شکلی موثر حقانیت و آسمانی بودن این هنر را تثبیت کنند. جایی که مصداق بارز این بیت است که: «بانگ گردشهای چرخ است اینکه خلق / می سرایندش به تنبور و به حلق»
فکر نمیکردم اختلافات تا این حد عمیق و طولانی باشد
شکارچی در ادامه ضمن تاکید برارائه نقطه نظرات منتقدان عملکرد خانه موسیقی در محیطی دوستانه تر و آرام تر تصریح کرد: من طی این مدتی که شاهد انتشار نقطه نظرات منتقدان عزیز درباره عملکرد خانه موسیقی بودم، اصلاً فکر نمیکردم که اختلافات مطرح شده تا این حد عمیق و طولانی باشد و این گونه اهالی موسیقی را رو در روی یکدیگر قرار دهد. کما اینکه چنین تقابلی در برابر هنرمندان شناخته شدهای است که زحمات بسیار زیادی برای اعتلای موسیقی کشیدهاند و روا نیست که این چنین به طرح دعوا در برابر آنها بپردازیم. دعواهایی که تردید ندارم از سر دلسوزی و دغدغه مندی منتقدان است اما بهتر بود که جور دیگر و در محیطی آرام تر مطرح میشد. شما تردید نکنید من هم نسبت به برخی از فعالیتها و عملکرد خانه موسیقی انتقاد داشتم و دارم اما هرگز مخالف این مجموعه نبودم. چون خانه موسیقی را خانه خودم میدانم که از پس بسیاری از مصائب و مشکلات به فعالیت مشغول است که نباید به راحتی موقعیت مستحکم خود را به واسطه چند اختلاف جزیی از دست بدهد.
این نوازنده و پژوهشگر شناخته شده موسیقی ایرانی خطاب به گردانندگان خانه موسیقی گفت: به دوستان عزیزم در مدیریت خانه موسیقی توصیه میکنم تا به این نکته واقف باشند که این خانه بیش از ۱۵ هزار عضو دارد که هر کدام در قالبهای جداگانه چشم امیدشان به گفتار و عملکرد شماست. عزیزانی که در قالب شورای عالی، هیات مدیره و مدیریت از نظر موسیقایی و شخصیتی الگو هستند نباید اجازه دهند که هنرمندان و فعالان شریف عرصه موسیقی از خانه خود رانده شوند. ما باید بدانیم که همه ما در مجموعهای حضور داریم که میتوانیم به عنوان بهترین مربیان نسل آینده نقش ایفا کنیم. از سوی دیگر نباید هم چنین برداشت کرد که خانه موسیقی میتواند همه خواستههای صنفی را برآورده کند چرا که سیستم اداره فرهنگ و هنر به ویژه موسیقی در دست یک نهاد صنفی نیست. به اعتقاد من همین که خانه موسیقی توانسته با در نظر گرفتن همه محدودیتها و چالشهای مالی خود را مدیریت کند، خود اتفاق ویژهای است که میتواند با همراهی همه اهالی موسیقی در همه صنوف شرایط موثرتری را برای خود رقم بزند. به قول فردوسی: «جهان یادگار است و ما رفتنی / به گیتی نماند جز مردمی»
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود تصریح کرد: بنده به عنوان یک هنرمند موسیقی به نقطه نظرات و انتقادات منتقدان خانه موسیقی احترام میگذارم. اما لطفاً بیاییم هرگاه نقطه ضعفی دیدیم با همان نکته سنجی و دقتی که از شما سراغ دارم، به نقطههای مثبت هم همزمان نگاه کنیم. در غیر این صورت وجود ما و آنچه مطرح میشود آمیخته با زشتی و پلیدی میشود. به هر ترتیب بنده این شورای عالی و هیات مدیره خانه موسیقی را شایسته میدانم چرا که تک تک این عزیزان از استادان بنام و سرشناس موسیقی هستند که علاوه بر مسئولیت صنفی که در خانه موسیقی دارند برای حفظ موسیقی این سرزمین از آبرو و اعتبار خود مایه گذاشتند و تردید ندارم در برابر انتقاداتی که مطرح شده میتوانند بهترین گزینهها برای پیگیری باشند.
به انتقادات منتقدان خانه موسیقی احترام میگذارم
شکارچی بیان کرد: منتقدان عزیز هم در این مدت به ارائه نقدهای خود پرداختهاند که میتواند در ابعاد مختلفی مورد بررسی قرار گیرد، اما در کنار نقدها نگران موسیقی هستم که اگر استمرار پیدا کند، موجب سو استفاده برخیها برای ایجاد لغزندگی و شکستگی در موسیقی میشود. بنابراین شما عزیزان منتقد اطمینان داشته باشید، که اگر این نهاد صنفی به سلامتی، پایدار بماند، قطعاً گردانندگان آینده آن خودِ شمایید. همین برگزاری جشنواره موسیقی جوان و سایر رویدادهایی که در آن جوانها حرف اول را میزنند، گواه و پیام آور یک امید بزرگ است که عشق به موسیقی را شعلهور کرده و من چیزی جز سپاس از آنهایی که در شعلهورتر شدن این موسیقی کوشش میکنند، نمیتوانم بگویم. دوستان عزیزم در شرایط فعلی آنچه باید بیشتر از هر نکته دیگری مورد توجه قرار گیرد خودِ موسیقی است که باید خودمان را بیشتر از گذشته درگیر آن کنیم. ما باید به قدری خودمان در موسیقی غرق کنیم که مجالی برای پرداختن به حاشیهها نباشد. ما در حال گذر از شرایط اجتماعی خاصی که به ویژه با بیماری کرونا و بحرانهای ناشی از آن، با امیدی تلخ آلود در حال تجربهای خاص هستیم پس بهتر است از این رو در رویی دست برداریم و با شفقت و مهر و دوستی و صد البته همدلی و هم اندیشی از احوال یکدیگر بی خبر نمانیم.
شکارچی در پاسخ به پرسشی که آیا خانه موسیقی باید نسبت به نقد منتقدان بی تفاوت باشد؟ تاکید کرد: اگر منظور شما اتفاقات و نقدهای اخیر است که باید بگویم، خانه موسیقی اساسنامهای دارد که مدیریت این مجموعه باید سوگند یاد کند تا به اجرای تمام و کمال مفاد اساسنامه نهایت تلاش خود را انجام دهد. بنابراین اطمینان داریم که دوستان در بدنه مدیریتی خانه موسیقی به زودی پاسخ لازم را به منتقدان و ابهامات آنها ارائه خواهد داد. پس از عزیزان منتقد بازهم میخواهم تا با در نظر گرفتن تمام آنچه به اجرای آن نقد دارند، خوبی را بیشتر از بدیها حفظ کنند.
∎
نظر شما