شناسهٔ خبر: 31197414 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: بانی فیلم | لینک خبر

چند خبر از سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر

نمایشگاه چهل سال اسناد تئاتر ایران افتتاح شد

صاحب‌خبر -

مراسم افتتاح نمایشگاه چهل سال اسناد تئاتر ایران و رونمایی از ۴ عنوان کتاب سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر در پنجمین روز این جشنواره در موزه هنرهای معاصر فلسطین برگزار شد.

به گزارش رسیده، عصر روز جمعه ۲۶ بهمن مراسم افتتاح نمایشگاه چهل سال اسناد تئاتر ایران و رونمایی از ۴ عنوان کتاب چاپ شده در جشنواره سی و هفتم تئاتر فجر با حضور مدیرکل هنرهای نمایشی، دبیر سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر، مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی ایران و جمعی از هنرمندان و مدیران ستادی جشنواره در موزه هنرهای معاصر فلسطین برگزار شد.

در ابتدای این مراسم با حضور مریم معترف از ۴ عنوان کتاب «تئاتر ایران» نوشته آدولف تالاسو و ترجمه جلال ستاری، «تماشا در عصر صفویه» نوشته ژان کالمار و ترجمه یداله آقاعباسی، «بیداری» نوشته ژولیان گارنر و ترجمه داود دانشور و «تئاتر انقلاب؛ مجموعه مقالات سمینار پژوهشی تئاتر پس از انقلاب اسلامی» با گردآوری حامد سقایان رونمایی شد.

در ادامه نادر برهانی مرند دبیر سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر اعلام کرد که این کتاب ها با همت نصراله قادری مدیر بخش انتشارات جشنواره سی و هفتم منتشر شده اند.

وی در بخش دوم این مراسم که اختصاص به افتتاح نمایشگاه چهل سال اسناد تئاتر ایران داشت، اظهار کرد: این نمایشگاه شماره صفر اسناد چهل سال تئاتر ایران است و چون اولین نمایشگاه است کامل نیست. این نمایشگاه سرآغازی برای پژوهشگران تئاتر و هنرهای تجسمی است تا در این حوزه فعالیت را ادامه دهند.

برهانی مرند با اشاره به اینکه اسناد تئاتر در دهه ۸۰ و ۹۰ به خاطر گسترش فضاهای مجازی بیشتر در دسترس بوده اند، افزود: در این نمایشگاه تأکید بر اسنادی است که اثر کمی از آنها در فضای مجازی وجود دارد.

دبیر سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر در ادامه سخنان خود یادآور شد: در این نمایشگاه وقایع ملی و رویدادهای تئاتری در شهرستان ها هم کمتر منعکس شده زیرا در فرصت ۱۰ ماهه ای که در اختیار داشتیم مجال کافی برای جمع آوری این اسناد وجود نداشت ولی هنرمندان و پژوهشگران تئاتر در شهرستان ها می توانند این راه را ادامه دهند.

وی با بیان اینکه در نمایشگاه چهل سال اسناد تئاتر ایران اسناد مربوط به افراد دبیرخانه جشنواره سی و هفتم، اداره کل هنرهای نمایشی و افراد منصوب به آن ها استفاده نشده است، گفت: تنها عکسی از بنده و چند دوست دیگر متعلق به سال ۱۳۶۹ و نهمین جشنواره تئاتر فجر در نمایشگاه وجود دارد که نشان می دهد ما در آن زمان راهنمایان فرهنگی و هنری جشنواره بوده ایم.

برهانی مرند در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برگزاری ۴ نشست پژوهشی تاریخ شفاهی تئاتر ایران، توضیح داد: این نشست های که به بررسی ۴ دهه تئاتر ایران می پردازند، قرار بود مکمل این نمایشگاه باشند ولی به دلیل اینکه امکان برگزاری این نشست ها در فضای نمایشگاه وجود نداشت با فاصله و در تالار مشاهیر تئاتر مجموعه تئاتر شهر برگزار می شوند.

وی در پایان از تلاش های ابراهیم حسینی و همکارانش برای گردآوری اسناد و مدارک و برپایی نمایشگاه چهل سال اسناد تئاتر ایران قدردانی کرد.

