شناسهٔ خبر: 30752725 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه عصراقتصاد | لینک خبر

ضرورت حرکت به سوی مقررات‌گذاری برای ارز رمزها

صاحب‌خبر -
سمیه بابایی
 
عصراقتصاد: رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، بر لزوم حرکت به سمت مقررات‌گذاری برای ارزرمزها در کشور تاکید کرد.
علی دیواندری روز گذشته در نشست خبری هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت در پاسخ به سوال«عصراقتصاد » مبنی بر آینده بیت کوین و ارز رمزها در ایران، گفت: ارز رمزها واقعیت‌هایی هستند که وجود دارند و نمی توانیم آثار آن را از بین ببریم. بسیاری از کشورها این نوع ارزها را به رسمیت شناخته و به سمت مقررات گذاری برای آنها حرکت کرده اند و ما نیز باید این واقعیت‌ها را بپذیریم.
وی افزود: کشورهای مختلف مواضع متفاوتی درباره این ارزها دارند و در حال حاضر بانک مرکزی ایران آنها را به رسمیت نمی شناسد و مجوز فعالیت ندارند، اما به نظر من باید به سمت پذیرش واقعیت‌ها و مقررات گذاری برای آنها حرکت کنیم؛ به نظر می رسد آینده به سمتی می رود که باید واقعیت‌ها را پذیرفت و برای آن‌ها مقررات گذاری کرد .
ارز رمز ملی را جدی بگیریم
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی با بیان اینکه باید ارز رمز ملی را جدی بگیریم، اظهار کرد: ارز رمز ملی می تواند در همایش بانکداری الکترونیک معرفی شود و باید با جدیت وارد این موضوع شده و به سمت استفاده از کاربردهایی که این نوع ارزها می تواند برای ما ایجاد کند، حرکت کنیم.
کمک به حل مشکلات با استفاده از رمز ارزهای ملی
دبیر هشتمین همایش بانکداری الکترونیک ادامه داد: فضای ارزرمزها می تواند امکانات خوبی را برای ما ایجاد کند. این روزها بحث ایجاد ارزرمز ملی مطرح است و نهادهای مختلف در حال کار روی آن هستند، ولی تاکنون به تصمیم مشخصی درباره آن نرسیده ایم. استفاده از این نوع ارزها می تواند بخشی از مشکلات کشور را حل کند.
دیواندری درباره اینکه آیا نوع نگاه به رمزارزها و بلاک چین در ایران تغییر کرده است، عنوان کرد: آثار و کارکرد بلاک چین خود را به تدریج نشان می دهد، نظام بانکی ما زمانی با اثرات کم به بلاک چین نگاه می کرد و امروزه دنیا متوجه شده که بلاک چین کاربردهای وسیع و مفهوم انتقال ارزش را دارد.
وی ادامه داد: در حالی که دنیا به سمت تمرکززدایی در حال حرکت است، سیستم فناوری بانک‌ها در ایران به سمت تمرکزگرایی حرکت می کند. از سوی دیگر دانش ما درباره بلاک چین در حال افزایش است و مقررات گذار در تکنولوژی با تحولاتی مواجه است و ما نباید آن را از دستور کار خارج کنیم.
وی درخصوص مواضع بانک مرکزی درباره ارزرمزها گفت: اگر به واقعیت‌ها توجه نکنیم آنها خود را به ما تحمیل می کنند. بانک مرکزی باید مانند سایر نهادها واقعیت‌ها را بپذیرد. در گذشته فین تک‌ها جایگاهی نداشتند ولی امروزه می بینیم که هر کدام از بانک‌ها با چندین فین تک مختلف همکاری می کنند و روندهای بانک مرکزی نیز در معرض این تغییرات است. به همین دلیل باید به سمت مقررات گذاری برای آنها برویم.
برگزاری هشتمین همایش بانکداری الکترونیک؛ نهم و دهم بهمن‌ماه
دبیر هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت بیان کرد: هشتمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت با موضوع انقلاب بلاک چین در روزهای نهم و دهم بهمن ماه در مرکز همایش‌های بین‌المللی برج میلاد برگزار خواهد شد. مهمترین هدف این همایش بحث و تبادل نظر در خصوص آخرین تحولات صنعت بانکداری الکترونیک است.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در این خصوص گفت: بانک‌ها، شرکت‌های آی تی، فین‌تک‌ها، استارت آپ‌ها و فرهیختگان علمی و دانشگاهی در این همایش حضور دارند و این همایش به لحاظ حضور ذی نفعان متعدد از جایگاه و رونق خاصی برخوردار است.
وی اهداف این همایش را «تبیین و بررسی روندهای صنعت بانکداری و پرداخت با استفاده از فناوری بلاک چین»، «تبیین و بررسی کلان روندهای بین المللی بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت»، «تبیین و بررسی تحولات ایجاد شده در حوزه فناوری اطلاعات با فناوری بلاک چین»، «بررسی و تبیین موانع و چالش‌های پیش روی صنعت بانکداری و پرداخت»، «تبیین و بررسی تحولات ایجاد شده در حوزه ارزرمزها» و «تبیین و بررسی فضای جدید کسب و کار مالی» دانست.
