به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ احمد شجاعی رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور در پاسخ به این سؤال که آیا در پروژه بانک ژنتیک از زنان زندانی دارای جرایم خشن نیز نمونه ژنتیکی اخذ می شود یا خیر؟ اظهار کرد: با ایجاد کارگروهی از کارشناسان مختلف در این باره، جرایم بر اساس اولویت تعریف و رتبه بندی شده ا ند و نمونه ها از زندانیان اخذ می شود و زن و مرد بودن زندانیان تفاوتی ندارد.
وی افزود: 10 جرم اولویت دار در مرحله نخست این طرح مشخص شده است که پس از اخذ نمونه ژنتیک از زندانیان پروژه وارد مرحله دوم شده و دوباره جرایم بعدی بر اساس اولویت تعیین می شود.
شجاعی گفت: تا پایان امسال پیش بینی می شود که از 50 هزار نفر از زندانیان، نمونه ژنتیک اخذ شود.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور با بیان اینکه در حال حاضر بانک ژنتیک زندانیان در 10 استان از جمله استان های تهران، اصفهان، فارس، خراسان رضوی، گیلان، آذربایجان شرقی، کرمانشاه، خوزستان و سیستان و بلوچستان فعال است، گفت: البته ممکن است در برخی استان ها، به خاطر اختصاص نیافتن اعتبار لازم، کار قدری با مشکل مواجه شود، به عنوان مثال در سیستان و بلوچستان، کار را تعطیل کرده بودند و وقتی علت را پرسیدیم گفتند اعتبار لازم اختصاص نیافته است که با رایزنی ها مشکل حل شد.
شجاعی ادامه داد:به طور میانگین هر آزمایش ژنتیک 700 تا 800 هزار تومان هزینه دارد، اما گفته ایم با نصف این مبلغ یا یک سوم آن، کار را انجام دهند لذا با اختصاص هر یک میلیون تومان، می توانیم از 3 نفر آزمایش ژنتیک بگیریم.
وی درباره اخذ نمونه ژنتیکی از خانواده جان باختگان نفتکش سانچی نیز گفت: در این ارتباط تقریباً از تمام خانواده ها و وابستگان جان باختگان نفتکش ایرانی سانچی نمونه ژنتیکی گرفتیم و آزمایش ها در حال انجام است؛ البته شنیده ام که یک خانواده نتوانسته یا نخواسته نمونه ژنتیکی بدهد.
رئیس سازمان پزشکی قانونی در خصوص استعلام های مراجع قضایی از مراکز پزشکی قانونی و میانگین پاسخگویی به این استعلام ها ابراز کرد: بیشتر استعلام ها از زمانی که فرد وارد مرکز شده و معاینه می شود تا آماده شدن نتیجه، به طور میانگین 2 ساعت زمان می برد؛ البته گاهی اوقات ممکن است فردی مراجعه کند و نیاز باشد معاینه کامل صورت بگیرد یا عکس های بیشتری گرفته شود که طبیعتاً طول می کشد اما به طور میانگین، طی دو ساعت، مراجعه کننده معاینه و نتیجه آماده می شود.
شجاعی همچنین درباره آمار خودکشی ها در ایران و اینکه آیا شاهد افزایش یا کاهش خودکشی ها بوده ایم یا خیر، گفت: تمام اقدام به خودکشی ها به پزشکی قانونی ارجاع داده نمی شود و یک تعداد هم همان ابتدا تحت عناوین دیگر مراجعه می کنند، بنابراین تعداد آن مواردی که تحت عنوان خودکشی به پزشکی قانونی ارجاع می شود، کمتر است.
وی تأکید کرد: طبق بررسی های صورت گرفته، ایران در سطح دنیا در بحث خودکشی آمار بالایی ندارد و آمار کشور ما نسبت به سایر کشورهای دنیا، بسیار پایین تر است.
