شفقنا- سخنگوی دولت بیان کرد: موضع ما در خصوص رهبران آمریکا روشن است. همانطور که بارها تاکید کردهایم ما به سیاستها کار داریم نه سیاستمداران. ما امیدواریم دولت بعدی آمریکا، نمایندهای شایسته از آرا و دیدگاههای مردم آمریکا باشد و اظهارات خود در خصوص نقض معاهدات بینالملل توسط دولت قبل را مدنظر قرار دهد. بنابرابن، تحولات را با دقت بررسی کرده و قضاوت را به آینده موکول میکنیم.
به گزارش خبرنگار شفقنا، دکتر علی ربیعی در نشست خبری که امروز با حضور اهالی رسانه برگزار شد، اظهار کرد: باز هم کرونا با افزایش ابعاد فاجعهآمیزش و تهدید جان انسانها از مهمترین مسایل دولت و مردم است. متاسفانه ویروس کرونا شباهت کمتری به اجداد خود داشته و از رفتار آنها تبعیت نمیکند.خصوصیات ویروس نسبت به آغاز شیوع، دچار تغییرات جهشی شده و امروز تهاجمیتر و با خشونت بیشتر عمل میکند. ۶۰۰ مرگ روزانه در فرانسه نشان از این تغییرات دارد.
تاکنون ۸۸ درصد افرادی که دچار مرگ و میر میشدند از سالمندان و افراد دارای بیماری زمینهای بودند
وی ادامه داد: تاکنون ۸۸ درصد افرادی که دچار مرگ و میر میشدند از سالمندان و افراد دارای بیماری زمینهای بودند اما هماکنون این ویروس، سنین پایینتر را هم مورد درگیری شدید قرار میدهد. با این وصف، گذر زمان نه تنها نباید سبب خستگی از مبارزه بیامان با کرونا و عادی انگاری ما شود. بلکه برعکس، باید سبب ایجاد رویکرد جدیتر به سبک زندگی همراه با سلامت شده و رعایت پروتکلهای بهداشتی ابعاد گستردهتری در زندگی روزمره ما بیابد. با اینحال، به رغم تمامی محدودیتها و توصیههای بهداشتی، همچنان با زندگی بهداشتی متناسب فاصله زیادی داریم.
وی گفت: تمامی کارشناسان سلامت و اپیدمیولوژیستها رعایت پروتکلهای بهداشتی بیش از ۹۰ درصد را، راه حل بی بدیل و اجتنابناپذیر این مقابله میدانند. دولت و ستاد ملی کرونا، دائما تدابیر و تصمیمات جدیدی را برای مقابله با کرونا میاندیشند اما راهکار مقابله اصلی، ایجاد یک جنبش عظیم اجتماعی مسئولیتپذیری برای حفظ جان خود و دیگران است. چارهای جز یک نهادینه سازی گسترده از شهر و روستا تا محیطهای اداری، تولیدی، آموزشی و خدماتی و مهمتر از همه در میان خانهها نیست.
۳۱ درصد مبتلاها به خاطر دورهمیهای خانوادگی بوده است
وی به چندین نکته برای مقابله با کرونا اشاره و تصریح کرد: یافته های مطالعات در اسپانیا نشان می دهد که ۳۱ درصد مبتلاها به خاطر دورهمیهای خانوادگی بوده است. تحلیلگران سلامت معتقد هستند در ایران بیش از ۵۰ درصد موارد ابتلا به خاطر دورهمی های خانوادگی است. با طولانی شدن شب ها در زمستان، درخواست ما از هموطنان این است که از تجمعات دوستانه فامیلی و خانوادگی به صورت گسترده کاسته شود.
ربیعی بیان کرد: بحث مهم دیگر ضرورت انجام تهویه مناسب در فضاهای بسته است. مطالعات نشان می دهد تهویه مناسب باعث کاهش بسیار جدی در شیوع خواهد بود. گزارشاتی از انتقال ویروس از انسان به حیوان خانگی مشاهده شده است. این موضوع می تواند به فزایندگی ویروس کمک کند. و آخرین نکته اینکه متاسفانه این روزها، به نقل از افراد مختلف، اخبار گوناگون نادرست یا ناقص بیان و منتشر میشود. اینگونه اخبار باعث سردرگمی بیشتر مردم میشود. از این رو ستاد ملی مقابله با کرونا، سخنگویی مشخص تعیین نموده، توصیه دولت به همگان این است که صرفا به اظهارات سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا توجه و استناد کنند و هر گونه اظهار نظری مغایر با سخنان ایشان فاقد صلاحیت هست.
