هفتمین جلسه هیات امنای مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی عصر چهارشنبه تشکیل شد و تمامی پیشنهادات دانشگاه آزاد اسلامی در آن به اتفاق آرا به تصویب اعضای هیات امنا رسید. این جلسه به ریاست آیتالله هاشمیرفسنجانی رئیس هیات امنا و با حضور سیدحسن خمینی، محمد محمدیان رئیس نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، محمد فرهادی وزیر علوم، حمید میرزاده رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، عبدالله جاسبی، فریدون عزیزی و بهمن یزدی صمدی برگزار شد. رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خبر داد که 10درصد از درآمدهای دانشگاه آزاد اسلامی از شهریهها صرف حوزه پژوهشی خواهد شد و پنجدرصد از این سهم از درآمدهای غیرشهریهای تامین خواهد شد. حمید میرزاده درباره این جلسه به فرهیختگان گفت: «رقم بودجه سال آینده از نظر منابع و مصارف 98078میلیارد ریال خواهد بود. جمع درآمدهای دانشگاه در این بودجه 58319 میلیارد ریال و جمع هزینههای سرمایهای 52749 میلیارد ریال خواهد بود.»
مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی وابستگی بودجه سال 94 این دانشگاه به شهریه را به نسبت سال گذشته باز هم کاهش دادهاند. وابستگی بودجه دانشگاه آزاد اسلامی برای اولین بار در بودجه سال 93 از 99درصد به 88درصد کاهش پیدا کرد. حمید میرزاده میگوید «این بار این وابستگی به 84درصد خواهد رسید. به عبارت دیگر در سال 94، 16درصد از درآمدهای دانشگاه از محل فعالیتهای اقتصادی دانشبنیان و سایر فعالیتهای اقتصادی و تبدیل به احسن اموال مازاد دانشگاه حاصل خواهد شد. در این بودجه اعتبار لازم برای تخصیص اعتبار پژوهشی، احداث مراکز رشد و پارکهای فناوری، توسعه ورزشگاهها و اجرای طرحهای فرهنگی ماندگار پیشبینی شده است.»
افزایش 20درصدی در حقوق هیاتعلمی
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی همچنین گفت: «شهریه پایه (ثابت) دانشجویان موجود دانشگاه در سال آینده افزایش نخواهد داشت. همچنین تا مهرماه سال آینده در این دانشگاه شاهد هیچ افزایش شهریهای نخواهیم بود». او همچنین از افزایش 20درصدی در حقوق و دستمزد اعضای هیاتعلمی و افزایش مطابق با حقوق کارمندان دولت برای کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی در سال آینده خبر داد.
10درصد درآمدها به پژوهش داده شد
تکیه دانشگاه آزاد اسلامی به پژوهش و برنامههای مسئولان این دانشگاه برای تبدیل آن به دانشگاهی پژوهشمحور و پس از آن کارآفرین و حرکت به سمت اقتصاد دانشبنیان، لزوم بودجه پژوهشی مناسب را برای این دانشگاه روشن میکند. الزامی که مسئولان این دانشگاه با در نظر گرفتن 10درصد از درآمدهای دانشگاه برای این حوزه به آن پاسخ دادهاند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: «نرخ بودجه پژوهشی به میزان 10درصد شهریه در نظر گرفته شد که 5درصد آن از محل شهریه و 5درصد دیگر از محل فعالیتهای دانشبنیان و سرمایهگذاریها تامین میشود. همچنین مقرر شده است که علاوهبر این، برای بودجه پژوهشی 5درصد دیگر هم از منابع مازاد درآمدی در نظر گرفته شود. این مساله نشاندهنده تاکید مسئولان دانشگاه برای توسعه پژوهشی و تولید علم و حرکت دانشگاه به سمت اقتصاد دانشبنیان است که لازمه آن تولید علمی است.» در واقع بودجه پژوهشی دانشگاه به صورت قطعی 10درصد درآمدها خواهد بود که با احتساب درآمدهای مازاد ممکن است تا 15درصد هم برسد.
سهم جذب هیاتعلمی جداگانه دیده شده است
میرزاده همچنین درباره بودجهای که برای جذب اعضای هیاتعلمی جدید که از سیاستهای اعلام شده این دانشگاه است در نظر گرفته شده گفت: «برای تحقق هدف جذب هیاتعلمی جدید و بهبود هرم هیاتعلمی، اعتبار جداگانهای برای این امر در نظر گرفته شد. با احتساب 5هزار عضو جدید هیاتعلمی 1200میلیارد ریال برای ششماهه دوم سال 94 برآورد و در بودجه گنجانده شده است. همچنین در حوزه پزشکی اعتبار جداگانهای برای جذب 1000 عضو هیات علمی جدید پیشبینی شده است.» در کنار بودجههای پژوهشی و جذب هیاتعلمی، بنا به گفته رئیس دانشگاه آزاد اسلامی دو درصد شهریه به حوزه فرهنگی و اجتماعی، دو درصد به صندوق رفاه دانشجویان و دو درصد به حوزه ورزشی داده شده است که جمعا شش درصد شهریه را تشکیل میدهد. میرزاده همچنین گفت: «سهم بودجه عمرانی و طرحهای عمرانی نیمهتمام دانشگاه در سال آینده حداقل 20درصد کل بودجه خواهد بود. همچنین برای تکمیل شدن بیمارستانهای ناتمام دانشگاه که بیشتر از 50درصد پیشرفت فیزیکی داشتهاند اعتبار پیشبینی شده است. منابع مالی طرحهای عمرانی و سرمایهگذاری از منابع درآمدی واحدهای دانشگاهی و کسری آن از طریق تبدیل به احسن اموال مازاد یا دریافت تسهیلات ارزانقیمت خواهد بود.» بنا به گفته میرزاده سال آینده 2/1 میلیون مترمربع از پروژههای نیمهتمام عمرانی دانشگاه آزاد اسلامی به بهرهبرداری خواهد رسید.
بودجه نشان میدهد:
تاکید روی حوزه پزشکی
حمید میرزاده پیشبینی هزینههای جاری و سرمایهای حوزه علوم پزشکی را 7/14درصد از کل درآمدهای دانشگاه اعلام کرد. درصدی که بیشتر از همه حوزههای دیگر است و البته بیشتر از 90درصد آن در هزینههای سرمایهای خواهد بود. قیاس این بودجه با سهم حوزههای دیگر معنادار است و بنابراین میشود گفت مسئولان دانشگاه بیشتر از هر حوزه دیگری برای حوزه پزشکی و پژوهشی برنامهریزی و بر توسعه آنها تاکید دارند. رئیس دانشگاه آزاد اسلامی از اعتبار پیشبینی شده حدود 10هزار میلیارد ریالی در این حوزه خبر داد. اعتباری که 90درصد از آن هزینههای سرمایهای خواهد بود. یعنی در واقع 90درصد از هزینههای این حوزه سرمایهگذاری خواهد شد. مبلغی معادل 2600میلیارد ریال هم برای کنترل بیشتر تنها با نظر قائممقام رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه علوم پزشکی برای تجهیز سختافزاری، نرمافزاری و مغزافزاری واحدهای دانشگاهی دارنده رشتههای پزشکی هزینه خواهد شد.
جزئیات مصوبات هیات امنای مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی به زودی منتشر خواهد شد.