
حریق در ساختمان پلاسکو تهران، این اولین خبری بود که مانند هر آتش سوزی دیگری، توسط رسانه های مختلف پوشش داده شد؛ غافل از اینکه حدود سه ساعت بعد، این آتش سوزی به یک فاجعه ملی و غمبار در کشور تبدیل شد و ایرانیان را در حیرت و ماتم فرو برد.
شهادت آتش نشانان کشورمان دل تک تک ایرانیان را به درد آورده و مردم برای آتش نشانانی که برای نجات جان و مال شهروندان، جان خودشان را از دست دادند، اشک ریختند و با آتش نشانان فداکار و خانواده های آنان ابراز همدردی کردند.
آتش سوزی ساختمان پلاسکو تهران اگرچه تبدیل به غم بزرگی در کشور شده اما اینگونه حوادث می تواند درس بزرگی برای همه باشد، گام اول اینکه در ایمن سازی ساختمان ها بی توجه نباشیم و از تجهیزات لازم آتش نشانی برای مهار چنین حوادثی برخوردار باشیم.
رشت با حدود 700 هزار نفر جمعیت، جزو کلانشهرهای کشور به شمار می آید اما با توجه به بافت فرسوده در برخی مناطق این کلانشهر و ساختمان های قدیمی آن، حوادثی از جمله پلاسکو تهران، زنگ خطری برای مسئولان و دست اندرکاران مدیریت شهری این کلانشهر است بویژه آنکه در محدوده بازار مرکزی این شهر، شاهد وجود سازه های مخروبه و قدیمی، عبور عرضی سیستم لوله کشی گاز از معابر، وجود برخی مشاغل پرخطر از جمله تولیدی های کیف و کفش و نیز فروشگاه های رنگ و مشتقات نفتی هستیم.
فاطمه شیرزاد عضو شورای اسلامی رشت و نماینده شورا در سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی این کلانشهر در جلسه یکشنبه هفته جاری شورا گفت که در کلانشهر رشت ساختمان های ناایمن وجود دارد که بایستی برای پیشگیری از وقوع حوادثی مانند پلاسکو تهران، اقدامات اساسی انجام گیرد.
وی همچنین با تشبیه بازار بزرگ رشت به باروت بیان داشت: ایمنی بازار رشت بایستی مورد توجه مدیران و مسئولان حوزه شهری و سایر دستگاه ها قرار گیرد و هشدارها در این رابطه جدی گرفته شود.
این عضو شورای اسلامی کلانشهر رشت با تاکید بر اینکه در ساخت و سازها بایستی ایمنی ساختمان ها مورد توجه باشد، یادآور شد: ساختمان های ناایمن در سطح شهر نیز باید مورد توجه مدیران و مسئولان حوزه شهری باشد و اقدامات لازم در رابطه با ایمنی آنها انجام گیرد.
* نگاهی به ایستگاه های آتش نشانی در رشت
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری کلانشهر رشت روز چهارشنبه به ایرنا گفت: در دو سال گذشته تنها شش ایستگاه آتش نشانی در رشت فعال بود که با تلاش ها و پیگیری ها، شش ایستگاه دیگر در این مدت در این کلانشهر فعال شده است.
بابک رمضانی افزود: با توجه به جمعیت حدود 700 هزار نفری در رشت، بر اساس استاندارد باید 15 ایستگاه آتش نشانی در این کلانشهر فعال باشد و در زمان حاضر سه ایستگاه آتش نشانی دیگر در حال احداث است.
وی اظهار کرد: یکی از این ایستگاه ها تا پایان امسال به بهره برداری می رسد و دو ایستگاه دیگر ، سال آینده افتتاح می شود.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت خاطر نشان کرد: با راه اندازی 15 ایستگاه بر اساس استاندارد ، باز هم تلاش می کنیم تا ایستگاه هایی بر اساس اماکن پرخطر، بافت های فرسوده و ... داشته باشیم.
وی با بیان اینکه با افزایش ایستگاه های آتش نشانی در کلانشهر رشت زمان رسیدن به محل حادثه کاهش یافته، تصریح کرد: تا دو سال گذشته میانگین زمان رسیدن آتش نشانان رشت به محل حادثه، پنج دقیقه و 25 ثانیه بود اما در زمان حاضر، این زمان به چهار دقیقه و 25 ثانیه رسیده که بر اساس استاندارد جهانی نیز سه تا پنج دقیقه است.