مردم آمریکا به نژادپرستی، شناعت، جنسیت زدگی، قانونشکنی و ایجاد دردسرهای جهانی «نه» گفتند
وی در ادامه به انتخابات آمریکا اشاره و خاطرنشان کرد: برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در هفته گذشته یکی از مهمترین اتفاقات در فضای بینالملل بود. موضع ما در خصوص رهبران آمریکا روشن است. همانطور که بارها تاکید کردهایم ما به سیاستها کار داریم نه سیاستمداران. آنچه واضح بود خود مردم آمریکا در این انتخابات به نژادپرستی، شناعت، جنسیت زدگی، قانونشکنی و ایجاد دردسرهای جهانی “نه” گفتند. ترامپ با این صفات چهره آمریکا را در نزد افکار عمومی ملت خودش و ملتهای جهان مخدوش کرد. ما امیدواریم دولت بعدی آمریکا، نمایندهای شایسته از آرا و دیدگاههای مردم آمریکا باشد و اظهارات خود در خصوص نقض معاهدات بینالملل توسط دولت قبل را مدنظر قرار دهد. بنابرابن، تحولات را با دقت بررسی کرده و قضاوت را به آینده موکول میکنیم.
سخنگوی دولت در مورد بخشی از مصوبات هیئات دولت در هفته گذشته گفت: در جلسه گذشته دولت، آخرین تحولات و تغییرات در عرصه بینالملل بررسی شد. در این جلسه، ضرورت اتخاذ سیاستهای متناسب در ابعاد منطفهای، بینالمللی، همسایگان و نیز سیاست های اقتصادی متناسب با تاکید بر افزایش پایداری اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و توجه به فرصتهای جهانی و فرصتهای پیشرو و در حوزه اقتصاد مورد بحث و چارچوبهای کلی آنها مورد بررسی قرار گرفت.
وی افزود: علاوه بر آن، علل و ابعاد مختلف افزایش غیر منطقی قیمت ها در این جلسه نیز به بحث گذاشته شد و وزارتخانه های ذیربط هر یک موظف شدند کالاهای مربوط به دستگاههای خود را با پیگیری روزانه و دقیق مورد نظارت قرار دهند. وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت دادگستری تکالیف ویژهای در این زمینه عهده دار شدند. علاوه بر مسئله کاهش قیمت ها، دولت با تاکید بر حفظ ارزش پول ملی، حمایت از بازار سرمایه را مورد بحث قرار داد. دولت در ماه های اخیر برای ترخیص کالاهای اساسی از گمرک دو تصمیم گرفته است. تصمیم اول ترخیص کالا بدون کد رهگیری و با تعهد ۳ ماهه بانک برای تامین ارز بود و دوم بخشنامه جدید دولت که ۹۰ درصد کالاها ترخیص و الباقی بعد از تامین ارز توسط بانک مرکزی وارد بازار شوند.
تا پایان هفته آینده حدود یک میلیون تن کالای اساسی ترخیص می شود
سخنگوی دولت ادامه داد: با استفاده از بخشنامه جدید دولت تا پایان هفته آینده حدود یک میلیون تن کالای اساسی ترخیص می شود و ترخیص کالاهای اساسی بعد از این تاریخ هم ادامه خواهد یافت. این تصمیم با توجه به ضرورت ترخیص سریع کالا برای جلوگیری از افزایش قیمتها و عدم کاهش تولید اتخاذ شده است. برای روشن شدن برخی از شبهات، تاکید میشود این اجازه فوری ترخیصها، صرفا شامل کالاهای اساسی و مواد اولیه تولید است که اولویت آنها تنها توسط وزارت صمت مشخص خواهد شد. از همینجا اعلام میکنم خارج از این اولویت گذاری هیچ کالایی به این شکل ترخیص نخواهد شد. بنابراین کالاهای مصرفی، لوکس و غیر ضرور اصلا با این بخشنامه امکان ترخیص ندارند. بنابر گزارشی که از رییس محترم گمرک دریافت کردم، بلافاصله بعد از این بخشنامه ۲۵ هزار تن برنج از گمرک ترخیص شده است و تا یک میلیون تن کالا به زودی ترخیص خواهد شد.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره تاثیر شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر مناسبات منطقهای ایران اظهار داشت: دولت کنونی آمریکا تا چند هفته دیگر میرود اما همیشه ایران در این منطقه باقی خواهد ماند. این تعبیر زیبا برای همه آنهایی که فکر میکنند دشمنی با ایران موجب تزلزل کشورمان میشود، پندآموز است.
ربیعی با تشریح سیاستهای منطقهای ایران تصریح کرد: به رغم فشارهای آمریکا حتی در دورانی که تلخترین و سنگینترین تحریمها علیه ایران ادامه دارد، سیاستهای منطقهای ما را همواره مبتنی بر ایجاد کردن صلح و فعال کردن دادوستدهای اقتصادی بین مردمهای منطقه دنبال کردیم. ما در اوج تحریم طرحهای صلح منطقهای را پیشنهاد کردیم. به همه کشورهای منطقه پیام صلح فرستادیم.
