شناسهٔ خبر: 8678767 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

برگزاری آیین های باشکوه عزاداری حسینی در سراسر ایران

صاحب‌خبر -

سرویس شهرستانها: شور و استقبال گسترده زنجانیان از دسته حسینیه اعظم زنجان امسال چنان با عظمت همراه بود که حماسه حسینی دیگری در کارنامه ارادت این مردم به خاندان عصمت و طهارت(ع) به ثبت رسید.
دسته حسینیه اعظم زنجان بار دیگر در تاسوعای حسینی به حرکت درآمد تا مردم به خاطر بیاورند که مردی تشنه رفت، لب فرات و اما غیرتش اجازه نوشیدن جرعه‌ای آب را نداد، غیرتش اجازه نداد که کودکان برادر تشنه باشند و او لبی‌تر کند.
مردم زنجان شیفته این مرامند و. هر سال هشتم محرم می‌آیند تا فریاد بزنند فدای آن دستان بریده‌ات، فدای غیرت علوی ات، فدای آن مرام و ولایتمداریت.
انبوه عظیم عاشقان ابا عبدالله الحسین(ع) و مریدان عباس بن علی(ع) به راه افتادند تا نشان دهند، وحدت و انسجام، پشتیبان امام و مولای خویش هستند.
زنجانیان برای نمایش این پشتیبانی، در شعارهای خود فریاد می‌زدند «اگر همدانی رفت، سلیمانی هست، هنوز» و می‌گفتند «اگر داعش قدرت خود را به رخ ما می‌کشد، ما نیز سرداری همچون عباس داریم». در این مراسم شماری از خارجیان تازه مسلمان شده نیز حضور داشتند و شکوه و عظمت این حرکت را وصف‌ناپذیر توصیف کردند.
مرگ نظام سلطه در عاشورا
دادستان کل کشور چهارشنبه‌شب در مراسم عزاداری سوگواران اباعبدالله الحسین(ع) در مسجد حسینیه اعظم زنجان گفت: مرگ نظام سلطه در عاشورا رقم خورده است، چرا که ماندگار نبودن نظام استکباری و سلطه و نیز تحول و حیات طیبه در انسانها، رمز عاشوراست.
حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی افزود: لباس مشکی شیعیان تیری به قلب دشمنان اسلام است و سیدالشهدا(ع) در روز عاشورا جهل‌زدایی کرد و این مسأله سبب شد طومار بنی‌عباس برای همیشه درهم پیچیده شود.
دادستان کل کشور گفت: مسلمانان، آمریکا و نظام استکباری را دشمن خود می‌دانند و این بیداری ماندگاری دارد و به برکت خون شهدا هرگز از بین رفتنی نیست.
رئیسی اضافه کرد: خون اباعبدالله الحسین(ع) جهل‌زدایی کرد و مسلمانان به برکت همین خون پاک و الهی، اهل‌بیت(ع) و دشمن را به خوبی می‌شناسند.
وی با اشاره به جانباختگان فاجعه منا یادآور شد: امروز قبل از اینکه آل‌سعود در دادگاه‌های بین‌المللی محکوم شود، افکار عمومی دنیا عربستان را محکوم کردند. بسیاری از حاجیان در این حادثه تاریخی به دلیل نبود کمک‌رسانی و امداد جان باختند و خون آنان اسرار این حادثه جانگداز را افشا خواهد کرد.
رئیسی یادآورشد: اگر مبعث و غدیر بود اما عاشورا نبود از دین اسلام پوسته‌ای بیش باقی نمی‌ماند. دین و ولایت الهی نعمت‌هایی در نظام اسلامی و از عاشوراست که باید این روز و پیام اباعبدالله الحسین(ع) را بیش از پیش بشناسیم.
دادستان کل کشور عاشورا را رمز تحول‌خواهی و تمدن اسلامی بیان کرد و گفت: این روز رمز خداخواهی، ظلم‌ستیزی و حیات طیبه انسان است که باید ماندگار باشد و تمامی تحول‌ها بعد از عاشورا اتفاق افتاده، از محرم و صفر و به برکت خون سیدالشهدا(ع) در این روز، بیداری، بصیرت، آگاهی و دشمن‌ستیزی حاصل شده است. امروز بیش از هر زمان دیگری نظام استکبار به برکت نام امام حسین(ع) و جمهوری اسلامی، در حال عقبگرد است.