محورهای این همایش دو روزه شامل «فناوری زنجیره بلوک و دفاتر توزیع شده»، «رمزارزها»، «سامانه‌های پرداخت جایگزین»، «فناوری‌های مالی، پرداخت و بانکداری باز»، «تقلب، پولشویی، کلاهبرداری و روش‌های مقابله با آن» و «تحول دیجیتال» است.
بررسی چالش‌های قانونی رمزارزها در همایش هشتم
دیواندری ادامه داد: در این همایش تلاش می‌کنیم به این سوال پاسخ داده شود که پول‌های دیجیتالی تهدیدی به شمار می روند یا اینکه مکمل پول‌های سنتی هستند، همچنین مسائل فقهی و شرعی و کاربری این رمزارزها و چالش‌های قانونی آن بحث و بررسی خواهد شد.
وی تصریح کرد: محور دوم این همایش رمزارزها هستند که در این محور مسائلی مانند انواع رمزارزها، محیط‌های قانونی و مقرراتی، مسائل فقهی رمزارزها، نهادهای مرتبط با رمزارزها (صرافی‌ها) و کاربری رمزارزهای ملی، منطقه ای و جهانی بررسی می شوند.
دیواندری با اشاره به ظهور و گسترش پدیده بلاک‌ چین و ارزرمزها در سال‌های اخیر بیان کرد: حوزه بلاک چین به صورت عام با ارزرمزها چالش‌هایی برای نظام بانکی ایجاد می‌کنند و به عنوان یک انقلاب این نظام را متحول خواهند کرد. همچنین مسائل مربوط به تجارت را تحت تاثیر قرار خواهند داد که این موارد در همایش بحث و بررسی خواهد شد.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی با اشاره به اینکه ما همیشه در بحث کنترل به سمت تمرکزگرایی حرکت کرده‌ایم،یادآور شد:در علم فیزیک و مطالعات بنیادی نیز ثابت شده که کنترل نمی‌تواند تنها به صورت متمرکز باشد و نظریه‌ها نسبی بودن آن را اثبات کرده است که با الهام از این علوم در بلاک چین نیز کنترل به صورت غیرمتمرکز پایه‌ریزی شده است.
وی ادامه داد: در محور سوم که سامانه‌های پرداخت جایگزین است، مسائلی مانند سامانه‌های پیام رسان جایگزین، سامانه‌های پرداخت منطقه ای و روش‌های نوین تسویه و پرداخت‌های تجاری به بحث گذاشته
می شوند.
دبیر هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت گفت:در چهارمین محور که فناوری‌های مالی، پرداخت و بانکداری باز است نیز موضوعات مهمی همچون دستورالعمل سامانه‌های پرداخت، نسخه دوم (PSD2)، فناوری‌های مقرراتی (RegTech)، بانک پرداخت (Payment Bank) و فناوری مالی و مالیات به بحث گذاشته می‌شوند.
به گفته وی، در محور پنجم که تقلب، پولشویی، کلاهبرداری و روش‌های مقابله با آن است، موضوعاتی از جمله احراز هویت قوی، تحلیل کلان داده‌ها، کاربردهای هوش مصنوعی در تشخیص و مقابله و حاکمیت داده بررسی می شوند.
در محور تحول دیجیتال این همایش نیز کارشناسان و متخصصان درباره کارایی سیستم بانکی، استانداردسازی فرآیندها، مدل‌های جدید کسب و کار و اتحادیه‌های بانکی و پرداخت صحبت خواهند کرد.
وی با بیان اینکه روز به روز ظهور فین‌تک‌های گوناگون را شاهد هستیم، گفت: واحدهای آی تی بانک‌ها متوجه شده‌اند که هم به کارهای متمرکز در کربانکینگ نیاز داریم و به ارتقای کیفیت و توسعه خدمات محتاج هستیم که فین‌تک‌ها گروه‌های کوچک و چالاکی هستند که نیازهای مردم را درک می‌کنند و زودتر راهکار نشان می‌دهند.
وی ادامه داد: امسال نیز جشنواره دکتر نوربخش مانند سال گذشته در هفت بخش سامانه‌های ملی، سامانه‌های درون بانکی، سامانه‌های مشتریان، امنیت در شبکه زیرساخت، سخت‌افزار و تجهیزات، پلتفرم و مسئولیت‌های اجتماعی برگزار خواهد شد. در کنار همایش، نمایشگاهی تخصصـی به منظور معرفی دستاوردهای سـازمان‌های ارائه‌کننـده خدمات بانکی کشـور در حوزه بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت برگزار خواهد شد. در این نمایشگاه علاوه بر بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری، شرکت‌هایی که در زمینـه ارائه خدمات بانکی فعالیت دارند برای معرفی خدمات، محصولات و توانمندی‌های خود حضور خواهند داشت.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در پایان خاطرنشان کرد: ۲۴ سخنران توسط مقامات، مدیران ارشد و صاحب نظران داخلی و بین المللی در این همایش ارائه خواهد شد. همچنین۱۱ میزگرد تخصصی از جمله در زمینه سیاستگذاری در حوزه فناوری‌های نوین، پرونده ای برای بانکداری باز، شناسایی تراکنش‌های مشکوک، درآمدهای کارمزدی و بانکداری الکترونیک و ... برگزار خواهد شد.

نظر شما