*منابع انسانی آتش نشانی رشت
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت در ادامه این مصاحبه بیان داشت: تا سال 1392، یکصد و 87 نیروی آتش نشان در این سازمان فعال بود که با پیگیری های انجام شده در زمان حاضر تعداد نیروها به 327 نفر رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس استاندارد بایستی 427 نیروی آتش نشان در سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت داشته باشیم که با توجه به هماهنگی های انجام شده با شهرداری و مکاتبات با استانداری گیلان، مابقی کمبود نیرو در آتش نشانی سال آینده از طریق آزمون جذب می شوند.
*ناوگان خودرویی در آتش نشانی رشت
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت ادامه داد: در زمان حاضر 78 خودروی سنگین، نیمه سنگین و سبک در این سازمان برای خدمات رسانی فعال است.
وی خاطرنشان کرد: میانگین عمر ناوگان خودرویی سازمان آتش نشانی رشت بین 20 تا 25 سال است که بر اساس استاندارد جهانی، بایستی پنج سال باشد.
وی با بیان اینکه عمر بالای خودروها موجب افزایش استهلاک می شود، تصریح کرد: برای رفع این نواقص با درخواست ما از طریق شهرداری، برای نوسازی ناوگان خودرویی به صورت درازمدت اقداماتی در دست انجام است.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت بیان داشت: در مرحله اول قرار است ماشین های نیمه سنگین آتش نشانی خریداری شود تا ارائه خدمات در کوچه های تنگ و باریک کلانشهر رشت شامل یک هزار و 387 کوچه تنگ و باریک، سهولت یابد.
وی خاطرنشان کرد: برای این کار، شش دستگاه خودروی نیمه سنگین از یک شرکت آلمانی خریداری کرده ایم که تا پایان امسال به منطقه آزاد انزلی وارد می شود و به ناوگان سازمان آتش نشانی و خدمان ایمنی شهرداری رشت می پیوندد.
رمضانی با بیان اینکه برای امدادرسانی در ارتفاعات و ساختمان های مرتفع نیز اقداماتی در دست انجام است، تصریح کرد: قرارداد خرید دو دستگاه خودروی نردبانی 55 متری و یک دستگاه امداد و نجات اطفاء حریق سنگین منعقد شده که این خودروها تا یک سال و نیم دیگر به ناوگان سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت اضافه می شود.
وی بیان داشت: در زمان حاضر، یک خودروی نردبانی 32 متری در این سازمان فعال است.
* تجهیزات آتش نشانی
رمضانی با تقسیم تجهیزات آتش نشانی به دو بخش فردی و گروهی بیان داشت: در بخش تجهیزات فردی مشکلی نداریم، همه آتش نشانان از این تجهیزات شامل دست کش استاندارد، لباس های حریق ، کلاه های ایمنی و سایر امکانات برخوردار هستند.
وی با بیان این که در بخش تجهیزات گروهی نواقصی داریم، اظهار کرد: از سوی ستاد مدیریت بحران استانداری گیلان، کمک های خوبی در این رابطه شده اما نیاز است که باز هم از سوی شهرداری در این بخش توجه بیشتری شود.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی رشت یادآور شد: با توجه به فعالیت ایستگاه ها، بایستی افزایش تجهیزات گروهی از جمله دستگاه های مختلف امداد و نجات نیز بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
** آتش نشانی انزلی نیازمند تجهیزات ضروری اطفاء حریق است
تجهیزات آتش نشانی در دیگر شهرهای استان گیلان نیز، دارای نواقصی است و لازم است به سرعت، نسبت به رفع کاستی ها اقدام شود. در این ارتباط ، مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرستان بندرانزلی به ایرنا گفت: آتش نشانی انزلی از امکانات لازم بی بهره بوده و نیاز مبرم به تامین تجهیزات ضروری دارد.
