شناسهٔ خبر: 44189873 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه سایه | لینک خبر

پرویز پورحسینی در 79سالگی درگذشت

علیرضا نیاکان

صاحب‌خبر -

علیرضا نیاکان

پرویز پورحسینی؛ بازیگر باسابقه سینما، تئاتر و تلویزیون که از چندی‌پیش به‌دنبال ابتلا‌به‌کرونا در بیمارستان بستری و تحت‌مراقبت ویژه قرار داشت، بامداد جمعه 7 آذرماه 99 دار فانی را وداع گفت؛ او 79‌ساله بود. پورنگ پورحسینی (فرزند وی) خبر درگذشت این هنرمند را تائید کرد. پرویز پورحسینی در ۲۰ شهریورماه ۱۳۲۰ در تهران متولد شد. آموزش بازیگری را از سال ۱۳۳۹ در کلاس‌های شبانه اداره هنرهای دراماتیک آغاز کرد و از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در رشته بازیگری دانش‌آموخته شد. او در عرصه تئاتر در آثار کارگردان‌های مطرحی نظیرِ پیتر بروک، آربی آوانسیان، حمید سمندریان، بهرام بیضایی و علی رفیعی به ایفای نقش پرداخت. از جمله تئاترهای معروف پورحسینی می‌توان به «شیون و استغاثه پای دیوار بزرگ شهر» و «جنایت و مکافات» به‌کارگردانی علی رفیعی، «لئوکادیا» و «مرغ دریایی» به‌کارگردانی حمید سمندریان و «کارنامه بندار بیدخش» به‌کارگردانی بهرام بیضایی اشاره کرد.
او پیش‌ازانقلاب با فیلم «چشمه» وارد سینما شد و در دهه 60 در «کمال‌الملک» مرحوم علی حاتمی، «باشو، غریبه کوچک» بهرام بیضایی و «کشتی آنجلیکا» محمد بزرگ‌نیا و «طلسم» داریوش فرهنگ خوش درخشید. او برای فیلم‌های «اوینار» و «طلسم» نامزد دریافت سیمرغ بلورین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر برای بهترین بازیگر نقش اول مرد بود و توانست برای فیلم «مریم مقدس» دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول مرد را به‌دست آورد. «روز فرشته» بهروز افخمی، «قاتل اهلی» مسعود کیمیایی و «شب حادثه» سیروس الوند از دیگر فیلم‌های اوست. پورحسینی در حوزه تلویزیون نیز در مجموعه‌های مختلفی نظیرِ «امیرکبیر»، «روزی روزگاری»، «مختارنامه»، «بی‌گناهان»، «سرزمین کهن» و «میکائیل» حضور داشت. آخرین تجربه تلویزیونی این بازیگر باسابقه، در مجموعه تلویزیونی «بچه‌مهندس» رقم خورد. دومین جلد از کتاب «ماندگاران صحنه» تألیف منصور خلج؛ به پرویز پورحسینی اختصاص دارد که شهریورماه امسال توسط انتشارات نمایش اداره‌کل هنرهای نمایشی منتشر شد. پورحسینی در کودکی و در صحافی با کتاب و کتاب‌خوانی آشنا شد و به هنر و ادبیات گرایش پیدا کرد. در ۱۲‌سالگی پدرش را از دست داد و ناچار بود به‌سختی کار کند؛ کنار کار، تحصیلش را هم در کلاس‌های شبانه ادامه داد. پرویز پورحسینی از سال ۱۳۳۹ بازیگری را در کلاس‌های شبانه اداره هنرهای دراماتیک آغاز کرد. در سال ۱۳۴۰ نمایش «مرد گل بدهی» را به‌کارگردانی حمید سمندریان در تلویزیون اجرا کرد. پس از تشکیل گروه «پازارکاد»، نمایش‌هایی نظیر: شش شخصیت در جست‌وجوی نویسنده، لئو کادیا، مرغ دریایی و آندورا، را به‌اجرا گذاشت و در سال ۱۳۴۶ نمایش‌های حکومت زمان خان و استریپ تیز و کارول را در اداره تئاتر به صحنه برد. پرویز پورحسینی در سال ۱۳۴۸ به دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران راه یافت و در رشته بازیگری به تحصیل پرداخت.
او هم‌زمان با ورود به دانشگاه، همکاری خود را با کارگاه نمایش آغاز کرد. نمایش‌های: اودیپ، معلم من پای من، باغ آلبالو، ویس و رامین، انسان حیوان تقوا، جان نثار کالیگولا و اورگاست، حاصل این همکاری بود. نمایش‌های شهر ما و نظاره مرگ نیز از همکاری‌های او با گروه تئاتر «پیاده» در‌آن‌سال‌ها بود. وی از سال ۱۳۵۵ تا پیش‌از‌انقلاب ۱۳۵۷ ایران، در نمایش‌هایی نظیر: خاطرات و کابوس‌ها، شیون، استعاذه و جنایت و مکافات، به ایفای نقش پرداخت. او پس‌از‌انقلاب نیز با نمایش‌هایی مانند: دکتر فاستوس، ماهان کوشیار، معمای ماهیار معمار، چراغ گاز، افسانه اندوه، شب یهودا و بازجویی، به فعالیت‌های هنری خود ادامه داد.
او در سال ۱۳۷۱ نیز نمایش «یادگار سال‌ها شن» را در تالار وحدت اجرا کرد. او در سریال‌های تلویزیونی نیز به ایفای نقش پرداخت: هزاردستان، ز هر کوی، روزی روزگاری، تصویر یک رؤیا، همسفر، شب دهم و ... از‌آن‌جمله‌اند. او از سال ۱۳۵۱ در سینما نیز حضور داشت؛ جاده قدیم، قاتل اهلی، رستاخیز، کمیته مجازات، روز فرشته، رنو تهران - ۲۹، کشتی آنجلیکا، باشو، غریبه کوچک و کمال‌الملک؛ از آثار او در سینمای ایران است. پورحسینی در سال ۱۳۷۴ همسر خود را به‌دلیل ابتلا به سرطان از دست داد. فرزندش (پورنگ) در رشته ورزشی آیکیدو به فعالیت پرداخته است.

نظر شما