شناسهٔ خبر: 78952279 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

رسانه‌های آمریکایی می‌گویند هزینه واشنگتن برای تهاجم به ایران چندین‌برابر آمارهای رسمی این کشور است

فریبکاری ترامپ درباره هزینه جنگ

 مخالفت دموکرات‌های سنا با بررسی لایحه بودجه دفاعی، بحران جنگ آمریکا علیه ایران را وارد فاز جدیدی از بن‌بست سیاسی و مالی در واشنگتن کرد. مخالفت دموکرات‌های سنا با بررسی لایحه بودجه دفاعی، بحران جنگ آمریکا علیه ایران را وارد فاز جدیدی از بن‌بست سیاسی و مالی در واشنگتن کرد.

صاحب‌خبر -

سنا با رأی ۵۰ در برابر ۴۶، مانع آغاز بررسی بودجه پیشنهادی یک تریلیون و ۱۵۰ میلیارد دلاری شد‌؛ دموکرات‌ها به تشدید بی‌سابقه جنگ، ادغام همکاری با اسرائیل و بزرگی بودجه پنتاگون اعتراض داشتند. 
چاک شومر، رهبر دموکرات‌ها این لایحه را مجوزی بدون نظارت برای ادامه تجاوزات نظامی توصیف کرد. همزمان، نشریه ایندیپندنت فاش ساخت ترامپ در تله‌ای خودساخته علیه تهران گرفتار شده و قادر به کسب پیروزی نیست‌؛ زیرا ایران با حفظ بقا، کنترل تنگه هرمز و برخورداری از مزیت‌های نامتقارن پهپادی، مقتدرانه ایستادگی کرده است. 
از سوی دیگر، ابعاد مالی این نبرد فراتر از پیش‌بینی‌ها است‌؛ منابع رسمی فاش کردند هزینه واقعی جنگ برخلاف ادعای ۳۰میلیارد دلاری پنتاگون، اکنون حدود ۱۰۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود که حتی شامل خسارت پایگاه‌های خلیج‌فارس نیست. این تقابل، ترکیب پیچیده‌ای از بن‌بست قانون‌گذاری، شکست راهبردی در غرب‎آسیا و هزینه‌های سرسام‌آور را به نمایش می‌گذارد که خروج از آن برای واشنگتن غیرممکن و بسیار دشوار خواهد بود و کل ساختار سیاست خارجی دولت کنونی آمریکا را با چالشی عمیق و بی‌سابقه روبه‌رو ساخته است. 
 

دوئل سناتورها
جنجال حزب دموکرات در سنا حول بودجه پنتاگون (NDAA) ۲۰۲۷ با رأی‌گیری ۵۰ در برابر ۴۶ در ۱۴ جولای (۲۳ تیر) اوج گرفت، جایی که دموکرات‌ها مانع پیش‌روی لایحه ۱۵/۱ تریلیون دلاری دفاع شدند. این لایحه معمولا دوحزبی است اما دموکرات‌ها آن را به‌دلیل جنگ ایران و عدم مجوز کنگره مسدود کردند. سناتور چاک شومر، رهبر دموکرات‌ها، اعلام کرد: «ترامپ این جنگ را بدون مجوز، بدون استراتژی و بدون خروج آغاز کرد.» بسیاری از دموکرات‌ها همچنین با افزایش عظیم بودجه دفاع در حالی که برنامه‌های اجتماعی کاهش می‌یابند، مخالفند. 
سناتور جک رید، مقام اول دموکرات در کمیته نیروهای مسلح سنا، تاکید کرد که حل مسائل بودجه دوحزبی (دفاع و غیر‌دفاع) گام عملی اولیه است: «اگر بودجه حل شود، موقعیت بهتری برای پیشبرد خواهیم داشت.» سناتور تمی داک‌ورث نیز گفت: «۱۵ سرباز ما کشته شده‌اند، میلیاردها دلار هدر رفته و اقتصادمان نابسامان است. رئیس‌جمهور می‌خواهد ایران را قبل از آمریکا بازسازی کند.» دموکرات‌های چپ‎گرا مانند برنی سندرز، کریس ون هولن و الیزابت وارن نیز خواستار رأی‌گیری بر سر قطع بودجه جنگ غیرمجاز شدند. 
این صف‎بندی، نشان‌دهنده شکاف بر سر قدرت کنگره در اعلام جنگ و اولویت‌های بودجه‌ای است‌؛ دموکرات‌ها آن را «اجازه‌نامه برای بی‌پروایی» خواندند. جان ثون، رهبر جمهوریخواهان، آن را «سیاست‌بازی بر سر امنیت» نامید. با وجود شکست اولیه، فرآیند بودجه نظامی ادامه دارد و مذاکرات بر سر مفاد بودجه و الحاقیه‌های ضدجنگ ممکن است لایحه را احیا کند. این رویداد نادر، بودجه جنگی را به ابزاری برای فشار بر دولت ترامپ تبدیل کرده است. 