رئیسی با اشاره به عزاداری‌های باشکوه زنجانی‌ها در هشتم محرم‌الحرام یادآور شد: این عزاداری‌ها الگویی برای بسیاری از مسلمانان دیگر کشورها شده است.
جامعه با فرهنگ عاشورایی زنده و پویاست
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح پنجشنبه شب در جمع کارکنان فرماندهی انتظامی استان زنجان گفت: جامعه‌ای که در آن فرهنگ عاشورایی نهادینه شده باشد، همواره زنده و پویاست.
سردار سرتیپ حسین دهقان، واقعه عاشورا را تابلو همه خوبی‌ها و زشتی‌ها خواند و افزود: استکبار جهانی تمامی تلاش خود را برای ضربه زدن به انقلاب و نظام اسلامی به کار گرفته است که با وجود فرهنگ عاشورایی و ایثار و شهادت، موفق به تحقق اهداف خود نشده است.
وی با بیان اینکه حق و باطل تحت هیچ شرایطی در کنار هم قرار نمی‌گیرند، یادآورشد: گروه‌های تروریستی دست‌پرورده استکبار هستند که سعی دارند چهره اسلام را در اذهان جهانیان مخدوش کنند.
دهقان با اشاره به اینکه دین اسلام نویدبخش زندگی است گفت: حیات اسلام حیاتی متجلی از تبلور اخلاقیات و قرار گرفتن در مسیر حق است.
وی با تأکید بر اینکه فناوری هسته‌ای به عنوان علم و دانش است، افزود: امکان سلب علم و دانش از ایرانیان وجود ندارد.
شرکت وزیر بهداشت و درمان در عزاداری
وزیر بهداشت و درمان با شرکت در مراسم دسته عزاداری حسینیه اعظم زنجان، زنجان را شهر انقلابی، کاملاً مذهبی و فرهنگی و در عین حال دوست‌داشتنی توصیف کرد و گفت: حضور جوانان در دسته باشکوه حسینیه اعظم زنجان بسیار باشکوه و چشمگیر بود و این عزاداری موجب گرایش و جذب این قشر شده است.
دکتر هاشمی اضافه کرد: شرکت در مراسم سوگواری حضرت اباعبدالله(ع) توفیق بزرگی است و فلسفه قیام عاشورا باید بیش از گذشته برای عموم به ویژه جوانان تبیین شود.
وزیر بهداشت و درمان همچنین گفت: مورد صد درصد ثابت شده از ابتلای حجاج به بیماری کرونا در کشور گزارش نشده است و گروه بهداشت این وزارتخانه در تمامی استان‌ها مراقبت‌های لازم را انجام می‌دهند و موارد مشکوک این نوع بیماری را بررسی می‌کنند. در عین حال موارد مشکوک به بیماری کرونا در قرنطینه هستند و هنوز بیماری آنان قطعی اعلام نشده است، چرا که باید موارد قطعی این بیماری به سازمان بهداشت جهانی (who) نیز گزارش شود.
وزیر بهداشت و درمان به نگرانی در مورد شیوع بیماری وبا در کشور عراق نیز اشاره کرد و گفت: بر این اساس وزارت بهداشت و درمان ایران چند تُن کلر در اختیار وزارت بهداشت عراق قرار داده است تا کار کلرزنی آب را برای پیشگیری از ابتلا زائران عتبات عالیات انجام دهند.
وی با تأکید بر اینکه زائران عتبات عالیات برای مبتلا نشدن به بیماری کرونا باید از مصرف غذاهای نامطمئن خودداری کنند، اضافه کرد: به زائران عتبات عالیات توصیه می‌شود از آب‌های بسته‌بندی شده استفاده کنند.وزیر بهداشت و درمان گفت: در مورد بیماری وبا در کشور نگرانی وجود ندارد و شستشوی مداوم دست و وسایل مورد استفاده کمک بسیار مهمی در مبتلا نشدن به این بیماری است.
آفت خطرناک عزاداری‌ها
رئیس مرکز مطالعات راهبردی ناجا در جمع عزاداران زینبیه اعظم زنجان گفت: یکی از خطرناک‌ترین آفت‌هایی که برای رسوخ به آیین‌های عزاداری حضرت اباعبدالله الحسین(ع) طراحی شده، «تشیع لندنی» است.
سردار احمدرضا رادان افزود: تشیع انگلیسی در پی نفوذ به متن عزاداری‌های حسینی است تا میوه و ثمره آن را به آفت آلوده کند.
وی با بیان اینکه نباید از خطر تشیع لندنی غافل بود، اظهار داشت: از سال‌های قبل عده‌ای را به لندن بردند و تربیت کردند و پول در اختیارشان گذاشتند تا وهن‌هایی را به متن تشیع وارد کنند.
رادان با هشدار به اینکه نباید فکر کنیم دشمن برای عزاداران و عاشقان امام حسین(ع)، نقشه نمی‌کشد، اضافه کرد: دشمن با ظاهری زیبا و بیان خوش و با لطایف‌الحیل نزدیک می‌شود و اگر مراقبت نکنیم، کنار خودمان لانه می‌کند.
وی اظهار داشت: وقتی انحرافی صورت بگیرد، به این زودی‌ها درست نمی شود، بنابراین لازم است خیلی دقت و توجه داشته باشیم.
رئیس مرکز مطالعات راهبردی ناجا گفت: امروز کیفیت عزاداری زنجانی‌ها یک نام جهانی شده است و بعضی از استانها شروع کردند تا بتوانند به این کیفیت برسند.
وی ادامه داد: اگر گروه و هیأتی به عنوان سمبل و نمونه و الگو معرفی شد، باید مراقبت و مواظبت زیادی را به خرج دهد، چون در غیر این صورت آفت و سم به سمتش می‌آید و لازم است برای آن آفت‌ها و سم‌ها پادزهر داشته باشد.
رادان افزود: عاشورا درس‌های زیادی را به یادگار گذاشته است تا در عاشوراهای دیگری که پیش می‌آید، دچار شک و شبهه نشویم.
عزاداری مردم زنجان، نماد و الگوست
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جمع عزاداران حسینیه اعظم گفت: عزاداری ساده و دستجمعی مردم زنجان به عنوان یک نماد و الگو در کشور مطرح است.
علی ربیعی افزود: عزاداری امام حسین(ع) روح و روان انسان را جلا می‌دهد، به ویژه اگر در جمعی به این عظمت باشد.
وی اظهار داشت: بودن در میان انبوه جمعیت، اثر وضعی و معنوی عزاداری را بیشتر پدیدار می‌کند و دعای جمعی نیز تأثیر بیشتری دارد.
ربیعی ادامه داد: دلم می‌خواست امسال در جمع مردم زنجان در مراسمی که شاید یک ابداع بوده که به این شکل جمع شده و به عنوان یک نماد و الگویی مطرح است، حضور پیدا کنم و در کنار همزبانان خودم در عزاداری امام حسین(ع) شرکت داشته باشم.
یادآور می‌شود که مراسم عزاداری حسینیه اعظم زنجان جزء ۱۰ میراث معنوی ثبت شده ایران محسوب می‌شود.
ندای یا حسین(ع) در قم
شهر مقدس قم در عاشورای حسینی در غم جانسوز شهادت حضرت سیدالشهدا(ع) و یاران باوفایش در حزن و عزا فرو رفت و ندای یا حسین شهید در جای‌جای این شهر طنین‌انداز شد.
شیفتگان و محبان اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع)، با دلی خونین و بغضی در گلو، در سوگ شهادت امام حسین(ع) درحرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) جمع شدند.
زائران کریمه اهل‌بیت(ع) هم با چشمانی اشکبار و دلی شکسته در کنار مرقد مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) سوگنامه خواندند و در غم جانکاه شهادت حضرت سید و سالار شهیدان و یاران باوفایش عزاداری کردند.
