شناسهٔ خبر: 68204285 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

ولیعهد عربستان ترور می‌شود؟

«محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی از احتمال ترور خود خبر داد.

صاحب‌خبر -

به گزارش شبکه شرق، یک نشریه آمریکایی افشا کرد «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی، در گفتگو با قانون‌گذاران آمریکایی، مدعی ترور و سوءقصد به جان خود شده است.

نشریه «پولیتیکو» فاش کرد که «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان در گفت‌وگوهای خصوصی با مقامات آمریکا درباره احتمال سوءقصد به جان خود مشابه با ترور «سادات» در صورت عادی‌سازی روابط با «اسرائیل» ابراز نگرانی کرده است.

پایگاه خبری «پولیتیکو» گزارش داد که با وجود خطراتی که جان ولیعهد عربستان سعودی را در سایه عادی‌سازی مناسبات با «اسرائیل» تهدید می‌کند، او از آمادگی این کشور برای زمین‌سازی برای امضای توافقی بزرگ با آمریکا و «اسرائیل» خبر داده است.

نشریه آمریکایی پولیتیکو، به نقل از یک مقام دولتی سابق در کاخ سفید و دو منبع آگاه دیگر فاش کرد که «محمد بن سلمان» در گفت‌وگوهای خصوصی با مقامات آمریکایی، از هراس خود در دچار شدن به سرنوشتی مشابه با سرنوشت «انور سادات» رئیس‌جمهور اسبق مصر، در صورت عادی‌سازی روابط با تل‌آویو خبر داده است.»

به ادعای نشریه آمریکایی، ولیعهد سعودی در این گفت‌وگوها، مسئولان آمریکایی را در عدم تامین حمایت از جان «انور سادات» مورد مواخذه قرار داده است.

این نشریه نوشت: «پادشاه (ولیعهد) عربستان به اعضای کنگره آمریکا گفته است که با دنبال کردن یک معامله بزرگ با آمریکا و اسرائیل که شامل عادی‌سازی روابط ریاض و تل‌آویو می‌شود، زندگی خود را به خطر می‌اندازد. حداقل در یک مورد، او در گفت‌وگو از «انور سادات»، رهبر مصری که پس از انعقاد یک توافق صلح با اسرائیل کشته شد، یاد کرده و از قانون‌گذاران آمریکایی پرسیده است که «ایالات متحده برای محافظت از سادات چه کرده است؟»؛ او همچنین تهدیداتی را که با آن مواجه است، در توضیح اینکه چرا چنین توافقی باید شامل مسیر واقعی به سوی یک کشور فلسطینی باشد، به ویژه اکنون که جنگ غزه خشم اعراب را نسبت به اسرائیل تشدید کرده است، مورد بحث قرار داده است.»

تحلیلگر پالیتیکو، منبع گزارش خود را یک مقام آمریکایی آگاه به گفتگو‌ها و دو مقام «آگاه» دیگر معرفی کرده است و نوشت که به علت «حساسیت» موضوع، هویت همه افرادی که از آنها نقل قول کرده است، ناشناس باقی خواهد ماند.

این نشریه آمریکایی در همین راستا نوشت: «گفتگو‌ها بین ولیعهد عربستان و قانون‌گذاران آمریکایی، سنگین و جدی بوده‌اند، اما منابع گفتند که یک نکته مهم این است که ولیعهد عربستان قصد دارد با وجود خطرات موجود، به یک معامله بزرگ با ایالات متحده و اسرائیل دست یابد. او آن را برای آینده کشورش حیاتی می‌داند.»

پالیتیکو افزوده است: «شرایط این پیمان عمدتاً مخفی و هنوز در حال توسعه است. این توافق تعهدات متعدد ایالات متحده به سعودی‌ها از جمله تضمین‌های امنیتی از طریق یک معاهده، کمک به برنامه هسته‌ای غیرنظامی و سرمایه‌گذاری اقتصادی در زمینه‌هایی همچون فناوری را شامل می‌شود.»

یک منبع خبری به این نشریه گفته است: «ولیعهد عربستان گفته است که سعودی‌ها و شهروندان در سراسر خاورمیانه عمیقاً به عدالت در منطقه ما (غرب آسیا) اهمیت می‌دهند و اگر من به آن نپردازم، دوران تصدی من به عنوان حافظ اماکن مقدس اسلام امن نخواهد بود.»

به باور تحلیلگر پالیتیکو، علت گفتگوی محمد بن سلمان با آمریکایی‌ها و ابراز نگرانی او بابت جان خود، «تلاش برای افزایش فشار‌ها علیه آمریکا و وادار کردن اسرائیل برای موافقت با توافق دلخواه عربستان» است.

پالیتیکو همچنین به نقل از یکی از مقامات ارشد سعودی به نوشت: «محمد بن‌سلمان، معتقد است که بدون حل مسئله فلسطین، کشورش در نهایت از مزایای فرضی اقتصادی، فنی و نظامی توافق کلی سود نخواهد برد. این به این دلیل است که عربستان بدون رسیدگی به مسئله فلسطین، امنیت و ثبات منطقه‌ای نخواهد داشت».

ادعای نشریه پالیتیکو درحالی است که در ماه خرداد، «عبدالخالق عبدالله» تحلیلگر اماراتی با اشاره به شکست‌های رویکرد‌هایی که آمریکا در چند رشته مذاکرات در رابطه با جنگ غزه از جمله بر سر طرح آتش‌بس پیشنهادی «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا برای این جنگ و همچنین بازگشایی گذرگاه رفح مابین مصر و غزه در پیش گرفته است، در نشریه آمریکایی «واشنگتن پست» نوشت عربستان سعودی تا زمانی که جنگ در غزه ادامه یابد نخواهد توانست توافقاتی با آمریکا و رژیم صهیونیستی منعقد کند.

به نوشته پولیتیکو، بن‌سلمان در اظهارات خود از خطر ترور در صورت عادی‌سازی روابط با تل‌آویو ابراز نگرانی کرده و خواستار تشکیل کشور فلسطین به بهانه هرگونه توافق احتمالی با تل‌آویو شده است.

گزارش‌ها حاکی از آن است که بن‌سلمان در گفت‌وگوهای خصوصی گفته است که «سعودی‌ها مانند بقیه مردم خاورمیانه به قضیه فلسطین اهمیت زیادی می‌دهند و اگر به این موضوع حساس توجه نکنم، موقعیت من به عنوان خادم اماکن مقدس تضعیف خواهد شد.»

از طرفی، پس از ترور و شهادت «اسماعیل هنیه»، رئیس دفتر سیاسی گروه فلسطینی حماس در «۳۱ ژوئیه» (۱۰ مرداد) در تهران و همچنین شهادت «فواد شکر»، فرمانده ارشد حزب‌الله لبنان در حمله هواییاسرائیل به حومه جنوبی بیروت در «۳۰ ژوئیه» (۹ مرداد)، تنش‌ها در غرب آسیا و خشم شهروندان منطقه بیش از گذشته افزایش یافته است.

گفتنی است که در ماه‌های گذشته، منابع رسانه‌ای مختلف غربی به ارائه جزئیاتی از توافق بزرگ و محرمانه که قرار است میان آمریکا و عربستان سعودی و احتمالاً اسرائیل منعقد شود، پرداخته‌اند.

ریاض به عنوان بخشی از این توافق، خواستار امضای یک قرارداد دفاعی-امنیتی با آمریکا است. عربستان علاوه بر این، برای عادی‌سازی رابطه با تل‌آویو، خواستار متعهد شدن این رژیم به مسیری برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین است.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان