شناسهٔ خبر: 79985312 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

تخریب زندان رجایی شهر واردمرحله پایانی شد

دیوار‌های زندان فروریخت

دیوار‌های زندان رجایی‌شهر کرج دیروز در آخرین مرحله تخریب فرو ریخت؛ دیوار‌هایی که سال‌ها بخشی از سیمای شهری کرج بود و حالا با برداشته شدن آنها، ۶۰ هکتار از عرصه این زندان برای استفاده‌های جدید آزاد شده است. دیوار‌های زندان رجایی‌شهر کرج دیروز در آخرین مرحله تخریب فرو ریخت؛ دیوار‌هایی که سال‌ها بخشی از سیمای شهری کرج بود و حالا با برداشته شدن آنها، ۶۰ هکتار از عر...

صاحب‌خبر -

این زندان که ۴۴ سال در محدوده شهری کرج فعال بود، پس از انتقال زندانیان در مرداد ۱۴۰۲ تعطیل شد و اکنون قرار است بخشی از زمین آن به مردم و بخشی دیگر به سرمایه‌گذاران واگذار شود. 
زندان رجایی‌شهر یا همان گوهردشت سابق، حدود ۶۰ هکتار وسعت و ظرفیت نگهداری حدود ۳۰۰۰ زندانی را داشت. این زندان سال‌ها محل نگهداری مجرمان خطرناک از‌جمله قاتلان، متجاوزان به عنف، سارقان مسلح و اراذل و اوباش بود و طی سال‌های گذشته مسئولان استان البرز و مردم بار‌ها خواستار انتقال آن از محدوده شهری شده بودند. 
سرانجام فروردین ۱۴۰۲ و در جریان سفر استانی رئیس قوه قضاییه به البرز، موضوع انتقال زندان به نتیجه رسید. ۱۲۱ روز بعد، در یازدهم مرداد همان سال، تصاویر خروج اتوبوس‌های حامل زندانیان از رجایی‌شهر منتشر شد؛ اتوبوس‌هایی که خودرو‌های یگان ویژه آنها را اسکورت می‌کردند. ساعتی بعد نیز مرکز رسانه قوه قضاییه از ادامه روند انتقال زندانیان خبر داد. 
با پایان انتقال زندانیان، اواخر مرداد همان سال تخریب زندان با حضور خبرنگاران و مسئولان قضایی آغاز شد و دیروز این عملیات به مرحله پایانی رسید. 
حیدر آسیابی، رئیس سازمان زندان‌ها دیروز با حضور در محل زندان رجایی‌شهر در جمع خبرنگاران گفت: اکنون با تخریب دیوار‌هایی که پوسته خارجی زندان را تشکیل می‌داد، ۶۰ هکتار از عرصه این زندان آزاد شده و در اختیار سرمایه‌گذاران قرار خواهد گرفت. از این میزان حدود ۱۷ هکتار مربوط به سهم سازمان زندان‌هاست که ان‌شاءالله از طریق مزایده، طی یکی دو هفته آینده فرآیند واگذاری آن آغاز خواهد شد. 
رئیس سازمان زندان‌ها گفت: امروز آمده‌ایم اعلام کنیم که فعلا حدود ۵۰ هکتار از این عرصه را تحویل مردم کرج می‌دهیم و ان‌شاءالله درباره ۹ هکتار باقی‌مانده نیز تصمیم‌گیری خواهد شد. در این بخش نیز کاربری غیرزندانی در نظر گرفته می‌شود و ممکن است بخشی از آن به فضای اداری اختصاص پیدا کند. 
آسیابی ادامه داد: طرح مربوط به این ۹ هکتار قرار است مجددا در کمیسیون ماده ۵ مطرح شود. سازمان زندان‌ها نیز سهمی از این عرصه دارد که برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی واگذار خواهد شد تا در قالب طرح مصوب، برای کاربری‌های مسکونی و تجاری مورد استفاده قرار گیرد. 
وی در پاسخ به پرسشی درباره تعداد زندان‌های واقع در محدوده شهر‌ها که هنوز باید به خارج از شهر منتقل شوند، گفت: در سراسر کشور حدود ۸۰ زندان داریم که هنوز فرآیند جابه‌جایی آنها انجام نشده است. البته در برخی مناطق مطالعات لازم صورت گرفته و حتی در بعضی نقاط زمین نیز تهیه شده، اما هنوز اعتبار لازم برای اجرای این طرح فراهم نشده است. 
رئیس سازمان زندان‌ها ادامه داد: امیدواریم بتوانیم قانونی را که بیش از ۲۵ سال به‌طور کامل اجرا نشده است در دوره مدیریت دوم رئیس قوه قضاییه و با همکاری سازمان زندان‌ها به اجرا درآوریم و تمام زندان‌هایی را که براساس قانون باید به خارج از شهر منتقل شوند جابه‌جا کنیم. 
وی درباره تبعات اجتماعی استقرار زندان‌ها در محدوده شهری اظهار کرد: وقتی زندان‌ها در دل شهر‌ها قرار می‌گیرند، قطعا توسعه شهری، اجتماعی و فرهنگی با اختلال جدی مواجه می‌شود. هدف قانون‌گذار نیز همین بوده که این فضا‌ها و عرصه‌ها، که ممکن است از نظر ارزش قابل‌توجهی داشته باشند، از محدوده شهر‌ها خارج شده و زمینه برای رونق بیشتر توسعه شهری و اقتصادی ایجاد شود. 
رئیس سازمان زندان‌ها در ادامه درباره برنامه‌های جدید برای اصلاح و تربیت زندانیان، به‌ویژه زندانیان جرائم سرقت، گفت: یکی از اهداف و وظایف سازمان زندان‌ها، اصلاح و تربیت مجرمان است و این موضوع باید بیشتر بر پایه اشتغال و حرفه‌آموزی دنبال شود. 
آسیابی افزود: همین امروز در بازدیدی که از ندامتگاه البرز داشتیم، شاهد بودیم فردی که حدود شش سال در حال تحمل محکومیت است مشغول تولید عصا بود. او عنوان می‌کرد که قیمت نمونه این محصول در خارج از زندان حدود ۲۰ میلیون تومان است. 
وی ادامه داد: این فرد می‌گفت پیش از این شغلی نداشته و به همین دلیل مرتکب سرقت شده است، اما اکنون به‌عنوان یک هنرمند و تولیدکننده صنایع‌دستی، مهارتی را در زندان فرا گرفته و از تولید این محصولات درآمد کسب می‌کند. حرفه‌آموزی یکی از اقدامات جدی سازمان زندان‌هاست که در کنار فعالیت‌های فرهنگی، اصلاحی و تربیتی دنبال می‌شود و ان‌شاءالله این برنامه‌ها، به‌ویژه مواردی که در استان البرز اجرا شده، با جدیت ادامه خواهد یافت.

∎​