شناسهٔ خبر: 24495920 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اعتدال | لینک خبر

پیغام لودریان برای تهران، پیام ایران برای اروپا

با وجود تاکید وزیر خارجه فرانسه بر التزام کشورش به توافق هسته ای و تلاش برای همکاری های بهتر و نزدیکتر با ایران، لودریان نتوانست از مواضع آمریکا در قبال توافق هسته ای رها شود؛ مواضعی که به وضوح بر دستور کار سفر وی به تهران سایه انداخته بود.

صاحب‌خبر -
دیدار دوشنبه وزیر امور خارجه فرانسه از تهران واکنش های متفاوت داخلی و بین المللی را در پی داشت. در ایران برخی رسانه ها و روزنامه های جناح راست واکنش تندی نسبت به این سفر نشان دادند.

از راضی کردن ترامپ پشیمان خواهید شد

به گزارش اعتدال، الاخبار در گزارشی تحت عنوان «پیام ایران به اروپا: از راضی کردن ترامپ پشیمان خواهد شد» نوشت: با وجود تاکید وزیر خارجه فرانسه بر التزام کشورش به توافق هسته ای و تلاش برای همکاری های بهتر و نزدیکتر با ایران، لودریان نتوانست از مواضع آمریکا در قبال توافق هسته ای رها شود؛ مواضعی که به وضوح بر دستور کار سفر وی به تهران سایه انداخته بود. در مقابل، مسئولان ایرانی به شکلی قاطع در موضعی واحد هر گونه تعدیلی در برجام یا تغییر در برنامه های بالستیکی این کشور را رد کردند.

 این روزنامه چاپ بیروت در ادامه آورده است: در حالی که موزه ملی ایران پذیرای انبوهی از مردمی بود که برای دیدن بیش از 50 اثر هنری و باستانی که برای نخستین بار در تاریخ این کشور، از موزه لوور پاریس به ایران آورده شده بود، حاضر شدند، وزیر خارجه فرانسه در حال انجام مذاکراتی دشوار با مسئولان ایرانی بود، برای تحقق هدفی که به ظاهر، به سادگی تحقق از سر گیری روابط فرهنگی بین دو کشور نیست.

لودریان که مطبوعات ایران با عنوان «خدمتگزار ترامپ» به استقبال او رفته بودند، تلاش کرد اتهام اخیر را از خود دور کرده و اینگونه وانمود کند که تلاشهای فرانسه و هم پیمانان اروپایی برای قانع کردن ایران، تنها در جهت رفع نگرانی های آنهاست. اما تهران به اصرار بین تحرکات اروپایی و ملاحظات رئیس جمهور آمریکا در خصوص توافق هسته ای ارتباط برقرار کرده و به اروپا هشدار داد حرکت آن در این مسیر، تبعات خطرناکی دارد.

در خلاصه مذاکرات، لودریان نتیجه گرفت که هنوز راه درازی در پیش دارد، در حالی که ایران به قدرت خود برای غنی سازی عالی اورانیوم طی 48 ساعت اشاره کرد؛ نتیجه ای که شک و تردیدهای زیادی را در مورد برجام بر می انگیزد و امکان استفاده جمهوری اسلامی از عواید اقتصادی توافق، حداقل در کوتاه مدت، در هاله ای از ابهام باقی می ماند.

لودریان روز ماراتنی خود را با سخنانی در مورد ضرورت انجام اقدامات فراوانی در خصوص برنامه های بالستیکی ایران و نقش آن در منطقه، به پایان برده و تاکید کرد فرانسه به مذاکرات خود با طرف ایرانی ادامه می دهد، تا راهی برای تحقق استقرار در منطقه ایجاد شود. با اینکه این صحبتهای وزیر خارجه فرانسه با لحنی بدبینانه همراه است، اما به تندی اظهار نظر های او پیش از ورود به ایران نیست، که طی آن برنامه های بالستیکی ایران را برخلاف مصوبه های شورای امنیت دانسته و به بازگشت تحریمهای بین المللی در مورد ایران اشاره کرده بود. به نظر می رسد قاطعیت ایران در مقابل تعدیل در توافق هسته ای و برنامه های موشکی آن، لودریان را بر آن داشت اندکی از لحن تهدید آمیز خود بکاهد؛ البته این به معنای تغییر اساسی در موضع فرانسه نیست.

وزیر خارجه ایران، محمد جواد ظریف در صحبتهایی پیش از ورود لودریان به تهران گفته بود:«دولتهای اروپایی درباره برنامه های موشکی ایران افراطی را نشان می دهند که به سیاستهای آنها ضرر خواهد رساند». وی در ادامه به اروپایی ها در مورد اینکه مُنتهای تلاش خود را برای راضی کردن ایالات متحده می کنند، هشدار داد، تلاش هایی که می تواند منافع اروپایی ها در رابطه با ایران را به خطر اندازد. ظریف همچنین تصریح کرده بود که اروپایی ها اشتباهاتی داشتند که پس از مدتی افسوس آن را خوردند و امروز هم در حال تکرار همان اشتباهاتند، که قطعا از آن پشیمان خواهند شد. این اظهار نظر وزیر خارجه ایران، مبالغه اروپا در اظهار نگرانی از برنامه های موشکی ایران، تلاش برای ربط آن به برنامه های توافق هسته ای و در نهایت، الغای برنامه های پیشرفت موشک های بالستیک این کشور را نشان می دهد؛ اما لودریان کوشید از این برداشت ایران در مورد رفتار اروپا، فرار کند.

