مراسم اختتامیه و اهدای جوایز سی و نهمین جشنواره ملی فیلم فجر به دبیری سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد امشب در سالن همایشهای برج میلاد با اجرای محمد سلوکی آغاز شد. در این دور از جشنواره ۱۶ فیلم بلند سینمایی بعد از بازبینی ۵۷ فیلم، در بخش مستند پنج فیلم و در بخش فیلم کوتاه ۶ فیلم شرکت کردند. البته فیلمهای کوتاه و مستند در این دور از جشنواره به علت آنکه در جشنوارههای سینما حقیقت و فیلم کوتاه تهران اکران داشتند و همینطور به منظور رعایت بیشتر دستورالعملهای بهداشتی نمایش داده نشدند.
مراسم اختتامیه به صورت مجازی تنها با حضور عوامل فیلم های منتخب در سالن همایش های برج میلاد برگزار می شود. این مراسم با سرود جمهوری اسلامی ایران و تلاوت آیاتی از کلام الله مجید به صورت رسمی شروع شد. در ادامه این مراسم کلیپ تیزر جشنواره فیلم فجر نمایان شد و بعد از آن محمد سلوکی اجرای برنامه را آغاز کرد و خطاب به هنرمندان و مردم ایران سلام و خوش آمد گفت و بیان کرد که امیدواریم در شرایطی که درد جهان را پر کرده است، امیدواریم روزهای خوبی را شاهد باشیم و سپس از مخاطبین خواست تا مدافعان سلامت را تشویق کنند.
*روشن نگه داشتن چراغ سینما در روزهای دشوار کرونا
در ادامه دبیر جشنواره، محمد مهدی طباطبایی نژاد با تشویق حضار روی صحنه آمد. وی با تبریک سالگرد پیروزی انقلاب به بیننده های برنامه سلام و خسته نباشید گفت و بیان کرد که کار نشدنی توسط همکاران ما شدنی شد و به آنان تبریک و خسته نباشید میگویم. طباطبایی نژاد عنوان کرد: ما ۴ هزار سانس نمایش در کشور داشتیم که در سلامت کامل بودند و از سینماروهای عزیز و فرهیخته کشور تشکر میکنم. خوشبخانه شرایط خوبی را جشنواره طی کرد. همینطور از صاحبان آثار که در جشنواره راه یافتند و چه آنها که نتوانستند شرکت کنند تشکر میکنم که در این شرایط دشوار چراغ سینما را روشن نگه داشتند.
*گرامیداشت علی انصاریان
در ادمه کلیپی از فرآیند اجرای جشنواره فیلم فجر مانند نشستهای خبری و بررسی موارد بهداشتی توسط مأمورین به نمایش درآمد که با تشویق حضار همراه شد. بعد از آن سلوکی با احترام به همه درگذشتگان بیماری کرونا بیان کرد که به طور مشخص باید ادای احترامی کرد به علی انصاریان که در این ایام دار فانی فانی را وداع گفت و سپس کلیپی از مقاطع زندگی انصاریان پخش شد و پس از آن حاضران در سالن ایستاده علی انصاریان را تشویق کردند.
*بزرگداشت آقای صدای ایران
در ادامه محمدسلوکی با صدایی لرزان بیان کرد که در بخش بعدی باید ادای احترامی دیگر کرد به چنگیز جلیلوند و گفت: باید او را حافظه صدای سینمای ایران نامید. این جمله او با تشویق هنرمندان همراه شد. به همین مناسبت کلیپی از صداپیشگی او در نقشهای متفاوت سینمایی نمایش داده شد. همینطور در ادامه این نمایش جملات هنرمندان درباره وی گفته شد؛ چهرههایی مانند رامبد جوان و مهران مدیری او را ستایش کردند. مدیری در صحبتهایش گفت که او رکورددار گویندگی در جهان است.