اسماعیل خجسته ادامه داد: طی دو سال گذشته تلاش فراوانی برای ارتقاء سطح ایمنی شهرستان با افزایش تجهیزات آتش نشانی و سطح آمادگی پرسنل انجام شده اما کافی نیست .
وی با اشاره به وجود 70 آتش نشان آموزش دیده و ماهر در آتش نشانی بندرانزلی افزود: آتش نشانی انزلی فاقد تجهیزات اساسی از جمله تشک نجات ، نردبان هیدرولیک ، شارژر دستگاه تنفسی ، موتورهای پرتابل پرتاب آب برای استفاده در ساختمان های چند طبقه بعنوان واسطه و همچنین دستگاه ها خاموش کننده واکنش سریع است.
به گفته مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی بندرانزلی، در حال حاضر تجهیز آتش نشانی انزلی به 30 دست لباس نومکس و 30 عدد کپسول تنفسی اکسیژن برای 70 آتش نشان از ضروریات آتش نشانی بندرانزلی است.
خجسته ادامه داد: در حال حاضر قیمت ارزانترین نردبان هیدرولیک 45 میلیارد ریال است و آتش نشانی انزلی برای اطفاء حریق در ساختمان های بیش از سه طبقه از هرگونه امکاناتی بی بهره است.
وی یادآور شد: با وجود ارزشمند بودن انجام اعمال خیریه در بخش های مدرسه سازی و بهداشت، کمک خیرین در راستای تجهیز آتش نشانی انزلی برای افزایش سطح خدمات رسانی به مردم و تامین امنیت جانی و مالی شهروندان، اهمیت بسیاری دارد.
به گفته خجسته، بندرانزلی دارای یکی از قوی ترین آتش نشانی های بومی کشور بوده و دلیل این ادعا مهار حریق برج طاووس منطقه آزاد انزلی توسط آتش نشانی انزلی و تقدیر استاندار گیلان از این آتش نشانان است و به یقین، نقش امکانات و تجهیزات در کمک رسانی بهتر به شهروندان غیرقابل انکار است.
وی همچنین به خطر آفرین بودن مجتمع مسکونی 2هزار واحدی مسکن مهر انزلی و استفاده از مصالح مشابه برج طاووس منطقه آزاد انزلی در نمای بیرونی این مجتمع اشاره کرد و هشدار داد : درصورت وقوع حریق در این مجتمع ، به دلیل راه های خروجی نامناسب بلوک های مسکونی و اتصال سقف ها به یکدیگر ، فاجعه ای به مراتب بدتر از مجتمع پلاسکو رخ می دهد.
بندرانزلی در 40 کیلومتری شمال غرب مرکز استان گیلان واقع شده و سه ایستگاه آتش نشانی به همراه 70 آتش نشان در امر تامین امنیت جان و مال مردم در مواقع بروز حوادث فعالیت می کنند.
** آتش نشانی آستارا، فاقد نردبان بلند است
شهردار آستارا نیز به ایرنا گفت: واحد آتش نشانی و خدمات ایمنی این نهاد، فاقد نردبان بلند است و تهیه آن برای مهار آتش سوزی های احتمالی مکان های مرتفع ضروری است.
علی کوهی افزود: واحد آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری آستارا از نظر ماموران آموزش دیده و امکانات، در مقایسه با شهرهای همجوار وضعیت مطلوبی دارد و دارای 17 نیروی انسانی، سه خودروی سنگین، دو خودروی نیمه سنگین، یک خودروی امداد و دو تانکر آب رسان است.
شهرستان مرزی آستارا با 86 هزار نفر جمعیت، در 200 کیلومتری غرب مرکز استان گیلان و در همسایگی جمهوری آذربایجان قرار دارد.
به خاطر داشته باشیم که یکی از عوامل متعدد موفقیت، بهره گیری از تجربه ها و درس آموزی از رویدادها و رخدادهای پیرامونی است تا از رهگذر آنها ، بهترین و سودمندترین راه، برگزیده شود بر این اساس، ضروری است تا قبل از به بار آمدن فاجعه ای دیگر، در اندیشه تجهیز دستگاههای امدادی بویژه آتش نشانی باشیم.
خبرنگار: شادی خورشیدی سدهی ** انتشاردهنده: امیرحسین کبیری
7286/2007/7471/7124