مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه نظارت بر رهاسازی، تولید و کشت محصولات تراریخته بر اساس قانون ملی ایمنی زیستی بر عهده وزارت جهاد کشاورزی و سازمان محیطزیست است، گفت: «تاکنون هیچ مستند و مدرک معتبر علمی مبنی بر وجود تاثیر منفی محصولات تراریخته بر روی سلامت انسان در ایران و جهان گزارش نشده است.»
به گزارش سپید به نقل از فارس، وحید مفید در خصوص ممنوعیت ۵ ساله واردات، کشت و مصرف تراریختهها اظهار داشت: «تاکنون حدود ۳۱ محصول تراریخته در دنیا تولید شده که ۲۰ محصول مصرف غذایی دارند و بقیه گیاهان یا حیواناتی هستند که با اهداف دیگری تولید شدهاند.»
۹۹ درصد تراریختهها دانه روغنی هستند
وی افزود: «حدود ۹۹ درصد کشت گیاهان تراریخته در دنیا به چهار محصول سویا، پنبه، ذرت و کلزا اختصاص یافته است؛ بنابراین برای کشورهایی که وابستگی به واردات روغن و دانههای روغنی دارند، در مورد برخی از محصولات دسترسی به نوع غیر تراریخته آنها تقریباً وجود ندارد.»
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو ادامه داد: «این قبیل مواد غذایی به این دلیل تولید و به بازار مصرف عرضه میشوند که دارای برتریهای خاصی برای تولیدکننده یا مصرفکننده این قبیل غذاها هستند. این کار برای کاهش هزینه تولید، فواید بیشتر از نظر مدت زمان ماندگاری بیشتر یا ارزش غذایی یا هر دو منظور صورت میگیرد.»
مفید گفت: «دانههای روغنی تراریخته و فرآوردههای آنها تحت بررسیهای وسیع ارزیابی احتمال خطر قرار گرفته و به دنبال اخذ تاییدیههای لازم از نظر ایمنی برای مصرف انسان و محیطزیست اجازه تولید و مصرف پیدا کردهاند.» مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو تصریح کرد: «خوشبختانه امروز سیستمهای ویژهای برای ارزیابی موجودات تراریخته و غذاهای ناشی از مهندسی ژنتیک از جنبههای سلامتی انسان و محیطزیست طراحی شدهاند. ضمناً بهطور معمول چنین ارزیابیهایی در مورد غذاهای معمولی انجام نمیشود؛ بنابراین تفاوت عمدهای بین ارزیابی این دو دسته از غذاها قبل از عرضه به بازار مصرف وجود دارد.» وی اظهار کرد: «یکی از اهداف «برنامه ایمنی مواد غذایی در سازمان جهانی بهداشت» مساعدت به دولتها در تعیین غذاهایی است که باید مورد ارزیابی ریسک قرار گیرند، این قبیل غذاها شامل غذاهای حاصل از فنآوریهایی مانند مهندسی ژنتیک هستند.»
مفید ادامه داد: «مطالعات ارزیابی خطرات مرتبط با سلامت انسان بیشتر بر بررسی اثرات مستقیم بر روی سلامت انسان نظیر سمیتزایی، آلرژیزایی، تغییر در ترکیبات تغذیهای، پایداری ژن وارد شده به موجود زنده و هرگونه اثر ناخواسته احتمالی ناشی از تغییرات ژنی تاکید دارد.»
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو خاطرنشان کرد: «لازم به ذکر است تاکنون هیچگونه مستند و مدرک معتبر علمی مبنی بر وجود تاثیر منفی محصولات تراریخته بر روی سلامت انسان در ایران و جهان گزارش نشده است. ضمن اینکه مطالعات مختلفی توسط محققان در کشورهای مختلف بنا به پیشنهاد سازمان جهانی بهداشت، اتحادیه اروپا و... انجام شده است. همچنین EFSA نیز که مرجع ایمنی و سلامت محصولات غذایی در اتحادیه اروپاست برای محصولات تراریخته مجوز مصرف صادر کرده است.»
وی تاکید کرد: «ازاینرو سازمان غذا و دارو به عنوان متولی ایمنی زیستی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مطابق با ماده ۴ و ۵ قانون ایمنی زیستی ضوابط و دستورالعملهای مربوط به اینگونه محصولات را از سال ۹۴ تاکنون تصویب و لازمالاجرا کرده است؛ بنابراین تمام محصولات تراریخته دارای مجوز از سازمان غذا و دارو، دارای مجوز مصرف در کشور مبدا و کشورهای اتحادیه اروپایی بوده و دارای تاییدیه از EFSA به عنوان یک مرجع معتبر جهانی هستند.»
مفید یادآور شد: «در خصوص تجهیزات آزمایشگاهی نیز در سال ۱۳۸۸ بخش شناسایی کیفی محصولات غذایی تغییر ژنتیکی یافته در آزمایشگاه مرجع کنترل غذا و دارو راهاندازی شد و در حال حاضر ۸ آزمایشگاه همکار در خصوص شناسایی اینگونه محصولات مشغول فعالیت هستند که عملکرد هر ساله آنها توسط بازرسی و ارسال نمونه مجهول و اخذ نظارت آزمایشگاه مرجع کنترل غذا و دارو انجام میشود.»
درج نشان تراریختگی روی محصولات الزامی است
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با اشاره به بخشنامههای صادره توسط سازمان غذا و دارو گفت: «تمام مدیران عامل و مسئولین فنی شرکتهای تولیدی و وارداتی که ماده اولیه یا محصول تراریخته دارند موظف به درج برچسب و نشان تراریختگی روی محصول غذائی که داری جزء تراریخته باشد، هستند. همچنین به تمام معاونتهای غذا و دارو دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور نسبت به کنترل برچسب این گروه از محصولات تاکید شده است.» وی در پایان اضافه کرد: «البته نظارت بر رهاسازی، تولید و کشت محصولات تراریخته بر طبق قانون ملی ایمنی زیستی بر عهده وزارت جهاد کشاورزی و سازمان محیطزیست است.»
اطمینانخاطر مدیرکل فرآوردههای غذایی وزارت بهداشت به مصرفکنندگان محصولات تراریخته؛
گزارشی از تاثیر منفی تراریختهها وجود ندارد
صاحبخبر -
نظر شما