وی با بیان اینکه ترامپ نتوانست با جنگ اقتصادی، فرهنگ و جغرافیای منطقه را تغییر دهد، خاطرنشان کرد: آمریکا به رغم فشارهایی که به دولت و کشورهای همسایه ما وارد کرد، اما فرهنگ، دین و پیوندهای مشترک و… موجب تمام تبادلات مردمی، فرهنگی، اقتصادی و… شد. ما امروز هم اعلام میکنیم کماکان سیاست صلح و دوستی و منطقه عاری از جنگ و خشونت را در دستورکار داریم.
امنیت منطقه باید توسط کشورهای منطقه تامین شود
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری با بیان اینکه امیدوارم با کاهش مداخله دولت آمریکا به پیمانهای جمعی اقتصادی و امنیتی برای بهبود وضعیت مردم منطقه دست پیدا کنیم، ابراز داشت: هنوز هم معتقدیم امنیت منطقه با ترامپ یا بی ترامپ با کشورهای منطقه باید تامین شود در شرایط جدید و با رفتن جنگافروز سیاسی و اقتصادی، فضای مساعدتری برای پیگیری سیاستهای اصولی ما فراهم شده است.
وی تصریح کرد: دست دوستی خود را به سمت همه کشورهای منطقه دراز کرده و معتقدیم که عهد و پیمانهای منطقهای و با کار در منطقه میتوانیم اقداماتی انجام دهیم که به نفع دولت و ملتهای منطقه خواهد بود.
بعضیها نمیخواهند صدای شکسته شدن فشار حداکثری را بشنوند
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی در خصوص کاهش اخیر نرخ ارز با وجود عدم تصویب لوایح Fatf در روزهای اخیر گفت: این روزها با چند متناقض نما در اظهارات روبرو هستیم. از طرفی اگر وقتی قیمت دلار بالا میرود می گویند ربطی به برجام و تحریم ندارد و این ناکارآمدی دولت بوده که قیمت دلار بالا می رود، حالا که به تعبیر شما همه از کاهش قیمت ارز و خودرو حرف میزنند، میفرمایند به تحولات خارجی ربطی ندارد، حداقل پس بگویید مربوط به کارآمدی و عملکرد دولت است.
وی افزود: ۳ سال قبل میگفتند ترامپ از برجام خارج نمیشود، ترامپ خارج شد. امروز میگویند بایدن به برجام برنمیگردد چون هیچ منافعی در بازگشت به برجام ندارد. ظاهرا اصالت فقط نقد دولت است.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری یادآورشد: همه بحث ما این بود که تروریسم اقتصادی، جنگ اقتصادی و فشار ترامپ، علیه معیشت، رفاه و زندگی ایرانیان سامان گرفته بود و هدف ترامپ، سرنگونی ایران، تجزیه ایران، کوچک کردن ایران و فشار بر زندگی مردم و مستاصل کردن جامعه بود.
وی اضافه کرد: متاسفانه عدهای در زمان جنگ اقتصادی، حتی حاضر نبودند اسم تحریم بیاورند و علل فشار اقتصادی بر زندگی مردم را بیان کنند و معتقدم این لاپوشانی به لاپوشانی جنایات آمریکا منجر میشد.
ربیعی گفت: به طور طبیعی با کنار رفتن محور شرارت و ترامپ و احتمال تغییر سیاستهای آمریکا باعث شد بخشی از اثر روانی جنگ اقتصادی از جامعه زدوده شد. از ابتدا هم گفتیم که قیمت واقعی ارز این نیست و این قیمتها آثار جنگ اقتصادی و تحریم و آثار روانی آن است و کاهش قیمتهای این روزها، در حقیقت بخشی از تخلیه آثار روانی جنگ اقتصادی در حال تخلیه شدن است.
سخنگوی دولت ادامه داد: فراموش نشود در دوران جنگ اقتصادی، دولت با تدبیر و برنامه ریزی نگذاشت آمریکا به هدف خود که به دنبال فروپاشی ۳ ماهه، ۶ ماهه و شکستن ایران بود برسد. یادمان نرود ترامپ به رییس جمهور مهم اروپایی ترامپ گفت سه ماه صبر کنید درباره جایگزین نظام ایران صحبت کنیم.
ربیعی اضافه کرد: هر چند در این جنگ اقتصادی، فشار بر دولت، فشار بر زندگی مردم و برخی زندگیها تلخ شد. زندگی و معیشت مردم دچار مشکل شد به هر حال مقاومت و مدیریت مقاومت در جامعه صورت گرفت و مقام معظم رهبری در مقاطع مختلف حمایت کردند
وی گفت: اگر به طور روشن بگوییم علت فرو ریختن ارز را صدای شکسته شدن صدای ضد ایرانی و فشار حداکثری به گوش مردم ما رسیده بعضیها نمی خواهند این صدای شکسته شدن فشار حداکثری را بشنوند.
