جهان صنعت نیوز، مرکز آمار ایران به تازگی شاخص قیمت تولیدکننده محصولات گاوداری های صنعتی کشور را در آبان امسال منتشر کرده است که بر اساس آن شاخص تورم تولید در این بخش در ماه آبان نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۲.۲ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۱۵.۲ درصد رشد داشته اما میانگین تورم سالانه با ثبت عدد ۲۶.۱ درصد، نسبت به تورم سالیانه پارسال کاهش نشان می دهد.
اگرچه افزایش نرخ تورم سالانه در بخش تولیدات پروتئینی کشور موضوع پنهانی نیست و بهای گوشت قرمز در بازار نسبت به سال گذشته افزایش داشته است اما بررسی ها نشان می دهد که دامنه نوسان قیمت ها در بازار بسیار محدوده بوده و به دلیل تامین داخلی گوشت مورد نیاز و نیز واردات، نه تنها کمبودی در این بخش وجود ندارد، بلکه خرید حمایتی دام سنگین برای جلوگیری از متضرر شدن دامداران و تنظیم بازار نیز در دست اجراست
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در آبان ماه ۱۴۰۳ تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش گاوداریهای صنعتی نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) به ۲.۲ درصد رسید که در مقایسه با ماه قبل (۶.۸ درصد)، ۴.۶ واحد درصد کاهش داشته است.
در میان اقلام گاوداری صنعتی، بیشترین میزان تورم تولیدکننده ماهانه مربوط «شیر» با ۴.۵ درصد و بیشترین میزان کاهش آن مربوط به «گاو حذفی» با ۲.۲ درصد است.
در آبان ماه ۱۴۰۳ تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش گاوداریهای صنعتی نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) به ۱۵.۲ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۱۲.۷ درصد)، ۲.۵ واحد درصد افزایش داشتهاست.
به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات گاوداریهای صنعتی به ازای تولید قلمهای خود در داخل کشور، در آبان ماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۵.۲ درصد افزایش دارد.
در بین اقلام گاوداریهای صنعتی، کمترین تورم نقطه به نقطه مربوط به «گاو حذفی» با ۱.۷ درصد و بیشترین آن مربوط به قلم «گوساله نر زیر چهار ماه» با ۳۵.۶ درصد است.
در آبان امسال تغییرات میانگین شاخص قیمت تولیدکننده محصولات گاوداریهای صنعتی در داخل کشور در دوازده ماه منتهی به این ماه نسبت به دوره مشابه در سال قبل به ۲۶.۱ درصد رسید که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل (۲۹.۲ درصد)، ۳.۱ واحد درصد کاهش نشان میدهد.
در ماه مورد بررسی، در میان اقلام گاوداریهای صنعتی در کشور، کمترین تورم سالانه مربوط به « شیر» (۱۱.۶ درصد) و بیشترین آن مربوط به « گاو تلیسه» (۷۵.۴ درصد) است.
همانطور که از این ارقام بر می آید، نرخ تورم تولیدکننده که به آن تورم پیشگو نیز گفته می شود، از تداوم ثبات در بازار گوشت قرمز حکایت دارد به طوری که تورم سالانه در این بخش نیز از عدد ۲۹.۲ درصد پارسال پایین آمده و به ۲۶.۱ درصد رسیده است. بر این مبنا می توان انتظار داشت که در ماههای آینده که تقاضا برای مصرف گوشت به دلیل نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان و خرید آخر سال هموطنان رو به فزونی می نهد، نوسان چندانی در بازار شاهد نباشیم.
در همین رابطه داریوش یوسفی سرپرست معاونت نظارت و پایش مرکز بازرگانی داخلی و تنظیم بازار از ثبات قیمت گوشت و مرغ در بازار و کاهش حدود ۱۰ درصدی قیمت ها در سه ماه اخیر خبر داده است و نکته اینجاست که گوشت قرمز تولید داخل مصوبه قیمت ندارد و تنها عرضه و تقاضا تعیین کننده است در حالی که فقط گوشت های وارداتی با نرخ مصوب عرضه می شود.
وی با بیان اینکه گوشت قرمز از معدود کالاهای اساسی است که از زمان استقرار دولت جدید کمترین افزایش قیمت را داشته است افزود: با توجه به نرخ تورم ۳۵ درصدی یکسال گذشته، تغییرات قیمتی گوشت کمتر از ۲۰ درصد بوده است.
به گفته یوسفی، با تدابیر حمایتی دولت چهاردهم گوشت تولیدی داخلی به صورت توافقی از تولیدکنندگان خریداری می شود تا ضمن عرضه در بازار مصرف، میزان نیاز بازار تا پایان سال و ماه مبارک رمضان مدیریت شود.
در این رابطه ابراهیم حسن نژاد معاون امور تولیدات دامی وزیر جهادکشاورزی از خرید تضمینی ۱۰ هزار راس دام سنگین در کشور در راستای حمایت از تولید کنندگان خبر داد زیرا دامداران از انباشت دام سنگین پروار و نبود تقاضای خرید گلایه دارند و با این کار گوشت استراتژیک مورد نیاز کشور نیز تامین خواهد شد.
به گفته وی اکنون شرکت پشتیبانی امور دام کشور خرید گوشت گوساله را به صورت پنج تکه به قیمت مصوب هر یک کیلوگرم ۴۲۰ هزار تومان در راستای تنظیم بازار، حمایت از تولید کنندگان و ذخایر استراتژیک کشور خرید می کند.
منصور پوریان رئیس شورای تامین دام نیز در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا در این باره اظهار داشت: درحال حاضر وضعیت جمعیت دامی و گوشت قرمز کشور مناسب است و اکنون دولت برای حمایت از تولیدکننده داخلی خرید ۴۲۰ هزار تومانی گوشت گوساله پنج تیکه را در دستور کار قرار داده تا با ذخیره سازی آن تولید کنندگان دچار مشکل نشوند.
وی اظهار داشت: بنابراین از تابستان امسال شاهد کاهش قیمت در دام زنده گوسفندی و گوساله هستیم به طوری که این کاهش به حدی رسیده که قیمت دام زنده گوسفندی در محدوده ۲۶۰ هزار تومان و دام زنده گوساله در محدوده ۱۷۰ تا ۱۷۵ هزار تومان معامله می شود.
رئیس شورای تامین دام تصریح کرد: خرید گوشت گوساله تولید داخل جهت حمایت از دامداران است زیرا تولیدکنندگان داخلی با مازاد دام زنده آماده کشتار در دامداری ها و دامپروریها روبرو هستند.
وی با بیان اینکه اولویت وزارت جهادکشاورزی در تامین امنیت غذایی کشور باید با خرید لاشه داخلی باشد، گفت: با توجه به شرایط فعلی دامپروران نیاز است دولت برای خرید حمایتی دام سبک نیز وارد عمل شود.
پوریان اضافه کرد: قیمت لاشه گوشت گوساله تولید داخل با وارداتی آن به دلیل کاهش فاصله قیمتی رقابتی شده اما در بخش گوسفندی این مهم هنوز رخ نداده که امیدواریم با حمایت های دولت این مهم نیز رخ دهد.
منبع: ایرنا
∎