شناسهٔ خبر: 77046990 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

حامد فاتحی پولادی مدیرکل جدید صداوسیمای استان لرستان در گفت‌وگو با قاب کوچک مطرح کرد

میدان دادن به روایت های مردمی روی آنتن

انتصاب حامد فاتحی پولادی به‌عنوان مدیرکل جدید صداوسیمای استان لرستان، همزمان با ترسیم مأموریت‌هایی روشن از سوی رئیس رسانه‌ملی، افق تازه‌ای پیش‌روی رسانه استانی گشوده است؛ از بازنمایی هویت دینی و انقلابی مردم لرستان تا تمرکز بر تولیدات مردمی، منابع طبیعی، اقتصاد و گردشگری، مأموریتی چندوجهی که نیازمند نگاهی تحولی است. فاتحی پولادی در این گفت‌وگو با قاب‌کوچک روزنامه جام جم، از اولویت‌ها، برنامه‌ها و چشم‌انداز خود برای صداوسیمای لرستان می‌گوید.

صاحب‌خبر -
 
به‌تازگی با حکم رئیس سازمان صداوسیما به‌عنوان مدیرکل صداوسیمای لرستان منصوب شدید. نخستین احساس شما پس از دریافت این حکم چه بود؟
احساس من ترکیبی از شکرگزاری، مسئولیت‌پذیری و دلبستگی عمیق است. لرستان زادگاه من است و این موضوع، بار مسئولیت را برایم سنگین‌تر می‌کند. اعتماد ریاست سازمان و نگاه دقیق معاونت امور استان‌ها برای من صرفا یک انتصاب اداری نیست‌ بلکه فرصتی برای خدمت صادقانه به مردمی است که سرمایه اصلی این استان‌ هستند. باور دارم صداوسیمای لرستان می‌تواند نقش مؤثرتری در روایت هویت، پیگیری مسائل و تقویت امید اجتماعی ایفا کند. 
 
در متن حکم، مأموریت‌های متعددی برای شما ترسیم شده است. مهم‌ترین اولویت شما در آغاز این مسیر چیست؟
مهم‌ترین اولویت، بازتعریف نقش رسانه استانی است. صداوسیمای لرستان باید از یک رسانه صرفا اطلاع‌رسان، به رسانه‌ای کنشگر، مسأله‌محور و اثرگذار تبدیل شود. مأموریت‌هایی که در حکم آمده، نقشه راه دقیقی هستند‌ اما اجرای آنها نیازمند برنامه عملیاتی، انسجام درون‌سازمانی و مشارکت جدی مردم و نهادهاست. ما باید رسانه را به متن زندگی مردم ببریم و مردم را به متن رسانه بیاوریم. 
 
یکی از محورهای پررنگ حکم، پرداخت هنرمندانه به هویت دینی و انقلابی مردم لرستان است. این موضوع چگونه در برنامه‌سازی دنبال خواهد شد؟
لرستان استانی است با پیشینه‌ای عمیق در ایمان، غیرت و وفاداری به انقلاب اسلامی. این استان زادگاه چهره‌های بزرگی است که در قالب‌های گوناگون علمی، فرهنگی و انقلابی می‌درخشند:از عالمان دینی همچون آیت‌الله العظمی بروجردی، آیت‌الله کمالوند و آیت‌الله علامه بحرالعلوم تا مفاخر علمی و ادبی مانند دکتر شهیدی، دکتر زرین‌کوب، عبدالحمید آیتی و دکتر حسین بهاروندو شخصیت‌های انقلابی چون شهید حجت‌الاسلام والمسلمین رحیمی، آیت‌الله قاضی خرم‌آبادی و آیت‌الله سیدحسن طاهری خرم‌آبادی. اینان،به همراه ده‌هاچهره برجسته دیگر،نه‌تنها مروج گفتمان انقلاب اسلامی بوده‌اند،که جزئی جدایی‌ناپذیر از هویت لرستان به شمار می‌روند.این هویت باید به‌دور از کلیشه و شعار، با روایت‌های جذاب و مستند بازنمایی شود. ما دنبال تولید محتواهایی هستیم که زندگی علما، مجاهدان، مردم مؤمن و کنش‌های تاریخی استان را به زبان امروز روایت کند‌؛ به‌ویژه برای نسل جوان. رسانه باید پلی باشد میان گذشته پرافتخار و آینده‌ای آگاهانه. 
 