ربیعی در ادامه با اشاره به علل تحولات اقتصادی سالهای اخیر در کشور گفت: تلاشها و دستاوردهای اقتصادی دولت پیش از تحریمها و جنگ اقتصادی برای مردم و کارشناسان روشن است و همین عملکرد آنها را نسبت به روزهای آینده خوشبین کرده است. ما یک فرایند ۹۷ داشتیم و تا جنگ اقتصادی یک فرایند، برای ۷۰ روز و بعد از آن هم برنامه خاص را خواهیم داشت.
سخنگوی دولت گفت: دولت در سال ۹۵ و ۹۶ تورم متوسط بلند مدت را به نصف رساند. این در شاخصهای آماری هست یعنی دو سال پیاپی تورم تک رقمی شد. تورم بلند مدت ایران۱۸.۲ درصد بوده است. همزمان نرخ رشد تولید ناخالص داخلی را که متوسط بلند مدت آن ۲.۲ درصد است، در فواصل سالهای تا ۹۶ به ۴.۷ درصد رسید. یعنی تورم کمتر از نصف و نرخ رشد تولید بیش از ۲ برابر شد.
وی ادامه داد: شاخص دیگر خالص ایجاد شغل در متوسط بلند مدت کشور است که میانگین آن ۲۶۱ هزار نفر بوده و در سه سال ۹۴ تا ۹۶ متوسط خالص ایجاد شغل به ۶۸۴ هزار نفر رسیده است. در همین مدت پایه پولی که متوسط بلند مدت ۴۰ ساله اش۲۳.۸ درصد بود به ۱۷.۷ درصد رسید.
پاسخ ربیعی به اتهام ارزپاشی به دولت/ حتما نادرست است
ربیعی گفت: نکته دیگر مساله وابستگی به نفت است که همیشه از دغدغههای مقام معظم رهبری هم بوده است. وابستگی کشور به درآمدهای نفتی در متوسط بلند مدت ۴۸.۵ درصد بوده که در سالهای ۹۴ تا ۹۷ این وابستگی ۳۰.۵ درصد شده بود. میتوانیم فعالیت سیاسی کنیم و علل سیاسی را بشمریم اما از تناقضها باید جلوگیری کنیم. ما بعد از ۹۷ دچار فشار شدیدی شدیم. همین الان که آثار تخلیه شده اثر آن در زندگی مردم هم مشخص شد.
وی در ادامه گفت: من این اتهام را که دولت ارز را گروگان گرفته تا بعد از انتخاب بایدن ارزپاشی کند، حتی از برخی تریبونهای رسمی شنیدم. بعد از سالها کنش اجتماعی و سیاسی در کشور از این اظهارات به خود میلرزم. ظاهراً اینها ابعاد و آثار ادعای خود را نمیدانند اگر چنین اتفاقی افتاده باشد، خیانت بزرگ به ملت ایران است. این یک ادعای نادرست یا از روی کم آگاهی است و یا یک موضع سیاسی است که حتماً غیراخلاقی است.
سخنگوی دولت اظهارداشت: امیدوارم چنین اظهاراتی از روی کم آگاهی باشد چون آسیب زننده به آرامش اجتماعی نیز هست. زندگی روزمره و روح و روان مردم هم بازیچه نیست. این نوع مواضع شبیه چیزهایی است که در رسانه های فارسی زبان بیگانه میبینیم.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری گفت: لازم است به دوستانی که این ادعا را مطرح میکند یادآوری کنم بحث فروش نفت را با دسترسی به ارز حاصل از نفت اشتباه نگیرند و اگر هم میدانند عامدانه این را مغلطه نکند. تاکنون هم به خاطر اقدامات و تدابیر بانک مرکزی به نحوی مشکل ارز را حل کرده بودیم.
وی تصریح کرد: آقای همتی جنگیده تا ارز را به دست بیاورد و نگذارد دولت دچار مشکل شود. وزارت خارجه و صادر کنندهها و همه اینها ابعاد آن مشخص است. ای کاش مرجع و نهادی این اتهامات نادرست و برهم زننده را آن رسیدگیکند.
افزایش توانمند سازی داخلی تعطیل بردار نیست
ربیعی در پاسخ به سوال ایرنا مبنی بر این که آیا رییس جمهوری منتخب آمریکا به جنگ اقتصادی ضد ملت ایران پایان میدهد، گفت: فارغ از تصمیماتی که امیدواریم دولت جدید آمریکا به نفع جامعه جهانی و دو ملت اتخاذ کنند، ما برنامه توانمندسازی داخلی خود را ادامه خواهیم داد و این تاکید رییس جمهوری در ستاد اقتصادی دولت و در جلسات متعدد بوده است.
