مناسك حج امسال، بسيار تلخ و پرحادثه بود. سقوط جرثقيل، افتادن پنكه، آتشسوزي در هتل و در آخر هم مرگ بيش از 2هزار حاجي در منا نشان از نبود امنيت در برگزاري مناسك حج و ناتواني كشور عربستان دارد. به گفته امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه، عدم مسئولیتپذیری عربستان سعودی در قبال فاجعه منا غیرقابل قبول است و مقامات سعودی نباید سوءمدیریت کارگزاران مرتبط با اداره مناسک حج را به قضا و قدر ربط دهند. با توجه به قصوركشور عربستان در برگزاري امن و آرام مناسك حج، بايد ديد طبق قوانين بينالملل با متخلفان و عاملان اين كشتار عظيم چگونه برخورد خواهد داشت و عربستان به عنوان مسئول مستقيم حوادث رخ داده به جبران خسارات مادي و معنوي مسلمانان حادثه ديده خواهد پرداخت يا با توجيهات غير منطقي و فرافكني از مسئوليت خود شانه خالي خواهد كرد.
حادثه «منا» قطعا عمدی بوده است
دادستان کل کشور با محکومیت حادثه منا گفت: محاکمه آل سعود را به خاطر جنایت نسبت به حجاج بیت ا... الحرام، از مجامع و دادگاههای بینالمللی خواهیم خواست. حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی ضمن محکومیت حادثه منا اظهار کرد: این حادثه که مسلمانان خانه خدا را اینگونه مورد آسیب قرار داد بسیار تاسفبار و تاسف برانگیز است و از این اقدام میتوان به بیتدبیری و بیکفایتی یاد کرد؛ البته تنها عنوان بیکفایتی کافی نیست، بلکه این واقعه یک جنایت است. وی افزود: معتقدم بستن راه بر زائران خانه خدا که در یک نقطه مشخص میخواهند مراسم رمی جمرات را انجام دهند، با علم و عمد بوده و وقوع این حادثه قابل پیشبینی و پیشگیری بوده است. رئیسی تصریح کرد: این مسئله به عنوان یک بی کفایتی یا بیتدبیری نباید مطرح باشد، بلکه به عنوان یک جنایت علیه زائران و مهمانانی است که حکومت سعودی موظف بود جان و سلامت آنها را تضمین کند.
مکه و مدینه متعلق به همه مسلمانان عالم است
وی گفت: مهمانان در هر کشوری طبق میثاقهای بین المللی باید در بلد امن باشند، مکه و مدینه ارتباط به یک جریان خاصی ندارد و متعلق به همه مسلمانان عالم است، خصوصا در مناسک حج این مسئله بیشتر خود را نشان میدهد. در ایام زیارتی امام رضا (ع) و یا ایام عید طبق آمار رسیده بیش از 10 میلیون زائر به مشهد مقدس سفر میکنند و هیچ حادثه ای اتفاق نمیافتد. دادستان کل کشور عنوان کرد: بستن راه بر مردم به دلیل عبور یکی از مقامات سعودی (وزیر دفاع) کاملا قابل بررسی است. به عنوان دادستانی از دولت و دادستان عربستان میخواهیم فقط ماموران دم دستی را مورد محاکمه قرار ندهند، بلکه جرمی را که دولتمردان عربستان در این خصوص مرتکب شده اند مورد رسیدگی و محاکمه قرار دهند. وی تصریح کرد: به عنوان دادستانی از دادگاههای بینالمللی خواهیم خواست که این جنایت آلسعود مورد رسیدگی قرار گیرد و اگر دولت عربستان به این قضیه رسیدگی نکند، کارآمدی و مدیریت آلسعود را زیر سوال برده است. رئیسی همچنین گفت: برای همه مسلمانان روشن شده که دولت عربستان حادثه مسجدالحرام و سقوط جرثقیل را که منجر به شهادت صدها نفر شده، توجیه کرد، اما حادثه دوم قطعا عمدی بوده است. بستن راه در هجوم جمعیت به خاطر عبور شاهزاده از احتمال وقوع یک حادثه خبر می داده است و حادثه منا کاملا قابل پیش بینی و پیشگیری بوده است. دادستان کل کشور در پایان تاکید کرد: باید این مسئله را با دادستان های کشورهای اسلامی رایزنی کنیم و با یک نگاه مشترک به لحاظ حقوق بینالمللی این قضیه کاملا قابل رسیدگی است. آل سعود نسبت به این قضیه باید پاسخگو باشد و حتما بدانند که محاکمه آل سعود را به خاطر جنایتی که نسبت به حجاج بیت ا...الحرام شده است از مجامع و دادگاههای بین المللی خواهیم خواست.
