شناسهٔ خبر: 8049172 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: موج | لینک خبر

تسريع در روند جست و جوي مفقودان حادثه منا

موج - رئيس سازمان حج و زيارت گفت: روند جست و جوي مفقودان حادثه منا امروز يکشنبه تسريع مي شود.

صاحب‌خبر - به گزارش خبرگزاري موج، سعيد اوحدي گفت: به خاطر بازگشت يک و نيم ميليون زائر از منا به مکه کار جستجوي مفقودان در روز شنبه با کندي مواجه شد و اميدواريم اين روند از امروز با جستجوي همه بيمارستان ها تسريع شود.
وي با اشاره به آشفتگي مراکز درماني عربستان و حجم انبوه مصدومان افزود: اولين چيزي که از زائران در اين حادثه مفقود مي شود موبايل هاي آنان است و به همين خاطر زائران مصدوم ايراني نتوانسته اند تاکنون با ما يا بستگانشان تماس بگيرند.
رئيس سازمان حج و زيارت با بيان اينکه سعودي ها روند خدمات رساني به مصدومان را از جمعه آغاز کردند، گفت: انتظار اين بود با توجه به اينکه در روز اول حادثه 390 زائر ايراني مفقود شده بودند سعودي ها با ما تماس مي گرفتند و مسأله را پيگيري مي کردند که اين گونه نشد.
اوحدي همچنين با اشاره به روند شناسايي اجساد جان باختگان ايراني در حادثه منا از وضعيت سنتي برخورد سعودي ها در قبال اين حادثه و همکاري نکردنم مناسب با عوامل ايراني انتقاد کرد.

