شناسهٔ خبر: 79654410 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

گفت‌وگوی تفصیلی با مجتبی حیدری، مدیرعامل و نایب‌رئیس هیئت‌مدیره بیمه آسیا؛

بازتعریف بیمه‌های زندگی با پیوند «مهارت و اشتغال»

تهران - ایرنا - ضریب نفوذ بیمه همواره یکی از شاخص‌های کلیدی توسعه‌یافتگی اقتصادی و رفاه اجتماعی به شمار می‌رود؛ شاخصی که در سال‌های اخیر در کشور ما حول رقم ۲ تا ۲.۲ درصد در نوسان بوده و فاصله معناداری با اهداف اسناد بالادستی دارد. خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در گفت‌وگویی تفصیلی با مجتبی حیدری، مدیرعامل و نایب‌رئیس هیئت‌مدیره شرکت سهامی بیمه آسیا، به بررسی علل عدم تحقق اهداف ضریب نفوذ، چالش‌های ناترازی در رشته‌های اجباری، پیوند صنعت بیمه و بازار سرمایه و در نهایت رونمایی از طرح‌های نوآورانه این شرکت نظیر «بیمه مهارت و اشتغال» پرداخته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، مجتبی حیدری، مدیرعامل و نایب‌رئیس هیئت‌مدیره بیمه آسیا؛ در حاشیه بازدیدی که از خبرگزاری ایرنا داشت در گفتگوی تفصیلی با خبرنگار گروه اقتصادی ایرنا به سوالات اختصاصی این خبرگزاری پاسخ داد. در ادامه متن مشروح این گفتگوی تصویری را مطالعه می‌کنید. همچنین برای مشاهده کامل این گفتگوی تلویزیونی اینجا را کلیک نمایید.

تبارشناسی ضریب نفوذ بیمه؛ چرا هدف‌گذاری ۷ درصدی محقق نشد؟

ایرنا: آقای حیدری، با عرض سلام و تبریک مناسبت‌های پیش‌رو؛ در اسناد توسعه‌ای کشور هدف‌گذاری ضریب نفوذ بیمه تا ۷ درصد دیده شده بود، اما آمارها نشان می‌دهد این شاخص سال‌هاست در محدوده ۲ تا ۲.۲ درصد متوقف مانده است. ریشه این عدم توفیق را در چه عواملی می‌بینید؟

مجتبی حیدری: بسم‌الله الرحمن الرحیم. من هم عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت مخاطبان گرانقدر خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران و ایام هفته دولت و هفته وحدت را گرامی داشته و یاد و خاطره شهدای دولت، شهیدان رجایی و باهنر را پاس می‌دارم.

در پاسخ به پرسش شما باید واقع‌بینانه نگاه کنیم؛ متأسفانه طی سالیان گذشته ضریب نفوذ صنعت بیمه در کشور ما در بازه ۲ تا ۲.۲ درصد درجا زده است، در حالی که در سند برنامه تا ۷ درصد نیز هدف‌گذاری شده بود اما صنعت بیمه نتوانست به این توفیق دست پیدا کند. برای این مسئله می‌توان چند دلیل بنیادین برشمرد:

  1. شرایط تورمی حاکم بر اقتصاد: وقتی اقتصاد درگیر تورم مزمن و مستمر می‌شود، اولویت‌های معیشتی تغییر کرده و بیمه به‌عنوان یک «کالای لوکس» از سبد مصرفی خانوار خارج می‌شود. بیمه شخص ثالث به دلیل الزامات قانونی و ماهیت اجباری خود ضریب نفوذ قابل قبولی دارد، اما سایر رشته‌های اختیاری متأسفانه متناسب با ظرفیت‌های کشور رشد نکرده‌اند.
  2. پدیده «کم‌بیمه‌گی» در سازمان‌ها و ناآشنایی با فرهنگ بیمه: هنوز آن‌گونه که شایسته است، عموم جامعه و حتی صاحبان کسب‌وکار و سازمان‌ها با تنوع محصولات بیمه‌ای و کارکردهای حمایتی آن آشنایی عمیق ندارند.
  3. شکاف در طراحی محصولِ متناسب با نیاز روز جامعه: بسیاری از رشته‌های مدرن—نظیر بیمه‌های سایبری یا بیمه‌های زندگی مبتنی بر حفظ ارزش سرمایه‌گذاری—یا طراحی نشده‌اند یا در صورت طراحی، فرهنگ‌سازی مؤثری پیرامون آن‌ها صورت نگرفته است. ارتقای این شاخص مستلزم آموزش و آگاهی‌بخشی مستمر، حتی از سنین پایه برای هم‌وطنان است تا بتوانیم این عقب‌ماندگی تاریخی را جبران کنیم.

رقابت‌پذیری نرخ‌ها و نوآوری در بیمه‌های عمر؛ پیوند مثلث بیمه، بانک و بورس

ایرنا: نقدی که همواره از سوی جامعه مطرح می‌شود این است که در شرایط تورمی، سرمایه‌گذاری سنتی در طلا، مسکن یا سایر دارایی‌ها بازدهی مطمئن‌تری نسبت به بیمه‌های عمر برای آینده فرزندان دارد. آیا این مسئله ناشی از قیمت‌گذاری دستوری و عدم انعطاف شرکت‌هاست؟

مجتبی حیدری: خیر؛ اتفاقاً لازم است شفاف‌سازی شود که به‌جز «بیمه شخص ثالث»—که نرخ‌گذاری آن در حیطه اختیارات بیمه مرکزی و مصوبات شورای‌عالی بیمه در یک ساختار فرابخشی تعیین می‌گردد—تعیین نرخ در سایر رشته‌ها بر عهده خود شرکت‌های بیمه و در یک فضای کاملاً رقابتی است. بیمه مرکزی نیز نقش نظارتی دارد تا شرکت‌ها در ایفای تعهدات و پرداخت خسارت کوتاهی نکنند.

علت این ذهنیت، تا حدی به عقب‌ماندگی گذشته در بهره‌گیری از فناوری و نوآوری بازمی‌گردد. در گذشته این سبد متنوع وجود نداشت؛ اما خوشبختانه طی یکی دو سال اخیر، با همگرایی سه ضلع مثلث اقتصادی کشور یعنی «بانک، بازار سرمایه و صنعت بیمه»، اتفاقات بسیار خوبی رقم خورده است.

امروز بیمه‌های عمرِ متصل به ارزش طلا و صندوق‌های املاک و مستغلات (REITs) طراحی و به بازار عرضه شده‌اند که اتفاقاً شرکت بیمه آسیا در این مسیر پیشگام بوده و با استقبال بسیار خوبی از سوی مردم نیز مواجه شده است. با این حال، سهم بیمه‌های زندگی در پرتفوی کشور همچنان اندک است و نیازمند یک جهش و ریل‌گذاری ویژه برای جبران گذشته هستیم.

کالبدشکافی ناترازی در رشته ثالث و درمان؛ از فاصله دیه تا بدهی‌های کلان

ایرنا: اخیراً رئیس‌کل محترم بیمه مرکزی به موضوع ناترازی در رشته شخص ثالث اشاره کردند که در آن، سرعت و حجم پرداخت خسارت از حق‌بیمه دریافتی پیشی گرفته است. این ناترازی از کجا نشئت می‌گیرد؟

مجتبی حیدری: برای پاسخ به این موضوع باید به دو روی یک سکه نگاه کنیم:

رعایت توان مالی مردم و شکاف با نرخ دیات: در سال‌های گذشته، شورای‌عالی بیمه به‌منظور مراعات حال اقشار مختلف جامعه و حفظ قدرت خرید مردم در یک رشته اجباری، نرخ حق‌بیمه شخص ثالث را متناسب با نرخ تورم و رشد سالانه دیات افزایش نداد. این فاصله و عدم تناسب، زمینه ایجاد ناترازی در رشته‌های شخص ثالث و حتی درمان را رقم زده است.

تخفیفات غیرمتعارف و مطالبات وصول‌نشده: از سوی دیگر، رفتارهای غیراقتصادی نظیر تخفیف‌های خارج از قاعده، تقسیط‌های غیراصولی و از همه مهم‌تر عدم واریز حق‌بیمه‌ها از سوی برخی سازمان‌های بزرگ و شرکت‌های خودروساز به حساب شرکت‌های بیمه، ناترازی را تشدید کرده است. از آن‌جا که رشته اتومبیل سهم بالایی از کل سبد پرتفوی صنعت بیمه را به خود اختصاص داده، ناترازی در این بخش مستقیماً کل صورت‌های مالی شرکت‌ها را تحت تأثیر منفی قرار می‌دهد.

استراتژی بیمه آسیا برای افزایش ضریب نفوذ؛ تمرکز بر محصولات خرد و تحول دیجیتال

ایرنا: بیمه آسیا فارغ از ابزارهای صرفاً تبلیغاتی، چه راهبرد عملیاتی برای توسعه فرهنگ بیمه و ورود خانوارها به استفاده از محصولات متنوع دارد؟

مجتبی حیدری: ما در بیمه آسیا دو استراتژی کلیدی و بنیادین را برای ارتقای ضریب نفوذ و خدمت‌رسانی بهتر تعریف و عملیاتی کرده‌ایم:

  1. تمرکز بر سبد محصولات خرد و متناسب با اقتصاد خانوار: در شرایط تورمی، حرکت به سمت محصولات خرد و متناسب با نیاز روز یک ضرورت است. به‌عنوان نمونه، ما با خلق ارزش، بیمه زندگی را به حوزه «مهارت‌آموزی و اشتغال» پیوند زده‌ایم تا محصولی کاربردی و با حق‌بیمه بسیار مناسب و کم‌فشار در اختیار خانواده‌ها قرار گیرد.
  2. استفاده از فناوری و تحول دیجیتال در خدمات: ذائقه زیستی و رفتاری مردم تغییر کرده است؛ امروز مشتری تمایل ندارد برای خرید یا پیگیری خسارت وقت خود را در ترافیک و شعب فیزیکی بگذراند، بلکه ترجیح می‌دهد بر بستر پلتفرم‌های برخط و وب، بیمه‌نامه را خریداری و فرایند ارزیابی و دریافت خسارت را دیجیتال طی کند.

طی یک سال گذشته، ما در بیمه آسیا ۸ محصول را به‌صورت کاملاً برخط و ۳ محصول جدید و نوآورانه را به بازار عرضه کردیم. البته بیمه آسیا یکی از نزدیک به ۴۰ شرکت فعال در این صنعت است و دستیابی به جهش در ضریب نفوذ، نیازمند هم‌افزایی همه شرکت‌ها و هدایت راهبردی بیمه مرکزی است.

پیوند نوین بیمه، دانشگاه و اشتغال؛ جزئیات طرح بیمه مهارت و اشتغال بیمه آسیا

ایرنا: به محصول نوآورانه «بیمه مهارت و اشتغال» اشاره فرمودید؛ جزئیات، جامعه هدف و مزیت‌های متمایز این محصول چیست؟

مجتبی حیدری: این محصول یکی از به‌روزترین و کاربردی‌ترین مدل‌های بیمه زندگی در سطح بین‌المللی است که برای نخستین‌بار با همکاری مستقیم دانشگاه صنعتی شریف برای رده سنی نوجوانان و جوانان ۱۲ تا ۱۸ سال طراحی شده است.

فرآیند و سازوکار این طرح به شرح زیر است:

دوره آموزش و استعدادیابی ۵ ساله: در ۳ ماهه نخست، متقاضیان تحت آموزش‌های پایه‌ای در حوزه‌های پیشرو نظیر هوش مصنوعی و بازار سرمایه قرار می‌گیرند. پس از این دوره مقدماتی، فرآیند استعدادیابی و تعیین سطح تخصصی توسط اساتید دانشگاه صنعتی شریف انجام شده و آموزش‌های ۵ ساله هدفمند آغاز می‌شود.

تضمین اشتغال یا عودت حق‌بیمه: مهم‌ترین ویژگی منحصربه‌فرد این طرح این است که بیمه آسیا تضمین می‌کند پس از پایان این دوره آموزشی، زمینه ورود این افراد به بازار کار فراهم شود؛ و چنانچه به هر دلیلی این آموزش‌ها منجر به اشتغال نشود، بیمه آسیا پس از ۵ سال، کل حق‌بیمه‌های دریافتی را به خانواده مسترد خواهد کرد.

پوشش‌های حمایتی فوت و معافیت از پرداخت: طی این ۵ سال، متقاضی تحت پوشش بیمه عمر قرار دارد. در صورت وقوع فوت برای فرزند، غرامت ۱۰۰ میلیون تومانی پرداخت می‌شود و در صورت فوت سرپرست، خانواده از پرداخت مابقی اقساط حق‌بیمه معاف شده و فرزند تا پایان دوره به‌صورت رایگان از آموزش‌ها بهره‌مند خواهد شد.

حق‌بیمه اقساطی، ارزان‌تر از کلاس‌های آموزشی آزاد: حق‌بیمه این طرح به‌صورت ماهانه پرداخت می‌شود که به مراتب از شهریه دوره‌های آموزشی مشابه در بازار ارزان‌تر است؛ چراکه شریک تجاری ما، دانشگاه صنعتی شریف، رویکرد انتفاعی محض به این پروژه نداشته است.

تحقق عدالت آموزشی در بستر برخط: تمام مراحل ثبت‌نام و برگزاری این دوره‌ها بر بستر وب فراهم شده تا عدالت آموزشی در سراسر کشور محقق شود و حتی متقاضیانی که در دوردست‌ترین نقاط به شعب بیمه آسیا یا دانشگاه شریف دسترسی فیزیکی ندارند، بتوانند از این فرصت رشد بهره‌مند شوند.

ما معتقدیم بیمه زندگی باید گره‌گشای دغدغه واقعی مردم باشد و این محصول گامی عملیاتی در جهت مهارت‌افزایی، کاهش معضل بیکاری و معنابخشی نوین به بیمه‌های زندگی در کشور است.