در ادامه با حضور شهرام کرمی مدیرکل هنرهای نمایشی و نادر برهانی مرند دبیر جشنواره سی و هفتم تئاتر فجر، نمایشگاه چهل سال اسناد تئاتر ایران افتتاح شد.

 

کارگاه «تئاتر جامعه- گروه» برگزار می‌شود

 

کارگاه آموزشی «تئاتر جامعه- گروه» با حضور ۲ استاد از کشور هلند طی روزهای ۲۷، ۲۸ و ۲۹ بهمن در سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر برگزار می شود.

به گزارش رسیده، محمودرضا رحیمی مدیر بخش آموزش جشنواره سی و هفتم تئاتر فجر درباره نحوه برگزاری کارگاه آموزشی «تئاتر جامعه- گروه» توضیح داد: کارگاه «تئاتر جامعه- گروه» با حضور خانم آدلا روزن و دستیارش خانم ریسیک از کشور هلند از امروز شنبه ۲۷ بهمن در قالب ۳ جلسه برگزار می شود. این کارگاه آموزشی پیرامون شناخت فضاها و نحوه زیست آدم های مختلف در این فضاها، ارتباط برقرار کردن با آن ها، دیدن اینگونه فضاها تا رسیدن به ایده اجرایی، شکل می گیرد.

وی درباره زمان برگزاری کارگاه آموزشی «تئاتر جامعه- گروه» افزود: در اولین روز یعنی امروز شنبه ۲۷ بهمن، کارگاه از ساعت ۱۳ تا ۱۶ در پلاتو اجرای شماره یک مجموعه تئاتر شهر برگزار می شود. روز یکشنبه ۲۸ بهمن نیز کارگاه از ساعت ۱۰ تا ۱۳ در قالب گشتی شهری به منظور پیدا کردن جامعه گروه مدنظر برگزار می شود. در روز سوم یعنی دوشنبه ۲۹ بهمن نیز کارگاه با حضور چند نفر از جامعه گروهی که در روز دوم شناسایی شده اند برگزار می شود که طی جلسه سوم کارگاه، شرکت کنندگان بر اساس یکسری اتودهای مشارکتی به ایده نهایی دست پیدا می کنند.

مدیر بخش آموزش سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر درباره نحوه انتخاب شرکت کنندگان در کارگاه آموزشی «تئاتر جامعه- گروه» یادآور شد: برای رسیدن به شرکت کنندگان این کارگاه آموزشی با دفتر تئاتر خیابانی اداره کل هنرهای نمایشی، انجمن تئاتر خیابانی خانه تئاتر، کانون ملی منتقدان تئاترایران، دفتر تئاتر دانشگاهی اداره کل هنرهای نمایشی، دبیرخانه جشنواره تئاتر دانشگاهی و رؤسای دپارتمان های تئاتری دانشگاه ها تعاملی صورت گرفت و در نهایت به ۲۱ شرکت کننده رسیدیم.

رحیمی در پایان سخنان خود درباره افرادی که در کارگاه آموزشی «تئاتر جامعه- گروه» شرکت کرده اند، گفت: در این کارگاه آموزشی ۶ تن از استادان تئاتر، ۵ تن از برگزیدگان تئاتر دانشگاهی، ۲ تن خبرنگار و منتقد و ۸ تن از متخصصان تئاتر محیطی حضور دارند.

 

اعلام زمان برگزاری مسابقه‌ نمایش‌ رادیویی

مسابقه‌ نمایش‌ رادیویی سی و هفتمین جشنواره‌ بین‌المللی تئاتر فجر از ۲۸ بهمن تا دوم اسفند در تماشاخانه‌ سرو برگزار می‌شود.

به گزارش رسیده، امین رهبر، مدیر بخش مسابقه‌ نمایش رادیویی از برگزاری این بخش در حد فاصل ۲۸ بهمن تا دوم اسفند خبر داد.

