شهدای ایران: «احمد شیرزاد» عضو فراکسیون افراطیون اصلاح طلب در مجلس ششم در مصاحبه با روزنامه شرق گفت: «اگر منصفانه قضاوت کنیم، سیاست ائتلافی اصلاحطلبان با آقای روحانی شکست نخورد. شاید اکنون که در اوج بحرانها قرار داریم، چیزی جز انتقاد به آقای روحانی و اصلاحطلبانی که از او حمایت کردند به ذهنمان نرسد اما پس از این دولت و در شرایطی که از این بحرانها دور شده باشیم، میتوانیم داوری دقیقتری انجام دهیم. واقعیت این است که سیاست اصلاحطلبان در سالهای 92 و 96 هم خودشان و هم روحانی و هم مردم را منتفع کرد زیرا اگر روحانی رئیسجمهور نمیشد، یک نیروی تندروی اصولگرا بر کرسی ریاستجمهوری مینشست و معلوم نبود متعاقب سیاستهای چنان فردی در تمام این سالها چه بر سر ایران میآمد. هنر یک جبهه سیاسی بازی با ممکنات است نه غرقشدن در آرزوها؛ پس اگر اصلاحطلبان در سال1400 بازهم سیاست ائتلاف را در پیش بگیرند، چندان عجیب نخواهد بود.».
شیرزاد در ادامه در پاسخ به این سوال که «اصلاحطلبان در چند سال اخیر با انتقادهای جدی از سوی مردم مواجه شدند؛ بهنحوی که بخشی از مردم باور داشتند مسئولیت مشکلاتی که در دوران ریاستجمهوری روحانی ایجاد شد، با اصلاحطلبان است زیرا ایشان حامی او در سالهای 92 و 96 بودند. با توجه به پیشنهاد شما مبنی بر گفتوگوی اجتماعی آیا این امکان وجود دارد که تا انتخابات سال آینده گفتوگو با مردم بتواند منجر به ترمیم سرمایه اجتماعی شود؟» گفت:«خیر؛ تا سال1400 چنین امکانی وجود ندارد اما در طول زمان خیلی چیزها دگرگون میشود. گرچه در حال حاضر چشمانداز روشنی پیشِروی اصلاحطلبان وجود ندارد و جامعه تا سال 1400 اقبال خوبی به آنها نشان نمیدهد اما میشود با برنامهای بلندمدت بازهم سرمایه اجتماعی را بازسازی کرد».
شیرزاد علیرغم اذعان به پایگاه ضعیف اجتماعی اصلاح طلبان و نارضایتی مردم از کارنامه دولت، باز هم از همان ترفند نخ نما و تکراری «رقیب هراسی» و به عبارتی، «لولوتراشی از رقیب» استفاده کرده است.
«عبدالله ناصری» مشاور رئیس دولت اصلاحات و عضو شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان چندی پیش با انتقاد از عملکرد دولت گفته بود:«توجه داشته باشید که دولت روحانی در سالهای قبل خیلی مسائل کم اهمیتتر از کرونا را هم نتوانست مدیریت کند...من معتقدم انتظار مدیریت این شرایط از آقای روحانی اساسا انتظاری واهی است زیرا او مدتهاست که به طور جدی نشان داده هیچ برنامهای ندارد و دچار روزمرگی شدید است...حتما ارزیابی جامعه مدنی در سال آینده از عملکرد روحانی و دولت به مراتب منفیتر و سیاهتر از قبل خواهد بود...البته اگر آقای روحانی این وزرای ضعیف و نالایق را از دور خود کنار بزند و یکسری آدمهای باتجربه را برای مدیریت کرونا روی کار آورد، در همین شرایط تحریم و با همین محدودیت منابع هم میتوان تصمیمات خوبی گرفت».
پیش از آن، «غلامحسین کرباسچی» دبیرکل حزب کارگزاران در اظهارنظری مشابه گفته بود:«بحران مدیریت مدیران ناکارآمد در دولت اول آقای روحانی در دولت دوم نیز نمایان شد و مشکلات امروز را به وجود آورد».
روزنامه اصلاح طلب آرمان نیز چندی پیش نوشته بود:«باید قبول کنیم از سال ۹۲ به بعد که اصلاحطلبان مناصب بیشتری را از طریق انتخاباتها کسب کردند، ناکارآمدیها و سوءمدیریتها و بیتوجهی به شاخصها و اصول مدیریت که پیش زمینه و ضرورت توسعه است، مغفولتر ماند».
«فائزه هاشمی» نیز پیش از این گفته بود:«روی صحبت در این بخش، دولت و شورای شهر و شهرداری تهران است…در نهادهای در اختیار اصلاح طلبان تقریباً منافع قومی و قبیلهای و باندی و حزبی و جناحی و خانوادگی به منافع ملی و حقوق مردم میچربد».
در دوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری 96، اصلاح طلبان مدعی شدند که اگر آقایان رئیسی یا قالیباف به ریاست جمهوری برسند، شرایط کشور بحرانی شده و دلار 5 هزارتومان خواهد شد. در نهایت روحانی در انتخابات پیروز شد؛نکته قابل تأمل اینجاست که دلار در دولت دوم روحانی تا آستانه 20 هزارتومان نیز افزایش یافت!
چندی پیش «صادق خرازی» از فعالین اصلاح طلب گفته بود:«من جریان اصلاحات را فاقد هدف و برنامه می دانم». طیف اصلاح طلب نه کارنامه قابل دفاعی دارد و نه برنامه ای برای اداره کشور، برای همین صرفا در پی رقیب هراسی است.
نظر شما