سخنگوی دولت افزود: ما از فرصت توانمندسازی داخلی و رشد شرکتهای دانشبنیان و شکوفا شدن اقتصاد داخلی به وجود آمده استفاده میکنیم. هرگز به شرایط قبلی باز نخواهیم گشت و این روند را ادامه خواهیم داد بنابراین اجازه بدهید از این عبارت که «افزایش توانمندسازی داخلی تعطیلبردار نیست» را به عنوان شعار دولت بیان کنم.
وی ادامه داد: ما در دوران جنگ اقتصادی یاد گرفتیم پایههای اقتصاد داخلی خودمان را محکم کنیم. معیشت مردم از این جنگ بزرگ آسیب دید و ما به این اعتقاد داریم. رد کردن (عبور از) تنشهای اولیهای که این جنگ اقتصادی در این چند سال به زندگی مردم وارد کرد ما را به سمت سناریوهایی برد که بتوانیم سیاستهای جبرانی مناسب را هم اتخاذ کنید.
ربیعی درباره سناریوهایی در قبال چرخش محسوس دولت جدید آمریکا، گفت: تصمیمات مقتضی براساس شرایط در زمان خود اتخاذ خواهد شد. ما نظارهگر هستیم و مشاهده میکنیم و از همه فرصتها استفاده خواهیم کرد و اعتقاد داریم حق مردم ایران از جامعه جهانی و از اقتصاد جهانی بیش از اینها است.
سخنگوی دولت افزود: ایالات متحده آمریکا حقوق مردم ایران و بهرهمندی از اقتصاد جهانی و حتی تولیدات داخلی خود را محدود کرده بود. ما برای احقاق این حق خواهیم جنگید و از همه فرصتها استفاده خواهیم کرد اما سناریو و تصمیمات مقتضی را با توجه به تحولات و مشاهده تحولات در زمان خود اعلام خواهیم کرد.
وی ادامه داد: سناریوهای متعددی را پیشبینی و طراحی کردهایم و دستگاهها مکلف شدهاند که در بخش تولید و صادرات و فروش در جاهای مختلف سناریوهای متعددی را طراحی کنند.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر این که توصیه های شما به ساکنان جدید کاخ سفید برای عبرتآموزی از دوران ترامپ، چییست؟ گفت: آقای بایدن با این شعار به عرصه انتخابات آمد که خواهان اعاده حیثیت آمریکا نزد مردم جهان است. وی هم معتقد است اعتبار آمریکا به شدت مخدوش شده و امیدواریم رهبران جدید آمریکا از تجربه ۴ ساله اخیر درسهای زیادی آموخته باشند.
وی تاکید کرد: عصر قلدری و یکجانبهگرایی پایان پذیرفت. مسائل جهانی نیازمند تعمیق همکاری بینالمللی و احترام حقوق بین الملل و همه ملتها است. امیدواریم در رابطه با ایران آموخته باشند که زبان زور و فشار کارآیی ندارد و مشاهده کردند که نه تنها ایران تسلیم نشد بلکه در دفاع از کرامت و استقلال و حقوق مردم ایران هم مقاومتتر شد.
سیاست فشار بر ایران شکست خورده است
ربیعی درباره انتظار دولت جمهوری اسلامی از بایدن در قبال سیاستی که پیش از این دولت ترامپ در فشار حداکثری علیه کشور اعمال می کرد، گفت: انتظار ما کاملا روشن است و امیدواریم دولت بعدی آمریکا تداوم اشتباهات گذشته را متوقف کند و برای جبران آنها تلاش کند.
سخنگوی دولت تدبیر و امید بازگشت به برجام و تعهد بیقید و شرط به همه الزامات آن را گامی مهم در سیاستهای دولت جدید آمریکا دانست و تصریح کرد: امیدواریم دولت آینده آمریکا درک کند که سیاست فشار بر جمهوری اسلامی ایران شکست خورده و شدیدترین تحریمهایی که در تاریخ علیه هیچ کشوری اعمال نشده بود، سبب تسلیم شدن ایران نشد.
وی ادامه داد: ملت ما با همه سختیها و ناگواریها ایستادگی کردند و برای شرافت، کرامت و عزت ملی خود راسخ ایستادند. البته باید هزینهها وارد شده به ملت ما جبران شود و مردم ما باید بهترین زندگی را تجربه کنند و ما در این زمینه به ملت ایران متعهد هستیم.
ربیعی با تاکید بر اینکه تجربه نشان داده برابر ملت ایران و همه ملتهای مستقل دنیا فقط زبان صلح و احترام جواب میدهد، افزود: از نزدیک فعالیتهای دولت آینده آمریکا را دنبال میکنیم و میدانیم که آقای بایدن به مردم این کشور قول داده که چند جانبهگرایی و قانونمندی را به آنها بازمیگرداند.
