شناسهٔ خبر: 79400721 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد آنلاین | لینک خبر

مدیرعامل طلاسی: ۱۲ نهاد بر پلتفرم‌های طلا نظارت می‌کنند | تعدد رگولاتورها مانع توسعه فناوری می‌شود

مهدی فدایی، مدیرعامل طلاسی، تعدد نهاد‌های ناظر را یکی از مهم‌ترین چالش‌های پلتفرم‌های آنلاین طلا دانست و گفت: در حال حاضر ۱۲ نهاد حاکمیتی بر فعالیت این کسب‌و...

صاحب‌خبر -
هلو

به گزارش اقتصادآنلاین؛ مهدی فدایی، مدیرعامل پلتفرم طلاسی، امروز چهارشنبه در همایش پلتفرم‌های آنلاین طلا «زرآتی» که با میزبانی اقتصادآنلاین در سالن همایش‌های بین‌المللی رایزن در حال برگزاری است، با تاکید بر ضرورت شفافیت و امنیت در بازار آنلاین طلا گفت: نظارت سختگیرانه می‌تواند به افزایش امنیت خرید مردم از این پلتفرم‌ها کمک کند، اما تعدد نهاد‌های ناظر و ورود دستگاه‌های مختلف به تنظیم‌گری، به یکی از چالش‌های فعالان این حوزه تبدیل شده است.

۱۲ نهاد حاکمیتی بر پلتفرم‌های طلا نظارت دارند

فدایی با اشاره به چالش‌های تنظیم‌گری بازار آنلاین طلا گفت: یکی از مشکلات فعالان این حوزه مشخص نبودن ساختار واحد تنظیم‌گری است.

او گفت: ما ۱۲ نهاد حاکمیتی بالای سرمان داریم. تعدد دستگاه‌هایی که بر فعالیت پلتفرم‌های آنلاین طلا نظارت می‌کنند، باعث شد بخش قابل توجهی از زمان و توان این کسب‌وکار‌ها صرف پاسخگویی به نهاد‌های مختلف شود.

مدیرعامل طلاسی، اصل نظارت را برای فعالیت این بازار ضروری می‌داند و معتقد است نظارت کامل و سختگیرانه می‌تواند امنیت خرید مردم از پلتفرم‌های آنلاین طلا را افزایش دهد؛ با این حال، مشکل زمانی ایجاد می‌شود که تعداد نهاد‌های ناظر افزایش پیدا کند و هر کدام بخواهند الزامات متفاوتی را بر مدل کسب‌وکار تحمیل کنند.

فدایی گفت: ادامه چنین روندی می‌تواند مدل کسب‌وکار پلتفرم‌ها را تغییر دهد و در نهایت جلوی توسعه و رشد فناوری را بگیرد.

فدایی: باید تکلیف رگولاتور پلتفرم‌های طلا مشخص شود

مدیرعامل طلاسی با اشاره به مصوبه هیئت وزیران گفت: باید ساختار تنظیم‌گری این حوزه به شکلی مشخص شود که پلتفرم‌ها بدانند در نهایت در برابر کدام نهاد یا نهاد‌های مشخص پاسخگو هستند.

او با اشاره به اتصال طلاسی به «سامانه ناظر» گفت: این پلتفرم فرآیند اتصال به این سامانه را طی کرده، آزمایش‌های مربوطه انجام شده و آماده سرویس‌دهی در این چارچوب است.

فدایی از سامانه ناظر به‌عنوان ساختاری مشابه «شاپرک طلایی» یاد کرد و گفت: طلاسی الزامات مربوط به اتصال به این سامانه را پذیرفته است.

او تاکید کرد مسئله اصلی، مخالفت با نظارت نیست، بلکه باید جلوی تعدد مداخلات گرفته شود و مشخص باشد پلتفرم‌ها باید به چه نهاد‌هایی پاسخگو باشند.

از بازار سنتی جدا نیستیم

فدایی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: پلتفرم‌های آنلاین را جدا از بازار سنتی طلا نمی‌داند. طلاسی خود را جزئی از بازار سنتی می‌داند و تامین طلای این مجموعه نیز از بدنه همین بازار انجام می‌شود.

به گفته مدیرعامل طلاسی، این مجموعه با تامین‌کنندگانی از بازار طلا که حاضر به همکاری رسمی هستند فعالیت می‌کند و معاملات و تامین طلا در این چارچوب به‌صورت رسمی انجام می‌شود.