در ادامه مراسم نکوداشت مرحوم جلیلوند؛ حسین انتظامی، پیروز حناچی و سیدمحمد مهدی طباطبایی نژاد روی صحنه آمدند. همینطور محمدمهدی جعفری مدیر موسسه دوبله قرن ۲۱ که از نزدیکان مرحوم چنگیز جلیلوند بود حاضر شد و بعد از دریافت لوحی، یاد او را گرامی داشت و بیان کرد که او با اینکه کمتر دیده شد اما بسیار محبوب است که نشان از عزیز بودن او نزد خدا است. وی همینطور پیام صوتی دختر جلیلوند را پخش کرد که از جشنواره فیلم فجر برای نکوداشت پدرش تشکر کرد.
*بخش مسابقه تبلیغات سینمای ایران
نوبت به اولین جایزه جشنواره فیلم فجر رسید. غلامرضا موسوی جایزه بهترین عکس از بخش مسابقه تبلیغات سینمای ایران را به سحاب زریباف برای فیلم خورشید اهدا کرد.
*بهترین پوستر
در بخش بعدی از این مسابقه جایزه بهترین پوستر به وحید عبدالحسینی برای فیلم هفت و نیم اهدا شد. وی در سخنانی کوتاه گفت: ممنونم که بنده را لایق این جایزه دانستید. امیدوارم روزهای کرونایی بگذرد.
*بهترین آنونس و تیزر
بعد از بهترین عکس و پوستر، سیمرغ بلورین بهترین تیزر به حمید نجفی راد برای فیلم شنای پروانه اهدا شد که همسر وی برای دریافت جایزه روی صحنه آمد.
*بهترین فیلم کوتاه
در بخش بعدی هیأت داوران فیلم مستند و فیلم کوتاه جشنواره فیلم فجر روی صحنه آمدند. محمد کارت به نمایندگی از داوران سیمرغ بلورین بهترین فیلم کوتاه را به فیلم وضعیت اورژانسی به کارگردانی مریم اسمی خوانی اهدا کرد.
*بهترین فیلم مستند
سیمرغ بلورین فیلم مستند بلند نیز اهدا شد به کودتای ۵۳ به کارگردانی و تهیه کنندگی تقی امیرانی.
*نکوداشت مرحوم پرویز پورحسینی
بعد از بخش جوایز تبلیغات و فیلم مستند و کوتاه مراسم نکوداشت مرحوم پرویز پورحسینی برگزار شد. در ابتدای این مراسم کلیپی درباره این بازیگر سینما و تلویزیون پخش شد. کلیپی که در آن بازیگران گوناگون صدای خود را روی تلفن منزل او میگذاشتند و با او درد و دل میکردند. هنرمندانی مانند مسعود رایگان، رویا تیموریان، رضا کیانیان، الهام پاوه نژاد، مریلا زارعی و… بازیگرانی بودند که صدای خود را برای او پخش کردند و آرزوی شادی روح او را داشتند. در ادامه وزیر فرهنگ سیدعباس صالحی و دبیر جشنواره برای بزرگداشت روی سن آمد و از فرزند مرحوم پورحسینی پورنگ پورحسینی تقدیر کردند. پورحسینی از برگزارکنندگان جشنواره و از کادر درمان کشور تشکر کرد.
*حضور قوی سینما در میان مردم
بعد از این سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ در سخنان خود گفت که سینما اگر چه هنر مدرن بود اما در ایران جای خود را پیدا کرد. سینمای ایران بعد از انقلاب که تازه به خود آمده بود در اوایل در سال ۲۰ تولید داشت. ما دو تجربه سخت داشتیم، اولی آن جنگ بود که سینمای ایران توانست بعد از آن در سال ۵۰ فیلم تولید بکند. تجربه بعدی دوره کرونایی حاضر است که در آن جشنوارهای را داشتیم که توانست بیش از ۵۰ اثر در جشنواره داشته باشد و ۱۶ فیلم نامزد شود و تا حدود قابل توجهی رضایت مخاطبین را جلب کند. وی اضافه کرد این نشان دهنده حضور قوی سینما در میان مردم است و از این بابت من از همه مردم و سینماگران کشور تشکر میکنم. بعد از این با نمایش نماهنگی شاد از فیلمهای جشنواره فیلم فجر کمی فضای غمگین سالن تغییر کرد.
