سرویس خارجی: دبیر کل حزب الله لبنان با تسلیت فاجعه منا تاکید کرد که وقوع حوادث پیدرپی در مراسم حج دلیل وجود خلل در دولت سعودی است.
سید حسن نصرالله در گفتگو با شبکه المنار گفت: اول میخواستم عید قربان را تبریک بگویم اما متاسفانه حوادث سالهای جاری به ویژه آنچه در مشعر منا رخ داد و فاجعهای که برای حجاج بیت الله الحرام روی داد واقعا رویدادی غم انگیز بود. دبیر کل حزب الله لبنان گفت: در عین حال، هم عید را تبریک میگویم و هم غم و اندوه خود را برای بازماندگان حادثه منا اعلام میکنم. نصرالله افزود: معتقدم حادثه منا چه برای مسلمانان و چه برای غیرمسلمانان یک فاجعه بود و همه آنها در حال انجام مناسک دینی حج الهی بودند و این حادثه یک حادثه دردناک است.
دبیر کل حزب الله لبنان با اشاره به وسعت حادثه منا افزود: این یک رویدادی است که میتواند همواره رخ دهد اما من نمیخواهم این حادثه را محدود و کوچک جلوه دهم. البته این مسئله میتواند به دلیل رویدادهای منطقه و مسائل و بحرانهای سیاسی روی دهد. در این میان این مسئله می تواند باعث ضایع شدن حقوق کشتهها، مجروحان و دولتهای آنها شود. امروز میخواهم مسئله را به گونه ای دیگر مطرح کنم. نظام سعودی در یمن، سوریه و دیگر مناطق جنگ افروزی میکند. زمانی که عربستان سعودی خود وظیفه خدمت رسانی به حجاج را برعهده دارد و تا زمانی که اجازه نمیدهد کسی به آنها کمک کند تا این وظیفه را به درستی انجام دهند بنابراین وظیفه به عهده عربستان است. نصرالله با اشاره به عمق حادثه منا در حج تاکید کرد: وقوع این حادثه، تاثیر بسیار بزرگی بر هر انسان میگذارد و تاثیر آن بر مسلمانان بسیار بیشتر است؛ چرا که ارتباط دینی وجود دارد. آنها در سرزمین مقدس در حال انجام فرایض اسلامی مهمی بودند از این رو شمار قربانیان، افراد ناپدیده شده و مجروحان بسیار زیاد است و این حادثه بسیار عظیم و فاجعه بار است. جدای از مسائل سیاسی و تحولات منطقهای، دولت عربستان سعودی در این حادثه مسئول است چرا که وظیفه ساماندهی و برگزاری مراسم حج را برعهده دارد. وی با اشاره به اینکه انداختن بار مسئولیت بر دوش حجاج در واقع برای سادهانگاری مسائل استگفت: باید تحقیقاتی در این زمینه انجام شود و ما خواستار مشارکت نمایندگان کشورها در این تحقیقات هستیم به ویژه کشورهایی باید در این تحقیقات حضور پررنگ تری داشته باشند که بیشترین قربانیان و مجروحان از آنها بوده و باید در این کمیته تحقیقات مشارکت داشته باشند تا بر واقع گرایانه بودن تحقیقات تاکید شود.
نصرالله در بخش دیگری از سخنانش درباره سوریه با اشاره به منافع مسکو در سوریه تاکید کرد: اکنون روسیه به این نتیجه رسیده است که منافع بزرگ این کشور اقتضا میکند سوریه را تنها همپیمان خود بداند . اما با تمامی این اوصاف، آمریکا و برخی کشورهای عربی همچنان امید دارند که بتوانند مسکو را متقاعد کنند از دمشق فاصله بگیرد. از این رو پیشنهادهای وسوسه کنندهای به روسیه دادند تا این کشور را به خروج از ائتلاف با سوریه متقاعد کنند اما این تلاشها به نتیجه نرسید حتی کار به جایی رسید که برخی گمان میکردند روسها در حمایت از سوریه جدی نیستد. نصرالله گفت: بخش دومی که در آن رویدادهای مهمی حاصل شد مربوط به اوکراین و شیوه تعامل روسیه با آن و نیز مسئله توافق هسته ای با ایران است. روسها از آمریکاییها خواستند تا سپر موشکی خود را بعد از توافق با ایران برچینند؛ چرا که تنها بهانه آمریکاییها برای استقرار این سپرموشکی، ایران بود ولی با وجود توافق هستهای آمریکاییها حاضر به برچیدن این سپرموشکی نشدند. این مسئله برای روسیه اهمیت بسزایی داشت. همچنین باید بگویم که شمار زیادی از داعشیها از چچن و مناطق اطراف آن هستند و در صورتی که به فدراسیون روسیه برمیگشتند این مسئله تهدیدی برای امنیت ملی این کشور به شمار میآمد.