فدایی معتقد است مقاومت بخشی از بازار در برابر مدل‌های جدید کسب‌وکار موقتی است؛ چراکه فناوری به‌طور مستمر در حال تغییر مدل‌های کسب‌وکار است و بازار طلا نیز از این روند مستثنی نخواهد بود.

پلتفرم‌های آنلاین چه تغییری در بازار طلا ایجاد کردند؟

مدیرعامل طلاسی گفت: یکی از آثار فعالیت پلتفرم‌های آنلاین، حرکت بخشی از بازار از روش خرید و فروش تلفنی به سمت استفاده از اپلیکیشن‌ها و سامانه‌های آنلاین بوده است.

به گفته او، ثبت خرید و فروش در یک سامانه به افزایش شفافیت کمک می‌کند؛ چراکه برخلاف معامله تلفنی، اطلاعات معامله در بستر دیجیتال ثبت می‌شود.

فدایی همچنین یادآور شد: فعالیت پلتفرم‌های آنلاین در تغییر برخی رویه‌های بازار سرمایه نیز موثر بوده است. در گذشته تحویل فیزیکی در بورس در مقیاس‌های بزرگ‌تری انجام می‌شد، اما اکنون امکان عرضه شمش در وزن‌های پایین‌تر نیز فراهم شده است.

 طلاسی چگونه درآمد کسب می‌کند؟

فدایی در تشریح مدل فعالیت طلاسی گفت: یکی از اصول این مجموعه از ابتدای فعالیت، استفاده از مدل «تک‌نرخی» برای خرید و فروش طلا بوده است. در این مدل، کاربر، طلا را با یک نرخ خریداری می‌کند و با همان نرخ می‌فروشد و درآمد پلتفرم از محل دریافت کارمزد تامین می‌شود.

مدیرعامل طلاسی اعلام کرد: کارمزد این مجموعه برای فروش نیم درصد و برای خرید یک درصد است.

او همچنین گفت: یکی دیگر از ویژگی‌های مورد توجه این مجموعه از ابتدا، فراهم کردن امکان فعالیت ۲۴ ساعته پلتفرم بوده تا کاربران بتوانند در تمام ساعات شبانه‌روز خرید و فروش خود را انجام دهند.

فدایی گفت: مبنای قیمت‌گذاری طلاسی در طول روز نرخ بازار و اتحادیه است و این مجموعه برای تامین طلای مورد نیاز خود با تامین‌کنندگان بازار همکاری می‌کند.

ورود بازیگران بزرگ، رقابت را افزایش می‌دهد

مدیرعامل طلاسی درباره ورود مجموعه‌های بزرگ به بازار آنلاین طلا گفت: حضور بازیگرانی که تعداد زیادی مشتری در اختیار دارند، تاثیر قابل توجهی بر این بازار خواهد داشت.

او این اتفاق را بخشی از رقابت بازار دانست و گفت: پلتفرم‌های فعال باید با نوآوری، خلاقیت و ارائه ایده‌های جدید بتوانند در کنار بازیگران بزرگ رقابت کنند.

فدایی در عین حال تاکید کرد: بازار طلا در ایران گسترده است و برای فعالیت بازیگران مختلف ظرفیت وجود دارد؛ مشروط بر اینکه فعالیت آنها با شفافیت و امنیت همراه باشد.

 طلا می‌تواند به ابزار دریافت اعتبار تبدیل شود

بخش دیگری از صحبت‌های مدیرعامل طلاسی به استفاده از طلا فراتر از یک دارایی صرفاً سرمایه‌ای اختصاص داشت.  طلا ظرفیت استفاده به‌عنوان وثیقه در چرخه اقتصادی را دارد و پلتفرم‌های آنلاین در آینده می‌توانند از این ظرفیت در مدل‌های کسب‌وکار خود استفاده کنند.

او با اشاره به خدمات مبتنی بر وثیقه طلا توضیح داد که کاربر می‌تواند به جای فروش دارایی خود برای تامین برخی نیاز‌های روزمره، طلا را وثیقه کند و از اعتبار ایجادشده استفاده کند. به گفته او، چنین مدلی این امکان را ایجاد می‌کند که فرد ضمن حفظ سرمایه‌گذاری خود در طلا، قدرت خرید لازم برای تامین نیازهایش را نیز به دست آورد. فدایی همچنین به ظرفیت استفاده از طلا برای تامین مالی هزینه‌های درمان اشاره کرد و گفت افرادی که طلا در اختیار دارند می‌توانند به جای فروش آن، از این دارایی به‌عنوان وثیقه برای دریافت اعتبار و تامین هزینه‌های مورد نیاز استفاده کنند.