در دفاتر مراجع عظام تقلید و دفتر مقام معظم رهبری درقم نیز به همین مناسبت آیین‌های سوگواری برقرار بود و سخنرانان، درخصوص جریانات مربوط به روز عاشورا، فلسفه قیام امام حسین(ع) و پیام این روز مطالبی بیان کردند.
علاوه بر دسته های عزاداری محلات گوناگون شهر قم، هیأت‌های عزاداری طلاب غیرایرانی همچون کشورهای؛ پاکستان، هند و افغانستان همراه با سایر دسته‌های عزاداری به سمت حرم مطهر در حرکت بودند.
عزاداری در سیستان و بلوچستان
مدیرکل تبلیغات اسلامی سیستان و بلوچستان گفت: ۷۷۶ هیأت مذهبی متشکل از عاشقان و دلباختگان اهل‌بیت(ع) همزمان با روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی در خیابان‌ها و معابر شهرها و روستاهای استان عزاداری کردند.
حجت‌الاسلام عیسی بزمانی افزود: در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی از مجموع هیأت‌های عزاداری سیستان و بلوچستان ۱۷۸ هیأت مذهبی در زاهدان مرکز استان به عزاداری پرداختند.
تجمع بزرگ بانوان عاشورایی هم در حسینیه رضویه زاهدان برگزارشد.
اقامه نماز ظهر عاشورا
دسته‌های عزاداری دیروز به یاد نماز ماندگار ظهر عاشورا که یادگار حضرت امام حسین(ع) است، در مسیر‌هایی به محض شنیدن اذان، وضو ساختند و در هر مکانی که بودند در نماز ظهر عاشورا شرکت کردند.
در بندرعباس عزاداران حسینی به یاد نماز ظهر سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالحسین(ع) و ۷۲ یار باوفایش در صحرای کربلا نمازظهر عاشورا به امامت آیت‌الله غلامعلی نعیم‌آبادی نماینده ولی‌فقیه در هرمزگان و امام جمعه بندرعباس در جوار گلزاری شهدای گمنام در چهارراه آیت‌الله شهید مطهری به جا آوردند.
در این مراسم که استاندار هرمزگان و شمار زیادی از عزاداران حسینی حضور داشتند برای عزت مسلمانان دعا کردند و نابودی دشمنان به ویژه گروههای تکفیری، داعشی و حامیان آنان را از خداوند خواستار شدند.
مردم مؤمن و عزادار گیلان در قالب دسته‌ها و هیأت‌های عزاداری، با شور و حال وصف‌ناشدنی، در صفوف منظم و به هم پیوسته، نماز ظهر عاشورا را در میادین اصلی شهر، مساجد جامع، امامزادگان و بقاع متبرکه سراسر استان اقامه کردند.
بقعه فاطمه اخری(س) خواهر امام رضا(ع) در شهر رشت پذیرای بسیاری از عزادارانی بود که از نقاط مختلف استان برای زیارت این مکان مقدس آمده بودند.
عزاداران حسینی در شهر بوشهر با حرکت دسته‌های مختلف عزاداری به سمت مصلای نماز جمعه حرکت کردند و پس از عزاداری نماز ظهر عاشورا را به امامت آیت‌الله صفایی بوشهری نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر اقامه کردند.
صبح دیروز نیز آیین‌های سینه‌زنی و زنجیرزنی سنتی بوشهر در نقاط مختلف بوشهر برپا شد.
در ارومیه نیز در میانه عزاداری‌های محبان امام حسین(ع)، عزاداران حسینی در مساجد و حسینیه‌ها حاضر شدند و نماز ظهر و عصر را بر پا کردند که حضور جوانان و نوجوانان در این نماز به یاد ماندنی حائز اهمیت بود.
مردم متدین و ولایت‌مدار کردستان دیروز در دسته‌های مختلف عزاداری به سینه‌زنی در عزای امام حسین(ع) پرداختند و اهل سنت و اهل تشیع کردستان در روز عاشورای حسینی در ماتم نشستند.
عزاداران سنندجی نیز در دسته‌های مختلف عزاداری پس از پیمودن مسیر هیأت‌های مذهبی این شهر در میدان انقلاب و جنب حسینیه این شهر اجتماعی گسترده داشتند و پس از عزاداری، نماز ظهر عاشورا را به امامت حجت‌الاسلام سیدمحمد حسینی‌شاهرودی، نماینده ولی فقیه در کردستان اقامه کردند.