اعلام موضع متحد مسئولان ایران در مورد مخالفت با تعدیل یا تغییر در برجام و برنامه های موشکی آن بدین معناست که این کشور با ساخت یک دیوار محکم و پایدار، برای تلاشهای اروپا در جهت فشار بر تهران، آماده شده است، دیوار ایران هیچ بهانه ای را از سوی هم پیمانان آمریکا نمی پذیرد، از جمله انکه دولتهای اروپایی در پی آن اند تا از موضع تهران در مورد بحران یمن، برای دست یابی به مقاصد خود در خصوص محدود کردن فعالیتهای موشکی ایران، استفاده کنند؛ مساله ای که ظریف ضمن اشاره به آن می گوید:« در صورتی که اروپایی ها بخواهند از بحران یمن بعنوان وسیله ای برای ارضای آمریکا استفاده کنند، می توانند چنین کنند، اما ایران هرگز وارد این بازیها نخواهد شد».

بر این اساس و با توجه به نتایج سفر لودریان، به نظر می رسد پیام ایران به اتحادیه اروپا رسیده است، تا دولتهای این اتحادیه به اضافه انگلیس را در برابر دو گزینه قرار دهد: یا ممانعت از فشارهای امریکا و یافتن راههای جایگزین برای نجات توافق هسته ای، و یا ادامه همین مسیر و همراهی آنها با آمریکا، که این به معنای باقی ماندن ممنوعیت سرمایه گذاری هایی است که این دولتها چشم به انجام آنها در ایران داشته اند...


پیغام لودریان برای تهران چه بود؟

سایت فوربس نیز در تحلیلی به بررسی سفر اخیر وزیر امور خارجه فرانسه به تهران پرداخت و نوشت: اکنون برجام، برنامه موشک بالستیک و نقش ایران در منطقه مهمترین چالش های پیش روی ایران، اروپا، ایالات متحده و کشورهای خاورمیانه است. این چیزی است که بیشتر به تهران مربوط می شود.
در روز دوشنبه پیش از سفر لودریان  تهران اعلام کرد که قادر است دو روزه به سطح سابق تولید اورانیوم بازگردد.

بهروز کمالوندي، سخنگوي سازمان انرژي اتمي ايران، به تلويزيون العالم گفت: "اگر آمريکا از قرارداد خارج شود ... ايران مي تواند 20 درصد غني سازي اورانيوم را ظرف کمتر از 48 ساعت آغاز کند."

این در حالی است که لودریان در مصاحبه ای با روزنامه فرانسوی Le Journal du گفت: برنامه موشکی بالستیک ایران با طیف وسیعی از چند هزار کیلومتری قطعا با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متناقض است و فراتر از نیاز ایران برای دفاع از مرزهایش است. 


فشار و توصيه‌های نيابتی آمريكا به تهران!

العرب نیز در گزارشی ادعا كرد، وزارت خارجه آمریکا از وزیر خارجه فرانسه خواست به ایران برای پذیرش تعدیل در توافق هسته ای فشار وارد کند.

این رسانه عرب زبان نوشت:  سفر وزیر خارجه فرانسه به تهران در ضمن تلاش های پاریس جهت قانع کردن ایران در مورد آنچه "ضرورت در نظر داشتن خواسته های جامعه بین الملل " خوانده مي شود، قرار می گیرد.

به گفته منابع نزدیک به وزارت خارجه فرانسه، سفر لودریان به تهران با هدف انجام مذاکراتی در مورد برنامه های موشکی ایران و رفتار تهران در منطقه صورت گرفته است.

در سپتامبر گذشته، مکرون در حاشیه کنفرانس عمومی سازمان ملل اعلام کرده بود که توافق هسته ای با ایران، کافی نیست. وی همچنین در نوامبر گذشته در سفر به امارات نیز این موضع خود را تکرار کرده بود.

به گزارش رسانه های پاریس، هفته پیش یک دیپلمات آمریکایی به پایتخت فرانسه رفته تا به لودرین توصیه کند در سفر خود به تهران بر ایرانی ها برای احترام به معیارهای بین المللی مبارزه با سلاح های کشتار جمعی، مبارزه با تروریسم و حقوق بشر، فشار بیاورد.

با اینکه ایالات متحده یکی از دولتهای عضو توافق هسته ای امضا شده با ایران است، اما تحلیلگران بر این عقیده اند که کناره گیری واشنگتن از این توافق منجر به فروپاشی کامل آن می شود و پس از خروج آمریکا از توافق مذکور، حتی اگر باقی دولتها به آن پایبند بمانند، پابرجایی آن دشوار است.

لودریان در جریان سفر خود به مسکو در سه شنبه گذشته تاکید کرده بود که فرانسه مخالف سیاست هیمنه ایران در منطقه و برنامه های موشکی آن است. نتایج سفر لودریان به تهران سرنوشت سفر آینده ماکرون به ایران را نیز مشخص خواهد کرد.

به گفته منابع دیپلماتیک فرانسوی، این دولت غربی دغدغه های امنیتی ایرانی ها را کاملا درک می کند، اما طراحی موشک بالستیکی که برد آن به 5هزار کیلومتر می رسد، هیچ ضرورتی ندارد، این پیشرفت بالستیکی ایران مطابق با ضرورتهای دفاعی نیست!

این منابع در ادامه می افزایند: فرانسوی ها عزمی جدی برای بهبود روابط و مذاکرات با با ایران دارند، اما دیپلماسی نظامی این کشور موجب عدم استقرار در منطقه می شود و در صورتی که برنامه های موشکی ایران ادامه یابد، تحریمهای بیشتری اعمال خواهد شد.

به عقیده تحلیلگران، این تحرک فرانسه، متکی بر موضع اروپاست که ما بین تمسک به توافق هسته ای با ایران و انتقاد از برنامه های موشکی و سیاستهای تهران در کشورهای منطقه، در نوسان است.

نظر شما