او ضمن اشاره به این که مسابقه‌ نمایش‌ رادیویی با موضوع تاریخ انقلاب اسلامی و دستاوردهای چهل ساله‌ انقلاب زیر مجموعه‌ بخش «چهل سالگی انقلاب اسلامیِ» سی و هفتمین جشنواره‌ بین‌المللی تئاتر فجر است، تصریح کرد: در این بخش طی پنج روز، ۱۰ اثر در قالب دو اجرای روزانه، ابتدا ساعت ۱۶:۳۰ و سپس ساعت ۱۹ در تماشاخانه‌ی سرو اجرا می‌شوند.

رهبر ضمن اشاره به اسامی داوران این بخش و نام بردن از مسعود فروتن، ایوب آقاخانی، فریبا متخصص، شکرخدا گودرزی و جواد پیشگر، توضیح داد: داوران براساس آثاری که پیشتر در قالب سی‌دی به دستشان رسید این ۱۰ اثر را از میان ۱۰۳ اثر متقاضیِ حضور در این بخش انتخاب کردند. در ادامه این آثار نیز، ۵۰ درصد براساس فایل صوتی و ۵۰ درصد براساس اجرای صحنه‌ای‌شان مورد قضاوت قرار می‌گیرند و در اختتامیه‌ سی و هفتمین جشنواره‌ بین‌المللی تئاتر فجر شش جایزه در حوزه‌های بازیگری زن، بازیگری مرد، نویسندگی، کارگردانی و… و دو تندیس به آن‌ها داده خواهد شد.

او در مورد پخش همزمان این آثار حین اجرا در تماشاخانه‌ سرو، از طریق رادیو نیز گفت: این آثار حین اجرا در تماشاخانه‌ی سرو و در مقابل داوران و تماشاگران حاضر در آن جا، از طریق رادیو نیز پخش می‌شوند. این پخش همزمان شاید با اختلافی یکی، دو دقیقه‌ای همراه باشد ولی به صورت زنده است.

بخش چهل‌ سالگی انقلاب سی و هفتمین جشنواره‌‌ی بین‌المللی تئاتر فجر به مناسبت سالگرد چهل ‌سالگی انقلاب اسلامی در ایران طراحی شده و شامل شش بخش است؛ اجرای نمایش‌های صحنه‌ای، نمایش‌های خیابانی، سمینار علمی تخصصی «بررسی تئاتر پس از انقلاب اسلامی»، نمایشگاه اسناد انقلاب، نشست‌های تخصصی تاریخ تئاتر شفاهی و نمایش‌های رادیویی.

 

سهم استان‌های ایران از ششمین روز جشنواره‌

در ششمین روز از سی و هفتمین جشنواره‌ بین‌المللی تئاتر فجر پنج نمایش در بخش صحنه‌ای از استان‌های مازندران، خراسان شمالی، گیلان، خراسان رضوی و لرستان و چهار نمایش در بخش خیابانی از استان‌های گیلان (دو اثر)، آذربایجان غربی و کردستان میزبان علاقه‌مندان می‌شوند.

به گزارش رسیده، سهم استان‌های ایران منهای تهران از ششمین روز جشنواره‌ سی و هفتم، شنبه ۲۷ بهمن پنج نمایش در بخش صحنه‌ای و چهار نمایش در بخش خیابانی است.

بر این اساس در بخش صحنه‌ای نمایش‌های «خانه سیاه است» از استان مازندران، شهر آمل، «بازگشت به خانه» از استان خراسان شمالی، شهر بجنورد، «مادر» از استان گیلان، شهر رشت، «رومئو و ژولیت» از استان خراسان رضوی، شهر مشهد و «بازگشت» از استان لرستان، شهر خرم‌آباد روی صحنه می‌روند. همچنین در بخش خیابانی نمایش‌های «دعای آفتاب» از استان گیلان، شهر لاهیجان، «تیک‌تاک» از استان آذربایجان غربی، شهر بوکان، «آغوش بی‌مهر زمین» از استان گیلان، شهر سیاهکل و «دایره، مربع، مستطیل» از استان کردستان، شهر سنندج میزبان علاقه‌مندان می‌شوند.

