شناسهٔ خبر: 51277785 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان صنعت | لینک خبر

نبرد دیپلماتیک در زمین ورزش

آمریکا بازی‌های المپیک زمستانی پکن ۲۰۲۲ را به خاطر آنچه نقض گسترده حقوق بشر و نسل‌کشی اقلیت مسلمان اویغور می‌خواند، بایکوت دیپلماتیک کرد. کاخ‌سفید با انتشار بیانیه‌ای تایید کرد که هیچ‌یک از مقامات سیاسی آمریکا به مناسبت برگزاری المپیک زمستانی راهی پکن نخواهند شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش جهان صنعت نیوز:  این تصمیم در حالی اتخاذ شد که جو بایدن اخیرا برای نخستین‌بار با شی جین‌پینگ، رهبر چین به طور مجازی گفت‌وگو کرده بود. در ماه‌های اخیر تنش بین آمریکا و چین از جمله بر سر اقدامات چین در سرکوب آزادی سیاسی در هنگ‌کنگ و مواضع تهاجمی پکن در قبال تایوان بالا گرفته است. از طرفی در پی ناپدید شدن پنگ شوای، تنیس‌‌باز سرشناس چینی، منتقدان تلاش تازه‌ای را برای بایکوت المپیک پکن آغاز کردند. انجمن تنیس زنان در واکنش به ناپدید شدن پنگ شوای اعلام کرد که همه مسابقات این موسسه بین‌المللی در چین را لغو می‌کند.

در این میان، چین به بایکوت سیاسی بازی‌های المپیک زمستانی پکن از سوی آمریکا واکنش نشان داد. لیو پنگیو سخنگوی سفارت چین در واشنگتن تصمیم سیاستمداران آمریکایی برای بایکوت بازی‌های پکن را تنها در راستای منافع سیاسی آنها دانست و اعلام کرد این تصمیم هیچ تاثیری بر موفقیت میزبانی بازی‌های زمستانی ۲۰۲۲ نخواهد گذاشت. لیو پنگیو در یک پست توئیتری نوشت که در واقع برای هیچ‌کس مهم نبوده که این افراد به پکن خواهند آمد یا نه.

پیش از اعلام رسمی این تصمیم، پکن هشدار داده بود که در صورت ادامه تحریم دیپلماتیک، اقدامات متقابل قاطعی علیه واشنگتن اتخاذ خواهد کرد. چین هشدار داد که تحریم بازی‌های المپیک زمستانی پکن توسط آمریکا می‌تواند به گفت‌وگوی دوطرفه و همکاری در زمینه‌های مهم آسیب برساند؛ این کشور خواستار دور نگه داشتن ورزش از سیاست شد.

این اقدام که به مدت چندین ماه توسط برخی از اعضای کنگره و گروه‌های حقوق بشری آمریکایی تشویق می‌شد، تنها چند هفته پس از گفت‎وگو‌های جو بایدن و شی جین‌ پینگ، روسای‌جمهور آمریکا و چین که هدف آن کاهش روابط متشنج بین دو کشور بود، صورت گرفته است.

ژائو لی جیان یکی از سخنگویان وزارت خارجه چین نیز در واکنش به عدم حضور نمایندگان دولت آمریکا در این بازی‌ها گفت: «اگر آمریکایی‌ها مایل هستند به هر قیمتی کارشان را انجام دهند چین هم اقدامات متقابل مقتضی را اتخاذ خواهد کرد.»

به گفته او، توطئه آمریکا در تلاش برای بر هم زدن المپیک محکوم به شکست است چراکه منجر به از دست دادن اقتدار اخلاقی و اعتبار می‌شود؛ این اقدام آمریکا برخلاف اصول المپیک است. او تاکید کرد آمریکا تاوان اشتباهات خود را خواهد داد و ما برای مقابله با تصمیم این کشور، اقداماتی را انجام خواهیم داد.

او اضافه کرد: سیاستمداران ایالات متحده بدون اینکه به بازی‌ها دعوت شوند به «بایکوت دیپلماتیک» تبلیغات می‌کنند. هدف این تفکر واهی و خودنمایی، سیاسی است. سخنگوی وزارت خارجه چین این تحریم را تمسخر منشور المپیک و توهین جدی به 4/1 میلیارد چینی خواند.

در همین حال «گلوبال‌تایمز» روزنامه تحت نظارت حزب کمونیست چین هم در واکنش به تصمیم آمریکایی‌ها در یک پست توئیتری با لحنی طنزآمیز واکنش نشان داد و نوشت: «واقعیت این است که خیال چینی‌ها از شنیدن این تصمیم آمریکایی‌ها راحت شد… هر چه تعداد مسوولان آمریکایی کمتر باشد، ویروس هم کمتر خواهد بود.»

پیش‌تر دونالد ترامپ رییس‌جمهوری سابق آمریکا چین را مسوول اصلی پاندمی کرونا و ویروس کرونا را ویروس «چینی» توصیف کرده بود. طبق تصمیم آمریکا که بعد از گمانه‌زنی‌های فراوان و تهدید چین به اقدام تلافی‌جویانه وارد مرحله حساسی شده بود، آمریکا نماینده‌ای در افتتاحیه و اختتامیه بازی‌های المپیک و پارالمپیک نخواهد داشت.