نصرالله افزود: از ماهها قبل موضوع دخالت روسیه در مسئله سوریه مطرح بود و روسیه همواره خواستار برپایی ائتلاف منطقهای جدید با مشارکت ایران، عراق و ترکیه در کنار ائتلاف موجود به رهبری آمریکا برای مقابله با داعش بود. نصرالله با اشاره به جدیت مواضع ایران و روسیه در قبال بحران سوریه گفت: ما معتقدیم دخالت روسیه در موضوع سوریه، علل مستقیم داشته است و هر آنچه امروز شاهد آن هستیم ترجمه چیزی بود که ما سالهای قبل بیان میکردیم؛ یعنی میگفتند که سوریه قرار است سرنگون شود و ما اعلام میکردیم همپیمانان سوریه اجازه نخواهند داد. موضع روسیه درباره بشار اسد جای شک ندارد و حتی این مسئله درباره ایران هم صدق میکند؛ چرا که از طریق تلاشهایی میخواستند ایرانیها را متقاعد کنند به دنبال جایگزینی برای اسد باشند اما مواضع ایران و روسیه بسیار جدی است و آنها حامیان بشار اسد هستند . نصرالله با بیان اینکه موشکها و جنگندههای دقیق روسیه در سوریه مستقر شده اند تاکید کرد: با توجه به برداشت ما و درک ما از خطراتی که منطقه را تهدید میکند، معتقدیم ورود روسیه به بحران سوریه یک مسئله مثبت است و به خواست خداوند، نتایج مثبتی را هم بر جای خواهد گذاشت. روسیه با چهار کشوری که نام بردیم، هماهنگ عمل میکند. وی افزود: آنچه ایران از سوریه میخواهد این است که در محور مقاومت باقی بماند و ایران در هیچ مسئله داخلی سوریه دخالتی ندارد و هر آنچه بر خلاف آن گفته میشود واقعیت ندارد. تصمیماتی که در سوریه گرفته میشود، صددرصد سوری است و آنچه برای ایران در این باره مهم است این است که سوریه از طریق تروریسم سرنگون نشود.
وی با بیان اینکه امروز شاهد شکست ائتلاف ضد داعش و راهبردهای آمریکا هستیم گفت: دولت آمریکا، سردمدار تروریسم است از این رو آمریکا برای مبارزه با تروریسم صلاحیت ندارد. زیرا معتقدیم آمریکا در مبارزه با تروریسم جدی نیست بلکه حتی بر این باوریم که آمریکاییها از تروریسم برای تحقق منافعشان استفاده میکنند. وی با اشاره به حضور نیروهای حزبالله در سوریه و اهداف آن گفت: از همان آغاز فعالیتمان در سوریه اعلام کردیم این فعالیت، اهداف لبنانی و سوری را دنبال میکند و این فعالیت از القصیر تا قلمون و تا تپههای عرسال ادامه یافت. ما مصمم هستیم تا تروریسم را از تمامی مرزهای لبنان و سوریه که به هم پیوسته هستند دور کنیم. نصرالله در ادامه گفت: بعد از موفقیت در القصیر، نوبت به قلمون رسید؛ چرا که قلمون مرکز خودروهای بمبگذاری شده بود. سپس به تپههای قلمون و عرسال رسیدیم از این رو در آن زمان اعلام کردیم که مبارزه ما، سقف مکانی و زمانی ندارد و نمیدانیم به کجا منتهی خواهد شد. ما هر کجا که لازم باشد برای دفاع و حمله حاضر خواهیم بود و این اصلی است که هرگز از آن چشم پوشی نخواهیم کرد. نصرالله با اشاره به مذاکرات برای آتشبس در منطقه زبدانی سوریه و جزئیات آن افزود: در آغاز گفتگوها، فرستاده سازمان ملل در سفری در تهران به سر میبرد و اعلام کرد مخالفان مسلح از ما خواستهاند تا با شما صحبت کنیم تا درباره کفریا و زبدانی میانجیگری شود. طرح بسیار ساده بود یعنی آتش بس در اینجا و توقف گلوله باران در آنجا. نقش طرف ایرانی تنها میانجیگری است از این رو ایرانیها تماس گرفتند و این طرح را منتقل کردند و ما هم تنها یک طرف در مشورت و رایزنی هستیم. بعد از بررسی این خواسته، ما خواهان ساخته و پرداخته شدن و تکمیل این ایده شدیم و خواستار آن شدیم تا زبدانی مقدمهای برای حل مشکل الفوعه و کفریا باشد و ایرانیها هم با سازمان ملل متحد به عنوان میانجیگر وارد مذاکره شدند. وی با اشاره به اینکه ترکیه در مذاکرات آتش بس زبدانی نقشی نداشته است، گفت: دیداری در ترکیه میان میانجیگر ایرانی و نماینده سازمان ملل متحد و نمایندگانی از گروههای مسلح انجام شد و در جریان این مذاکرات هر نتیجه ای که حاصل میشد طرف ایرانی این موضوع را با نظام سوریه مطرح میکرد و سازمان ملل هم با گروههای مسلح، موضوع را مطرح میکرد.