۳۲ پیروزی خیالی

روزنامه بریتانیایی ایندیپندنت در سرمقاله‌ای با عنوان «ترامپ در جنگ ابدی خود با ایران گم شده است» نوشت که دونالد ترامپ حدود ۳۲ بار پیروزی بر ایران از جمله پنج بار در یک کلیپ ۱۳ثانیه‌ای در اواسط مارس را اعلام کرده اما با‌این‌حال، اکنون عملا وارد فاز جدیدی از جنگ شده و آتش‌بس امضا شده در ورسای نیز فروپاشیده است. ایندیپندنت تاکید می‌کند ترامپ خود و جهان را در تله‌ای بی‌فرار انداخته که خروج از آن دشوار است. این رسانه آمریکا را فاقد توان لازم برای پیروزی قاطع توصیف کرد. 
به‌نوشته ایندیپندنت، هر‌بار که ترامپ جنگ را «پیروزی» اعلام می‌کند، ایرانی‌ها با اهرم‌های خود امتیاز بیشتری می‌گیرند و هر حمله جدید آمریکا باعث سقوط بازارها می‌شود، قیمت نفت را بالا می‌برد و تورم جهانی را تشدید می‌کند. ترامپ تهدیدهایی مانند بمباران شدید یا حتی اشاره به سلاح هسته‌ای کرده اما همیشه عقب‌نشینی کرده است. تنگه هرمز همچنان تحت نفوذ ایران است و تهران با وجود ترور ناجوانمردانه رهبر شهیدش و تحریم‌ها، دوام آورده و نوعی پیروزی نامتقارن به‌دست‌آورده. این روزنامه ترامپ را فاقد «کارت‌های برنده» واقعی می‌داند. ایندیپندنت با اشاره به عقب‌نشینی ترامپ از تعرفه ۲۰ درصدی تنگه‌هرمز، ادعا می‎‎کند که فشار بازارهای مالی و سیاست داخلی ممکن است او را به میز مذاکره بازگرداند و بحران انرژی فعلی می‌تواند جهان را به‌سمت انرژی‌های تجدیدپذیر سوق دهد. با وجود این، سیاست‌های اشتباه ترامپ منطقه را بی‌ثبات کرده و آمریکا را در موقعیتی قرار داده که پیروزی واقعی در آن بعید به‌نظر می‌رسد. 
 

صورت‌حساب جنگ ایران
براساس گزارش‌های پنتاگون تا ماه می ۲۰۲۶، هزینه مستقیم عملیات «خشم حماسی» حدود ۲۹ میلیارد دلار بوده که نسبت به تخمین اولیه ۲۵ میلیارد دلاری در اواخر آوریل افزایش یافته است. در شش روز اول جنگ (از ۹ اسفند ۱۴۰۴)، هزینه ۱۱.۳ میلیارد دلار گزارش شد که معادل روزانه ۱.۸۸ میلیارد دلار است. تحلیل مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی (CSIS) کل هزینه را حدود ۴۰ میلیارد دلار (۳۴ تا ۴۲ میلیارد) تخمین زده که شامل استقرار نیروها، مهمات (۲۶.۱ میلیارد دلار)، شدت عملیاتی بالاتر، خسارات تجهیزات، آسیب به پایگاه‌ها (حدود ۵ میلیارد دلار) و افزایش قیمت سوخت می‌شود. مؤسسه آمریکایی اینترپرایز (AEI) نیز مجموع را بین ۳۱ تا ۴۱ میلیارد دلار برآورد کرده است. 
تخمین‌های بالاتر مانند ردیاب هزینه جنگ ایران مجموع هزینه تا تابستان را ۱۱۳.۳میلیارد دلار برای ۱۰۸ روز در نظر گرفته که بر پایه روزانه یک میلیارد دلار اولیه محاسبه شده است. مدل پن وارتون برای ۳۲ روز اول ۲۷تا۲۸ میلیارد دلار و برای دو ماه حدود ۳۸تا۴۷ میلیارد دلار پیش‌بینی کرد. درخواست‌های تکمیلی بودجه شامل ۶۷ میلیارد، ۸۰ میلیارد و حتی ۸۷.۶میلیارد دلار برای پوشش هزینه‌های جنگ و موارد مرتبط بوده است. این ارقام هزینه جایگزینی مهمات گران‌قیمت، تعمیر پایگاه‌های آسیب‌دیده (حداقل ۲۰ پایگاه) و از دست‌دادن هواپیماها (۴۲فروند) را شامل نمی‌شوند. 
هزینه‌های غیرمستقیم نیز قابل توجه است‌؛ مؤسسه مودیز آنالیتیکس حدود ۱۳۲ میلیارد دلار خسارت به مصرف‌کنندگان آمریکایی از طریق افزایش قیمت بنزین (تا ۴.۵۶ دلار در گالن) و تورم تخمین زده است. اختلال در تنگه هرمز باعث جهش قیمت نفت شد و رشد اقتصادی جهانی را تحت تاثیر قرار داد. کارشناسان هشدار می‌دهند هزینه نهایی با احتساب بازسازی، مراقبت‌های طولانی‌مدت از کهنه‌سربازان و اثرات اقتصادی ممکن است به صدها میلیارد دلار برسد، در حالی که پنتاگون ارقام اولیه را ناقص می‌داند. جمع مصائب فوق، سکاندار کاخ‎سفید را وارد گردابی کرده که خروج صحیح و سالم ترامپ از آن بسیار بعید دیده می‎شود.