شناسهٔ خبر: 9798369 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

سمت وسوی تکنیکالی دلار و نفت

صاحب‌خبر -
هفته گذشته هر دلار امریکا با رشد 20 تومانی به طور متوسط به نرخ 3645 تومان معامله شد.
به نظر می‌رسد با توجه به رابطه معکوس قیمت نفت و دلار که در شماره‌های قبل به آن اشاره شد‌، افت قیمت نفت مانع کاهش قیمت دلار در بازار داخلی باشد همچنین با تقویت شاخص دلار و نشست این هفته فدرال رزرو برای تعیین نرخ بهره و افت ارزش ارزهای منطقه، فضای روانی برای افزایش تقاضای آربیتراژ در بازار ارز به وجود آمده است.

به گزارش اقتصادنیوز همچنین شاهد تداوم تقاضا با نزدیک شدن به ماه ژانویه هستیم. افزایش فعالیت سفته‌بازان در نرخ‌های کنونی، عامل دیگر رشد تقاضا بود. اما در شرایط کنونی و با توجه به نزدیک شدن در بستن پرونده PMD و رفع تحریم‌ها‌، نوسان شدید نرخ دلار دور از انتظار است و به نوعی عوامل تحریک تقاضا همچون ریزش قیمت نفت، رشد ایندکس دلار و تقاضای آربیتراژی و همچنین تقاضای ماه ژانویه و عوامل محرک عرضه همچون صحبت های ولی الله سیف، اجرایی شدن برجام و کنترل نرخ ارز توسط بانک مرکزی، برای هفته آینده عرضه و تقاضا در تعادل باشد.

نکته جالب توجه تاکید مجدد رئیس کل بانک مرکزی در روزهای گذشته در مورد تک نرخی کردن ارز و کاهش قیمت آن، چشم‌انداز تعدیل دلار را در میان مدت ترسیم می‌کند که هر چند با شرایط فعلی اقتصاد مغایرت دارد.

تحلیل تکنیکال دلار
به نظر می‌رسد با توجه به حمایت دلار در سطح 3610 تومان تا وقتی بالای این سطح باشد دلار بین 3610 الی 3655 تومان در نوسان باشد.
جدول زیر نگاهی به پیش‌بینی افزایش نرخ بهره در آمریکا با ضرایب احتمال آن است.



تحلیل هفتگی نفت
بررسی اجمالی بازار جهانی نفت خام - دسامبر 2015 : بهای نفت خام در هفته گذشته با افت بسیار به سطح 35 دلاری كاهش يافت كه پايين‌ترين رقم طی هفت سال گذشته به شمار می آيد. عرضه بسيار گسترده نفت خام توسط كشورهای توليدكننده؛ ارزش اين محصول را از ماه ژوئن سال گذشته ميلادی تاكنون به يك‌سوم تقليل داده است. كاهش بهای نفت خام، بازارهای جهانی سهام را نيز تحت تاثير خود قرار داده است كه از دلايل آن می‌توان به افت قيمت سهام شركت‌های بزرگ نفتی اشاره كرد.

تشديد روند كاهشی بهای نفت خام پس از تصميم اوپك در روز جمعه مبنی بر عدم كاهش توليد و حفظ آن نزديك ركوردهای بالای گذشته به‌رغم تشديد مازاد عرضه به وقوع پيوست. بازار انتظار داشت اوپك پس از نشست روز جمعه سقف جديد توليد را اعلام نمايد اما به گفته تحليلگران موسسه باركلی كپيتال، اختلاف بين اعضا موجب عدم اعلام هرگونه محدوديت در توليد شد. اوپك در شرايط كنونی گرفتار دو دستگی ميان كشورهای توليدكننده است. از يك طرف عربستان سعودی به همراه متحدان قدرتمند خود با افزايش توليد، به قيمت های پايين دامن زده و از طرف ديگر، كشورهايی مانند نيجريه، ونزوئلا برای تقويت اقتصاد خود، نيازمند قيمت بالای اين محصول هستند.

عربستان سعودی به منظور تعادل بودجه خود نيازمند نفت 100 دلاری است اما اين كشور كه بزرگترين صادركننده نفت خام در جهان به حساب می‌آيد به دليل تهديد عرضه نامتعارف برخی منابع نفتی از جمله شيل آمريكا، اقدام به تاراج منابع خود كرده است. مدير اجرايی شركت آرامكو عربستان، امين ناصر، در يك كنفرانس خبری در روز دوشنبه اعلام كرد با كاهش عرضه غيرمتعارف نفت خام، بهای اين محصول در ابتدای سال آينده ميلادی تعديل خواهد شد.
  
كاهش بهای نفت خام از سال گذشته ميلادی همزمان با رونق نفت شيل آمريكا و ربودن سهم اوپك توسط ايالات متحده آمريكا و در نتيجه ايجاد مازاد عرضه در بازار، آغاز شد. در حال حاضر، از يك طرف اوپك قصد كاهش عرضه ندارد بلكه در نظر دارد با حفظ سطوح توليدی خود، مجددا سهم بازار را باز پس گيرد و از طرف ديگر، سطح توليد نفت آمريكا به‌رغم كاهش در ماه‌های اخير، نزديك ركوردهای بالا حفظ شده و در برخی موارد نيز روند افزايشی به خود گرفته است. به عنوان مثال، سطح توليدات ايالات متحده آمريكا در هفته گذشته اندكی افزايش يافته است.




   تولید نفت خام در ایالات متحده آمریكا

بنابر پیش بینی گلدمن ساكس؛ تولید نفت خام در این كشور در سال آینده میلادی به دلیل كاهش تعداد چاه‌های نفت به 65000 بشكه در روز خواهد رسید. در راستای كاهش تولید ایالات متحده آمریكا، آمارهای Baker Hughes در ماه نوامبر نشان می‌دهد تعداد چاه های نفت این كشور از 760 حلقه به 31 حلقه (بر مبنای ماهانه) تقلیل یافته است.

با توجه به آمار منتشر شده توسط آژانس بین‌المللی انرژی، میزان موجودی نفت خام در شرایط كنونی در حدود 3 میلیارد بشكه است و برخی مناطق از جمله Gulf Coast در ایالات متحده آمریكا، منتظر تخلیه بنادر خود هستند.

علاوه بر موارد ذكر شده در بالا، محیط اقتصادی حاكم بر جهان نیز كمكی به بهبود روند نفت خام ننموده است چون شرایط اقتصادی كشورهایی نظیر ایالات متحده آمریكا، اندكی بهبود یافته و سایر مناطق جهان نیز با كندی رشد اقتصادی دست به گریبانند. به عنوان مثال كاهش رشد اقتصادی چین عامل منفی برای مواد خام نظیر نفت تلقی می‌شود. در گذشته رشد انفجاری چین به تقویت تقاضای این محصول كمك كرد حتی كارشناسان انتظار قیمت های 200 دلاری را داشتند اما افت قیمت‌ها به كمتر از 38 دلار به همراه آشفتگی بازارهای مالی جهان، نگرانی‌ها را در مورد چین افزایش داده است.

همچنین چشم‌انداز افزایش نرخ بهره در ایالات متحده آمریكا موجب تقویت دلار در برابر سایر ارزهای خارجی شده است. از آنجاییكه قیمت نفت به دلار است این امر به كاهش بهای تمام شده نفت خام منجر شده است.

قیمت‌های پایین نفت خام ممكن است افزایش نرخ‌های بهره را محدود نماید یا اینكه به تاخیر بیاندازد. به عنوان مثال بانك مركزی بریتانیا نرخ بهره 0.1- درصد را پذیرفته است كه كمتر از پیش بینی‌ها است. تحلیلگران معتقدند افت بهای نفت خام، موجب می‌شود فدرال‌رزرو در اواخر این ماه، بهای استقراض را افزایش دهد كه این رویداد اولین سیاست انقباضی بانك مركزی آمریكا از سال 2006 میلادی تا كنون به شمار می‌آید. این اقدام، عامل كاهشی برای نفت خام تلقی می‌شود.

بهای نفت خام در حال حاضر 60 درصد كمتر از سطوح قیمتی تابستان گذشته است. در این سطوح قیمتی، تولید سودآور نیست اما به گفته تحلیلگران، قیمت‌ها ممكن است افت بیشتری را نیز تجربه نماید. بررسی تحلیلگران و سرمایه گذاران CNBC نشان می‌دهد تنها 21 درصد كارشناسان معتقد هستند قیمت نفت در سال جاری میلادی به كف قیمتی خود خواهد رسید. 46 درصد بر این اعتقادند كه بازار در نیمه ابتدایی سال 2016 با كف قیمتی روبه رو خواهد شد چون در آن زمان تولیدات نفتی ایران پس از رفع تحریم‌های بین‌المللی علیه این كشور، به بازارهای جهانی روانه می‌گردد. با فرض آنكه تحریم‌های هسته‌ای ایران در اواخر زمستان  یا اوایل بهار برداشته شود، این كشور پتانسیل تزریق 400،000 بشكه نفت خام در روز را خواهد داشت. بازار جهانی نفت خام در شرایط كنونی با مازاد عرضه 2 میلیون تنی مواجه است. این درحالی است كه به گفته وزیر نفت ایران؛ این كشور در نظر دارد سطح تولیدات خود را به یك میلیون بشكه در روز افزایش دهد. این امر عرضه را افزایش داده و موجبات افت بیشتر قیمت ها را فراهم خواهد نمود.

به اعتقاد كارشناسان، قیمت جهانی نفت در صورت عدم رعایت سهمیه رسمی تولید توسط كشورهای عضو اوپك، به 20 دلار در هر بشكه سقوط خواهد كرد.

گزارش فاندامنتال چشم‌انداز قیمت نفت خام سبک درهفته پیش رو (از 23 آذر تا 27 آذر )
معامله‌گران نفت خام با کاهش قیمت های نفت خام سبک WTI به 35.35 دلار در هر بشکه، که بیش از 11 درصد اُفت در طول هفته بود، به دنبال بازاری امن‌تر هستند. نفت خام برنت هم، همراه با نفت خام سبک WTI به 37.71 رسید که پایین‌ترین مقدار در هفت سال گذشته است. نفت خام برنت در سال جاری 39 درصد کاهش یافته است و در ماه جاری هم 16 درصد کاهش یافته است. سرمایه گذاران نگران این هستند که اُفت شدید قیمت‌های نفت و سایر کالاها، نشانه‌ای از ضعف اقتصاد جهانی باشد، به خصوص ضعف اقتصاد چین، و این بر سود‌آوری تولید‌کنندگان بزرگ انرژی و عرضه‌کنندگان مواد خام و شرکت‌های وابسته تاثیر منفی خواهد گذاشت.

مشکلات در بازار نفت از وقتی شروع شد که آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد که مازاد عرضه نفت تا اواخر سال بعد، به خاطر تضعیف تقاضا ادامه خواهد داشت. نفت خام آمریکا با کاهش 1.14 دلاری یا 3 درصد، در 35.62 دلار در هر بشکه، در بازار نیویورک بسته شد. در یک و نیم سال گذشته این روند نزولی ادامه داشته است و حالا در کمترین سطح قیمتی از اوایل سال 2009 قرار دارد.

قیمت‌های نفت برنت و نفت خام سبک WTI را به اندازه 5 درصد در یک روز پایین آمدند. هر دو کالای اساسی بعد از عدم توافق اعضای سازمان اوپک، در طول یک هفته به اندازه 10 درصد کاهش یافتند، که منجر به ترس از مازاد عرضه با افزایش تولید و بدون در نظر گرفتن قیمت‌ها می‌شود.

قراردادهای آتی برنت هم به زیر 38 دلار در هر بشکه رسید که اولین بار از سال 2008 است، در حالی که WTI به زیر 35 دلار رسید، که به سرعت در حال رسیدن به کمینه قیمتی 32.40 دوران بحران مالی جهانی است.

