شناسهٔ خبر: 79085583 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

درمان 22 هزار معتاد متجاهر در البرز‌

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر البرز از پذیرش و درمان 22 هزار و 237 مددجو در مراکز ماده 16 خبر داد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، سردار سید جعفر حسینی، دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان البرز امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که در سالن جلسات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان برگزار شد، ضمن تسلیت فرارسیدن ایام اربعین حسینی مطرح کرد: مواد مخدر یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های نظام جمهوری اسلامی و از جدی‌ترین آسیب‌های اجتماعی کشور است.

وی عنوان کرد: اگر امروز نسبت به این موضوع بی‌تفاوت باشیم، در آینده با معضلی روبه‌رو خواهیم شد که مقابله با آن بسیار دشوار خواهد بود؛ از این رو همه دستگاه‌های مسئول باید با هم‌افزایی و اجرای دقیق وظایف خود، در مسیر پیشگیری، مقابله، درمان و بازتوانی گام بردارند. مقام معظم رهبری از سال 1385 با ابلاغ سیاست‌های کلی مبارزه با مواد مخدر، وظایف روشنی را برای دستگاه‌های اجرایی مشخص کردند.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان البرز با بیان اینکه امروز 25 دستگاه عضو شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر مسئولیت اجرای این سیاست‌ها را بر عهده دارند، اذعان کرد: در سال‌های اخیر با حضور مسئولان ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور، اقدامات ارزشمندی در حوزه پیشگیری، درمان و کاهش آسیب انجام شده که یکی از مهم‌ترین آنها اجرای طرح «یاریگران زندگی» در مدارس است.

حسینی با اشاره به اینکه این طرح با مشارکت آموزش و پرورش، دانش‌آموزان، اولیا و مربیان را در حوزه پیشگیری از اعتیاد آموزش می‌دهد و امروز به صورت جدی در حال اجراست، استاندار را رئیس شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر در استان دانست و افزود: هماهنگی میان 25 دستگاه در حوزه‌های پیشگیری، درمان، مقابله، کاهش آسیب، حرفه‌آموزی و اشتغال، مهم‌ترین عامل موفقیت البرز در این حوزه است.

وی با اشاره به اقدامات انجام شده در این زمینه در استان البرز از سال 1400 تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین برنامه‌های اجرا شده، احیای مراکز ماده 16 پس از 40 سال بود. این مراکز با مشارکت خیرین، حمایت استانداری، دستگاه قضایی و سایر نهادهای مسئول راه‌اندازی شد و امروز البرز دارای 6 مرکز ماده 16 با ظرفیت اسمی 2 هزار و 300 نفر است که امکان پذیرش بیش از سه هزار مددجو را نیز دارد.

پاکی پایدار با اشتغال؛ تجربه موفق البرز

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان البرز تصریح کرد: همراهی دستگاه قضایی نقش بسیار مهمی در راه‌اندازی و توسعه این مراکز، جمع‌آوری معتادان متجاهر و اجرای برنامه‌های بازتوانی داشته است و بدون این همراهی، دستیابی به نتایج امروز امکان‌پذیر نبود. البرز اکنون به یکی از استان‌های شاخص کشور در حوزه درمان و ساماندهی معتادان متجاهر تبدیل شده و مورد توجه بسیاری از استان‌هاست.

حسینی با بیان اینکه استان‌هایی از جمله تهران، قم، اصفهان، گیلان، قزوین، سمنان و چهارمحال و بختیاری با حضور در البرز، از روند اجرای برنامه‌های درمان، بازتوانی و اشتغال مددجویان در البرز الگوبرداری کرده‌اند، اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین موفقیت‌های استان البرز، افزایش میزان پاکی پایدار بهبودیافتگان است؛ به طوری که امروز حدود 19 درصد مددجویان بیش از دو سال پاکی مستمر دارند.