وی افزود: جهان نیز منتظر است ببینید که دولت جدید آمریکا در قبال تحریمهای یکجانبهای که ایالات متحده که در عصر شیوع ویروس کرونا به ملت ایران وارد کرد و مردم بهای آن را با جان و مال خود پرداختند، چگونه برخورد خواهد کرد و امیدواریم دولت جدید آمریکا از این فرصت تاریخی برای آیندهای بهتر و انعکاس دیدگاه مردم صلح دوست آمریکا استفاده کند.
دولت ترامپ همچنان برای خرید دارو و کالای اساسی مانع تراشی میکند
ربیعی با اشاره به موافقت کشورهای سویس، کرهجنوبی و ژاپن برای استفاده از کانال سوییس جهت خرید دارو و کالای ضروری با استفاده از منابع کشور، گفت: به رغم موافقت این کشورها، دولت فعلی آمریکا جلوی این مبادلات را گرفته است و از طرفی چند بار به دروغ اعلام کرده است که با ارسال دارو به ایران مشکلی ندارد.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییسجمهوری یادآور شد: این رفتار ایالات متحده نشان میدهد که دروغ پردازی دولت ترامپ همچنان ادامه دارد و به رغم توافقاتی که ما با کشورهای گفته شده برای خرید دارو و کالای اساسی انجام دادیم با منابع خود کشور انجام دادیم، دولت ترامپ همچنان مانع تراشی میکند.
وی در پاسخ به سوالی درباره تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا بیان کرد: تا زمانی که در رفتارهای فردی خود تغییری ایجاد نکنیم، هیچ کدام از تصمیمات اثرگذار نخواهد بود. تعطیل میکنیم، سفر بیشتر میشود. جادهها را میبندیم، سفرها به سمت دیگر میرود. سالنها را تعطیل میکنیم، جشنها به آپارتمانهای بزرگ انتقال پیدا میکند. به هرحال تجمعات شکل میگیرد.
سخنگوی دولت یادآور شد: هر چند سیاستهای ما مهم است و نقش بازدارندگی داشته و اثرات خاص خود را دارد ولی اثر نهایی کنش فردی در برابر پروتکلهای سلامت و بهداشتی است.
ربیعی اضافه کرد: ما مشاهده میکنیم هرجا تعطیل میکنیم همچنان عدهای دورهمی خود را بدون ماسک تشکیل میدهند. برآوردها این است که ۵۰ درصد ابتلاها به خاطر دورهمیهای خانوادگی یا رفاقتی بودهاند.
سخنگوی دولت در پاسخ به مخالفت با تعطیلی تهران از سوی دولت گفت: سوال میکنم کدام عضو ستاد ملی مقابله با کرونا مصاحبه کرده است؟ برخی افراد هویت فردی محترمی دارند، کارشناس هستند دیدگاه مختلف کارشناسی وجود دارد افرادی در کمیته دیدگاه متفاوتی دارند ولی هیچ عضوی چیزی مغایر ستاد اعلام نکرده است.
فقط موارد اعلامی سخنگوی ستاد ملی مبارزه با کرونا اعتبار دارد
ربیعی درباره حواشی گفته شده برای تعطیلی به دلیل شیوع کرونا، گفت: هرگونه تصمیم گیری در باره کرونا را «علیرضا رییسی» سخنگوی ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام میکند و هرگونه اعلامی از مجرایی به جز سخنگوی ستاد، فاقد اعتبار است و حتی بنده به عنوان سخنگوی دولت از اعلام مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا اجتناب کردم.
سخنگوی دولت افزود: پیشنهاد تعطیلیها برای هر شهر و هر استان در ستادهای استانی مطرح میشود و در ادامه در کمیته بهداشت و سلامت ستاد به ریاست وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بحث وبررسی میشود و در نهایت موضوع به ستادملی مبارزه با کرونا با حضور نمایندگان دستگاههای مختلف انتقال داده میشود.
وی با ذکر مثالی توضیح داد: به عنوان مثال این هفته در ستاد ملی مبارزه با کرونا تصمیمی مبنی بر ممنوعیت فعالیت از ساعت ۹ شب به بعد اتخاذ شد که به دلیل دو اشکال برگردانده شد و بعد از پختهتر شدن درباره آن تصمیمگیری میشود. به عبارتی رییس جمهوری یا دیگران درباره آن تصمیم نمیگیرد بلکه بر اساس خرد جمعی در این باره تصمیمی اتخاذ میشود.
دیدگاههای ستاد استانی، خبر مصوب ستاد ملی مبارزه با کرونا نیست
ربیعی با تاکید بر اینکه پیشنهاد و دیدگاههای ستاد استانی، خبر مصوب ستاد ملی مبارزه با کرونا نیست، ادامه داد: این اشکال بر رسانهها نیست بلکه اشکال از ما است که باید روند را اصلاح کنیم. زیرا باید طبق همان فرایندی که اعلام شد این پیشنهادها و دیدگاه ها در ستاد ملی مبارزه با کرونا مطرح و در صورت تصویب اعلام شود.
