شناسهٔ خبر: 47769197 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

انتخابات ۱۴۰۰؛ قوه قضائیه ایران جزئیاتی از پرونده ۱۱ بدهکار بزرگ بانکی را اعلام کرد

صاحب‌خبر -
۲۴ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۴ ژوئن ۲۰۲۱

قوه قضائیه ایران در واکنش به اتفاقات مناظره سوم انتخابات ریاست جمهوری این کشور، جزئیاتی از پرونده قضایی ۱۱ بدهکار بزرگی بانکی را اعلام کرده است.

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه ایران در توضیحی گفته است این پرونده‌ها فقط با تلاش این نهاد قضایی پیش رفته است.

او گفته: "اقدامات انجام شده صرفا بر اساس تدابیر این قوه، تلاش همکاران قضایی و ضابطین قوه قضاییه است نه بانک مرکزی و سیستم بانکی کشور."

آقای اسماعیلی همچنین گفته است: "در این پرونده‌ها تاکنون نه تنها سیستم بانکی مدعی نبوده بلکه در برخی از موارد مانع تراشی هم داشته‌اند."

این اسامی که تصویر آن پس از مناظره سوم در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد از ۱۱ بدهکار بانکی نام برده شده است.

بر اساس تصویری که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده و قوه قضائیه برخی از جزئیات پرونده آنها را اعلام کرده آقایان دانیال‌زاده، عظام، صدرهاشمی نژاد، العقیلی، اقدامیان، فلاحتیان، شفیعی، گرامی، ایزدپناه، رستمی صفا و ریخته‌گران بزرگترین بدهکاران بانکی هستند.

سخنگوی قوه قضائیه ایران در توضیح خود به روند پرونده قضایی این متهمان و در مواردی به میزان بدهی، بازگشت مطالبات و مدت حبس آنها اشاره کرده است.

سعید العقیلی که به گفته قوه قضائیه اموال او توقیف شده در سال ۹۵ فوت کرده است.

سخنگوی قوه قضاییه مدعی شده بانک مرکزی ایران "تاکنون در مورد پرونده‌های رسیدگی شده مکاتبه‌ای با قوه قضاییه نداشته است."

در مناظره سوم چه گذشت؟

سومین مناظره نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران دو روز پیش با موضوع "دغدغه‌های مردم" برگزار شد.

اسامی این یازده بدهکار بانکی به تقابل عبدالناصر همتی، رئیس سابق بانک مرکزی و ابراهیم رئیسی، رئیس کنونی قوه قضائیه برمی‌گردد.

در بخشی از مناظره که جنجال برانگیر شد، آقای همتی فهرستی از اسامی بدهکاران بزرگ بانکی را که بر روی کاغذ نوشته شده بود روی میز ابراهیم رئیسی گذاشت.

آقای همتی گفت: " ١١ نفر، ١۵ سال پیش به اندازه ۹۰ هزار میلیارد وام گرفتند؛ من لیست ١١ نفر را همین الان به آقای رئیسی می‌دهم. اقای رئیسی اگر خواستند همین الان این اسامی را اعلام کنند."

آقای رئیسی البته از اعلام این اسامی خودداری کرد و از آقای همتی انتقاد کرد که چرا زودتر این اسامی را اعلام نکرده است.

رئیس سابق بانک مرکزی البته می‌گوید این فهرست را پیشتر به قوه قضاییه داده بود.

گمانه‌زنی‌ها درباره این اسامی ادامه داشت ولی با انتشار تصویری از این فهرست در شبکه‌های اجتماعی، رسانه‌های رسمی ایران هم نام آنها را اعلام کردند.

جزئیات اعلام شده از سوی قوه قضاییه ایران

"ردیف یک: در این مورد پرونده قضایی تشکیل شده و در برخی موارد حکم هم صادر شده که در مرحله فرجام خواهی دیوان عالی کشور است. با پیگیری قضایی در فرآیند رسیدگی ۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال به بانک ملی مسترد و معادل ۲۶ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال از اموال وی به بانک منتقل شده که مطالبات این بانک وصول شده است.

بخشی از مطالبات ارزی نیز از طریق تعزیرات حکومتی وصول گردیده است. در مورد مطالبات سایر بانک‌ها موضوع در حال پیگیری است.

