شناسهٔ خبر: 77163573 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

تابناک گزارش می‌دهد

عزیمت هیأت ایرانی به ژنو برای مذاکره روز سه شنبه با آمریکا؛ «غنی سازی صفر» دیگر روی میز نیست

دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در روز سه شنبه و در شهر ژنو مورد تایید رسمی مقامات ایران قرار گرفته است؛ مذاکراتی که به لحاظ شکلی مانند دور قبل مذاکرات در عمان خواهد بود.

صاحب‌خبر -

عزیمت هیأت ایرانی به ژنو برای مذاکره روز سه شنبه با آمریکا؛ «غنی سازی صفر» دیگر روی میز نیست

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، یکشنبه شب در رأس یک هیات دیپلماتیک و تخصصی برای انجام دومین دور مذاکرات هسته‌ای و انجام برخی رایزنی‌های دیپلماتیک تهران را به مقصد ژنو ترک کرد.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، مجید تخت روانچی، معاون وزیر امور خارجه ایران در گفت‌وگویی تفصیلی با شبکه بی‌بی‌سی، فضای مذاکرات عمان را «کمابیش مثبت» توصیف کرد و زمان و مکان دور دوم مذاکرات در روز سه شنبه در ژنو را مورد تأیید قرار داد.

در این راستا، سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، یکشنبه شب (۲۶ بهمن) در رأس یک هیات دیپلماتیک و تخصصی برای انجام دومین دور مذاکرات هسته‌ای و انجام برخی رایزنی‌های دیپلماتیک تهران را به مقصد ژنو ترک کرد.

به گزارش تابناک، پیش از این خبرگزاری رویترز به نقل از منابع مطلع اعلام کرده بود: ایالات متحده آمریکا و ایران قرار است سه‌شنبه در ژنو دور دوم مذاکرات هسته‌ای را برگزار کنند؛ تلاشی برای دستیابی به توافقی که از وقوع جنگ جلوگیری کند.

رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی و سه منبع آگاه گفته بود که هیئت آمریکایی با حضور ویتکاف و جرد کوشنر، قرار است روز سه‌شنبه در ژنو سوئیس با مسئولان ایرانی دیدار کند.

طبق گفته رویترز، هیئت آمریکایی شامل استیو ویتکاف (فرستاده ویژه ترامپ) و جرد کوشنر (داماد دونالد ترامپ) صبح سه‌شنبه با مقامات ایرانی دیدار خواهد کرد.

بر اساس این گزارش، هم‌چنین نمایندگانی از کشور عمان به عنوان میانجی در این دور از مذاکرات در ژنو حضور خواهند داشت.

تحت روانچی در ادامه گفت‌و‌گو با «بی بی سی» همچنین گفته است ایران برای دستیابی به توافق هسته‌ای، آمادگی مصالحه دارد، اما این آمریکاست که باید صداقت خود را در عمل ثابت کند.

معاون وزیر امور خارجه در بخش دیگری از این گفت‌و‌گو، با اشاره به حسن نیت ایران اعلام کرد، تهران آمادگی دارد تا درباره موضوع غنی‌سازی ۶۰ درصد و دیگر جنبه‌های برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای خود، با طرف آمریکایی گفت‌و‌گو کند.

تخت‌روانچی تصریح کرد: اگر آنها آماده باشند درباره لغو تحریم‌ها صحبت کنند، ما نیز آماده‌ایم تا درباره این موضوع (رقیق‌سازی اورانیوم با غنای ۶۰ درصد) و سایر مسائل مربوط به برنامه خود گفت‌و‌گو کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که این به معنای پذیرش ارسال مواد غنی‌شده به خارج از کشور مانند توافق ۲۰۱۵ (برجام) است، گفت: برای گفتن اینکه در روند مذاکرات چه اتفاقی خواهد افتاد، زود است.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه موضوع «غنی‌سازی صفر» که در گذشته از سوی آمریکا مطرح می‌شد، دیگر قابل طرح نیست، تأکید کرد: مساله غنی‌سازی صفر دیگر یک «موضوع» نیست یعنی تا جایی که به ایران مربوط می‌شود، این مساله روی میز مذاکره نیست.

اظهارات معاون عراقچی بعد از آن مطرح می‌شود که «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا، به تازگی به خبرنگاران اعلام کرد، «ما هیچ غنی‌سازی (در ایران) نمی‌خواهیم».

معاون وزیر امور خارجه ایران بار دیگر قاطعانه هرگونه مذاکره درباره توانایی موشکی جمهوری اسلامی ایران را رد کرد.

در عین حال ترامپ اخیرا در گفت‌و‌گو با یک کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی گفته است یک توافق عالی با ایران ممکن است و ایرانی‌ها مشتاق توافقند و نتانیاهو هم با آن مشکل ندارد! 

او درباره مفاد این توافق ادعا کرده است: «آن‌ها سلاح هسته‌ای نخواهند داشت و موشک نخواهند داشت» به ادعای ترامپ موضوع هسته‌ای بدیهی است. 

ترامپ تهدید کرده است: «یا به توافق می‌رسیم یا باید کاری بسیارسخت مانند دفعه قبل انجام دهیم»

«مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا امروز در نشست خبری با «رابرت فیکو» نخست‌وزیر اسلواکی با ادعای این که واشنگتن در ارتباط با ایران با افراد «افراط‌گرای» شیعه‌ای مواجه است که تصمیمات ژئوپلتیکی را «تنها بر اساس الهیات» اتخاذ می‌کنند، گفت که «هیچ کسی قادر نبوده است به توافق موفقیت‌آمیزی با ایران دست پیدا کند، اما ما برای آن تلاش می‌کنیم.»

وزیر امور خارجه آمریکا در آستانه دور جدید مذاکرات تهران-واشنگتن که طبق گزارش‌های رسانه‌ای سه‌شنبه ۱۷ فوریه (۲۸ بهمن) در ژنو برگزار خواهد شد، گفت: «ما بر مذاکرات متمرکزیم. اگر این رویه تغییر کند، برای همه مشخص خواهد شد و ما هم هر کاری که قانون ما را ملزم کند، انجام خواهیم داد.»

وی این اظهارات را همزمان با تشدید حضور نظامی آمریکا در غرب آسیا و تهدید به حمله علیه ایران مطرح کرد و افزود «حضور ما در منطقه با هدف تضمین منابع و توان لازم برای مقابله با هرگونه حمله به نیرو‌های آمریکایی است».

روبیو همچنین در اشاره به مذاکرات هسته‌ای با ایران که دور اول آن در مسقط برگزار شد و طبق گزارش‌ها قرار است سه‌شنبه در ژنو با حضور نمایندگان رئیس‌جمهور آمریکا ادامه یابد، گفت که «کوشنر و ویتکاف قصد دارند جلسات مهمی درباره ایران برگزار کنند و منتظر نتایج آنها خواهیم بود».

وزیر خارجه آمریکا دیروز هم مدعی شد که دونالد ترامپ مایل است که با ایران به توافق دست یابد، اما دستیابی به توافق با ایران «بسیار دشوار» است.

معاون وزیر خارجه ایران مجید تخت‌روانچی در مصاحبه با بی‌بی‌سی تأکید کرد که «توپ در زمین آمریکاست که ثابت کند خواهان توافق است» و افزود «اگر آنها صادق باشند، مطمئنم در مسیر رسیدن به توافق قرار خواهیم گرفت».

فرمانده کل ارتش سرلشکر امیر حاتمی سه‌شنبه در وزارت امور خارجه تاکید کرد که اگر دشمن اشتباهی کند، پاسخی خواهند گرفت که تا به امروز نه دیده و نه تجربه کرده‌اند.

به گزارش تابناک، دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا روز جمعه ۱۷ بهمن ماه در مسقط عمان برگزار شد؛ مذاکراتی که عراقچی آنرا شروعی خوب توضیف کرد.

در این دور از گفت‌و‌گو‌ها همچون گفت‌و‌گو‌های دوره قبل، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ریاست هیئت ایرانی را بر عهده دارند و دیپلمات‌هایی، چون «مجید تخت‌روانچی» معاون سیاسی و «کاظم غریب‌آبادی» معاون حقوقی و بین المللی، «حمید قنبری» معاون اقتصادی وزیر خارجه، عراقچی را همراهی کردند.

در این دور از گفت‌و‌گو‌ها در تیم آمریکا، علاوه بر ویتکاف، کوشنر، داماد ترامپ و همچنین فرمانده سنتکام حضور داشتند.

عباس عراقچی وزیر خارجه ایران پس از پایان این دور از مذاکرات با آمریکا عنوان کرده بود: این گفت‌و‌گو‌ها شروع خوبی بود، اما ادامه آن منوط به انجام مشورت‌ها در پایتخت‌ها و تصمیم‌گیری درباره نحوه ادامه مسیر است. 

وی خاطرنشان کرد: درباره اصل ادامه مذاکرات تقریباً توافق نظر وجود دارد و مقرر شده مذاکرات ادامه پیدا کند، اما زمان و تاریخ دور بعدی پس از مشورت‌های بعدی و از طریق میانجی عمانی تعیین خواهد شد.

وزیر امور خارجه تأکید کرد فضای حاکم بر مذاکرات مثبت بوده و می‌توان آن را «شروعی خوب» توصیف کرد.

عراقچی اظهار داشت، در صورتی که همین رویکرد از سوی طرف مقابل ادامه یابد، امکان دستیابی به یک چارچوب مورد توافق برای ادامه مذاکرات و موضوعات مطرح‌شده در جلسات بعدی وجود دارد.

وزیر خارجه ایران با این حال، قضاوت نهایی را زودهنگام دانست؛ موضوعی که «تخت روانچی» نیز در گفت‌و‌گو با «بی بی سی» بر آن تاکید کرده است.

به گزارش تابناک، مذاکرات ایران و آمریکا در دور دوم در روز سه شنبه در ژنو سوئیس دنبال خواهد شد. این مذاکرات به صورت «غیر مستقیم» و به لحاظ شکلی همانند دور اول گفت‌و‌گو‌ها خواهد بود.

ایران در این مذاکرات بر حفظ اصل غنی سازی تأکید دارد و اعلام کرده صرفا در خصوص موضوع هسته‌ای مذاکره خواهد کرد. منطق ایران رفع نگرانی ادعایی آمریکا در خصوص «عدم دستیابی به بمب اتمی» در مقابل رفع تحریم است.

عزیمت هیأت ایرانی به ژنو برای مذاکره روز سه شنبه با آمریکا؛ «غنی سازی صفر» دیگر روی میز نیست