نصرالله با اشاره به نقش و جایگاه حزب الله در تحولات منطقه گفت: حزب الله لبنان در رخدادهای منطقهای تاثیرگذار است و ما به دلیل روابطمان و همپیمانانی که داریم از یک نوع تاثیرگذاری منطقهای برخوردار شدهایم. وی تاکید کرد: پنج سال از جنگ جهانی بر ضد سوریه میگذرد که هدف از آن سرنگونی نظام سوریه و سلطه بر آن است، اما شاهد هستیم که سوریه پایدار و مقاوم است و همپیمانان سوریه هم در کنار این کشور پایدار هستند و هرگز از سوریه چشم پوشی نکردهاند. وی با بیان اینکه دشمن اول و آخر حزب الله، اسرائیل است گفت: ما در سوریه با اندوه میجنگیم و آرزو میکردیم با این رزمندگان خود برای آزادی مسجدالاقصی میجنگیدیم. ما در جنگی شرکت کردیم که ناگزیز به آن بودیم و از آن اندوهناکیم ولی زمانی که با اسرائیلیها میجنگیم شاد و خوشحالیم. اگر زمان به گذشته باز میگشت حزب الله در ورود به سوریه شتاب میکرد و هرگز این تاخیر را قبول نمیکردیم. به گفته وی اسرائیل خواهان تجزیه سوریه و ورود این کشور به جنگی بیپایان است.
نصرالله گفت: تحول جدیدی که اکنون در موضع بین المللی حاصل شده است به این معناست که نظام بشار اسد در قدرت باقی بماند و این مسئله هرگز باعث رضایت اسرائیل نیست؛ چرا که بقای نظام سوریه به مثابه پیروزی محور مقاومت است که همواره تهدیدی برای اسرائیل است. وی با بیان اینکه سوریه در آستانه یک راه حل بزرگ سیاسی است گفت: مرکل صدراعظم آلمان گفته است برای حل مشکل سوریه، کافی نیست که با آمریکاییها یا بلکه حتی روسیه صحبت کنیم، بلکه باید با کشورهای منطقهای همچون ایران و عربستان سعودی گفتگو شود.دیگر آمریکا نمیتواند بازی و برنامه ریزی کند و منطقه را هر گونه که خود میخواهد تجزیه کند و ما از نظام تک قطبی خارج و وارد نظام چند قطبی شدهایم. نصرالله با اشاره به حوادث چند روز اخیر در مسجد الاقصی هم تاکید کرد خطری که ما درباره مسجدالاقصی پیش بینی میکنیم خطر منهدم کردن آن به منظور برپایی آن چیزی است که آنها بنای هیکل مینامند، اما آنها امروز میدانند که موضع گیری در این باره سخت است از این رو به آرامی دراین مسیر گام بر میدارند. آنها سعی میکنند که هیبت و حرمت مسجدالاقصی را بشکنند و رفته رفته خود را به مرحله تقسیم زمانی و مکانی آن برسانند. اما تهدید جدی مسجدالاقصی باعث بروز تحولاتی در فلسطین و اطراف آن خواهد شد که اسرائیلیها آن را تحمل نخواهند کرد.
ور درباره یمن هم گفت: یمن از همان ابتدا با ظلمی میزیسته و جنگی که بر آنها تحمیل شده به دلیل رویکرد سیاسیشان بوده که مخالف اسرائیل است و به دلیل مواضع آنها بر ضد آمریکاست. یمنیها از مقاومت حمایت میکنند و ما معتقدیم نبرد در یمن با نبرد در لیبی متفاوت است. نصرالله با اشاره به ویژگیهای ریاست جمهوری لبنان هم گفت: ما برای رئیس جمهوری، ویژگیهایی را مدنظر داریم و خواهان رئیس جمهوری قدرتمند هستیم که قابل خرید و فروش نباشد.
∎