ردیف ۲: پرونده قضایی تشکیل، رسیدگی و حکم صادر شده است. تلاش‌های قوه قضاییه برای پرداخت بدهی و تداوم فعالیت کارخانجات تولیدی این گروه در حال انجام است.

ردیف ۳: با وجود همکاری نکردن شبکه بانکی کشور، با پیگیری قوه قضاییه (دادسرای تهران) و تلاش سازمان اطلاعات سپاه به عنوان ضابط پرونده، تاکنون ۴۹ هزار میلیارد ریال از مطالبات بانک‌ها وصول و در اختیار بانک‌های ذینفع قرار گرفته است. این اقدام صرفا با پیگیری قضایی، تعامل و همکاری و پذیرش گروه مذکور انجام گردیده و پرونده در دادسرا مطرح رسیدگی بوده و هنوز حکمی صادر نشده است.

در همین پرونده از بانک مرکزی خواسته شده در مورد نحوه پرداخت تسهیلات کلان و رعایت ضوابط و مقررات بانکی بررسی و اظهار نظر نماید که پاسخ داده‌اند به لحاظ محدودیت منابع انسانی انجام خواسته مقدور نیست و از کارشناسان رسمی استفاده شود.

ردیف ۴: پرونده قضایی تشکیل شده است. اقدامات زیادی در مورد شناسایی و حفاظت از اموال گروه از جمله شرکت پلی اکریل اصفهان انجام شده که با اموال توقیف شده مطالبات بانک‌ها قابل وصول است. ضمنا شخص مورد اشاره در سال ۹۵ فوت کرده است.

ردیف ۵: پرونده قضایی تشکیل و در حال رسیدگی است. در فرآیند رسیدگی برای نحوه پرداخت بدهی‌ها، توافقاتی حاصل شده و بر اساس توافق تاکنون بخشی از مطالبات پرداخت شده است.

ردیف ۶: در این مورد پرونده در قوه قضاییه رسیدگی شده و حکم ده سال حبس و رد مال صادر شده و محکوم در زندان است. با پیگیری قوه قضاییه در فرآیند رسیدگی ۲۹ میلیون درهم و ۱۲۰ هزار میلیارد ریال از بدهی گروه مذکور به بانک‌های ذینفع پرداخت شده است.

ردیف ۷: پرونده در حال رسیدگی است و در فرآیند رسیدگی ۳۰۰ میلیارد ریال بدهی یکی از بانک‌ها پرداخت شده است.

ردیف ۸: در این مورد پرونده در دادسرای تهران تشکیل شده و در فرآیند رسیدگی مطالبات بانک‌های گردشگری، آینده و سینا تسویه شده است. ۶۲۰ دستگاه خودروی هیوندا بابت بدهی گروه مذکور به بانک آینده تحویل شده است. ده فقره ملک با ارزش حدود ۴۰ هزار میلیارد ریال توسط قوه قضاییه شناسایی و توقیف شده و در حال کارشناسی است که به بانک‌ها منتقل و احتمالا تمامی بدهی‌ها تسویه خواهد شد.

ردیف ۹: پرونده قضایی تشکیل شده و با پیگیری قضایی مطالبات تعدادی از بانک‌ها وصول شده و بر اساس هماهنگی انجام شده مقرر است تا شهریور ماه سال جاری بدهی‌ها پرداخت شود.

ردیف ۱۰: پرونده در حال رسیدگی است و در فرآیند رسیدگی ۳۰ هزار میلیارد ریال از بدهی بانک‌ها وصول شده است.

ردیف ۱۱: پرونده در قوه قضاییه رسیدگی شده است. متهمان به ۲۵ سال و ۱۷ سال حبس محکوم شده‌اند و هم اکنون در زندان هستند. تاکنون با پیگیری‌های قضایی و شناسایی اموال ۹ هزار میلیارد ریال از مطالبات بانک‌ها وصول شده است. علاوه بر آن ۱۷۰ میلیارد ریال و ۲۶ میلیون یورو به بانک توسعه پرداخت شده. همزمان از تعطیلی پتروشیمی اصفهان متعلق به گروه مذکور جلوگیری شد."