در حالی که تقاضاهای خرید نفت خام نشانه هایی از ضعیف شدن دارد، ولی چنین چیزی را برای تولیدکنندگان سازمان اوپک نمی‌توان ادعا کرد. در عبارتی که IEA با عنوان مازاد عرضه بی امان از آن یاد می‌کند، عرضه نفت از 1.8 میلیون بشکه در روز هم عبور کرد، که بیشتر از سال گذشته است.

اوپک به طور موثری تولید نفت خود را ادامه می‌دهد، این رویه از زمانی شروع شده است که عربستان سعودی، در حدود یک سال پیش سایر اعضای اوپک را متقاعد کرد، تا از کاهش تولید نفت خوداری کنند و از سهم بازاری این سازمان در برابر تولیدات سریع نفت شیل آمریکا (shale) و روسیه محافظت کنند.

تصمیم عربستان در اوایل ماه جاری مبنی بر از میان برداشتن سقف تولیدی 30 میلیون بشکه در روز اوپک – که به دفعات زیادی توسط اعضا نادیده گرفته می‌شد – نشان داد که این سازمان به دنبال از میان برداشتن سایر تولید‌کنندگان غیر عضو اوپک از این صنعت است.

تحلیل تکنیکال نفت برنت
با توجه به نمودار زیر و شکسته شدن سطح حمایتی 42 دلار در نفت برنت احتمال کاهش قیمت این نفت تا سطح حمایتی 35 الی 36 دلاری وجود دارد. این
سطح از نظر تکنیکال سطح حمایتی ما جوری به حساب می‌آید و با توجه به اشباع فروش بودن شاخص RSI احتمال حمایت قیمتی از نفت در این سطح وجود دارد.




جمع‌بندی و نتیجه‌گیری تحلیل نفت
تشدید روند كاهشی بهای نفت خام پس از تصمیم اوپك در روز جمعه مبنی بر عدم كاهش تولید و حفظ آن نزدیك ركوردهای بالای گذشته به‌رغم تشدید مازاد عرضه به وقوع پیوست. بازار انتظار داشت اوپك پس از نشست روز جمعه سقف جدید تولید را اعلام نماید اما به گفته تحلیلگران موسسه باركلی كپیتال، اختلاف بین اعضا موجب عدم اعلام هرگونه محدودیت در تولید شد. اوپك در شرایط كنونی گرفتار دو دستگی میان كشورهای تولیدكننده است. از یك طرف عربستان سعودی به همراه متحدان قدرتمند خود با افزایش تولید، به چشم‌انداز ریزشی قیمت نفت دامن زده‌اند. اوپک به طور موثری تولید نفت خود را ادامه می‌دهد، این رویه از زمانی شروع شده است که عربستان سعودی، در حدود یک سال پیش سایر اعضای اوپک را متقاعد کرد، تا از کاهش تولید نفت خوداری کنند و از سهم بازاری این سازمان در برابر تولیدات سریع نفت شیل آمریکا (shale) و روسیه محافظت کنند.

از طرف تقاضا هم نشست این هفته فدرال‌رزرو با توجه به پیش بینی 74‌درصدی افزایش نرخ بهره در آمریکا و رشد ایندکس دلار منجر به کاهش تقاضا خواهد شد بنابراین از نظر تکنیکالی احتمال کاهش قیمت نفت خام به سطح 32-33 دلاری ونفت برنت به سطح 35-36 دلاری وجود دارد اما از نظر روانی و تکنیکال این سطح قیمتی تراز حمایتی معناداری در کوتاه مدت به حساب می‌آید. در پایان خاطر نشان می‌شوم پس از نشست‌ فدرال و نزدیک شدن ماه ژانویه و تقاضای فصلی برای نفت احتمال افزایش تقاضا برای این محصول از اوایل ژانویه وجود دارد که می‌تواند به طور مقطعی باعث بهبود قیمت نفت شود.