تشکيل ستاد ويژه بررسي حادثه منا به رياست وزير کشور
معاون کنسولي و پارلماني وزير امور خارجه هم با بيان اينکه تاکنون علت ماجرا مشخص نشده است، افزود: آنچه تاکنون مطرح شده همه بر اساس حدس و گمان است تا موضع رسمي اعلام نشود نمي توان علت اساسي حادثه منا را اعلام کرد.
حسن قشقاوي اولويت اصلي را موضوع انساني و کنسولي دانست و افزود: ما بحث سياسي نداريم و همه تلاشمان براي اين است که خانواده ها را از نگراني بيرون بياوريم.
وي با اشاره به عهدنامه مودت سال 1308 با دولت عربستان سعودي با تأکيد بر حفظ امنيت زائران ايراني و موافقتنامه فرهنگي سال 1346 ميان ايران و عربستان راجع به تعامل بين دو دولت در برگزاري حج و قرارداد امنيتي ميان وزارت کشور ايران و عربستان گفت: پس از تعيين تکليف وضعيت و مفقودان بازگشت اجساد مفقودان و مصدومان که اولويت ماست مي توان با استفاده از اين عهدنامه ها و قراردادها موضوع را به طور جديتر بررسي کرد.
معاون کنسولي و پارلماني وزير امور خارجه تأکيد کرد: با توجه به اولويت هاي سه گانه ما تلاش اصلي مان بر همکاري با عربستان در شرايط کنوني است.
وي با اشاره به اينکه پيش از اين مباحثي درباره يمن، عراق و سوريه مطرح بوده است، گفت: الآن هرچه که همکاري ميان دو کشور را تضعيف کند به هيچ وجه در دستور کار نداريم.
قشقاوي تصريح کرد: تمامي اقدامات دولت،‌ مجلس و رسانه ها بايد معطوف به سه اولويت اعلام شده باشد و هر چه که آنها را مخدوش کند خلاف منافع ملي و خانواده هاي داغدار و چشم به راه است.
معاون کنسولي و پارلماني وزير امور خارجه همچنين به تشکيل ستاد ويژه بررسي حادثه منا به رياست وزير کشور اشاره کرد و گفت: روز شنبه هم در جلسه اي با حضور حقوقدانان بين المللي ابعاد مختلف اين حادثه غم بار بررسي شد.
قشقاوي گفت: طبيعي است که براي ادامه بررسي ها بايد ابتدا اگر بنا به طرح دعوايي است در دادگاه هاي داخلي و پس از آن در دادگاه هاي بين المللي پيگيري شود.
وي با بيان اينکه 18 کشور درگير فاجعه منا هستند، افزود: به هيچ وجه بحث ايران و عربستان، شيعه و سني و عرب و عجم مطرح نيست و موضع گيري هاي ديگر کشورها و هماهنگي با آنها براي چگونگي برخورد با اين حادثه براي ما مهم است.
معاون کنسولي و پارلماني وزير امور خارجه تصريح کرد: هر کار بين المللي در درجه اول با ديگر کشورها آغاز خواهد شد.
قشقاوي افزود: همان طور که در پيام مقام معظم رهبري بود مسووليت اين حادثه با دولت عربستان است و هيچ ترديدي در آن نيست.
وي تصريح کرد: پيام ايشان بسيار هوشمندانه بود و هيچ موضع گيري اي نبايد آن گونه باشد که آنقدر احساس بر ما غلبه کند که نتوانيم بر آن غالب شويم، بلکه بايد هوشيارانه عمل کنيم.
قشقاوي با بيان اينکه در بحث بين المللي همه چيز قابل پيگيري است يک دست را در اين عرصه بي صدا دانست و افزود: وقتي صحبت از هماهنگي بين المللي مي کنيم راهي جز اين نيست که هر کاري هماهنگ با ديگر کشورها و مشارکت آنها باشد.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي هم تلفني در اين برنامه با اشاره به اينکه به سعودي ها اعلام کرده ايم که بايد براي بررسي حادثه منا به سرعت به عربستان سفر کنيم، گفت: با وجود اين تاکنون به هيأت ايراني براي سفر به عربستان ويزا نداده اند.
علي جنتي افزود: سفير کشورمان در عربستان مسوولان بعثه و سازمان حج و زيارت از طرفي و وزير امور خارجه در نيويورک از طرف ديگر پيگير سفر هيأت ايراني به عربستان هستند.
وي گفت: آنچه بيشتر براي ما اهميت دارد اين است که با سفر هيأت ايراني به عربستان تفسيري واقعي به دست آيد و مشکلات آنجا بررسي شود تا بتوان جان باختگان و مصدومان را هر چه سريعتر به ايران منتقل کرد.
رئيس اسبق سازمان حج و زيارت هم تلفني در اين برنامه مشکلترين رفتار سعودي ها را نبود روحيه مديريت مشارکتي در موسم حج دانست و گفت: آنها به هيچ وجه در سرزمين منا يا مشعرالحرام حاضر به کمک گرفتن و مساعدت ديگر کشورها نيستند.
علي ليالي افزود: نبود نيروي انساني مناسب و به تعداد در حج امسال يکي از عوامل ايجاد حادثه منا بود.
وي بر ضعف مديريت ميداني سعوديها در عمليات حج تأکيد کرد.
حسن عابديني، کارشناس رسانه، هم به صورت تلفني در اين برنامه با اشاره به همسويي و هماهنگي بسيار قدرتمند رسانه هاي غربي و عربي در انتشار اخبار حادثه منا افزود: عربستان مدت هاست گروه هاي رسانه اي مختلفي را مديريت مي کند و در اختيار دارد.
وي افزود: رسانه ها در اين حادثه، همچون هميشه به عنوان بازوي ديپلماسي سعودي ها عمل کردند.
عابديني کتمان حقيقت، مسووليت زدايي از سعودي ها و اعلان ناگزيرپذير بودن حادثه در موسم حج را از جمله شگردهاي رسانه هاي خارج از عربستان؛ به ويژه غربي ها در لاپوشاني حادثه خون بار منا دانست و گفت: حجم پوشش رسانه هاي غربي و عربي به اين فاجعه به هيچ وجه با عمق آن همخواني نداشت.
اين کارشناس رسانه با اشاره به سانسور خبري شديد سعودي ها از فاجعه منا آن را بي نظير خواند و افزود: از اين حادثه با اين ابعاد تنها تصاوير انگشت شماري منتشر شده است.
عابديني با بيان اينکه بي بي سي در پوشش حادثه منا به عنوان وکيل مدافع سعودي ها ظاهر شد، گفت: انتشار اخبار اين حادثه بزرگ نشان داد که مقامات سعودي با رسانه هاي پيشروي غربي هماهنگي کاملاً‌ نوشته شده دارند.