وی ادامه داد: گاهی اوقات نیز افرادی با هویت حقیقی خود در وزارت بهداشت یا اساتیدی که عضو هیات علمی هستند، مطالبی را بیان میکنند که دیدگاهها و نظرات فردی آنها در مبارزه با کرونا است و ملاک ما برای تصمیم گیری نیست.
خبر دستور رییس جمهوری به استانداری مبنی بر تعطیلی تهران غلط است
سخنگوی دولت با بیان اینکه خبرهایی مبنی بر دستور رییس جمهوری به استانداری تهران مبنی بر تعطیلی دو تا سه هفتهای تهران، غلط است، افزود: تعطیلیهایی هم که در ستاد ملی مبارزه با کرونا تصویب شد به صورت ۵۰ درصدی است و مشاغل ۲، ۳ و ۴ مشمول این تعطیلیها میشوند که باید در این موارد نظارت شود. البته در آینده تصمیم گیری درباره تعطیلیهایی که منجر به مسافرت هم خواهد شد، اعلام میشود.
مشکل خصوصی سازی از مسیر قانونی خود پیگیری شود
ربیعی در پاسخ به سوالی درباره مشکلات هفت تپه و بحث خصوصی سازی گفت: یکی از ضرورتهای مهم در پویایی اقتصاد ایران اجرای اصل ۴۴ قانون است. بنابراین اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی میتواند تحولی بزرگ در اقتصاد کشور باشد و همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند خصوصی سازی نیاز مبرم اقتصاد است و نباید جلوی آن گرفته شود و یادم است زمانی که رهبری این اصل را ابلاغ کردند از آن به عنوان یک اتفاق مهم در اقتصاد ایران تلقی کردند.
سحنگوی دولت افزود: تمامی کارشناسان به اتفاق باور دارند بزرگی دولت عامل فساد و ناکارآمدی است و هیچ ربطی به دولتهای دیگر هم ندارد بنابراین باید دولت متناسب ایجاد شود. بنابراین کوچک کردن دولت و کندن دولت از اداره بنگاهی یکی از سیاست های درستی بوده است که در سیاست های اصل ۴۴ به آن اشاره شده است.
وی افزود: جریان خصوصی سازی در ایران مراحل مختلفی را پشت سرگذاشته است. در دوره ای شاهد تجربهای از خصوصی سازی بودیم که بخش کمی از جامعه از آن بهرهمند شدند و با نگاهی تجاری، خصوصی سازی دنبال شد.
ربیعی ادامه داد: پس از ابلاغ سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی از سوی رهبری که میتوانست یک پارادایم در تحول مثبت اقتصادی ایجاد کند، نوعی خصوصیسازی نارس صورت گرفت و بخش بسیار کمی به شکل نامناسب به بخش خصوصی و درصد زیادی به نهادهای عمومی واگذار شد که در حقیقت سرمایه و صنعت را در اختیار شرکت های نسل چندم دولتی قرار داد که مصیبت جدیدی از کاستن شفافیت و زمینه سازی فشار برای سهم گیری را ایجاد کرد.
وی اضافه کرد: ما در این دولت دو سیاست را اتخاذ کردیم یکی خصوصی سازی نه تجاری سازی و دادن به افرادی که باعث گسترش تولید و اشتغال شوند و بتوانند روند اوضاع تولید را از این بهتر کنند. یک سیاست هم بردن شرکت های نسل دوم به بورس در جهت شفافسازی هرچه بیشتر است.
سخنگوی دولت گفت: ما هر روز بحث حمایت به نحوی این که کمک کنیم بورس حتما به عنوان یک نهاد مالی پایدار و سالم باقی بماند دستور کار هر روزه دولت است. معتقدیم اگر در خصوصی سازی مشکلی است این مشکل حتما باید از مسیر قانونی خود پیگیری شود.
ربیعی با بیان این اعضای هیات واگذاری مشخص است گفت: قوای مختلف هم در آن مشارکت دارند. بخش خصوصی دو اتاق مهم کشور در آن مشارکت دارند. اگر اشکالی در آن است و تصمیم غلطی است باید از طریق قانون و شورای داوری در این زمینه تصمیم گیری کنند. همانگونه که تصمیمی گیری هم در یک مورد در این زمینه گرفته شده است.
وی با تاکید بر این که عمل به قانون موجب تقویت کارآفرینی و سرمایه گذاری می شود گفت: ورود هریک از قوا به موضوع خصوصی سازی نیز اگر براساس مجاری قانونی صورت نگیرد نه تنها تاثیر مثبتی از خود برجای نمیگذارد بلکه در یک تداخل وظایف شرایط نامناسبی را برای محیط کار فراهم میکند. پیشنهاد ما این است که هر گونه ادعا و اعمال نظر باید از سوی شورای داوری دنبال شود.
