پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، ضمن درخواست از سازمان ملل برای اصلاح سیستم اقتصادی «ظالمانه»، از «سیستم وام دهی ظالمانه» به شدت انتقاد کرد و از سازمانهای مالی جهان خواست «هر گونه سوء استفاده و رباخواری را محدود کنند».
وی که در هفتادمین نشست عمومی سازمان ملل سخنرانی میکرد، افزود: «آژانسهای مالی جهان میبایست به توسعۀ پایدار کشورها توجه کنند و اطمینان حاصل کنند که این کشورها هدف نظامهای وامدهی ظالمانهای قرار نگیرند، نظامهایی که به جای حصول پیشرفت، مردم را دستخوش سازوکارهایی میکنند که به فقر بیشتر، انزوا و وابستگی میانجامد».
پاپ 78 ساله همچنین در خصوص فرایند افزایشی نابودی محیط زیست هشدار داد و گفت همین، دلیل فقر گسترده در جهان است.
وی تأکید کرد عطش خودخواهانه و بی حد و مرز کسب قدرت و موفقیتهای مادی هر دو به سوءاستفاده از منابع طبیعیِ در دسترس و انزوای زیردستان و محرومان می انجامد.
پاپ همچنین خوش بینی خود را نسبت به کنفرانس تغییرات آب و هوایی که قرار است ماه دسامبر در پاریس پایتخت فرانسه برگزار شود ابراز کرد و گفت این کنفرانس «با توافقهای کارآمد و اساسی همراه خواهد بود».
رهبر جمعیت یک میلیارد و دو میلیون نفریِ کاتولیکهای جهان در جای دیگری از سخنانش قاچاق مواد مخدر را امری قبیح خواند و گفت این مسأله «میلیونها نفر را در خفا از پای در می آورد».
وی هشدار داد: «قاچاق مواد مخدر به خودی خود با قاچاق انسان، اختلاس، تجارت سلاح، استثمار کودکان و دیگر اَشکال فساد همراه است» و افزود این فعالیت غیرقانونی «در بسیاری موارد...به ساختارهای موازی که برای نهادهای ما یک تهدید محسوب میشود، دامن زده است».
پاپ در این سخنرانی توافق هستهای حاصل شده میان ایران و گروه 1+5 را ستود و گفت دستیابی به «حسن نیت سیاسی» میتواند نقش مهمی در حل مسائل بینالمللی ایفا کند.
وی تأکید کرد که توافق هستهای با ایران اثبات کنندۀ ظرفیت حسن نیت سیاسی همراه با صداقت، صبر و ثبات عمل در جهان است.
∎