نمایش «خانه سیاه است» به نویسندگی و کارگردانی محسن اردشیر از آمل با مدت زمان ۶۰ دقیقه در دو نوبت ۱۷ و ۲۰ در سالن اصلی مجموعه‌ی تئاتر شهر روی صحنه می‌‌رود.

محسن اردشیر در این نمایش که در بخش مهمان اجرا می‌شود با بهره‌مندی از زندگی و اشعار فروغ فرخزاد به دنبال آن است تا دغدغه‌های خود را در زمانه‌ی اکنون روی صحنه بیاورد.

«بازگشت به خانه» به نویسندگی محسن براتی و محمد شاکری و کارگردانی محمد شاکری از بجنورد با مدت زمان ۶۵ دقیقه در دو نوبت ۱۸:۳۰ و ۲۰:۴۵ در قالب بخش «مسابقه‌ ایران دو» در تالار چهارسوی مجموعه‌ تئاتر شهر روی صحنه می‌رود.

در خلاصه نمایش «بازگشت به خانه» آمده است: نرگس و مجید به زودی مجبور خواهند شد که از یکدیگر جدا شوند، اما زمان تفسیر دیگری از این جدایی دارد.

نمایش «مادر» به نویسندگی فلوریان زلر و کارگردانی مجید کاظم‌زاده‌مژدهی از رشت با مدت زمان ۷۰ دقیقه در دو نوبت ۱۷ و ۱۹ در تئاتر مولوی روی صحنه می‌رود.

این نمایش در بخش «مسابقه‌ تئاتر بین‌الملل» اجرا می‌شود و در خلاصه داستان آن آمده است: یکشنبه جشن تولد مادر است و شوهرش باید به سمیناری در دیژون برود و پسرش پیش الودی است. این هراس از تنهایی و فراموشی، مادر را به سمت خودکشی سوق می‌دهد و…

نمایش «رومئو و ژولیت» به نویسندگی میلاد کاشانی و مسعود صفری از مشهد با مدت زمان ۸۰ دقیقه در دو نوبت ۱۸ و ۲۰:۳۰ در تالار حافظ روی صحنه می‌رود.

این نمایش در بخش «مسابقه‌ ایران یک» اجرا می‌شود و اقتباسی آزاد از نمایشنامه «رومئو و ژولیت» ویلیام شکسپیر است.

نمایش «بازگشت» به نویسندگی امین ابراهیمی و کارگردانی احسان ملکی‌راد از خرم‌آباد با مدت زمان ۷۰ دقیقه در دو نوبت ۱۷ و ۱۹ در تماشاخانه‌ی سرو روی صحنه می‌رود.

این نمایش در بخش «مسابقه‌ ایران دو» اجرا می‌شود و در خلاصه‌ داستانش آمده است: زن و مردی برای زیارت به کربلا می‌روند و در پی وقوع یک عملیات انتحاری، تمام مدارک شناسایی‌شان را گم می‌کنند و به یک خرابه پناه می‌برند.

در ششمین روز از سی و هفتمین جشنواره‌ بین‌المللی تئاتر فجر در بخش تئاتر خیابانی چهار نمایش اجرا می‌شود.

نمایش «دعای آفتاب» به نویسندگی و کارگردانی محمدعلی صادق‌حسنی از لاهیجان با مدت زمان ۲۰ دقیقه نخست ساعت ۱۰:۳۰ در ایوان انتظار متروی میدان ولیعصر (عج) و سپس ساعت ۱۶ در محوطه‌ مجموعه‌ تئاتر شهر اجرا می‌شود.

در خلاصه داستان «دعای آفتاب» آمده است: مردم گیلان معتقد بودند زمانی که باران زیاد می‌بارد و محصولات کشاورزی آنان نابود می‌شود، باید دست به دعا ببرند و از خداوند طلب آفتاب کنند.

نمایش «تیک‌تاک» به نویسندگی الناز غفاری و کارگردانی نازیلا امینی از بوکان با مدت زمان ۳۰ دقیقه نخست ساعت ۱۱ در ایوان انتظار متروی میدان ولیعصر (عج) و سپس ساعت ۱۶:۳۰ در محوطه‌ مجموعه‌ تئاتر شهر اجرا می‌شود.

این نمایش در شش اپیزود با لهجه‌های مختلف به بیان معضلات و مشکلات جامعه از قبیل طلاق، مشکلات اقتصادی، معضل کولبرها، دور ماندن خانواده‌ها از یکدیگر، اتلاف وقت و… می‌پردازد.

«آغوش بی‌مهر زمین» به نویسندگی و کارگردانی محمود فرضی‌نژاد از سیاهکل با مدت زمان ۲۵ دقیقه در محوطه‌ی خانه‌ی هنرمندان ایران اجرا می‌شود.

این نمایش درباره‌ مبارزه‌ مادران و دختران کرد است که در کمرکش‌ کوه‌ها به جای پوشیدن رخت زندگی، در مقابل نیرنگ اربابان جور و تفنگ قرار گرفته‌اند و در مسیر زندگی ناچار به کوچ می‌شوند.

محوطه‌ خانه‌ هنرمندان ایران در این روز همچنین میزبان «دایره، مربع، مستطیل» به نویسندگی و کارگردانی افشین خدری از سنندج می‌شود که با مدت زمان ۲۰ دقیقه میزبان علاقه‌مندان خواهد شد.

این نمایش سعی دارد بخشی از سیاست‌های ابرقدرت‌های دنیا (بریتانیا، فرانسه، روسیه و امریکا) را برای غارت نفت خاورمیانه نشان دهد.

 

میزبانی فرانسوی‌ها و لبنانی‌ها از تماشاگران ایرانی

در ششمین روز از سی و هفتمین جشنواره‌ی تئاتر فجر در بخش تئاتر ملل، «دو سر و یک دست» از لبنان و «چیدمان (گذرگاه)» از فرانسه میزبان علاقه‌مندان می‌شوند.

به گزارش رسیده، در ششمین روز از جشنواره‌ سی و هفتم، شنبه ۲۷ بهمن، دو نمایش در قالب تئاتر ملل روی صحنه خواهد رفت.

بر این اساس نمایش «دو سر و یک دست» کاری گروهی از لبنان با مدت زمان ۵۰ دقیقه در دو نوبت ۱۸ و ۲۰:۴۵ در تالار استاد سمندریان تماشاخانه‌ ایرانشهر اجرا می‌شود.

این نمایش کاری از کمپانی تئاتر زوکاک است و قدرت و پدرشاهی را در کنکاش با دیدگاه‌های شکسپیر دستمایه‌ی خود قرار داده است.

در خلاصه داستان این نمایش آمده است: نگاه سیاسی ظالمانه شکسپیر او را به یک متفکر بزرگ سیاسی تبدیل کرده و مشخص است که مسائل سیاسی در هسته‌ی نمایشنامه‌های او قرار دارد. ما امروز می‌خواهیم سوال شکسپیر را بپرسیم تا به تحلیل طرح‌های اولیه‌ی قالب پدرشاهی (پادشاهی) در نمایش‌مان بپردازیم.

در این روز همچنین نمایش «چیدمان (گذرگاه)» کاری از کشور فرانسه به نویسندگی و کارگردانی پیر یودلوسکی در تماشاخانه‌ی عباس جوانمرد خانه‌ی تئاتر از ساعت ۱۱ تا ۲۰ میزبان علاقه‌مندان می‌شود.

این نمایش که دومین اجرای خود را در جشنواره‌ی سی و هفتم پشت سر می‌گذارد تا جمعه سوم اسفند ادامه خواهد داشت.

در خلاصه داستان این اثر آمده است: «گذرگاه»، راهرویی است که به خاطرات جهان اختصاص داده شده و در آن صدای موسیقی به گوش می‌رسد. این چیدمان، راهرویی ۱۰ متری است و بازدیدکنندگان با فضایی مملو از نور و صدا روبه‌رو می‌شوند و موسیقی سنتی کشورهای مختلف را می‌شنوند. این نسخه از «گذرگاه»، به احترام خاطره کسانی  است که مجبور شده‌اند کشور خود را ترک کنند.

اشتراک گذاری در:

نظر شما