به گزارش جهان صنعت نیوز: «مصطفی کواکبیان»، روز جمعه با بیان اینکه باید شرایط حضور حداکثری مردم در انتخابات فراهم شود، گفت: «اصولگرایان دوست ندارند که مشارکت حداکثری در انتخابات پیش روی شکل گیرد حتی اگر حاکمیت ضرر کند برای آنها مهم نیست.» برخی از دوستان اصولگرا حاضرند «بهخاطر یک دستمال قیصریه را آتش بزنند» نباید منافع زودگذرحزبی را بر منافع ملی ترجیح دهیم.
عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات افزود: نرخ مشارکت مردم در انتخابات ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ ریاست جمهوری را مهمتر از رقابت جناحهای سیاسی برای پیروزی در انتخابات دانست و گفت: همه احزاب سیاسی و مردم باید دست به دست هم دهند تا نرخ مشارکت ۴۰ درصدی حضور مردم انتخابات مجلس یازدهم را دستکم به رقم ۷۰ درصد تبدیل کنیم.
کواکبیان، حضور ۸۵ درصدی مردم در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ را بینظیر دانست و عنوان کرد: حضور حداکثری مردم در انتخابات تابعی از رفتار نهادهای نظارتی است. اگر این نهادها بخواهد انقباضی برخورد کند باز هم رقابت مورد نظر شکل نمیگیرد.
وی افزود: حضور و مشارکت مردم در انتخابات ۱۴۰۰ پیشزمینههایی دارد و اگر این پیشزمینهها فراهم شود شاهد انتخاباتی رقابتی و پرشور خواهیم بود. تجربه انتخابات مجلس یازدهم نشان داد میشود انتخابات [با نرخ مشارکت] ۴۰ درصدی برگزار کرد و افراد پیروز در انتخابات در خوشبینانهترین وضعیت، ۲۵ تا ۳۰ درصد آرای شرکت کنندگان را به دست آورند.
این فعال اصلاحطلب با اشاره به مساله احراز صلاحیتها، گفت: توصیه میکنم دستگاههای نظارتی نگرش انبساطیتری نسبت به صلاحیت داشته باشند. نمیگویم که قانون رعایت نشود اما طرح مجلس یازدهم درباره انتخابات ریاست جمهوری واقعاً فاجعه است. در این طرح نامزدها باید ۵ مشاور خود را به شورای نگهبان معرفی کنند تا از آنها مصاحبه به عمل آید و همچنین این شورا باید برنامههای نامزدها را بررسی و تأیید کند.
وی یادآور شد: اواخر شهریورماه که دور دوم انتخابات مجلس یازدهم برگزار شد به طور مثال استان البرز حدود ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر واجد شرایط داشت، اما فرد پیروز انتخابات، فقط ۲۷ هزار رأی را به دست آورد که این مقدار به ۲ درصد هم نمیرسد. با توجه به این تجربه مهمترین مساله فراهم کردن حضور گسترده مردم است و این هم به عوامل زیادی بستگی دارد.
حضورم در انتخابات به تصمیم حزب مردمسالاری وابسته است
کواکبیان در مورد حضورش در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ تاکید کرد: شخصاً هیچ تمایلی برای حضور در انتخابات ندارم. دوستان تمایل دارند در انتخابات حضور داشته باشم که این موضوع را به کنگره حزب مردمسالاری در بهمن امسال موکول کردم و تابع تصمیمات خواهم بود، البته در این رویکرد تصمیم احزاب اصلاح طلب هم تأثیرگذار است و رویکرد تشکیلاتی ما وابسته به سازو کار رسیدن به اجماع درون جریان اصلاحات است.
دبیرکل حزب مردم سالاری گفت: ایده حزب ما، پارلمان اصلاحات و فراخوان ۴ هزارنفری از متقاضیان حضور در انتخابات است. این افراد به بیان نظریات و برنامههای خود میپردازند و هر کس بیشترین آرا را کسب کرد همه ملزم به حمایت او هستند.
کواکبیان در پاسخ به پرسشی درباره برنامه شورایعالی سیاستگذاری جبهه اصلاحطلبان برای انتخاب ۱۴۰۰، گفت: این نهاد تمام شده است اما خواستار دستیابی به ساز و کار اجماعی و همچنین مشورت با برخی شخصیتهای اصلاحطلب برای بحث و مذاکره هستیم، اما هنوز در مورد شخص خاصی به نتیجه مشخصی نرسیدهایم.
وی بیان کرد: شورای هماهنگی اصلاحطلبان نشستهایی را درباره انتخابات ۱۴۰۰ و بررسی مسائل سیاسی کشور، هر دو هفته به شکل مجازی برگزار میکند به عنوان نماینده کمیته استانها در شورای هماهنگی برای تقویت شورای هماهنگی استانها در حال رایزنی و گفت و گو هستیم.
راهبرد اصلاحطلبان در انتخابات ۱۴۰۰
کواکبیان در ادامه به سه دیدگاه اصلاحطلبان برای حضور در انتخابات ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: عدهای معتقدند که حتی به قیمت نامزد نیابتی، در انتخابات با هر شرایطی شرکت میکنند که حزب ما مخالف این رویکرد است، ما طرفدار نامزد خالص برآمده از درون جبهه اصلاحات هستیم.
مدیر مسوول روزنامه مردمسالاری بیان کرد: عدهای هم معتقدند در انتخابات شرکت نمیکنیم چون شرایط اجتماعی فراهم نیست و حضور در انتخابات سودی ندارد.
کواکبیان افزود: ما جزو دسته سوم هستیم و به انتخابات مشروط باور داریم. اگر شرایط فراهم شود اهل قهر با صندوق انتخابات نبوده و نیستیم و اگر از نامزدی حمایت نکنیم، انتخابات را هم تحریم نمیکنیم. به احتمال زیاد ۳۲ حزب جبهه اصلاحات راهبرد سوم یعنی مشارکت مشروط را انتخاب میکنند.
