شناسهٔ خبر: 79063222 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مشاور رئیس مجلس:

راه احیای بازدارندگی، برهم زدن محاسبات دشمن است

تهران-ایرنا-مشاور رییس مجلس در امور راهبردی گفت: تفکری که وجود دارد این است که ما باید بجنگیم تا احیای بازدارندگی، بازدارندگی چه وقت احیا خواهد شد؟ زمانی که محاسبات دشمن تغییر کند محاسبات دشمن چه زمانی خواهد کرد؟ زمانی که شما ورای محاسبات دشمن عمل کنید.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، مهدی محمدی مشاور رییس مجلس در امور راهبردی جمعه شب در گفت و گویی درباره شرایط فعلی جنگ اظهار داشت: در شرایط فعلی، آمریکایی‌ها هم هنوز نمی‌دانند چکار می‌خواهند بکنند. بنابراین قضاوت‌های قطعی در این باره که آمریکا در آینده چه برنامه‌ای دارد بی‌احتیاطی است.

مشاور رییس مجلس در امور راهبردی افزود: کاری که ما باید در وضعیت فعلی انجام دهیم این است که خودمان را برای سناریوهای مختلف و پیش بینی نشده آماده کنیم و این کاری‌ است که نیروهای مسلح ما با کیفیت دارند انجام می‌دند.

محمدی افزود: آمریکا در پی این است در آستانه انتخابات کنگره و در داخل این کشور، خود را پیروز جنگ اعلام کند. اما تعریف یک نقطه پیروزی برای آمریکایی‌ها به لحاظ نظامی امکان‌پذیر نیست؛ یعنی به لحاظ نظامی نه می‌توانند تنگه هرمز را باز کنند و نه می‌توانند تکلیف مواد در ایران را معلوم کنند. حرف‌هایی می‌زنند، ولی حتی اگر آن سناریوها اجرا شود، از نظر من این دو تا مساله اصلی قابل حل‌وفصل نیست.

وی تاکید کرد: اساسا سوال استراتژیک که الان وجود دارد این است که آیا ابزار نظامی برای پاسخ دادن به این دو مسئله، مناسب است؟ این چیزی است که هم اکنون در پنتاگون هم درباره‌اش تردید خیلی جدی وجود دارد.

مشاور رییس مجلس تصریح کرد: خیلی‌ها هم اکنون در آمریکا فکر می‌کنند که شاید "سرنا را از سر گشادش می‌نوازند". پس به دنبال این هستند نقطه پیروزی تعریف کنند ولی نهایتا هر کدام را اجرا کنند، پیروزی به آن معنایی که در سیاست داخلی آمریکا پذیرفته شود، قابل طرح نیست. بنابراین باید «نقطه خروج» تعریف کنند؛ یعنی بگویند که ما این جنگ را نمی‌توانیم ادامه دهیم.

محمدی افزود: تصور من این است که در آمریکا خیلی‌ها به این مایل‌اند، اما دو عامل اجازه نمی‌دهد که نقطه خروج تعریف شود یکی رژیم صهیونیستی است یعنی اسرائیلی‌ها ایستادن برای اینکه آمریکا را در درگیری نگه دارند. سه‌شنبه نتانیاهو به واشنگتن خواهد رفت که همین کار را بکند، می‌رود به ترامپ بگوید گزینه‌های جدیدی وجود دارد که هنوز امتحان نکردیم، اهدافی وجود دارد که هنوز حمله نکردیم و یک کلاه جدیدی باید سر آمریکایی‌ها بگذارد و این کار را خواهد کرد.

مشاور رییس مجلس در امور راهبردی گفت: عامل دومی که این‌ها نمی‌توانند نقطه خروج تعریف کنند، این است که هر نقطه خروجی، نقطه شکست خواهد بود؛ چون عملیات شکست می‌خورد، عملا دستاوردی نخواهد داشت و به عنوان فرار آمریکا از میدان شناخته خواهد شد که این با روانشناسی ترامپ سازگار نیست.

وی افزود: بنابراین، نقطه خروج به سختی خواهد بود البته این به معنی آن نیست که هرگز این اتفاق نمی‌افتد ولی نباید ما به سادگی فکر کنیم که آمریکا یک عملیات انجام می‌دهد که بعد از آن از درگیری خارج می‌شود. این قصه یه قدری پیچیده‌تر از این حرف‌هاست.

وی در پاسخ به این سوال که ممکن است آمریکا بخواهد یک نقطه خروجی را برای خودش طراحی کند، برای ما نقطه پایان درگیری کجاست؟ گفت: همچین دیدگاهی هم اکنون وجود دارد، نه به نظر من منطقی است. یعنی چیزی به نام “باز کردن پنجره خروج برای دشمن” وجود ندارد. تجربه یک سال گذشته می‌گوید که چیزی به نام تلاش برای باز کردن پنجره خروج برای دشمن، به ایجاد تلقی ضعف در ذهن دشمن و وسعت پیدا کردن درگیری منجر خواهد شد.

محمدی افزود: اساسا اگر فرض را بر این بگذاریم که پشت این بازی صهیونیست‌های نیویورکی ایستادند، بنابراین اساسا نگاه تحلیل‌گرایانه مثل اینکه حالا ما یک راهی پیدا کنیم آنها یک کاری کنند از جنگ بیرون بروند، به معنای این است که شما به دشمنتان می‌گوید که تو می‌توانی درگیری را توسعه بدهی و من در موقعیت ضعیفی قرار دارم. چنین ذهنیتی اساساً در ایران وجود ندارد و، هرگز هم وجود نداشته است.
وی تصریح کرد: تفکری که وجود دارد این است که ما باید بجنگیم تا احیای بازدارندگی، بازدارندگی چه وقت احیا خواهد شد؟ زمانی که محاسبات دشمن تغییر کند محاسبات دشمن چه زمانی خواهد کرد؟ زمانی که شما ورای محاسبات دشمن عمل کنید.