وی افزود: موفقیت در درمان اعتیاد تنها به خروج فرد از چرخه مصرف مواد مخدر محدود نمی‌شود، بلکه زمانی می‌توان از درمان موفق سخن گفت که فرد به جامعه بازگردد، شغل داشته باشد، خانواده او حفظ شود و پس از خروج از مرکز نیز تحت حمایت قرار گیرد؛ به همین دلیل در مراکز ماده 16 البرز، چرخه درمان با رویکردی جامع شامل غربالگری، درمان، حرفه‌آموزی، اشتغال و مراقبت‌های پس از خروج اجرا می‌شود.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان البرز اظهار کرد: مددجویان بر اساس دستور مقام قضایی به مدت سه ماه در مراکز نگهداری می‌شوند و در صورت نیاز، این مدت تا 6 ماه و حتی بیشتر نیز تمدید می‌شود تا فرآیند درمان به شکل کامل طی شود و احتمال بازگشت آنان به مصرف مواد کاهش یابد. در مرکز چهارباغ از مجموع 300 مددجو، حدود 250 نفر در کارگاه‌های مختلف مشغول فعالیت هستند.

حسینی با اشاره به اینکه آن‌ها حقوق نیز دریافت می‌کنند و با بیان اینکه این مرکز امروز به عنوان یکی از نمونه‌های موفق بازتوانی معتادان متجاهر شناخته می‌شود، عنوان کرد: کارگاه‌های فعال در این مرکز شامل تزریق پلاستیک، بازسازی ظروف تفلون، جوشکاری، تولید تجهیزات باغی، ساخت رگال لباس، رنگ‌آمیزی استاتیک، خیاطی، مونتاژ کلید و پریز، بازیافت بطری‌های پلاستیکی و تولید الیاف است.

البرز درمان اعتیاد را به اشتغال گره زد

وی با اشاره به اینکه مددجویان در این کارگاه‌ها ضمن فراگیری مهارت‌های فنی، برای ورود مجدد به بازار کار آماده می‌شوند، تأکید کرد: رویکرد استان البرز تنها نگهداری مددجویان نیست، بلکه هدف اصلی بازگرداندن آنان به زندگی عادی، توانمندسازی اقتصادی و جلوگیری از بازگشت دوباره به چرخه اعتیاد است؛ موضوعی که با حمایت همه دستگاه‌های عضو شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در حال تحقق است.

حسینی ادامه داد: در مرکز فردیس نیز کارگاه‌های متعددی از جمله کترینگ، جوشکاری، تأسیسات، بسته‌بندی، چاپ و لیزر، خیاطی و مونتاژ راه‌اندازی شده و مددجویان ضمن فراگیری مهارت‌های فنی، برای ورود به بازار کار آماده می‌شوند. در مرکز ماهدشت نیز فعالیت‌هایی همچون خیاطی، مونتاژ قطعات خودرو، صافکاری، مکانیکی، برق خودرو و تولید ماشین‌آلات بسته‌بندی در حال انجام است.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان البرز مطرح کرد: در مرکز بانوان نیز با ایجاد کارگاه‌های قنادی، خیاطی و کترینگ، زمینه اشتغال بانوان بهبود یافته فراهم شده است. در حال حاضر تعدادی از بانوانی که پیش از این هیچ سرپناه و پشتیبانی نداشتند، ضمن اسکان در مرکز، از طریق فعالیت در این کارگاه‌ها حقوق دریافت می‌کنند و شرایط بازگشت آنان به زندگی عادی فراهم شده است.

وی اشتغال را یکی از مهم‌ترین حلقه‌های درمان اعتیاد دانست و گفت: اگر فرآیند درمان به اشتغال و حمایت‌های پس از خروج منتهی نشود، احتمال بازگشت فرد به چرخه اعتیاد افزایش می‌یابد؛ از همین رو تلاش کرده‌ایم با همکاری بخش خصوصی، واحدهای تولیدی و خیرین، فرصت‌های شغلی مناسبی برای بهبودیافتگان ایجاد کنیم. برنامه ریزی برای احداث مرکز امید و زندگی در البرز نیز صورت گرفته است.

حسینی اضافه کرد: این مرکز با ظرفیت پنج هزار نفر در زمینی به وسعت 10 هکتار احداث خواهد شد و خدمات درمان، حرفه‌آموزی، اشتغال، مراقبت‌های پس از خروج، خدمات پزشکی و حمایت از خانواده مددجویان را به صورت یکپارچه ارائه خواهد کرد. شهرداری و شورای اسلامی شهر کرج برای تأمین زمین این پروژه اعلام آمادگی کرده‌اند و با واگذاری زمین، عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد.