شجاعی تصریح کرد: البته خیلی هم صلاح نیست در این حوزه آماری اعلام شود زیرا تجربه نشان داده ارائه آمار با دامن زدن به این موضوع، خودکشی را تقویت می کند. اریبهشت سال گذشته یک موجی راه انداختیم و آماری ارائه شد و یک باره در آن ماه، خودکشی افزایش پیدا کرد. وقتی که یک اطلاع رسانی به آسیب اجتماعی دامن می زند، چرا باید اعلام کنیم؟ ضرورتی ندارد. ما آمارها را مقایسه کردیم و خوشبختانه آمار خودکشی در ایران نسبت به سایر کشورهای دنیا خیلی هم پایین تر بوده است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا خودکشی در سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش یا کاهش داشته و اینکه مردان بیشتر خودکشی می کنند یا زنان؟، گفت: در سال جاری افزایش آن چنانی نداشتیم و در خودکشی، تعداد مردان بیشتر از زنان است.
شجاعی در پاسخ به این مطلب که در زمین لرزه کرمانشاه چند موضوع از جمله دفن های بدون مجوز، گورهای دسته جمعی و خودکشی برخی بازماندگان بر اثر فشارهای روانی مطرح شد بیان کرد: در ارتباط با مسئله خودکشی، فوتی نداشتیم اما اقدام به خودکشی زیاد داشتیم. فکر می کنم هفت الی هشت مورد اقدام به خودکشی داشتیم که یکی از آنها، حال خوبی ندارد.
رییس سازمان پزشکی قانونی افزود: همه دفن های بدون مجوز را هم شناسایی کردیم که بر این اساس، قریب به 100 نفر بدون مجوز، دفن شدند و عمدتاً هم بچه ها و کودکان کوچک بودند. همان ها هم تک تک شناسایی شدند و بررسی و پرونده تشکیل شد و مجوز صادر کردیم.
وی درباره گورهای دسته جمعی که همان ایام برخی افراد مدعی شدند چنین گورهایی ایجاد شده است، گفت: گور دسته جمعی نداشتیم، چه دلیلی دارد گور دسته جمعی وجود داشته باشد؟ تعدادی نبود که بخواهد وضعیت بحرانی ایجاد شود. اینجا جایی نبود که اجازه بدهند گور دسته جمعی ایجاد شود و کار در دست خود خانواده ها بود. کدام خانواده ای است که چنین کاری کند؟
شجاعی در ادامه به آمار نزاع و درگیری اشاره کرد و گفت: در هشت ماهه امسال در سطح کشور 390 هزار و 7793 نفر مصدوم بر اثر نزاع داشتیم و 495 نفر در همین مدت با سلاح سرد فوت شده اند که البته برخی نزاع ها با سلاح گرم است. این تعداد برای کشور ما خوب نیست.
به گفته وی در هشت ماهه امسال در تهران 64 هزار و 231 نفر بر اثر نزاع و درگیری مصدوم شدند که آمار بالایی است و به عنوان یک آسیب اجتماعی باید مورد توجه جدی واقع و علت ها بررسی شود.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور در پاسخ به این سؤال که آیا می توان گفت تهران خشن ترین شهر کشور است یا خیر، اظهار کرد: خیر، زیرا باید نسبت جمعیت و تعداد نزاع ها در هر شهر مدنظر قرار گیرد. اگر نسبت جمعیتی لحاظ شود، آن موقع می توان گفت کدام شهر خشن تر است.
وی خاطرنشان کرد: بعد از تهران، خراسان رضوی با 34 هزار، اصفهان 27 هزار، آذربایجان شرقی 25 هزار و فارس 21 هزار مصدوم ناشی از نزاع، در رتبه های بعدی قرار دارند، به عنوان مثال در ایلام که جمعیتی به اندازه شهرستان ملارد یا اسلام شهر دارد، بیش از دو هزار مصدوم نزاع داشته ایم.
شجاعی در ارتباط با بررسی های سازمان پزشکی قانونی و پیدا شدن مقادیر زیادی سرب در تریاک های مورد استفاده افراد معتاد به مواد مخدر اظهار کرد: تمام موادهای مخدر از جمله صنعتی و سنتی به ویژه شیشه، ناخالصی های بالایی دارند، چون ارزش بالایی دارد، ناخالصی وارد آنها کرده و می فروشند، به عبارتی می توان گفت که همه موادهای مخدر موجود، ناخالصی دارد؛ اینکه در تریاک چرا چنین کاری کردند و چه نقشه ای بوده، نمی دانیم.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
مسئولیت صحت اخبار ارائه شده به عهده منبع خبر بوده و این رسانه صرفاً رسالت اطلاعرسانی خود را در این رابطه انجام میدهد.
∎
نظر شما