وی با بیان اینکه شورای هماهنگی جبهه اصلاحات، تصمیمی برای حمایت از نامزد نیابتی ندارد، درباره نامزدهای مطرح انتخابات ۱۴۰۰، گفت: افرادی ناشناخته با برنامههای خوب برای اداره کشور وجود دارند اما فقط انتخاب میان افرادی چون «علی لاریجانی»، «محسن رضایی» و «محمدباقر قالیباف» را داریم.
این فعال اصلاحطلب بیان کرد: برای حضور در انتخابات صرفاً جوانگرایی مطرح نیست بلکه تجربه، مقبولیت و پذیرش عمومی هم باید مورد توجه قرار گیرد. از حضور چهرههای تکراری گلایه داریم اما نمیخواهم تجربیات آنان را نادیده بگیرم میتوان از تجربیات آنان استفاده کرد.نباید این معادله به شکلی باشد که فقط در پی جوانگرایی باشیم.
وی عنوان کرد: اگر قرار است انتخاباتی در تراز رهنمودهای بنیانگذار جمهوری اسلامی و نظر رهبر انقلاب اسلامی برگزار شود باید مشارکت حداکثری باشد. وقتی امام (ره) میفرمایند میزان رأی ملت است، یعنی اکثریت قریب به اتفاق شرکت کنندگان و انتخاب آنها برای ما معیار و ملاک است.
جمهوریت سوم راه برون رفت از مشکلات فعلی است
کواکبیان، تنها راه برون رفت از مشکلات فعلی کشور را عملیاتی کردن طرح «جمهوریت سوم» دانست و در توضیح این طرح حزب مردم سالاری، گفت: در چارچوب اصل ۱۷۷ قانون اساسی میتوان با بازنگری در این قانون بسیاری از معضلات فعلی کشور در موضوعات تقنینی و اجرایی را حل کرد.
نماینده سابق مردم تهران تصریح کرد: طرح «جمهوریت سوم» را دو سال پیش در یکی از کنگرههای حزب مردمسالاری مطرح کردم. مفهوم کلی بحث این بود که قانون اساسی مورد بازنگری قرار گیرد، یعنی از سال ۵۸ تا سال ۶۸ در زمان حیات امام خمینی (ره) یک قانون اساسی داشتیم که به دستور ایشان در سال ۶۸ بازنگری در بعضی از اصول آن انجام شد و از سال ۶۸ تاکنون جمهوریت دوم در حال اجرا است.
رفع تحریمها مقدمهای برای کارآمدی است
کواکبیان، دو عامل ناکارآمدی و تحریمها را در مشکلات معیشتی مردم دخیل دانست و تاکید کرد: بخشی از این ناکارآمدی به وضعیت شیوع ویروس کرونا بر میگردد اما بحث رفع تحریمها مقدمهای برای کارآمدی است.
نماینده سابق تهران با اشاره به اظهارت رییس مجلس، یادآور شد: بیش از ۶ ماه از شروع بهکار مجلس یازدهم گذشته است یک طرح مجلس برای کمک به کارآمدی را نام ببرید؟ چگونه مصوبه اقدام راهبردی مجلس در لغو تحریمها در مدت سه روز تصویب و ابلاغ میشود، اما موضوع FATF چندین سال است که مجمع تشخیص مصلحت نظام، بدون تکلیف مانده است؟ اگر مجلس مخالف تحریمها است باید این موضوعات را بررسی کند و در دستور کار قرار دهد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم بیان کرد: روزی در کمیسیون امنیت ملی مجلس همه مدیران بانکها را جمع کردیم میان آنها کسی نبود که بگویید بدون حل شدن FATF، مسائل بینالمللی بانکهای کشور رفع میشود. موضوع CFT و پالرمو هم از گزینههای مسالهدار دیگر کشور است. این وضعیت به ضرر ماست. بنابراین نباید دولت را در تیررس اتهام قرار داد بلکه باید به کل مجموعه توجه کرد.
رفع تحریمها خواسته اصلی مردم ایران است
کواکبیان خاطرنشان کرد: تحریمهای ظالمانه و فشار حداکثری آمریکا وضعیت نامطلوبی را برای مردم به وجود آورده است، باید برای رفع این تحریمها تلاش کنیم چون بحث معیشت مردم به دو عامل رفع تحریم و کارآمدی وابسته است
رییس فراکسیون دیپلماسی و منافع ملی مجلس دهم، با اشاره به موضوع ریاست جمهوری در آمریکا، گفت: در انتخابات آمریکا بعضی در داخل میگفتند، که هیچ تفاوتی میان ترامپ و بایدن وجود ندارد، مگر میشود آدمها تفاوتی نداشته باشند؟
کواکبیان اضافه کرد: اینکه تصور کنیم با آمدن جو بایدن، همه مشکلات ما یک روزه حل میشود، درست نیست. میتوانیم با مذاکره با دولت جدید آمریکا زمینه لغو تحریم، جبران خسارت سیاستهای ترامپ و بازگشت آنها به برجام را فراهم کرد. بنابراین معتقدم اگر بخواهیم جهتگیری جو بایدن را به نفع منافع ملی تغییر دهیم نباید در اولویت اول سیاست خارجی بایدن قرار بگیریم.
وی افزود: بارها گفتهام که داخل آمریکا مشکلاتی از قبیل نژادپرستی، رقابت اقتصادی با چین، رقابت امنیتی با روسیه، خروج از معاهده پاریس و … وجود دارد و نباید ایران، اولویت اول سیاست خارجی آمریکا باشد.