حضور استاندار کردستان، مسئولان ادارات، نیروهای نظامی و انتظامی و قشرهای مختلف مردم در عاشورای حسینی امسال و همراهی گسترده مسلمانان اهل سنت در کنار مسلمانان اهل تشیع منطقه معنویت ویژه‌ای به مراسم سوگواری امسال بخشیده بود.
سوگواران حسینی در نقاط مختلف استان گلستان ظهر دیروز با شنیدن صدای اذان، نوحه‌خوانی و عزاداری را به طور موقت خاتمه دادند و برای اقامه نماز ظهر عاشورا وضو ساختند و به صف نماز ایستادند. عزاداران سید و سالار شهیدان امام حسین(ع) حاضر در حسینیه‌ها، مصلی‌ها و خیابان‌های ۲۹ شهر و افزون بر یکهزار روستای گلستان به یاد آخرین نماز و راز و نیاز امام حسین(ع) با خدای خویش و به پیروی از آن حضرت نماز ظهر عاشورا را اقامه کردند.
در گرگان مرکز استان گلستان دسته‌ها و هیأت‌های عزاداری که بیشتر در خیابان امام خمینی(ره) و امامزاده عبدالله(ع) تجمع کرده بودند، هنگام شنیدن صدای اذان ظهر وضو ساخته و نماز را به امامت آیت‌الله سیدکاظم نورمفیدی نماینده ولی‌فقیه در گلستان و امام جمعه گرگان خواندند.
نماز ظهر عاشورا به یاد آخرین نماز سیدالشهدا(ع) به امامت نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز و با شرکت استاندار آذربایجان شرقی و حضور پرشور مردم عزادار تبریز در میدان ساعت این شهر اقامه شد.
به گزارش ایرنا، نماز ظهر عاشورا در تبریز بلافاصله پس از طنین اذان و به صورت اول وقت، همان تأکید و پیامی که اباعبدالله الحسین(ع) به یاران خود در میدان جنگ و پس از آن با خون خود به شیعیان داشتند، توسط آیت‌الله محسن مجتهدشبستری برپا شد.سوگواران حسینی پس از اقامه نماز ظهر عاشورا، به عزاداری خود ادامه دادند.
مردم شهرها و روستاهای استان خوزستان همزمان با دیگر مناطق کشور، به یاد نماز ظهر عاشورای امام حسین(ع)، نماز اقامه کردند.نماز ظهر عاشورا در اهواز در حسینیه ثارالله به امامت حجت‌الاسلام حسن‌زاده امام جمعه موقت اهواز اقامه شد.
همزمان با سراسر کشور نماز ظهر عاشورا با حضور انبوه عظیم عزاداران و ارادتمندان اباعبدالله الحسین(ع) در میدان انقلاب زنجان دیار شور و شعور حسینی اقامه شد. آیت‌الله علی خاتمی، نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه زنجان در سخنانی بین نمازگزاران و عزاداران اباعبدالله الحسین(ع) گفت: پیام عاشورا مقاومت در برابر ظلم، پایبندی به دین و تکالیف دینی است.
وی با اشاره به فضیلت نماز اول وقت و اهتمام پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) در به پا داشتن آن افزود: سیدالشهدا(ع) برای پاسداری از دین، قرآن و با به پا داشتن نماز اول وقت با تمام هستی خود در صحنه کربلا به میدان آمد.
آیت‌الله خاتمی عزاداری و هیأت‌های مذهبی و اقامه نماز اول وقت در روز عاشورا را نشانه اقتدا به سیره و روش امام حسین(ع) از سوی پیروان این حضرت خواند.
توزیع کتاب نذری
با همت فعالان اجتماعی و به منظور سوق دادن مردم به کتاب و کتابخوانی برنامه «نذر کتاب» برای دومین بار در شب‌های محرم در اهواز برگزار شد.
