شناسهٔ خبر: 79810776 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

عامری: آمریکا به دنبال خروج بی‌هزینه از جنگ است

تهران - ایرنا - دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی گفت: آمریکایی‌ها به‌رغم ناکامی در جنگ در پی این هستند بدون پاسخگویی و بدون پرداخت حقوق ایران به گونه‌ای بی‌هزینه از جنگ بیرون بروند؛ آنها حتی حاضر نیستند به حقوق اولیه ملت احترام بگذارند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، داود عامری روز دوشنبه در نشست خبری کنفرانس بین‌المللی «صلح آمریکایی و چالش‌های جهان» گفت: متأسفانه ما امروز گرفتاری‌های مختلفی در جهان داریم و همه مطالعات نشان می‌دهد که جهان ما به سمت آشوب، جنگ و تلاطم بیشتر است. همه مطالعاتی که در جهان صورت گرفته، نشان می‌دهد که به مرور منابع دنیا در حال کاهش است، رقابت‌ها در دنیا در حال افزایش و جنگ بر سر منابع رو به توسعه است.

وی افزود: امروز نزاع بین یک‌جانبه‌گرایی و چندجانبه‌گرایی در دنیا، خودش آغاز بعضی از محیط‌های آنارشی و آشوب در جهان محسوب می‌شود. در کنار این، یک‌جانبه‌گرایی آمریکایی‌ها یا قرائت جدید و صلح آمریکایی‌ها را هم به آن اضافه کنیم و بگوییم که او امروز جهان را مواجه با یک آسیب بزرگ می‌کند. مطالعات جهانی نشان می‌دهد که امنیت روانی یا بهتر است بگوییم احساس امنیت روانی، در جهان رو به کاهش است. عدم اطمینان به قوانین و مجامع و دستگاه‌های بین‌المللی برای ایفای نقش سازندگی خودشان، همه مؤید این است که ما به مرور وارد یک دنیای پرآشوبی می‌شویم.

دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی عنوان کرد: این مسائل وظیفه دستگاه‌های بین‌المللی، نخبگان، رسانه‌ها و جامعه بشری را بیشتر می‌کند؛ رسالتی که امروز بر دوش همه ما است: تلاش برای کاهش تنش و کمک به ایجاد صلح و آرامش برای جهان است.

باید برای صلح بجنگیم، تلاش، گفت‌وگو و مذاکره کنیم

عامری خاطرنشان کرد: امروز ما وظیفه داریم که برای صلح بجنگیم، تلاش، گفت‌وگو و مذاکره کنیم، برای صلح پیام بدهیم. اما چه صلحی؟ صلح با قرائت آمریکایی‌ نمادی از جنایت، جنگ، آشوب و کشتار شده است؟

وی بیان کرد: امروز صلح آمریکایی مساوی با ربودن یک رئیس‌جمهور از کشورش و تهدید برای نابودی یک تمدن است. صلح آمریکایی امروز مساوی با حمله به کشور عزیز ما، شهادت امام امت، فرماندهان عزیز، دانشمندان، هدف قرار دادن دانشگاه‌ها و مدارس، مراکز ورزشی و یک جنایت بزرگ یعنی حمله به کودکان در مدرسه میناب است.

دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی ادامه داد: مدرسه میناب نه یک محل برای اصابت موشک جنگی یا حمله یک نیروی نظامی، بلکه نمادی برای یک جنایت بزرگ در جهان است. صلح آمریکایی با ادعاهایی که امروز ترامپ می‌کند و تهدید اینکه کشورهای مختلف را مورد هدف قرار می‌دهد و پیش از آن هم در سند امنیت ملی آمریکایی‌ها و سند امنیت دفاعی آمریکایی‌ها راجع به آن به‌صراحت صحبت کرده است؛ دنیا را مواجه با یک نگرانی بزرگ کرد.