جن ساکی سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا دوشنبه شب با تایید این تصمیم گفت البته این به معنای عدم حضور دیپلمات‌های ما در خاک چین نیست و طبیعتا برای تشویق و حمایت و همچنین تامین امنیت ورزشکاران خود نمایندگانی به چین اعزام خواهیم کرد.

سخنگوی کمیته بین‌المللی المپیک با اشاره به سیاسی بودن تصمیم دولت‌ها به شرکت یا عدم شرکت در بازی‌های المپیک تصریح کرده ماهیت بی‌طرفی سیاسی کمیته ایجاب می‌کند که به چنین تصمیمی احترام بگذاریم.

کاخ‌سفید از ماه‌ها پیش در تلاش بود موضع شفافی نسبت به بازی‌های المپیک زمستانی پکن اتخاذ کند و تحریم این بازی‌ها به نحوی از انحا، همیشه یکی از گزینه‌های روی میز جوبایدن در این مدت بود؛ تصمیمی که با استقبال قانونگذاران آمریکایی هم روبه‌رو شده است. نانسی پلوسی رییس دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا در این باره گفت: «سه دهه سوءاستفاده و سرکوب از سوی پکن نشان می‌دهد که جامعه بین‌الملل دیگر نمی‌تواند سکوت کند و فقط امید داشته باشد که شاید چین رفتارش را اصلاح کند.» میت رامنی سناتور جمهوریخواه نیز با استقبال از این تصمیم گفت: «این پیام روشنی به چین است بدون اینکه تبعاتی برای ورزشکاران آمریکایی داشته باشد.»

آمریکا می‌گوید در اعتراض به نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر از سوی دولت چین به ویژه در برابر اقلیت اویغور تصمیم گرفته نماینده‌ای به بازی‌های المپیک و پارالمپیک اعزام نکند. چین همواره با رد نقض حقوق بشر در سین کیانگ اعلام کرده هدفش در این منطقه حمایت از مشاغل و مبارزه با افراط‌گرایی مذهبی بوده است.

طبق آمار ماه نوامبر کمیته برگزاری بازی‌های المپیک و پارالمپیک زمستانی چین تاکنون درخواست حضور بیش از ۱۴ هزار ورزشکار از کشورهای مختلف برای شرکت در این بازی‌ها ثبت شده است و از این میان سهم کاروان ورزشی آمریکا به تنهایی بیش از ۱۵۰۰ نفر است. بازی‌های زمستانی ۲۰۲۲ از تاریخ۴ تا ۲۰ فوریه سال آینده میلادی به میزبانی پکن برگزار خواهد شد.

انتظار آمریکا از متحدانش برای بایکوت المپیک پکن

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: این کشور انتظار دارد که متحدانش در روزهای آینده از تصمیم واشنگتن پیروی کرده و بازی‌های المپیک ۲۰۲۲ پکن را بایکوت کنند.

ند پرایس گفت: هنگامی که ایالات متحده صحبت می‌کند، زمانی که اقدام می‌کند، جهان گوش می‌دهد؛ همان‌طور که ما بارها در زمینه اوضاع در سین‌کیانگ انجام داده‌ایم. وی ادامه داد: این تنها آمریکا نیست که این اقدامات را انجام می‌دهد، بلکه ما اغلب در هماهنگی نزدیک با شرکا و متحدان خود عمل می‌کنیم که همان‌طور که مشخص است به طور اجتناب‌ناپذیری پیامدهایی در پی دارد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین درباره اعزام نماینده از سوی این کشور برای حضور در بازی‌های المپیک و پارالمپیک ۲۰۲۲ پکن نیز افزود: این یک تصمیم مستقل است که هر کشوری باید آن را اتخاذ کند و ایالات متحده به صورت کامل از دیگر کشورها انتظار دارد تا تصمیم خود را در این باره در روزها و هفته‌های آتی اعلام کنند.

این در حالی است که به گزارش روزنامه استار، کانادا در حال بررسی تحریم مشابهی است، اما پاسکال سنت اونگ وزیر ورزش کانادا، لحظاتی پس از اعلام ایالات متحده مبنی بر تحریم دیپلماتیک المپیک گفت که دولت لیبرال در اتاوا هنوز تصمیم نگرفته است که آیا از این اقدام آمریکا پیروی می‌کند و از اعزام مقامات دولتی به المپیک زمستانی آتی در چین خودداری می‌کند یا نه. وزیر ورزش کانادا گفت که دولت همچنان در حال گفت‌وگو با همه متحدان «سنتی» کانادا است.

در همین حال، در پارلمان کانادا، احزاب اپوزیسیون از دولت لیبرال کانادا می‌خواهند که با تحریم دیپلماتیک خود از ایالات متحده پیروی کند. البته وزیر ورزش کانادا پیش از این گفته بود که به تمایل کمیته المپیک کانادا برای سفر ورزشکاران کانادایی جهت شرکت در بازی‌های زمستانی پکن احترام می‌گذارد.

نظر شما