 طلاسی در جنگ فعالیت خود را متوقف نکرد

مدیرعامل طلاسی در بخش دیگری از سخنان خود به تجربه فعالیت این پلتفرم در دوره‌های جنگ اشاره کرد و گفت: این مجموعه در جریان جنگ ۱۲روزه و جنگ ۴۰روزه فعالیت داشته است.

او گفت: با وجود شرایط سخت و محدودیت‌های ایجادشده، طلاسی تلاش کرد ارائه خدمات به کاربران را ادامه دهد.

فدایی توضیح داد: در مقطعی نهاد‌های حاکمیتی خواستار محدود شدن درگاه‌ها و خرید و فروش شدند، اما این مجموعه تلاش کرد امکان برداشت دارایی کاربران را حفظ کند.

او دلیل این تصمیم را ماهیت کاربران طلاسی دانست و گفت: بخش زیادی از مشتریان این پلتفرم سرمایه‌گذاران خرد هستند و مبالغی مانند پنج یا ۱۰ میلیون تومان می‌تواند بخش مهمی از دارایی آنها باشد.

به گفته فدایی، طلاسی با استفاده از ذخایر و ظرفیت‌های مالی خود و همچنین تامین نقدینگی از مسیر‌های مختلف تلاش کرد پرداخت وجوه کاربران را در این شرایط ادامه دهد.

فدایی: ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد تومان پول ما در بانک ملی مسدود ماند

مدیرعامل طلاسی در تشریح مشکلات ایجادشده در دوره بحران به مسدود شدن منابع این مجموعه در بانک ملی نیز اشاره کرد.

او گفت: در زمان بسته شدن بانک ملی، حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد تومان از منابع طلاسی در حساب این بانک قرار داشت و این منابع حدود سه هفته در دسترس مجموعه نبود.

فدایی این اتفاق را یکی از مهم‌ترین مشکلات مالی طلاسی در دوره جنگ دانست و گفت: مجموعه برای تامین نقدینگی مورد نیاز کاربران ناچار به استفاده از ظرفیت‌های دیگر شد.

۲۰۰ نیروی انسانی؛ بخش بزرگی از کارکنان بین ۱۸ تا ۲۸ سال

فدایی در ادامه گفت: طلاسی در حال حاضر حدود ۲۰۰ نفر نیروی انسانی دارد که ۵۰ نفر از آنها در بخش فنی فعالیت می‌کنند.

به گفته او، رده سنی بخش قابل توجهی از کارکنان این مجموعه بین ۱۸ تا ۲۸ سال است و تعداد زیادی از نیرو‌های فنی درخواست مهاجرت دارند.

او حفظ این نیرو‌ها و ایجاد انگیزه برای ادامه فعالیت آنها در داخل کشور را از موضوعات مهم برای کسب‌وکار‌های فناوری دانست و گفت: امکان نوآوری و توسعه محصول در ایجاد انگیزه برای این نیرو‌ها اهمیت دارد.

مدیرعامل طلاسی همچنین گفت: این مجموعه موفق به دریافت مجوز دانش‌بنیان شده و طلاسی از نخستین پلتفرم‌هایی بوده که وارد سندباکس وزارت مربوطه شده و به سامانه ناظر متصل شده است.

سه مهارت مهم برای آینده

فدایی در پایان سخنان خود سه حوزه را برای فعالان کسب‌وکار‌های جدید مهم دانست.

او یادگیری فناوری و برنامه‌نویسی، آشنایی با حسابداری و مدل کسب‌وکار و همچنین مدیریت دانش و استفاده از داده‌ها را از مهارت‌هایی عنوان کرد که می‌تواند در توسعه پلتفرم‌ها موثر باشد.

به گفته مدیرعامل طلاسی، کسب‌وکار‌های آینده بیش از گذشته با اعداد و داده‌ها سروکار خواهند داشت و توانایی تحلیل داده می‌تواند به اتخاذ تصمیم‌های بهتر در مدیریت این مجموعه‌ها کمک کند.

منبع: اقتصاد آنلاین