اگر احساس امنیت در جهان به خطر افتد، آنارشی آغاز می‌شود

دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی افزود: آمریکا قدرت برتر نظامی دنیاست و اگر کسی هم قرار نباشد جلوی او بایستد و هر آنچه می‌خواهد در دنیا بکند؛ این یعنی مخدوش کردن امنیت جهان. اولین اتفاقی که می‌افتد، به خطر افتادن احساس امنیت در جهان است. اگر احساس امنیت در جهان به خطر افتد و از بین برود یا کاهش یابد، همه جامعه‌شناسان جهانی و کسانی که در حوزه روابط بین‌الملل و به‌خصوص مطالعات امنیتی فعالیت می‌کنند، معتقدند آغاز آنارشی، جنگ و ناامنی در جهان بوجود خواهد آمد. هر کس در دنیا یاد می‌گیرد که با زور حق خودش را بگیرد. امروز اگر قانونی برای احقاق حق وجود نداشته باشد، همه تلاش می‌کنند که با زور این کار را بکنند.

آمریکا به دنبال این است که بدون هزینه از جنگ بیرون برود

عامری بیان کرد: امروز ملت بزرگ ایران در مقابل زورگویی‌های آمریکایی‌ها ایستاده است و آمریکایی‌ها کشور ما را مورد تهاجم قرار داده‌اند؛ آمریکایی‌ها این همه جنایت را در ایران انجام داده‌اند و امروز بدون پاسخگویی وپرداخت حقوق حقه ایران، به دنبال این هستند که در جنگ موفق نشده‌اند، به گونه‌ای بی‌هزینه از این جنگ بیرون بروند؛ آنها حتی حاضر نیستند حقوق اولیه ملت ایران را مورد احترام قرار دهند. البته ملت بزرگ ایران آمریکایی‌ها را مجبور کرده‌اند تا به ملت و قدرت ما، به مقاومت ما و به صلح‌خواهی ما احترام بگذارند.

وی تصریح کرد: در هفته‌های پیشین، به ابتکار بسیاری از مراکز داخلی و توصیه‌هایی که صورت گرفت، تلاش کردیم تا با کشورهای منطقه دور یک میز بنشینیم، مسائل‌ را حل‌وفصل و راجع‌ به تنگه هرمز گفتگو کنیم. ایران طرحی برای منطقه داشت و همه دولت‌های منطقه یا بخش عمده‌ای از آن‌ها، موافقت کرده بودند که دور میز بنشینند و با ایران در این خصوص مذاکره کنند؛ اما آمریکایی‌ها نگذاشتند این اتفاق بیفتد. چرا؟ اگر آن‌ها امنیت، آزادی حمل‌ونقل و تجارت در تنگه را می‌خواهند، چرا اجازه ندادند این اتفاق بیفتد؟ چون آن‌ها جز به منافع خودشان به هیچ‌چیز دیگری فکر نمی‌کنند؛ حتی به منافع همراهان و متحدانشان! این موضوع را رئیس‌جمهور آمریکا به صراحت بارها به آن اشاره کرده است. حتی بعضی از کشورهایی که مخالفت‌های کوچکی با آمریکا کردند را با عبارت‌های نازیبا خطاب کرده، دشنام دادند و تحقیر کرده است.

آمریکایی‌ها حتی از حرف و گفتگوی ما در سازمان ملل هم نگران می‌شوند

عامری گفت: امروز دنیا به واسطه این نوع رفتار و یک‌جانبه‌گرایی آمریکایی‌ها دچار یک مخاطره بزرگ شده است. ما در این روزها شاهد نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد هستیم؛ هر ساله رئیس‌جمهور ما و هیات ایرانی می‌روند تا حداقل پیام جمهوری اسلامی را به دنیا منتقل کنند و منطق سیاست‌های خودشان را عرضه کنند. اما آمریکایی‌ها حتی حاضر نیستند که اجازه دهند ایران حرفش را بزند، چون از حرف و گفتگوی ما نیز نگران هستند.

مذاکره می‌تواند در مسیر صلح باشد، اما به منزله صلح نیست
وی در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره مذاکره برای صلح و پذیرش شرایط طرف مقابل اظهار داشت: در این خصوص دو نکته وجود دارد؛ وقتی صحبت از صلح عادلانه می‌کنیم، در مذاکره نیز همین رویکرد مطرح است. گاهی شروط طرف مقابل قابل‌پذیرش و عادلانه است که قاعدتاً در همین مسیر قرار داریم و مذاکره می‌تواند به صلح بینجامد، اما الزاماً مذاکره مساوی با صلح نیست.

دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی عنوان کرد: ما هم‌اکنون در جمهوری اسلامی شرایط خود را برای مذاکره اعلام کرده‌ایم؛ ما به شرطی به این نبرد پایان می‌دهیم و پای میز مذاکره می‌نشینیم که حقوقمان مورد احترام قرار گیرد. حالا اگر طرف مقابل به این حقوق احترام بگذارد، در مسیر اصلاح و عدالت قرار گرفته‌ایم؛ هرچند ممکن است این عدالت حداقلی باشد، اما به هر حال در مسیر عدالت، قابل‌پذیرش و قابل‌گفت‌وگو است.

عامری افزود: اما اگر طرف مقابل هیچ‌یک از شرایط ما را نپذیرد، باید توجه داشت که ما کشوری مدافع هستیم و اساساً آمریکایی‌ها کشور متجاوزند. آن‌ها می‌خواهند آغاز و پایان جنگ و شکل و چارچوب آن را خودشان تعیین کنند. آن روح غرور، قلدرمآبی و نگاه یک‌جانبه‌گرایانه آمریکا حتی در شکست‌هایش در این جنگ نیز دیده می‌شود؛ یعنی می‌داند امکان پیشبرد برخی مقاصد و اهدافش را ندارد، اما حتی در مذاکره هم می‌خواهد همان نگاه را تحمیل کند. لذا از نظر ما، مذاکره می‌تواند در مسیر صلح باشد، اما به منزله صلح نیست و اساساً این نتیجه مذاکرات است که می‌تواند آینده را رقم بزند.

سازمان ملل خانه ملت‌های جهان است
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره ناکارآمدی نهادهای بین‌المللی و جایگاه سازمان ملل تصریح کرد: امروز می‌دانیم دستگاه‌های بین‌المللی دچار ناکارآمدی هستند، اما این نهادها، هرچند ناکارآمد، خانه آمریکایی‌ها نیستند. سازمان ملل خانه ملت‌های جهان است و منشور ملل متحد یک منشور جهانی محسوب می‌شود. ما نباید اجازه دهیم آمریکایی‌ها این سازمان را به خانه خودشان تبدیل کنند.

عامری تصریح کرد: لذا به نظر می‌رسد ضمن اینکه به سازمان ملل احترام می‌گذاریم و از آسیب‌ها و ناکارآمدی‌های آن آگاهیم، روند چندجانبه‌گرایی در دنیا باید به سمت اصلاح برخی روابط و قوانین در سازمان ملل حرکت کند تا نفوذ قدرت‌های بزرگ کاهش یابد و سازمان بتواند به کارآمدی واقعی دست یابد.

دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی در پاسخ به سوال دیگری درباره نقش رسانه‌ها در ساخت ادراک جهانی بیان کرد: امروز و آینده، رسانه نقش اساسی در ساخت روایت‌ها و پذیرش انسان‌ها دارد؛ یعنی ساخت ادراک جهانی بخش عمده‌اش توسط رسانه‌ها رقم می‌خورد.

عامری خاطرنشان کرد: من معتقدم در کنار مجموعه قوانین بین‌المللی، فشار افکار عمومی و خواست ملت‌ها تعیین‌کننده است. رسانه‌ها امروز می‌توانند با تبیین و ترویج، به تحکیم معیارهای درست، آگاه‌سازی، آشکارسازی و مقابله با معیارهای غلط کمک کنند و رسانه نقشی بی‌بدیل دارد.

وی در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه درباره سازمان ملل نقش در حل بحران‌های بین‌المللی گفت: ما معتقدیم باید به سازمان ملل احترام گذاشته شود، اما این نهاد نیازمند اصلاحات ساختاری است. باید ادبیات‌سازی کنیم و به این سمت برویم که دولت‌ها، ملت‌ها و جامعه نخبگانی، بسترسازی لازم را برای این اصلاحات انجام دهند. دوم، همان‌طور که اشاره شد، امروز علم و فناوری بخصوص جهان آینده توأم با انفجار اطلاعات و انبوه داده‌هاست و دانشگاه‌ها و جهان در حال دیجیتالیزه‌شدن هستند؛ بنابراین آینده، پرمخاطره خواهد بود و هوش مصنوعی نیز یکی از فناوری‌های نوظهوری است که می‌تواند صلح جهانی را مورد مخاطره قرار دهد.

دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی ادامه داد: امروز یکی از دلایلی که ما در مجمع جهانی صلح اسلامی سال‌هاست به مقوله آپارتاید علمی و عدالت علمی می‌پردازیم، همین است؛ معتقدیم هرچه علم و فناوری در دنیا توسعه پیدا کند، انحصار آن در دست قدرت‌های بزرگ، زمینه تسلط آن‌ها را بر سایر ملت‌ها فراهم می‌کند. در این زمینه نیز باید عدالت مورد عنایت و توجه قرار گیرد. به نظر می‌رسد در سازمان‌های نوپدید مانند «بریکس» این موضوع مورد توجه قرار گرفته است و مجموعه‌های مختلف سازمان ملل نیز با گروه‌های گوناگون روی این موضوع کار می‌کنند و ما نیز باید مرتباً این مسئله را متذکر شویم.

در ادامه این نشست احمدعلی محسن‌زاده حقوقدان و عضو شورای راهبردی مجمع جهانی صلح اسلامی نیز گفت: حضور شما اصحاب رسانه همیشه انرژی‌بخش است؛ شما صدای رسایی هستید که می‌توانید صداهایی را که به دیگر جاها نمی‌رسد، تبیین کنید. در باب ارزش و اهمیت رسانه، امروز شاهد هستیم که امپراتوری رسانه‌ای مسلط تلاش می‌کند پیروزی را شکست و شکست را پیروزی جلوه دهد و به تعبیر امام شهید ما، جای جلاد و شهید را عوض کند.

وی با اشاره به مناسبت روز جهانی صلح و شعار «سرمایه‌گذاری برای صلح»، افزود: باید بررسی کنیم که این موضوع چقدر در عمل محقق شده و بانیان واقعی صلح کجا هستند. این پرسش‌ها در شرایطی که با جنگ ترکیبی مواجه هستیم، بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه تهاجم صورت‌گرفته علیه کشور ما، صرفاً نظامی نیست، بلکه در کنار آن، جنگ ترکیبی شامل جنگ حقوقی، جنگ روانی و جنگ رسانه‌ای جریان دارد.

عضو شورای راهبردی مجمع جهانی صلح اسلامی بیان کرد: رکن اصلی این جنگ، رسانه است و دشمن می‌کوشد با بهره‌گیری از این اهرم، شکستی را که به او تحمیل شده است، به پیروزی بدل کند. شما رسانه‌ها هستید که با تبیین دقیق، مشخص می‌کنید چه کسی در سمت درست تاریخ ایستاده و چه کسی به ناروا ادعای دموکراسی دارد، در حالی که به بدیهی‌ترین قواعد دموکراسی و صلح پایبند نیست.

محسن‌زاده در بخش دیگری از سخنان خود درباره ناکارآمدی نهادهای بین‌المللی گفت: امروز می‌بینید سازمان مللی که به تعبیر مؤسسان آن برای «ملل» تأسیس شده، در اجرای عدالت ناکارآمد است و این موضوع مبرهن شده است.

وی تصریح کرد: وقتی دبیرکل سازمان ملل، در همین یک سال اخیر چندین بار اعلام کرد که «دیگر قدرت قانون نداریم، بلکه قانون قدرت داریم»، این اعترافی آشکار است. اگر چند سال پیش ما چنین ادعایی می‌کردیم، متهم به روحیات انقلابی می‌شدیم، اما اکنون حتی متحدان خود آن‌ها نیز اذعان دارند که آمریکا در ارتباطات با کشورهای دیگر از اهرم‌های ضدصلح استفاده می‌کند و همه‌چیز را تنها برای منافع خود می‌خواهد.

عضو شورای راهبردی مجمع جهانی صلح اسلامی خاطرنشان کرد: حتی نخست‌وزیر کانادا اعلام کرد که اگر دیروز ارتباط با ایالات متحده برای ما نقطه قوت بود، امروز به ضرر ماست؛ زیرا این کشور صراحتاً برخلاف تمامی قوانین بین‌المللی، مدعی است که کانادا استان آن‌هاست و این نگرش را با وجود مخالفت اندیشمندان خود ایالات متحده، همچنان ترویج می‌کند.