ضعف مداوم در مدیریت حج
دکتر امیرحسین نوربخش، مدرس حوزه و دانشگاه در گفتوگو با «قانون» با اشاره به حادثه تلخ منا گفت: حکومت عربستان با اقدامات ماجراجویانه خویش روزبهروز کمربند ارتجاع را در منطقه محکمتر میکند. ضعف مداوم در مدیریت حج، همکاری با گروههای تروریستی تکفیری، تلاش در پایین نگهداشتن قیمت نفت به ضرر دیگر کشورهای مسلمان وسیاستهای اشغال گرانه و میلیتاریستی در منطقه علیه دیگر کشورهای اسلامی، کمترین خطاهاییاست که این رژیم داشته است.
وي ادامه داد: دولت عربستان با ادعای
«وادی القرای»اسلام، تا همین یک دهه پیش حتی قانون اساسی نداشت و تحت فشارهای سیاسی و در اقدامی عجیب در نهایت«قرآن کریم» را قانون اساسی خود خواند! در حالی که همه میدانند کتابی آسمانی را در رأس قرار داد تا با تفسیر به رای بتواند هر گونه که میخواهد عمل کند و ضمنا خود را پاسدار و مجری قرآن نیز بنامد! اما پس از چانهزنیهای سیاسی و فشار نهادهای حقوق بشری، حدود چندین اصل کوتاه را در فرآیندی غیردموکراتیک و به صورت فرمانی و دستوری به نام قانون اساسی معرفی كرد.
نوربخش خاطرنشان كرد: با این وجود این حکومت همچنان در آرزوی احیای خلافت اسلامی به سر میبرد و به جمهوریت هرگز تمکین نکرده است. از طرفی در پی کسب وجهه بینالمللی از طریق مساعی جمیله و داوری در منازعات بینالمللی از جمله مسئله افغانستان و سوریه است.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: اعمال نفوذهای پیدرپی عربستان در سازمان کنفرانس اسلامی و اوپک با هدف تضعیف کشورهای پیرامونی بیش از این دیگر صلاح نیست. حمایتهای این رژیمازحکومتهای دیکتاتور منطقهوتلاش در جهت سرکوب جنبشهای خلق خاورمیانه بر علیه این دولتهای توتالیتر، مصداق بارز نقض «حق تعیین سرنوشت» به عنوان یکی از مترقیترین حقوق بشر است که در اسناد بینالمللیای چون«منشور بینالمللی حقوق بشر» ،«منشور سازمان ملل متحد» تصریح شده است. وي با بيان اينكه حادثه اخیر کشتار حجاج بیت ا...الحرام در منا بار دیگر موجبات مسئولیت بینالمللی این دولت را فراهم آورده است، افزود: چرا که بر اساس دکترین و رای پرونده معروف بتانکور در فرانسه و طرح نظریه جدید «خطر» در مسئولان مدنی دولتها، خوب است که مسلمین حکومتی را که خود را خادم حرمین شریفین میداند به لحاظ بینالمللی و منطقهای در اقدامی مشترک برای نخستین بار بازخواست كنند. چرا که بر اساس مفاد «اعلامیه اسلامی حقوق بشر قاهره» مصوب ۱۴ مرداد ۱۳۶۹ (۵ آگوست ۱۹۹۰) حق حیات نخستین حق بشری شناخته شده است و در ماده 2 مقرر می دارد: «الف. زندگی موهبتی است الهی و حقی است که برای هر انسانی تضمین شده است و بر همه افراد و جوامع و حکومتها واجب است که از این حق حمایت كرده و در مقابل هر تجاوزی علیه آن ایستادگی کنند و جایز نیست کشتن هیچ کس، بدون مجوز شرعی.
