شناسهٔ خبر: 80015189 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

چگونه از مسمومیت با گاز منوکسیدکربن پیشگیری کنیم؟

هرسال با سردشدن هوا ولزوم استفاده از وسایل گرمایشی، با افزایش آمار تلفات مسمومیت با گاز منوکسیدکربن مواجه‌ایم.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، در نیمه دوم هر سال به‌دلیل سرد شدن هوا و لزوم استفاده از وسایل گرمایشی، با افزایش آمار تلفات مسمومیت با گاز منوکسیدکربن مواجه هستیم، عمده این مرگ‌ها بر اثر بی‌احتیاطی و یا بی‌توجهی به شیوه درست نصب و به‌کارگیری سیستم‌های گرمایشی اتفاق می‌افتد؛ در حالی که با کمی دقت و توجه به توصیه‌ها بسیاری از این مرگ‌ها قابل پیشگیری است.

مرگ 556نفر در نیمه دوم سال گذشته

آمار‌های سازمان پزشکی قانونی کشور نشان می‌دهد؛ در سال گذشته 830 نفر بر اثر مسمومیت با گاز منوکسیدکربن در کشور جان خود را از دست دادند که از این تعداد 556 فوتی، تنها مربوط به نیمه دوم سال است.

آمار جان‌باختگان گازگرفتگی در نیمه دوم سال گذشته، 67 درصد از تلفات گازگرفتگی کل سال بوده که بیشترین آن 149 فوتی در ماه بهمن ثبت شده است.

بر اساس این گزارش، آمار مسمومیت با گاز منوکسیدکربن در شش‌ماهه دوم سال گذشته در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن کاهش 10.6درصدی را نشان می‌دهد که امید است این کاهش، در نیمه دوم سال جاری نیز تکرار شود.

کاهش آمار تلفات مسمومیت با گاز در نیمه دوم سال گذشته در حالی ثبت شده است که متأسفانه در پنج‌ماهه نخست سال جاری با افزایش این آمار مواجه بوده‌ایم. در این پنج ماه، 261 نفر بر اثر گازگرفتگی جان خود را از دست دادند که نسبت به مدت مشابه سال قبل 5.2 درصد افزایش یافته است.

سازمان پزشکی قانونی در آستانه ورود به روز‌های سرد سال که بر پایه آمار‌ها با بیشترین میزان مسمومیت با گاز منوکسیدکربن مواجه هستیم، از هموطنان عزیز درخواست می‌کند با رعایت نکات ایمنی و توصیه‌های ارائه‌شده مانع از وقوع مخاطرات جانی و حوادث تلخ برای خود و عزیزانشان شوند.

چگونه از مسمومیت با گاز منوکسیدکربن پیشگیری کنیم؟

در همین خصوص مریم اخگری رئیس گروه کنترل و تضمین کیفیت دفتر امور آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی کشور، با تأکید بر اینکه استفاده از بخاری‌های فاقد دودکش در فضای بسته و یا بخاری‌های غیراستاندارد از عمده دلایل مرگ با گاز منوکسیدکربن است، گفت: در یکی از پرونده‌ها که مربوط به مسمومیت با گاز بود و به پزشکی قانونی ارجاع شد، اعضای یک خانواده 11نفره بر اثر گازگرفتگی جان خود را از دست دادند.

وی ادامه داد: در این حادثه اعضای خانواده در خانه پدربزرگ خوابیده بودند که متأسفانه به‌دلیل نامناسب بودن دودکش بخاری موجود در خانه و عدم‌خروج گاز، همه 11 نفر از پیرمرد 90ساله تا کودک نه‌ماهه جان خود را از دست داده بودند.

اخگری با تأکید دوباره بر لزوم کنترل وسایل گرمایشی و اطمینان از سلامت آنها، خاطرنشان کرد: اگر غلظت گاز مونوکسیدکربن در محیط زیاد باشد در مدت زمان خیلی کوتاهی موجب مسمومیت و مرگ افراد خواهد شد، بنابراین از هموطنان درخواست می‌کنیم به توصیه‌ها توجه کافی داشته باشند.

عضو هیئت علمی سازمان پزشکی قانونی کشور در خصوص راه‌های پیشگیری از مسمومیت با گاز منوکسیدکربن نیز گفت: بهترین راهکار برای پیشگیری از بروز مسمومیت با این گاز وجود جریان کافی هوا در محیط است. اگر در محیطی از وسیله گرمایشی استفاده می‌کنیم، حتماً باید جریان هوای کافی در آن فضا وجود داشته باشد.

وی تصریح کرد: روشن کردن گاز پیک‌نیکی و منقل در وسایل نقلیه سنگین یا در ساختمان‌های نیمه‌کاره و استفاده از بخاری‌های بدون دودکش که فاقد سنسور حساس به گاز منوکسیدکربن هستند به‌ویژه در فضا‌های کوچک که فاقد تهویه مناسب هستند از جمله مواردی است که می‌تواند منجر به بروز مسمومیت با این گاز کشنده شود.

متخصص سم‌شناسی سازمان پزشکی قانونی، استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد، کنترل و رفع انسداد منافذ مسیر دودکش قبل از راه‌اندازی بخاری، شومینه و سایر وسایل گرمایشی را بهترین راه پیشگیری از بروز مسمومیت با گاز منوکسیدکربن عنوان و خاطرنشان کرد: دقت و توجه به داغ بودن دودکش روشی برای آزمایش کارکرد مناسب دودکش است. اگر لوله دودکش بخاری سرد است دلیل آن خارج‌نشدن محصولات احتراق و گاز‌های سمی از دودکش است؛ در این صورت باید ضمن رفع نقص، به‌طورموقت با بازکردن قسمتی از در یا پنجره به تهویه هوا و خروج گاز‌های سمی از محیط کمک کنید.

اخگری اظهار کرد: در صورت استفاده از وسایل گرمایشی مانند بخاری و شومینه، نباید تمامی روزنه‌های جریان هوا در منزل و به‌ویژه اتاق خواب مسدود شود، همچنین از نصب آبگرمکن در حمام و روشن کردن شعله‌های اجاق گاز در آشپزخانه برای گرم نگه‌داشتن محیط داخل خانه، جداً خودداری شود.

انتهای پیام/+

 
∎​