در حکم به بازنمایی ایستادگی مردم لرستان در برابر ظلم دوران پهلوی اشاره شده است. چرا این موضوع اهمیت دارد؟
چون تاریخ، حافظه جمعی ماست. مردم لرستان در مقاطع مختلف، به‌ویژه در دوران پهلوی، نقش فعالی در مبارزه با ظلم و استبداد داشته‌اند. حکومت پهلوی جنایات فراوانی علیه مردم لرستان انجام داده است؛ از اعدام سران عشایر تا تبعید آنها، غارت و زندانی کردن و  بمباران هوایی سیاه چادرها و محروم کردن آنها از ابتدایی‌ترین نیازهای اولیه انسان‌ها برخی از این جنایات آنقدر که سیاحان و مورخان خارجی در کتاب‌های خود به آنها اشاره کرده‌اند، قصاب لرستان لقب فرمانده لشکر رضاخان در لشکرکشی به لرستان است آنها به گوشواره‌های دختر بچه‌ها هم رحم نکردند و با زور آنها را از گوش آنها کندند. یکی از برنامه‌های اینجانب بیان این واقعیات تاریخی از طریق تولید آثار نمایشی است. اگر این روایت‌ها به‌درستی ارائه نشود، یا فراموش می‌شود یا تحریف. رسانه استانی وظیفه دارد این ایستادگی را با زبان روایت، تصویر و مستند، برای نسل امروز بازگو کند تا ریشه‌های انقلاب اسلامی فراموش نشود.
 
توجه به شهدا و دفاع‌مقدس نیز از محورهای جدی مأموریت شماست. رویکردتان در این حوزه چیست؟
شهدا ستون‌های هویت‌ملی وانقلابی ما هستند.لرستان‌بیش از۶۶۵۰ شهیدگرانقدر دردوران‌های مختلف ازجمله پیروزی انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، مدافعان حرم، شهدای امنیت، شهدای جنگ۱۲روزه،شهدای عملیات تروریستی صیهونی ــ آمریکایی، شهدای سلامت و شهدای خدمت تقدیم جمهوری اسلامی کرده است، به‌گونه‌ای که مقام معظم رهبری رشادت‌ و دلاوری را از صفات بارز مردم استان لرستان بیان کرده‌اند.لرستان،سرزمین رزمندگان وشهدای نام‌آوری همچون بروجردی، میرشاکی، شکارچی، چاغروند، پژوهنده، سعیدی و... است. نگاه مافراتر ازتولید برنامه‌های مناسبتی است، زیرا می‌خواهیم فرهنگ ایثار و مقاومت به‌صورت مستمر در آنتن جریان داشته باشد‌؛ از مستندهای روایی و برنامه‌های ترکیبی گرفته تا نمایش‌های رادیویی و تولیدات نمایشی و پویانمایی. مهم این است که روایت‌ها زنده، انسانی و متناسب با ذائقه نسل جدید باشد. 

هم‌گرایی با نهادهای فرهنگی استان هم مورد تأکید قرار گرفته است. این هم‌افزایی چگونه محقق می‌شود؟
نهادهای فرهنگی و انقلابی استان، برای هم‌افزایی و افزایش نفوذ در مخاطبان، نیازمند کار قرارگاهی هماهنگ در طراحی، برنامه‌ریزی و اجرا هستند. این مهم، بابرگزاری جلسات منظم اندیشه‌ورزی و مشارکت نخبگان، مسئولان و فعالان رسانه‌ای و فرهنگی تحقق می‌یابد.رویکرد قرارگاهی. یعنی همه نهادها حول مسائل اولویت‌دار استان هم‌جهت شوند. صداوسیما می‌تواند محور این همگرایی باشد؛ هم در روایت مسائل و هم در خلق کنش‌های میدانی. ما به همکاری با دانشگاه‌ها، حوزه‌های علمیه، بسیج، مساجد و گروه‌های مردمی اعتقاد داریم. تولیدمحتوا زمانی اثرگذار است که از دل جامعه بجوشد.

یکی ازفرازهای مهم حکم،راه‌اندازی مرکز تولیدات مردمی است.سازوکارشما برای پیاده‌سازی این ایده چگونه خواهد بود؟
امروز مردم فقط مخاطب رسانه نیستند؛ تولیدکننده محتوا هم هستند. جوانان خلاق، مستندسازان بومی و فعالان فرهنگی ظرفیت‌های بزرگی‌ به‌شمار می‌روند. مرکز تولیدات مردمی می‌تواند بستری برای آموزش، حمایت و پخش آثار این گروه‌ها باشد. این رویکرد هم کیفیت آنتن را بالا می‌برد و هم حس تعلق مردم به رسانه استانی را تقویت می‌کند.