ربیعی ادامه داد: بنابراین اجازه دهیم که خصوصی سازی تعطیل نشود منتها منظور ما از خصوصی سازی نه تجاری سازی و نه تاراج است، باید افراد کارآفرین کشور که دارای صلاحیت هستند بیایند و بتوانند به کوچک سازی دولت کمک کنند.
وی گفت: بیرون کردن نیروها از شرکت چیزی نیست که در تعهدات واگذاری بوده باشد و ما هم موافقتی نداریم منتها باید مشکلات طرح واگذاری در استانداریها بررسی شود و در خصوص خبر دستگیری کارگران هر اتفاقی هم برای جامعه کارگری بیفتد برای من مهم است و شخصا موضوع را پیگیری می کنم و امیدوارم شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم.
سخنگوی دولت درباره جزییات برنامه ۹ ماهه اقتصادی دولت اظهار داشت: برنامه ۹ ماهه در تداوم طرحهای متناسب با شرایط جنگی اقتصادی است. بعد از خروج ترامپ از برجام، سیاستهایی را اتخاذ کردیم که این سیاست ها همچنان ادامه دارد. حتی در ۹ ماهه پیش رو هم، طرحهای ۷۰ روزه و بعد از آن، تصویب شده است.
ربیعی با بیان اینکه طبیعی است که باید سیاستهای متناسب با تغییرات اقتصادی در سطح دنیا را هم دنبال کنیم، اظهارکرد: این برنامه ۹ ماهه از این جهت طراحی شد و در دستور کار قرار گرفت.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری با بیان اینکه سیاست ما در دوران قبل از تحریم مبتنی بر ایجاد رشد اقتصادی و جلب سرمایهگذاری بود و در این سالها شاهد آمدن شرکتهای خارجی بودیم، گفت: شرکتها برای سرمایهگذاری حدود ۸۰ میلیارد دلار، داوطلبانه برای مذاکره به ایران میآمدند که اگر مداخله ترامپ نبود، با جذب سالانه این میزان سرمایهگذاری خارجی اتفاقات بسیار مهمی در کشور رخ میداد.
وی با بیان این که در دوران جنگ اقتصادی سیاستها انقباضی است، گفت: در دورانی که جنگ نیست، سیاستها انبساطی است. در این دوره هزینههای دولت را کاهش دادیم، در واردات کالا تجدیدنظر کردیم و از واردات بیش از ۲ هزار و دویست قلم کالا جلوگیری شد و بعد سیاست انبساطی را روی صادرات و حمایت از تولید داخل بردیم و پروژههای در حال اتمام را افتتاح کردیم.
ربیعی تصریح کرد: در این مدت برای آیندگان چند پروژه بهرهبرداری شد و برخی نیز در آینده نزدیک افتتاح خواهند شد.
وی بحث انتقال آب از خلیج فارس به مناطق کویری را اقدامی ارزشمند در این دولت عنوان کرد که برای دولتهای بعد از ۱۴۰۰ هم ارزشمند خواهد بود و درباره طرح منطقه جاسک گفت: یکی دیگر از پروژههای استراتژیک در منطقه جاسک انجام خواهد شد که یک پروژه بزرگ اقتصادی و امنیت ملی است.
سخنگوی دولت افزود: بنابراین برنامه ۹ ماهه مورد اشاره رییس جمهوری، مبتنی بر فرصتهای جدیدی است که با رفتن جنگ افروز اقتصادی به وجود خواهد آمد. هوشمندی یک سیستم یا یک دولت در این است که از فرصتهای جدید به سرعت استفاده و از آن بهرهبرداری کند. لذا ما یک برنامه ۷۰ روزه و یک برنامه هم تا پایان ۹ ماه خواهیم داشت.
به گفته وی، ابعاد مختلف این برنامه ها بخشی در سیاستهای تولیدی، صادرات و واردات، سیاستهای تجاری، پولی مالی و حمایت از بازار سرمایه است که مبتنی بر فرصتهای جدیدی است که در دنیا ایجاد خواهد شد.
ربیعی گفت: امروز با توجه به سقوط فردی نامتعادل حاکم بر بزرگترین اقتصاد جهان، نه تنها دولتهای با اقتصاد قوی، بلکه همه کشورها، تجدید برنامه میکنند. حتی شرکتهای بزرگ فولادی، نفتی و حوزه تکنولوژیهای ارتباطی و اطلاعاتی همه اینها در این زمینه سیاستهای جدید خود را انطباق میدهند.
وی خاطرنشان کرد: بدیهی است که دولت ایران هم یک برنامه ۹ ماهه که در تداوم برنامههای گذشته و با استفاده از فرصت های جدید است را طراحی کرده باشد.
∎