درمان بدون داروی ترک اعتیاد در مراکز ماده 16 البرز

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان البرز افزود: البرز به عنوان پایلوت اجرای این طرح در کشور انتخاب شده و امیدواریم با اجرای آن بتوانیم ظرف چند سال آینده بخش عمده‌ای از مشکلات مربوط به معتادان متجاهر را برطرف کنیم و الگوی موفقی را در سطح کشور ارائه دهیم. پیش از آغاز طرح‌های نظارتی، 153 مرکز ماده 15 در استان فعالیت داشت که این آمار به 53 مرکز کاهش یافته است.

وی با بیان اینکه با همکاری دانشگاه علوم پزشکی، بهزیستی، دستگاه قضایی و شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر، مراکز دارای تخلف شناسایی و برخورد قانونی با آنها انجام شد، گفت: تعامل نزدیک میان دانشگاه علوم پزشکی، بهزیستی، دستگاه قضایی و شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر موجب شده نظارت بر مراکز درمان اعتیاد به شکل مستمر انجام و از تخلف یا خروج دارو از شبکه رسمی جلوگیری شود.

حسینی با تأکید بر اجرای روش درمان پرهیزمدار در مراکز ماده 16 استان البرز خاطرنشان کرد: در این مراکز هیچ‌گونه داروی ترک اعتیادی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و همین موضوع موجب شده است که چرخه قاچاق و نشت این داروها به حداقل برسد و زمینه سوءاستفاده سوداگران از بین برود. در سال‌های اخیر نیز با متخلفان و قاچاقچیان فعال در این حوزه برخورد قانونی صورت گرفته است.

وی با اشاره به نتایج اجرای طرح ساماندهی معتادان متجاهر در استان بیان کرد: از سال 1400 تاکنون بیش از 22 هزار و 237 نفر در 6 مرکز ماده 16 استان پذیرش، درمان و حمایت شده‌اند و پاتوق‌های شناخته‌شده معتادان متجاهر در سطح استان به شکل محسوسی جمع‌آوری شده است و در صورت مشاهده هرگونه تجمع، پلیس در کوتاه‌ترین زمان نسبت به ساماندهی آن اقدام می‌کند.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان البرز خاطرنشان کرد: کاهش حضور معتادان متجاهر در معابر عمومی، علاوه بر ارتقای امنیت اجتماعی، موجب بهبود سیمای شهری و افزایش احساس امنیت در میان شهروندان شده است. همچنین کاهش چشمگیر سرقت‌های خرد از دیگر نتایج اجرای این طرح‌هاست؛ به طوری که آمارها از کاهش 38.5 درصدی این نوع سرقت‌ها در استان حکایت دارد.

اشتغال، شانس پاکی پایدار معتادان را افزایش می‌دهد

حسینی افزود: کاهش ورودی پرونده‌های قضایی، جمعیت کیفری زندان‌ها و آسیب‌های اجتماعی و بهداشتی و افزایش رضایتمندی عمومی از دیگر دستاوردهای اجرای این برنامه‌هاست؛ دستاوردهایی که نشان می‌دهد سرمایه‌گذاری در حوزه درمان و بازتوانی، آثار گسترده‌ای در امنیت و سلامت اجتماعی دارد. با همکاری جهاد دانشگاهی، مطالعه‌ای درباره تأثیر اشتغال بر روند درمان معتادان متجاهر در حال انجام است.

وی بیان کرد: نتایج اولیه این پژوهش نشان می‌دهد مددجویانی که در دوره درمان وارد چرخه کار و فعالیت می‌شوند، نسبت به افرادی که فاقد اشتغال هستند، موفقیت بسیار بیشتری در حفظ پاکی و بازگشت به زندگی سالم دارند. خانواده، مدرسه و دستگاه‌های فرهنگی باید بیش از گذشته نسبت به آگاه‌سازی نوجوانان و جوانان اقدام کنند، چرا که سوداگران مرگ همواره به دنبال جذب افراد آسیب‌پذیر هستند.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان البرز در پایان پیشگیری را مؤثرترین و کم‌هزینه‌ترین راهکار مقابله با این پدیده دانست و خاطرنشان کرد: موفقیت‌های امروز استان البرز نتیجه همکاری و هم‌افزایی همه دستگاه‌های مسئول است و با تداوم این تعامل، می‌توان گام‌های مؤثرتری در کاهش آسیب‌های اجتماعی، بازگشت بهبودیافتگان به جامعه و مقابله مؤثر با معضل مواد مخدر برداشت.

انتهای پیام/