شناسهٔ خبر: 70239092 - سرویس ورزشی
نسخه قابل چاپ منبع: ایندیپندنت فارسی | لینک خبر

جزئیات برگزاری جام جهانی ۲۰۳۰؛ یک تورنمنت در دو نیمکره، سه قاره و شش کشور

ورزشگاه‌های نیوکمپ و سانتیاگو برنابئو در کنار ورزشگاه جدید مراکش جزو نامزدهای اصلی میزبانی از فینال‌اند

صاحب‌خبر -

بنا بر اعلام فدراسیون جهانی فوتبال، میزبانان جام جهانی فوتبال مردان در سال ۲۰۳۰  اسپانیا، پرتغال و مراکش خواهد بود، اما بازی‌های افتتاحیه این جام به‌منظور گرامیداشت صدمین سالگرد برگزاری جام‌ جهانی، در آمریکای جنوبی برگزار می‌شود. به این ترتیب تیم‌های حاضر در این رقابت‌ها، در فصل‌ها و نیمکره‌های مختلف و در سه قاره و شش کشور به مصاف هم می‌روند.

اگرچه چهار کشور واقع در آمریکای جنوبی شامل آرژانتین، شیلی، پاراگوئه و اروگوئه هم اوایل سال ۲۰۲۳ برای میزبانی مشترک از این جام در سال ۲۰۳۰ اعلام نامزدی کردند، فیفا اکتبر همان سال تایید کرد که پیشنهاد مشترک مراکش، پرتغال و اسپانیا تنها گزینه رسمی روی میز برای میزبانی در آن سال است.

ابتدا اسپانیا و پرتغال در سال ۲۰۲۱ پیشنهاد میزبانی مشترک جام ۲۰۳۰ را ارائه کردند. سال بعد اوکراین نیز به این جمع اضافه شد، اما به دلیل آغاز جنگ با روسیه و مشکلات مدیریتی در فدراسیون فوتبال این کشور، جایش را به مراکش داد.

اسپانیا یک بار در سال ۱۹۸۲ هم میزبان جام جهانی فوتبال بود، اما پرتغال و مراکش تاکنون میزبان جام جهانی فوتبال مردان نبوده‌اند. 

فیفا هنوز ورزشگاه‌های میزبان جام جهانی ۲۰۳۰ را به‌طور رسمی معرفی نکرده، اما به گزارش بخش ورزشی بی‌بی‌سی جهانی، علاوه بر سه دیدار افتتاحیه که در اروگوئه، آرژانتین و پاراگوئه برگزار می‌شود، قرار است ۲۰ ورزشگاه در این سه کشور اروپایی و آفریقایی میزبان این بازی‌ها باشند.

اسپانیا با ۱۱ ورزشگاه بیشترین تعداد مسابقات را در جام جهانی ۲۰۳۰ برگزار خواهد کرد. ورزشگاه نیوکمپ بارسلونا، بزرگ‌ترین ورزشگاه فوتبال در اروپا، در کنار ورزشگاه سانتیاگو برنابئو، متعلق به باشگاه رئال مادرید، از جمله اصلی‌ترین این ورزشگاه‌ها هستند. نیوکمپ در حال بازسازی است و طبق برنامه، ظرفیت آن به ۱۰۵ هزار نفر خواهد رسید.

پرتغال هم سه ورزشگاه‌های خانگی باشگاه‌های اسپورتینگ لیسبون، بنفیکا و پورتو به نام‌های استادیو ژوزه آلوالاده، استادیو دا لوز و استادیو دراگائو را برای میزبانی از جام جهانی معرفی کرده است.

مراکش هم شش ورزشگاه را پیشنهاد داده که پنج ورزشگاه قبلا ساخته شده‌اند و یک ورزشگاه جدید قرار است در شهر کازابلانکا به برنامه میزبانی مراکشی‌ها از جام ۲۰۳۰ اضافه شود. این نخستین باری است که مسابقات جام جهانی فوتبال در شمال آفریقا برگزار خواهد شد.

