شناسهٔ خبر: 28292230 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

روزشمار هفته دفاع مقدس؛

دوم مهرماه، اشغال اولین شهر ایران توسط عراق

این گزارش به بررسی اجمالی وقایع اتفاق افتاده در هر یک از روزهای هفته دفاع مقدس ( 31 شهریور الی 6 مهر) در طول جنگ تحمیلی 8 ساله می پردازد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، 31 شهریور 1359 در زمره روزهای فراموش­ نشدنی تاریخ معاصر ایران به شمار می­ رود. در این روز با بمباران هوایی فرودگاه ­ها و شهرهای مهم ایران توسط هواپیماهای عراقی و سپس تهاجم گسترده نیروهای زمینی این کشور به قلمرو ایران در طول مرز مشترک دو کشور، تجاوز نظامی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران آغاز گردید.

رژیم بعثی عراق، پس از اقدام به این تجاوز، همواره کوشید تجاوز نظامی خود را با توسل به یک رشته بهانه­ ها موجه جلوه دهد. واقعیت این است که انقلاب اسلامی نه تنها سبب از بین رفتن "جزیره ثبات غرب" در منطقه شده بود، بلکه تمامی الگوها و هنجارهای مورد نظر غرب در منطقه را برهم زده بود. علاوه بر آن قدرت­ های استکباری از این نگران بودند که ثبات موردنظر آنان در خاورمیانه و همچنین جریان آرام و مطلوب نفت از خلیج­فارس، با تثبیت انقلاب اسلامی ایران به خطر بیفتد.

نکته مهم دیگری که باید به آن توجه داشت این بود که صدام از تاثیر انقلاب اسلامی ایران بر جمعیت شیعیان عراق به هراس افتاده بود.

گزارش حاضر به بررسی اجمالی وقایع اتفاق افتاده در هر یک از روزهای هفته دفاع مقدس ( 31 شهریور الی 6 مهر) در طول جنگ تحمیلی 8 ساله می­ پردازد.

2 مهر 1359:

در این روز شهرهای مهران و سومار و نفت شهر، بدست ارتش متجاوز بعثی عراق اشغال شد. همچنین نیروی هوایی ارتش عراق به مناطق نفت خیز و تاسیسات جزیره خارک حمله کرد و خساراتی به این تاسیسات وارد آورد.

روز شمار هفته دفاع مقدس

اولین شهری که در آغاز تجاوز دشمن به اشغال متجاوزین در آمد شهر مهران واقع در یکصد کیلومتری جنوب غربی ایلام بود.

این شهر دو روز قبل از هجوم سراسری دشمن یعنی ۲۹ شهریور ماه ۱۳۵۹ به اشغال دشمن درآمد. مهران از شمال به ارتفاعات قلاویزان و از شرق به کنجانچم منتهی می شود و بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد.

در هنگام هجوم دشمن برای تصرف این شهر مقاوم، عشایر غیور و اهالی سلحشور این منطقه در مقابل این هجوم نابرابر ایستادگی کردند و به همین خاطر ۲۵۰ تن از این انسان های دلیر شهید و مجروح و هفتصد تن به اسارت درآمدند و بیست هزار نفر از مردم نیز آواره گشتند.

همچنین ۳۲۰۰ واحد مسکونی ویران و شانزده باب مسجد و حسینیه و نیز مرقد امام زاده سید حسن به دست نیروهای بعثی منهدم شد. مهران پس از سه سال اشغال سرانجام در سال ۱۳۶۲ و در جریان عملیات والفجر ۳ و والفجر ۵ به دست توانمند قوای اسلام آزاد شد و به آغوش میهن اسلامی بازگشت.

اما سه سال بعد در تاریخ ۲۷ اردیبهشت ۱۳۶۵ در جریان استراتژی دفاع متحرک دشمن مجددا اشغال شد ولی خوشبختانه در جریان عملیات پیروزمند و کم نظیر کربلای یک در ۱۰ تیرماه ۱۳۶۵ با واردآمدن تلفات سخت و جبران ناپذیر برقوای دشمن دوباره آزاد شد.

شهر مهران در تاریخ جنگ، یک بار دیگر هدف تاخت و تاز دشمنان اسلام قرار گرفت و این بار منافقین خود فروخته و مزدور که از پشتیبانی بی دریغ هوایی و زمینی ارتش رژیم بعثی عراق حمایت می شدند در تاریخ ۲۷ خردادماه ۱۳۶۷ برای سومین بار اشغال شد، ولی با هجوم رعدآسای نیروهای اسلام و عشایر مقاوم منطقه پس از سه روز آزاد شد.

نظر شما