شناسهٔ خبر: 78871448 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بهار | لینک خبر

مناقصه «خانه‌شهر» کرمان خواهان نداشت

صاحب‌خبر -
گروه ایران: مناقصه واگذاری بهسازی و مرمت ساختمان خانه‌شهر کرمان به پیمانکار که بارقه امیدی برای احیای این میراث معاصر ملی ایران ایجاد کرده بود چشم هیچ‌کس را نگرفت و ناکام ماند. حالا شهردار کرمان اعلام کرده که می‌خواهد مجوز ترک تشریفات را از شورای شهر بگیرد و بدون مناقصه، خانه‌شهر را به یک پیمانکار واجدشرایط واگذار کند.
 
به گزارش ایرنا،اواخر اردیبهشت‌ماه امسال بود که یک آگهی از سوی شهرداری کرمان در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که از پیمانکاران واجد شرایط دعوت کرده بود تا در مناقصه پروژه بهسازی خانه‌شهر شرکت کنند.

در متن آگهی مناقصه شهرداری کرمان از پیمانکاران دعوت شده بود تا برای انجام پروژه «بهسازی ساختمان خانه‌شهر کرمان» فاز نخست با مبلغی بالغ بر ۶۰ میلیارد ریال پیشنهادات خود را ارائه کنند. مدت قرارداد هم هشت ماه اعلام و تاکید شده بود که پرداخت به‌صورت ۱۰۰ درصد تهاتر با زمین صورت می‌گیرد.

پس از انتشار آگهی مناقصه بهسازی خانه‌شهر کرمان، در حالی که این امیدواری ایجاد شده بود که این بنای ثبت‌ملی از مهجوری و متروکه‌ ماندن و فرسودگی نجات پیدا کند، با توضیحات شهردار کرمان در صحن علنی شورای شهر در این هفته، امیدها بر باد رفت.

محسن تویسرکانی در این‌باره به شورا گزارش داد: «استاندار خانه‌شهر را به شهرداری واگذار کرده است و در این راستا از سوی یک شرکت، طرح مطالعاتی آن شامل بهسازی و مقاوم‌سازی ارائه شده است اما هنوز پیمانکاری پای کار نیامده است.»

به نقل از روابط عمومی شهرداری کرمان، وی افزود:‌ «بنابراین، پیشنهاد می‌شود در چند روز آینده از طریق فرایند ترک تشریفات، یک پیمانکار اختیار شود و کار به سرانجام برسد.»نایب رئیس کمیسیون گردشگری و میراث‌فرهنگی شورای شهر کرمان ضمن تایید اینکه کسی در مناقصه خانه‌شهر شرکت نکرد، گفت: مرمت و احیای خانه‌شهر موضوعی است که از ابتدای امسال به‌صورت مستمر از طرف بنده و آقای ایرانمنش رئیس کمیسیون عمران شورا و برخی دیگر از اعضای شورا پیگیری شده است. شهردار هم اراده جدی دارد تا خانه‌شهر ساماندهی شود.

محمدرضا کمساری افزود: با توجه به توافق استاندار کرمان، مسیر برای اجرای پروژه بهسازی و مرمت خانه‌شهر هموار شد؛ قبلا از طرف استانداری کرمان این مجوز به ما داده نمی‌شد تا اینکه اواخر سال گذشته در جلسه‌ای که با استاندار کرمان داشتیم، دغدغه شورا و شهرداری برای مرمت خانه‌شهر را با ایشان مطرح کردیم و در نهایت دکتر طالبی گفت که از نظر من منعی ندارد.

وی با اشاره به نقد یکی از اعضای شورای شهر کرمان نسبت به شهرداری در نشست عمومی این هفته شورای شهر مبنی بر اینکه شهرداری در این زمینه خوب عمل نکرده است، ادامه داد: در پاسخ به این نقد بود که شهردار کرمان توضیح داد که پیمانکاری در مناقصه خانه‌شهر شرکت نکرده است.
نایب رئیس کمیسیون گردشگری و میراث‌فرهنگی شورای شهر کرمان اظهار کرد: تاسیسات خانه‌شهر در وضعیت بسیار نامناسبی است و نیاز به بازطراحی دارد که اقدامی پرهزینه است.

کمساری به استناد گزارش شهردار به شورای شهر گفت: شهرداری طرح مطالعاتی شامل بهسازی و مقاوم‌سازی خانه‌شهر را آماده کرده و اگر اشتباه نکنم، ۲ مرتبه هم خانه‌شهر به مناقصه گذشته شد ولی پیمانکار خوبی اعلام آمادگی نکرده است.

وی به راه‌حلی اشاره کرد که امید تازه‌ای را به احیای خانه‌شهر ایجاد کرده است و در این‌باره بیان کرد: شهرداری کرمان تصمیم به ترک تشریفات برای آغاز پروژه مرمت و بهسازی خانه‌شهر گرفته است و در نخستین فرصت بعد از مراسم تشییع رهبر شهید که موعد تعطیلی شورای شهر هم هست، قرار است نامه ترک تشریفات از طرف شهردار به شورا ارسال شود.نایب رئیس کمیسیون گردشگری و میراث‌فرهنگی شورای شهر کرمان گفت: با صدور مجوز شورای شهر برای ترک تشریفات، پیمانکار از سوی شهرداری انتخاب می‌شود و کار را با سرعت پیش خواهیم برد.

کمساری در پاسخ به این پرسش خبرنگار ایرنا که آیا اینکه پیمانکاری در مناقصه خانه‌شهر شرکت نمی‌کند، احیانا به‌دلیل این نیست که شرایط شهرداری برای مناقصه خانه‌شهر سختگیرانه است؟ اظهار کرد: شرایط شهرداری اصلا سختگیرانه نیست.وی توضیح داد: روال این است که فهرست‌بها وجود دارد و برآوردها انجام می‌شود و براساس آن، کف قیمت تعیین و مناقصه طبق شرایط شهرداری برگزار می‌شود.

ارزش‌های خانه‌شهر
کلنگ احداث خانه‌شهر کرمان که از آن به‌عنوان یکی از آثار مهم معماری دوره معاصر کرمان و ایران یاد می‌شود، در آذرماه سال ۱۳۴۸ خورشیدی بر زمین زده و در مهرماه سال ۱۳۵۰ خورشیدی افتتاح شد.
در آن زمان، بخش عمده‌ای از منابع مالی ساخت این بنا از جیب شهروندان کرمانی تامین شده است و این یعنی خانه‌شهر حاصل اعتماد و مشارکت مردمی است و به همین دلیل، آن را فراتر از یک اثر معماری «نماد باروری سرمایه‌های اجتماعی کرمان» می‌دانند.

خانه‌شهر از معدود آثار برجای مانده از مرحوم علی‌اصغر اصفهانی از نخستین معماران تحصیل‌کرده کرمان است. بنا به ارزیابی کارشناسان، این ساختمان به‌واسطه معماری‌ای که دارد، نمایانگر تلاشی موفقیت‌آمیز از سوی گروهی از معماران ایرانی در دهه‌های ۴۰ و ۵۰ خورشیدی است که می‌کوشیدند روح معماری ایرانی را در برابر موج معماری مدرن جهانی احیا کنند.از لحاظ معماری، ارزش خانه‌شهر کرمان را با بناهایی از جمله آرامگاه‌های خیام و عطار و بوعلی، برج آزادی تهران، موزه هنرهای معاصر تهران و ساختمان دانشکده مدیریت و دانشکده فنی کرمان هم‌تراز می‌دانند.

موقعیت جغرافیایی خانه‌شهر و قرارگیری آن در قلب تپنده سیاسی کرمان، در مجاورت استانداری، فرمانداری و درست در مقابل شهرداری کرمان اهمیت آن را دوچندان کرده است.بیش از یک دهه، طبقه نخست این ساختمان، کانون فعالیت‌های اداری شورای شهر کرمان و تالار آن در طبقه همکف محل برگزاری کنسرت‌ها، نشست‌های سیاسی و رویدادهای اجتماعی و فرهنگی مهم بود. در دوران شورای پنجم شهر کرمان ساختار اداری شورا این ساختمان را ترک کرد.

اواسط دهه ۹۰ خورشیدی بود که خانه‌شهر در پی طرح توسعه میدان شورا و احداث ساختمان جدید استانداری کرمان با خطر جدی تخریب روبه‌رو شد. جامعه فرهنگی، دانشگاهیان و میراث‌دوستان کرمان آن زمان، مانعی آهنین در برابر تخریب ساختند. با آن واکنش گسترده مدنی، نه‌تنها تخریب پروژه متوقف شد بلکه خانه‌شهر از سوی میراث‌فرهنگی در فهرست آثار ملی قرار گرفت. با این حال، این پیروزیِ میراث‌دوستان بر لودرهایی که قصد ویرانی این ساختمان را داشتند، پایان ماجرا نبود؛ خانه‌شهر پس از ثبت ملی، همچنان در انتظار مرمت و احیا، به حال خود رها شده است.

در حالی که اردیبهشت‌ماه امسال انتشار آگهی مناقصه مرمت خانه‌شهر، خوش‌بینی فزاینده‌ای نسبت به احیای این ساختمان ایجاد کرده بود، تیرماه را در شرایطی سپری می‌کنیم که شهرداری قصد دارد مسیری میان‌بر را در پیش بگیرد و بن‌بست واگذاری ساختمان به پیمانکار را با مجوز ترک تشریفات بشکند.باید منتظر ماند تا مشخص شود که آیا شهرداری و شورای ششم شهر کرمان که از ابتدای این دوره، وعده نجات خانه‌شهر را داده‌اند، در واپسین ماه‌های فعالیت، کاری از پیش می‌برند یا خیر.