ب. استفاده از وسیلهای که منجر به از بین بردن سرچشمه بشریت به طور کلی یا جزئی گردد، ممنوع است.
ج. پاسداری از ادامه زندگی بشریتتا هر جایی که خداوند مشیت كند، وظیفهای شرعی است...»
مصداقی از جنایت علیه بشریت
نوربخش با بيان اين مطلب كه «بنابراين ستاندن جان بیگناهان موجبات پاسخگویی دولت اسلامی خاطی را بی شک فراهم میآورد و مصداقی از جنایت علیه بشریت است» تاكيد كرد: هر چند که صلاحیت دیوان کیفری بینالمللی هنوز اختیاری است و از این جهت با خلاء قانونی در نظم بینالمللی مواجه هستیم اما شکایت مشترک این کشورها با محوریت سازمان کنفرانس اسلامی میتواند اقدامی موثر در ایجاد عرفی عام برای محاکمه سران و مسئولان حج در عربستان باشد. وي افزود: همچنين متاسفانه شاهد بودهایم که دولت مذکور تاکنون از تحویل اجساد کشته شدگان امتناع كرده و حتی در تصاویر شاهد هستیم که جنازهها را به صورتی بسیار زننده بر روی یکدیگر دپو کرده است که شایسته یک مسلمان و یا یک انسان نیست! در این خصوص ادامه ماده 2 اشعار میدارد:«د. حرمت جنازه انسان باید حفظ شود و بیاحترامی به آن جایز نیستکما این که جایز نیست لمس کردن آن مگر با مجوز شرعی».
اين مدرس حوزه درباره وظايف كشورهاي اسلامي در اين رابطه گفت:1-عذر خواهی رسمی این کشور از تمامی کشورهای اسلامی بابت جریحه دار شدن حیثیت مسلمین در جهان.
2-پرداخت خونبهای کشته شدگان و کلیه خسارات مادی و معنوی در جهت جبران لطمات روحی به خانوادهها و ملتهای ایشان.
3- شرکت دادن دیگر کشورهای اسلامی در مدیریت فرآیند بزرگ حج در قالب یک «کنسرسیوم بین المللی».
4-فراخواندن هیات ماموریت دیپلماتیک کشور عربستان سعودی در هر سطح موجود(سفیر، کاردار و...) به جوابگویی و اخذ توضیح در خصوص حادثه فوق الذکر در کلیه کشورهای اسلامی و کاهش روابط سیاسی به سطحی نازل تر.
5-تلاش مشترک کشورهای اسلامی و اعضای جنبش عدم تعهد جهت لابی سیاسی و حقوقی برای صدور قطعنامه محکومیت عربستان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد که در حال برگزاری است.
6-شکایت از عربستان در دیوان بین المللی کیفری جهت محکومیت این رژیم به جنایت علیه بشریت.
وي در پايان خاطرنشان كرد: بدیهی است این اقدامات میتواند در جهت ایجاد یک نظام حقوقی هنجاری مبتنی بر حقوق بشر در کشورهای اسلامی در طولانی مدت مفید فایده باشد.
براساس اين گزارش، كشور عربستان به عنوان مسئول حفظ جان و امنيت حجاج داراي مسئوليت كيفري بوده و بايد در جهت جبران خسارت و پرداخت غرامت به مصدومان و جان باختگان حادثه اقدام كند. از طرفي هم با توجه به سوءمديريت مقامات عربستاني در برگزاري مناسك حج پرواضح است كه با برخورد قاطع با متخلفان و اتخاذ تصميمات لازم براي برگزاري مناسك حج در سالهاي آينده شاهد چنين وقايع تلخ و تكان دهنده اي نباشيم.
بررسی فاجعه منا و مسئوليت دولت سعودی
شکایت از عربستان در دیوان بینالمللی کیفری
گروه حقوق و قضا
صاحبخبر -