**جوایز سودای سیمرغ
در آغاز این بخش داوران بخش سودای سیمرغ روی سن آمدند تا جوایز را اهدا کنند. سیدجمال ساداتیان به نمایندگی از داوران جشنواره فیلم فجر بیانیهای را خواند و اشاره کرد که کم رنگ بودن حضور بخش خصوصی منجر به کاهش ۴۰ درصدی تولید شد اما عنصر خیال و تنوع ژانر در سینمای امسال را شاهد بودیم تا سینمای تک ژانری را نداشته باشیم. نکته دیگر اینکه قضاوت فیلمهای جشنواره فیلم فجر تخصصی است ولی در فضای مجازی شاهد تبلیغات غلوشده برای برخی از فیلمها بودیم که امیدواریم سال بعدی شاهد آن نباشیم.
*جلوههای میدانی: تک تیرانداز
نامزدهای بهترین جلوههای ویژه میدانی
۱- آرش آقابیگ برای فیلم روشن
۲- ایمان کرمیان برای فیلم تک تیرانداز
۳- ایمان کرمیان برای فیلم یدو
دکتر احسانی سیمرغ بلورین بهترین جلوههای ویژه میدانی را به ایمان کرمیان برای تک تیرانداز اهدا کرد. کرمیان بیان کرد که سالها دستیار بودم و این سومین بار است که این جایزه را میگیرم. از آقاین غفاری و اصغری تشکر میکنم.
*جلوههای بصری: ابلق
نامزدهای بهترین جلوههای بصری
۱- محمد برادران برای فیلم من
*چهرهپردازی: ابلق
نامزدهای بهترین چهرهپردازی
۱- ایمان امیدواری برای فیلم ابلق
۲- شهرام خلج برای فیلم شیشلیک
۳- رکسانا صفوی برای فیلم ستاره بازی
۴- عباس عباسی برای فیلم یدو
نیما جاوید به نمایندگی از داوران، سیمرغ بلورین بهترین چهره پردازی را به ایمان امیدواری برای فیلم ابلق اهدا کرد.
*بهترین طراحی لباس: بی همه چیز
نامزدهای بهترین طراحی لباس رو نزدید
۱- بهزاد جعفری طادی و محمدحسین کرمی برای فیلم شیشلیک
۲- بهزاد جعفری طادی برای فیلم مصلحت
۳- مارال جیرانی برای فیلم بی همه چیز
۴- محمدحسین کرمی برای فیلم زالاوا
مصطفی کیایی در این بخش سیمرغ بلورین بهترین طراحی لباس را به مارال جیرانی برای فیلم بیهمه چیز اهدا کرد. جیرانی بیان کرد که این اولین بار است که سیمرغ میگیرم و از این بابت خوشحالم.
*طراحی صحنه: روزی روزگاری آبادان
نامزدهای بهترین طراحی صحنه
۱- بهزاد جعفری طادی برای فیلم مصلحت
۲- سهیل دانش اشراقی برای فیلمهای روزی روزگاری آبادان و روشن
۳- محمدرضا شجاعی برای فیلم ابلق
۴- آیدین ظریف برای فیلم یدو
۵- امیرحسین قدسی برای فیلم بی همه چیز
بهترین طراحی صحنه اهدا شد به سهیل دانش اشراقی برای فیلم روزی روزگاری آبادان. دانش اشراقی بیان کرد که خوشحالم که از ایران نرفتم زیرا همیشه رفتن راه چاره نیست.
* صدابردار: زالاوا
نامزدهای بهترین صدابردار
۱- طاهر پیشوایی برای فیلم ابلق
۲- رشید دانشمند برای فیلمهای زالاوا و یدو
۳- هادی ساعد محکم برای فیلم شیشلیک
۴- شهرام متولی باشی برای فیلم تک تیرانداز
۵- امین میرشکاری برای فیلم بی همه چیز
مرتضی پورصمدی به نمایندگی از داوران سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری را به رشید دانشمند برای فیلم زالاوا و یدو اهدا کرد. دانشمند بیان کرد که ثروت من خانوادهام هستند و من جایزهام را به خانوادهام اهدا میکنم.
* صداگذار: یدو
نامزدهای بهترین صداگذار
۱- حسین ابوالصدق برای فیلم تک تیرانداز
۲- بهمن بنیاردلان برای فیلم روزی روزگاری آبادان
۳- علیرضا علویان برای فیلم بی همه چیز
۴- امیرحسین قاسمی برای فیلم زالاوا
۵- امیرحسین قاسمی برای فیلم خط فرضی
۶- امیرحسین قاسمی برای فیلم یدو
امیرحسین قاسمی برای فیلم یدو سیمرغ بهترین صداگذاری را از سید جمال ساداتیان دریافت کرد.
* موسیقی متن:بی همه چیز
نامزدهای بهترین موسیقی متن
۱- پیام آزادی برای فیلم رمانتیسم عماد و طوبا
۲- بامداد افشار برای فیلم یدو
۳- علیرضا افکاری برای فیلم تیتی
۴- حامد ثابت برای فیلم بی همه چیز
۵- فردین خلعتبری برای فیلم مصلحت
سیمرغ بلورین بهترین موسیقی نیز توسط بهرام توکلی به حامد ثابتی برای فلیم بیهمه چیز تعلق گرفت. وی با تشکر از داوران و کارگردان فیلم سیمرغ خود را به نوازندگان ارکستر سمفونیک تهران تقدیم کرد. برای بخش های بعدی حسین انتظامی و سیدمحمدمهدی طباطبایی نژاد نیز روی سن آمدند.
* تدوین: بیهمه چیز
نامزدهای بهترین تدوین
۱- عماد خدابخش برای فیلم بی همه چیز
۲- عماد خدابخش برای فیلم گیجگاه
۳- سیاوش کردجان برای فیلم مصلحت
۴- میثم مولایی برای فیلم یدو
سیمرغ این بخش نیز به فیلم بیهمه چیز تعلق گرفت. عماد خدابخش تدوینگر کار روی سن آمد و جایزه خود را از مصطفی کیایی گرفت. خدابخش از گروه فیلم و داوران تشکر کرد. وی همینطور جایزه خود را به پدرش تقدیم کرد.
* فیلمبرداری:روشن و یدو
نامزدهای بهترین فیلمبرداری
۱- محمد رسولی برای فیلم زالاوا
۲- مسعود سلامی برای فیلم روزی روزگاری آبادان
۳- فرشاد محمدی برای فیلم تیتی
۴- مرتضی نجفی برای فیلمهای روشن و یدو
۵- مرتضی هدایی برای فیلم بی همه چیز
سیدجمال ساداتیان دیپلم افتخار بهترین فیلمبرداری را به محمد رسولی برای زالاوا اهدا شد. بعد از این سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری توسط مرتضی پورصمدی برای فیلمهای روشن و یدو اهدا شد.
* نقش مکمل مرد:پوریا رحیمی سام برای فیلم زالاوا
نامزدهای نقش مکمل مرد
۱- عرفان ابراهیمی برای فیلم مامان
۲- پژمان جمشیدی برای فیلم شیشلیک
۳- پوریا رحیمیسام برای فیلم زالاوا
۴- وحید رهبانی برای فیلم مصلحت
۵- پدرام شریفی برای فیلم بی همه چیز
اولین جایزه مهم جشنواره فلیم فجر آماده شد. سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل مرد به پوریا رحیمی سام برای فیلم زالاوا اهدا شد. رحیمی سام خدا را شکر و از داوران نیز تشکر کرد و برای همه نامزدها آرزوی موفقیت کرد. وی همینطور از ارسلان امیری و آیدا پناهنده نیز تشکر کرد و گفت که همچین روزی ۱۴ سال قبل پدرم را از دست دادم و در تمام این مدت منتظر این لحظه بودم.
*نقش مکمل زن: گلاره عباسی برای فیلم ابلق
نامزدهای نقش مکمل زن
۱- آزیتا حاجیان برای فیلم خط فرضی
۲- الهام شفیعی برای فیلم روزی روزگاری آبادان
۳- گلاره عباسی برای فیلم ابلق
۴- گیتی معینی برای فیلم ابلق
اما در بخش بعدی گلاره عباسی برای فیلم ابلق جایزه بهترین نقش مکمل زن را گرفت.