رئیس هیأت مدیره کانون آموزش شهروندی برای توسعه (کاشت) گفت برنامه نذر کتاب در شب نهم ماه محرم برای دومین بار در طول دهه اول محرم در اهواز برگزار شد.فهیمه صیادی افزود: این کانون دومین برنامه خود را ساعت ۲۱ در منطقه حصیرآباد اهواز برگزار کرد.به گفته وی، اولین برنامه نذر کتاب در منطقه کوی نفت اهواز در شب هفتم محرم انجام شد.
وی هدف اولیه این کانون فرهنگی را ترویج نذر فرهنگی اعلام کرد و گفت: ترویج نذر فرهنگی برای این است که به جامعه آموزش داده شود که به جای غذای نذری می‌توانند کتاب یا کالاهای فرهنگی دیگر را جایگزین کنند.
صیادی با بیان این‌که این کانون پیش از این برنامه اهدای کتاب در روستاهای شادگان و ایذه را اجرا کرده است، افزود: نذر کتاب در محرم و در هیأت‌های عزاداری برای نخستین بار انجام می‌شود.
عزاداری در کرمان
عزاداری مردم استان کرمان پس از یک دهه از محرم ۱۴۳۷ در روز عاشورا به اوج خود رسید.
مردم دیار کریمان که جمعه در تاسوعا و روزی که به نام علمدار کربلاست در سوگ شهادت حضرت اباالفضل العباس(ع) عزاداری کردند، شب عاشورا نیز به یاد بزم عارفانه شهدای دشت نینوا در مجالس عزاداری سیدالشهدا(ع) حضور یافتند و مراسم چهل منبر را با روشن کردن شمع و راز و نیاز با خدای متعال برپا داشتند.
آیین‌های عزاداری و سوگواری از صبح دیروز با قرائت زیارت عاشورا در آخرین روز دهه اول محرم در حسینیه‌ها، تکایا، مساجد، مصلی‌ها، جوار امامزادگان و بقاع متبرکه سراسر استان کرمان برگزار شد.
عزاداری دلدادگان به حسین بن علی(ع) تا اذان ظهر دیروز ادامه داشت و سپس عزاداران به یاد رکوع و سجود قافله سالار دشت کربلا و یاران بزرگوارش نماز ظهر عاشورا را به جماعت اقامه کردند.
مردم در هریک از شهرستان‌های استان کرمان به سبک و سنت خاص آن منطقه به سینه‌زنی و زنجیرزنی می‌پردازند.
عده‌ای از ارادتمندان به اهل بیت عصمت و طهارت(ع) نیز در روز عاشورا به پختن غذاهای نذری و توزیع آنها بین عزاداران و مردم اهتمام داشتند و دیروز هر کسی به طریقی از این خوان گسترده و پربرکت بهره‌ای گرفت تا توشه معنوی برای یک سال آینده باشد.
همچنین عزاداری یکپارچه و متمرکز هیأت‌های مذهبی در چند شهر استان از جمله میدان امام(ره) شهر بم صبح دیروز برگزار شد.
در اردبیل دسته‌های عزاداری بر اساس یک سنت دیرینه در مسیرهای مشخصی در خیابان‌های این شهر به حرکت درآمدند و به سینه‌زنی و نوحه‌سرایی پرداختند.
دهها گروه تعزیه و شبیه‌خوانی نیز به صورت گروه‌های سیار یا در میادین گوشه‌هایی از حادثه تاریخ‌ساز عاشورا را به نمایش گذاشتند. اجرای تعزیه و شبیه‌خوانی به ویژه در روستاها از رونق خاصی برخودار بود.
با بلند شدن نوای ملکوتی اذان ظهر، عزاداران حسینی در اردبیل در میدان سرچشمه، مسجد‌ هاشمیه سلمان‌آباد و امامزاده صدرالدین(ع) نماز ظهر عاشورا را اقامه کردند.
همچنین طبق سال‌های گذشته بسیاری از عزاداران درسراسر کشور در پایگاه‌های ثابت و سیار انتقال خون اقدام به اهدای خون کردند.
بسیاری از مردم درجای جای وطنمان اقدام به پخش نذری و احسان کرده و کسبه مختلف نیز خدمات رایگان به عزاداران
ارائه کردند.

برچسب‌ها: