شناسهٔ خبر: 79504925 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

از ذخیره‌سازی آب تا مهار سیلاب

روایت پروژه‌های آبی دولت چهاردهم در یزد

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد با تشریح مهم‌ترین پروژه‌های آبی اجراشده و در دست اجرای استان در دولت چهاردهم، از تکمیل و بهره‌برداری ۶۰ هزار مترمکعب مخزن ذخیره آب با اعتباری حدود ۶۵۰ میلیارد تومان، توسعه خطوط انتقال، افزایش تاب‌آوری شبکه تأمین آب و اجرای طرح‌های مختلف برای مهار و مدیریت سیلاب خبر داد. مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد با تشریح مهم‌ترین پروژه‌های آبی اجراشده و در دست اجرای استان در دولت چهاردهم، از تکمیل و بهره‌برداری ۶۰ هزار مترمکعب مخزن ذخیره...

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار جام‌جم آنلاین یزد، جواد محجوبی با اشاره به اقدامات انجام‌شده برای تقویت زیرساخت‌های آبی استان اظهار کرد: در دولت چهاردهم مجموعه‌ای از پروژه‌های مهم در حوزه ذخیره‌سازی، انتقال و تأمین آب و همچنین مدیریت سیلاب در استان یزد اجرا، تکمیل و یا وارد مرحله بهره‌برداری شده است.

وی افزود: هدف اصلی این طرح‌ها، افزایش تاب‌آوری زیرساخت‌های آبی، پایدارسازی تأمین آب و ارتقای اطمینان‌پذیری شبکه در برابر نوسانات و چالش‌های ناشی از کم‌آبی است.

تکمیل ۶۰ هزار مترمکعب مخزن برای پایدارسازی آب انتقالی

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد یکی از اقدامات شاخص دولت چهاردهم را توسعه ظرفیت ذخیره‌سازی آب عنوان کرد و گفت: در این دوره، ۶۰ هزار مترمکعب مخزن ذخیره آب نیمه‌تمام با اعتباری حدود ۶۵۰ میلیارد تومان تکمیل و به بهره‌برداری رسیده است.

محجوبی هدف از اجرای این پروژه را پایدارسازی جریان آب انتقالی به استان و افزایش اطمینان‌پذیری شبکه تأمین آب دانست و افزود: ایجاد ظرفیت ذخیره‌سازی در مسیر انتقال، امکان مدیریت بهتر جریان آب، مقابله با نوسانات و قطعی‌های احتمالی و متعادل‌سازی تأمین آب را فراهم می‌کند.

وی تأکید کرد: مخازن ذخیره آب از این منظر نقش مهمی در افزایش تاب‌آوری آبی استان ایفا می‌کنند.

مهار ۶۰۰ هزار مترمکعب سیلاب در تفت

محجوبی در ادامه از بهره‌برداری بند خاکی کوه کاسه شهرستان تفت خبر داد و گفت: این بند با اعتباری بالغ بر ۷۰۰ میلیارد ریال و ظرفیت مهار حدود ۶۰۰ هزار مترمکعب سیلاب به بهره‌برداری رسیده است.

وی هدف از اجرای این طرح را مهار سیلاب‌های احتمالی و تقویت تغذیه مصنوعی سفره‌های آب زیرزمینی عنوان کرد و افزود: اجرای این پروژه علاوه بر کنترل روان‌آب‌ها، در راستای مدیریت منابع آب و تغذیه سفره‌های زیرزمینی انجام شده است.

افزایش ظرفیت انتقال آب اردکان و میبد به ۴۰۰ لیتر بر ثانیه

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد، اجرای خط انتقال آب به شهرستان‌های اردکان و میبد را یکی دیگر از پروژه‌های مهم استان دانست و اظهار کرد: با بهره‌برداری از این خط، ظرفیت انتقال آب به ۴۰۰ لیتر بر ثانیه افزایش می‌یابد و در زمان اوج مصرف، کمک قابل توجهی به تأمین آب خواهد کرد.

وی ادامه داد: این پروژه شامل اجرای ۱۶ کیلومتر خط انتقال با قطرهای ۵۰۰ و ۶۰۰ میلی‌متر و فشارهای ۱۰ و ۱۶ بار است که با اعتباری بالغ بر یک‌هزار میلیارد ریال اجرا می‌شود.

محجوبی گفت: خرید لوله و اتصالات مورد نیاز، لوله‌گذاری، ساخت حوضچه‌ها و نصب اتصالات از جمله عملیات اجرایی این طرح است و تاکنون ۲۰ حوضچه شیرآلات و اتصالات نیز در مسیر احداث شده است.

وی هدف از اجرای این پروژه را بازسازی و مرمت شبکه فرسوده موجود، جایگزینی خط جدید و تأمین پایدار آب شرب مردم شهرستان‌های اردکان و میبد عنوان کرد.

گام تازه برای افزایش تاب‌آوری آبی تفت

محجوبی همچنین به پروژه خط انتقال آب زین‌آباد تا سفیدکوه تفت اشاره کرد و گفت: این پروژه به طول ۶ کیلومتر و با احداث دو ایستگاه پمپاژ در حال اجراست و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال ۱۴۰۵ به بهره‌برداری برسد.

وی پیشرفت فعلی پروژه را ۲۰ درصد اعلام کرد و افزود: تاکنون یک کیلومتر از عملیات لوله‌گذاری انجام شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد اعتبار اجرای این طرح را بالغ بر ۷۰۰ میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: در این پروژه از لوله‌های چدن داکتیل در سایزهای ۵۰۰ و ۷۰۰ میلی‌متر استفاده می‌شود.

وی هدف اصلی این طرح را افزایش ظرفیت و ارتقای تاب‌آوری تأمین آب شهرستان تفت عنوان کرد.

پایان عملیات مرمت و لایروبی بند دره گاهان

محجوبی از پایان عملیات مرمت و لایروبی بند تغذیه مصنوعی دره گاهان تفت نیز خبر داد و گفت: این طرح با اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال به پایان رسیده و در آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

وی با اشاره به حجم عملیات انجام‌شده در این پروژه افزود: در جریان اجرای طرح، ۵۶ هزار مترمکعب عملیات لایروبی انجام شده است که با افزایش ظرفیت بند برای کنترل و هدایت روان‌آب‌ها، زمینه مدیریت مؤثرتر سیلاب‌های فصلی را فراهم می‌کند.

وی ادامه داد: در بخش مرمت و استحکام‌بخشی این بند نیز چهار هزار مترمکعب عملیات خشکه‌چینی، هشت هزار مترمربع اجرای ژئوتکستایل، ۷۵۰ مترمکعب گراول برای حفاظت از شیب پایین‌دست و ۶۰۰ مترمکعب استفاده از سنگ و ملات انجام شده است.

اولویت دولت چهاردهم؛ افزایش امنیت آبی یزد

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد با جمع‌بندی پروژه‌های اجراشده و در دست اجرا اظهار کرد: مجموعه طرح‌های این شرکت در دولت چهاردهم با تمرکز بر پایدارسازی جریان آب انتقالی، افزایش ظرفیت ذخیره‌سازی، نوسازی و توسعه خطوط انتقال، تأمین پایدار آب شرب، افزایش تاب‌آوری زیرساخت‌های آبی و مدیریت سیلاب دنبال شده است.

محجوبی تأکید کرد: تکمیل این پروژه‌ها می‌تواند نقش مؤثری در تقویت امنیت آبی و افزایش تاب‌آوری استان یزد در برابر چالش‌های کم‌آبی داشته باشد.

تأمین آب پایدار پردیس‌های یک، دو و سه؛ پروژه ۲ هزار میلیارد تومانی

وی درباره برنامه‌های آتی شرکت آب منطقه‌ای یزد نیز گفت: تأمین زیرساخت‌های لازم برای تأمین آب پایدار پردیس‌های یک، دو و سه از مهم‌ترین برنامه‌های پیش‌روی شرکت است.

محجوبی افزود: پردیس زندگی در محدوده‌ای نزدیک به یک‌هزار و ۲۰۰ هکتار و با بیش از ۲۰ هزار واحد مسکونی احداث خواهد شد و مطالعات سامانه تأمین آب پایدار این طرح انجام شده است.

وی اعتبار پیش‌بینی‌شده برای اجرای این سامانه را حدود ۲ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: این اعتبار برای احداث یک ایستگاه پمپاژ جدید، اجرای حدود ۱۰ کیلومتر خط انتقال و ساخت مخازن جدید هزینه خواهد شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد خاطرنشان کرد: پیش‌بینی می‌شود عملیات اجرایی این پروژه در پاییز امسال آغاز شود و مدت اجرای آن کمتر از ۳۰ ماه باشد.

وی ظرفیت انتقال این طرح را حدود ۶۵۰ لیتر بر ثانیه اعلام کرد و افزود: این پروژه یکی از مهم‌ترین طرح‌های زیرساختی شرکت در سال جاری خواهد بود.

ساخت و تکمیل ۸۵ هزار مترمکعب مخزن ذخیره آب

محجوبی در پایان از برنامه‌ریزی برای ساخت و تکمیل ۸۵ هزار مترمکعب مخزن ذخیره آب خبر داد و گفت: در راستای تقویت زیرساخت‌های ذخیره‌سازی و مدیریت جریان آب انتقالی، ساخت دو مخزن جدید شامل مخزن ۳۰ هزار مترمکعبی زین‌آباد برای مجموعه پردیس زندگی و مخزن پنج هزار مترمکعبی سفیدکوه تفت و همچنین تکمیل مخزن ۵۰ هزار مترمکعبی شحنه در دستور کار قرار گرفته است.

به گزارش جام‌جم آنلاین یزد، توسعه ظرفیت ذخیره‌سازی، تقویت خطوط انتقال، افزایش تاب‌آوری شبکه و مدیریت سیلاب، در شرایطی که استان یزد با تنش آبی مزمن مواجه است، از مهم‌ترین الزامات تأمین پایدار آب در استان به شمار می‌رود؛ طرح‌هایی که تکمیل و بهره‌برداری از آنها می‌تواند بخشی از نیازهای زیرساختی یزد برای مواجهه با چالش کم‌آبی و توسعه آتی استان را پاسخ دهد.