عباسی از نرگس آبیار تشکر کرد که به وی اطیمنان کرده و نقشهای متفاوتی را در فیلمهای سینمایی به وی سپرده است. او گفت با وجود اینکه پدرش گفته است که از من تشکر نکن جایزه خود را به پدر و مادرم تقدیم میکنم.
*نقش اول مرد:رضا عطاران برای فیلم روشن
نامزدهای نقش بهترین بازیگر مرد
۱- پرویز پرستویی برای فیلم بی همه چیز
۲- نوید پورفرج برای فیلم زالاوا
۳- محسن تنابنده برای فیلم روزی روزگاری آبادان
۴- میلاد صویلوی برای فیلم یدو
۵- رضا عطاران برای فیلم روشن
۶- امیر نوروزی برای فیلم مامان
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد با تقدیر از بازی رضا عطاران به او برای فیلم روشن اهدا شد. این سومین بار است که عطاران سیمرغ کسب میکند. عطاران با تبریک به حجازی از مهدویان نیز تشکر کرد و گفت که امیدواریم واکسن زدن در شهرها سرعت بگیرد و هر شهر یک آمپول زن نداشته باشد. این جمله وی با خنده حضار روبرو شد.
*نقش اول زن: رؤیا افشار برای فیلم مامان
نامزدهای نقش بهترین بازیگر زن
۱- رؤیا افشار برای فیلم مامان
۲- ستاره پسیانی برای فیلم یدو
۳- الناز حبیبی برای فیلم رمانتیسم عماد و طوبا
۴- ملیسا ذاکری برای فیلم ستاره بازی
۵- الناز شاکردوست برای فیلم ابلق
۶- نازنین فراهانی برای فیلم مصلحت
این بار نیز داوران در کنار سیمرغ دیپلم داشتند. دیپلم افتخار بهترین نقش اول زن به ستاره پسیانی برای فیلم یدو اهدا شد. ستاره پسیانی با سلام و ابراز خوشحالی از حضور همکاران خود، از داوران تشکر کرد و از عوامل یدو خصوصاً مهدی جعفری تشکر کرد. همینطور وی از پدر و مادر خود آتیلا پسیانی و فاطمه نبوی که به او هنر را آموختند تشکر کرد. سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نیز به رویا افشار برای فیلم مامان اهدا شد. او بیان کرد که خوشحالم و افتخار میکنم که سالها در کنار مردم هستم که این روزها وضعیت خوبی ندارند.
*کارگردان اول:زالاوا
نامزدهای بهترین کارگردان اول
۱- حمیدرضا آذرنگ برای فیلم روزی روزگاری آبادان
۲- ارسلان امیری برای فیلم زالاوا
۳- آرش انیسی برای فیلم مامان
۴- عادل تبریزی برای فیلم گیجگاه
۵- حسین دارابی برای فیلم مصلحت
۶- سیاوش سرمدی برای فیلم منصور
دیپلم افتخار این بخش به حسین دارابی برای فیلم مصلحت تقدیم شد. دارابی گفت که از خدا تشکر میکنم و عرض ارادت میکنم به حضرت ولیعصر ارواحنا فداه و همین طور تمام عوامل فیلم و والدینم تشکر میکنم. سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی فیلم اول نیز به ارسلان امیری برای فیلم زالاوا تقدیم شد. امیری در صحبتهای خود اشاره کرد که امیدواریم سلامت به سینما بازگردد و همینطور از فارابی و تهیهکنندگان فیلم و همسرم آیدا پناهنده تشکر میکنم.
*بهترین فیلنامه اقتباسی: بی همه چیز
نامزدهای بهترین فیلنامه اقتباسی
۱- حمیدرضا آذرنگ برای فیلم روزی روزگاری آبادان
۲- مهدی جعفری، مهین عباسزاده برای فیلم یدو
۳- محسن قرایی، محمد داودی برای فیلم بی همه چیز
محسن قرایی و محمد داوودی سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه اقتباسی را برای فیلم بیهمه چیز اهدا کردند. این بار اول است که این دو سیمرغ بهترین نویسندگی را برای بهترین فیلمنامه اقتباسی میگیرند. بار اول این دو برای فیلم قصر شیرین سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه غیراقتباسی را گرفته بودند.
