شناسهٔ خبر: 80384370 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

به بهانه ۱۴ آبان روز ملی مازندران:

مازندران آیینه کشاورزی ایران

ساری- ایرنا - سهم کشاورزی مازندران در ایجاد ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور ۱۱ درصد است که با وجود پایین بودن سطح زیر کشت زراعی و باغی، بخش کشاورزی این خطه شمالی نقش موثری در ایجاد ارزش افزوده ملی را دارد. به طور یقین پیشران توسعه این استان کشاورزی است که باید از تمام امکانات و ظرفیت های موجود برای رونق این مهم به شکل مطلوب استفاده شود.

صاحب‌خبر -

از آن جایی که مازندران با دارا بودن سطح زیر کشت باغی و زراعی ۳.۲ درصدی کشور، هشت درصد تولیدات کشاورزی را از آن خود کرده است، بنابراین بی راه نیست که بگوییم جبران عقب ماندگی مازندران با معجزه کشاورزی محقق می شود، چراکه ظرفیت های کشاورزی استان به تنهایی می تواند نیازمندی های کشور را پاسخ دهد؛ ولی در حال حاضر ۵۰ درصد این ظرفیت به کار گرفته شده است که باید به صد درصد افزایش پیدا کند.

مازندران بعنوان قطب تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در کشور است، این استان در تولید برنج، پرتقال، کیوی، گوشت سفید، آبزیان، خاویار و گل و گیاه رتبه اول کشور را دارد.

مازندران با تمامی ظرفیت ها و پتانسیل های موجود در بخش کشاورزی، هنوز ظرفیتهای خالی و بلااستفاده ای دراین بخش وجود دارد که می بایست با برنامه ریزی نسبت به استفاده ازاین فرصت ها تلاش شود.

مازندران؛ کشاورزی ایران!

از آن جایی که ۷۰ درصد کشاورزی خرد مازندران از حمایت های ویژه دولت بی بهره اند و با توجه به رویکرد دولت مبنی لزوم تامین کالاهای اساسی و این که مازندران لنگرگاه و قرار گاه امنیت تغذیه کشور است، بنابراین کشاورزی استان باید طبق برنامه توسعه هفتم عملیاتی شود.

ایجاد بستر اقتصاد کشاورزی چند وجهی و پوششی و مهاجرت معکوس به روستاها، جلوگیری از تغییر فزاینده کاربری اراضی کشاورزی و سوداگری زمین در استان های شمالی، حرکت جدی در مسیر خوداتکایی در کشت دانه های روغنی و رسیدن به هدف یک میلیون تُن تولید کلزا با توسعه کشت دوم در اراضی شالیزاری و احیاء اراضی دارای محدودیت شوری، افزایش راندمان تولید محصولات استراتژیک تا ۲۵ درصد و ایجاد بسترهای خودکفایی کشور و ایجاد فرصت های جدید اشتغال در بخش کشاورزی از مواردی بوده است که برای تحقق طرح امنیت غذایی و اقتصادی کشور بسیار مهم و حائز اهمیت است.

اما آیا امروز به این موارد رسیده ایم؟ جواب خیر است. زیرا همچنان مهمترین معضل کشاورزان فروش محصول و وحود واسطه ها و دلالان در بازار است و از طرفی شاهد تغییر کاربری های غیر محاز، فروش زمین های کشاورزی ‌ و در نهایت خرد شدن آن هستیم.

نکته دیگر در خصوص اهمیت ایحاد نگاه ویژه مسوولان ملی به کشاورزی مازندران این که یک پنجم موفقیت برنامه وزارت جهادکشاورزی در امنیت غذایی کشور بر عهده مازندران است اما فقط ۶ درصد منابع این وزارتخانه به این خطه تعلق دارد، بنابراین این شکاف باید برای مازندران کم شود تا حق کشاورزی ملی و کشاورزان این خطه شمالی ادا شود.

نمونه بارز کشاورزی ملی مازندران، ثبت رکورد تولید یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن شلتوک در سال جاری است، این میزان تولید یعنی تامین برنج حدود ۳۵ میلیون نفر از هموطنان ایران عزیز است.

مازندران؛ کشاورزی ایران!

همچنین مازندران با تولید انواع آبزیان رتبه نخست کشور را دارد. توسعه اقتصادی بر پایه دریا محور موضوعی است که بعد ازابلاغ سیاست‌های ۹ گانه «توسعه دریامحور» در راس برنامه‌های رشد مناطق ساحلی و بنادر کشور قرار گرفته است.

از این رو مازندران با در اختیار داشتن بیشترین ساحل جنوبی دریای خزر و وجود رودخانه‌های متعدد یکی از استان‌های پیشرو در آبزی‌پروری و فعالیت‌های شیلاتی است، سالانه ده‌ها هزار تن انواع آبزیان تولید شده در این استان به سایر نقاط کشور و صادرات ۱۲ تا ۲۰ هزار تنی محصولات شیلاتی به ارزش ۲۰ تا ۲۵میلیون دلاری نیز انجام می شود.

مازندران؛ کشاورزی ایران!

مازندران استانی پر از تاریخ افتخارآمیز در کنار طبیعتی بکر و زیبا و مردمانی سخت کوش و با اصالت است که هنگامی که نام مازندران می‌آید زبان‌ها به شماره افتاده و قلم‌ها سست می شود چراکه دریای پرسخاوتش، دماوند رشیدش، جنگل‌های سبز و سربه فلک کشیده‌اش، دشت‌های وسیع و خوش منظرش، آب و هوای با صفایش، چشمه‌های زلال البرزش، امیر پازواری‌اش، نغمه‌های زهره برای طالبش، ۱۴ هزار و ۵۰۰ شهید خونین‌اش و داغ جوانانش در کربلای پنج و شلمچه در هشت سال دفاع مقدس و خان‌طومان و شهدای مدافع حرمش همگی جلوهای رنگارنگی به این دیار داده که می طلبد در این روز به آن پرداخته شود.

*خبرنگار مسوول ایرنا مرکز ساری

∎​