ورزشگاه‌های پیشنهادی برای فینال جام جهانی فوتبال مردان در سال ۲۰۳۰  عبارت‌اند از سانتیاگو برنابئو، نیوکمپ و ورزشگاه بزرگ حسن دوم در مراکش است هم‌اکنون در حال ساخت است. با این حال به نظر می‌رسد دو ورزشگاه بزرگ اسپانیا در اروپا نسبت به رقیب مراکشی، برای تصاحب امتیاز میزبانی فینال شانس بیشتری داشته باشند.

سه بازی افتتاحیه این رقابت‌ها در اروگوئه، آرژانتین و پاراگوئه برگزار خواهد شد، زیرا فیفا قصد دارد صدمین سالگرد اولین جام جهانی را جشن بگیرد. اولین دوره جام جهانی فوتبال مردان سال ۱۹۳۰ در اروگوئه برگزار و کشور میزبان قهرمان شد. در آن دوره، آرژانتین نایب‌ قهرمان شد. پاراگوئه هم محل استقرار کنفدراسیون فوتبال آمریکای جنوبی است که قدیمی‌ترین فدراسیون فوتبال قاره‌ای در جهان محسوب می‌شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

میزبانان این تورنمنت به صورت خودکار به جام‌جهانی ۲۰۳۰ راه پیدا می‌کنند. این بدان معنا است که مراکش، پرتغال، اسپانیا، اروگوئه، آرژانتین و پاراگوئه به حضور در رقابت‌های انتخابی این جام در اروپا، آفریقا و آمریکای جنوبی نیازی ندارند.

هنوز سهمیه‌های دقیق هر قاره برای حضور در جام جهانی ۲۰۳۰ اعلام نشده، اما اگر تناسب سهمیه‌ها تا آن زمان تغییر نکند، بر مبنای سهمیه‌های قاره‌ای در جام جهانی ۲۰۲۶ که برای اولین‌ بار ۴۸ تیمه خواهد بود، هشت تیم از آسیا، ۹ تیم از آفریقا، شش تیم از حوزه کونکاکاف شامل آمریکای شمالی، مرکزی و کارائیب، شش تیم از آمریکای جنوبی، یک تیم از اقیانوسیه و ۱۶ تیم هم از اروپا در جام جهانی ۲۰۳۰ حضور خواهند داشت. دو سهمیه باقی‌مانده هم از طریق برگزاری بازی‌های حذفی (پلی‌آف) میان شش تیم از نمایندگان قاره‌های مختلف مشخص می‌شود.

جام جهانی ۲۰۳۰ هم مانند جام ۲۰۲۶ به صورت ۴۸ تیمه خواهد بود. تا پیش از این و از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۲۲ مسابقات جام جهانی فوتبال با حضور ۳۲ تیم برگزار می‌شد اما اکنون تیم‌ها در شکل جدید و از سال ۲۰۲۶،  به ۱۲ گروه چهار تیمی تقسیم می‌شوند که دو تیم برتر هر گروه و هشت تیم برتر سوم در گروه‌ها (۳۲ تیم) به مرحله یک‌شانزدهم نهایی صعود خواهند کرد.

با افزایش تعداد تیم‌ها در جام جهانی آینده که در آمریکا، کانادا و مکزیک برگزار می‌شود، تعداد مسابقات برگزارشده در جام‌جهانی به ۱۰۴ بازی می‌رسد. به نظر می‌رسد این ترتیب و تعداد تیم‌ها دست‌کم تا جام جهانی ۲۰۳۴ به میزبانی عربستان سعودی تغییر نخواهد کرد.

فیفا در کنگره روز چهارشنبه خود اعلام کرد که برنامه زمانی مسابقات جام جهانی ۲۰۳۰ برای تیم‌هایی که در بازی‌های افتتاحیه در آمریکای جنوبی حضور دارند، به نحوی تنظیم خواهد شد که برای سفر، استراحت و آماده‌سازی فرصت داشته باشند. این رقابت‌ها از ۸ ژوئن آغاز می‌شود و فینال آن در تاریخ ۲۱ ژوییه ۲۰۳۰ برگزار خواهد شد.