* بهترین فیلمنامه:زالاوا
نامزدهای بهترین فیلمنامه
۱- ارسلان امیری، آیدا پناهنده، تهمینه بهرام برای فیلم زالاوا
۲- آرش انیسی برای فیلم مامان
۳- آیدا پناهنده، ارسلان امیری برای فیلم تیتی
سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه نیز به نویسندگان زالاوا اهدا شد. شوخی سلوکی نیز جالب بود که آیدا پناهنده و ارسلان امیری باخودشان رقابت میکنند. ارسلان امیری نیز با زبان کردی از مردم کردستان تشکر کرد و سیمرغ خود را به مردم کردستان تقدیم کرد. وزیر فرهنگ نیز به جمع داوران اضافه شد.
جایزه ویژه هیأت داوران
سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیأت داوران نیز به محسن قرایی برای فیلم بی همه چیز اهدا شد.
*کارگردانی: یدو
نامزدهای بهترین کارگردانی
۱- نرگس آبیار برای فیلم ابلق
۲- ارسلان امیری برای فیلم زالاوا
۳- مهدی جعفری برای فیلم یدو
۴- محسن قرایی برای فیلم بی همه چیز
سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی به مهدی جعفری اهدا شد. وی روی سن ادای احترام کرد به مردم صبور و مقاوم آبادان و گفت که فیلم من به فیلمهای باشو غریبه کوچک نمیرسد اما این نوع از سینما هویت ملی سینمای ما است که باید جدی گرفته شود. از کانون پرورش فکری و فارابی که از فیلم من حمایت کردند نیز تشکر میکنم.
*بهترین فیلم:یدو
نامزدهای بهترین فیلم
۱- ابلق به تهیهکنندگی محمدحسین قاسمی
۲- بی همه چیز به تهیهکنندگی جواد نوروزبیگی
۳- زالاوا به تهیهکنندگی روحاله برادری و سمیرا برادری
۴- یدو به تهیهکنندگی محمدرضا مصباح
سیمرغ بلورین بهترین فیلم نیز به یدو به تهیهکنندگی محمدرضا مصباح اهدا شد. محمدرضا مصباح درود فرستاد به روح شهدای امنیت و سلامت و گفت که فیلمهای بسیار خوبی در کنار ما بودند. وی در ادامه از مهدی جعفری و کانون پرورش فکری و فارابی تشکر کرد و از مردم صبور و خون گرم و مقاوم آبادن نیز قدردانی کرد و گفت که امیدوارم ساخت این فیلمها باعث شود که به مردم صبور آبادان توجه شود. همراه وی میلاد صویلاوی نیز حاضر بود که توسط حضار تشویق شد.
جایزه بهترین فیلم از نگاه ملی نیز به کارگردان و تهیه کننده فیلم تک تیرانداز علی غفاری و ابراهیم اصغری تقدیم شد. علی غفاری در سخنان خود گفت که باید تشکر کنم از روایت فتح به خصوص آقای دکتر نادری و مهدی عظیمی که قدم بلندی برای ساختن فیلم برداشتند. از مدیران فرهنگی کشور خواهش میکنم که شهدا و دفاع مقدس را بیشتر دریابند و قهرمانان برجسته کشور را تشویق کنید.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه مردمی نیز به فیلم ابلق به تهیهکنندگی محمدحسین قاسمی و کارگردانی نرگس آبیار اهدا شد. نرگس آبیار نیز روی سن آمد و گفت که این فیلم در واقع صدای فروخورده آدمها خصوصاً زنها در شرایط سخت است که جامعه به آنان تحمیل کرده است و کار ما نشان دادن این ناهنجاری است. امیدواریم که روزی شرایط باعث نشود که صدای حقیقت خاموش نشود.
∎