نقش روستاها و مساجد نیز در مأموریت شما برجسته شده است. دلیل این تمرکز چیست؟
روستاها و مساجد، کانون‌های اصیل فرهنگ، هویت و حل مسأله هستند. بسیاری از ظرفیت‌ها و حتی راه‌حل‌ها در همین فضاها نهفته است. روستا یکی از کانون‌های تولید وخودکفایی است که این دوویژگی‌های بارز اقتصاد مقاومتی هستند. استان لرستان بیش از ۲۸۰۰روستا با قابلیت‌های متفاوت دارد که برخی از آنها ویژگی ممتازی محسوب می‌شوند. به‌عنوان‌مثال روستای عمارت شهرستان دورود در حوزه آبزی‌پروری، روستای دره‌تخت شهرستان ازنا درگردشگری، روستای پیرجد (صاحب‌الزمان(عج)) شهرستان خرم‌آباد در ایثار و مقاومت، روستای بنلار شهرستان پلدختر در بخش تولید انجیر و روستای فیال در شهرستان بروجرد بخش تولید سیب درختی در سطح کشور برجسته هستند و ده‌ها روستای دیگر که هرکدام ظرفیت‌های رسانه‌ای خاص خود را دارند. در جامعه اسلامی مسجد اصلی‌ترین پایگاه فعالیت‌های دینی، فرهنگی و اجتماعی و محلی برای حل مسائل جامعه اسلامی است. احیای کارکردهای مسجد در ابعاد گوناگون به‌عنوان سنگر انقلاب اسلامی ضرورت امروز جامعه است.لرستان بیش از۱۸۰۰مسجد دارد که سطح فعالیت‌های آنها با هم متفاوت است. با همکاری متولیان امور مساجد استان و بر مبنای مسجدمحوری در محلات و روستا می‌توانیم ضمن بیان روایت‌های گوناگون از فعالیت آنها، مسجد را به‌عنوان مکانی برای حل نظام مسائل محله و روستا معرفی کنیم. لذا رسانه باید صدای روستاها را بشنود و نقش مساجد را به‌عنوان پایگاه‌های اجتماعی و فرهنگی برجسته کند. روایت‌های موفق از دل روستاها و حل مسائل محله‌ها در مساجد می‌تواند امیدآفرین و الگوساز باشد.

پیگیری مسائل منابع طبیعی، به‌ویژه جنگل‌های زاگرس، چه جایگاهی در برنامه‌های شما دارد؟
جنگل‌های زاگرس شریان حیاتی لرستان‌ است. حفاظت آب‌وخاک، تولید اکسیژن و کاهش آلاینده‌ها، تعدیل آب‌وهوا و تنوع زیستی از کارکردهای مهم جنگل‌های زاگرس است.استان لرستان از نظرسطح پوشش جنگلی در بین استان‌های زاگرس‌نشین در جایگاه دوم قرار دارد. حدود ۲۰درصد از جنگل‌های زاگرس در استان لرستان قرار گرفته است. یکی از مسائل مهم در استان حفظ و احیای این جنگل‌هاست و رسانه مسأله‌محور باید آن را به وظیفه همگانی تبدیل کند.متاسفانه امروزه آسیب‌های فراوانی به جنگل‌های زاگرس وارد شده است، ازجمله خشکسالی، تخریب، آتش‌سوزی و آفت‌های جدید کرم برگ‌خوار درخت بلوط که باعث تخریب جنگل‌های زاگرس شده است. تخریب آنها فقط یک مسأله محیط‌زیستی نیست؛ بلکه یک بحران اجتماعی و اقتصادی است. با توجه به تأکید رهبر معظم انقلاب بر حفظ محیط‌زیست به عنوان میراثی برای تمام نسل‌ها، رسانه وظیفه دارد صیانت از جنگل‌های زاگرس را به مطالبه‌ای همگانی تبدیل کند. در این راستا، رسانه باید با آگاهی‌بخشی و روایت‌های میدانی، ضمن ایجادحساسیت عمومی، مسئولان رابه پاسخگویی واقدام مؤثر وا دارد.

در حوزه اقتصاد استان، معرفی خوشه‌های صنعت و کشاورزی چگونه دنبال می‌شود؟
در استان لرستان هر شهرستان ممکن است دارای یک یا چند خوشه کشاورزی و صنعت باشد. به عنوان مثال سیب درختی در شهرستان بروجرد، انجیر سیاه درشهرستان پلدختر، انار در شهرستان کوهدشت، گردو در شهرستان الشتر و حبوبات در شهرستان نورآباد یا صنعت سنگ در شهرستان‌های ازنا، الیگودرز، چگنی و...هرکدام ازاین خوشه‌ها در مناطقی که هستند، مزایا و چالش‌های مشترکی برای فعالین مرتبط با آنها دارند به عنوان مثال صنایع تبدیلی و بسته‌بندی محصولات کشاورزی در این مناطق وجود ندارد. لذا رسانه باید به صورت مستمر علاوه‌بر ظرفیت‌ها و توانمندی آنها به رفع چالش‌های آنها کمک نماید و پیشران امید اقتصادی در میان جامعه و فعالان اقتصادی باشد. همچنین معرفی ظرفیت‌های صنعتی، کشاورزی و تولیدی استان، هم به جذب سرمایه کمک می‌کند وهم اعتمادبه‌نفس تولیدکنندگان را بالا می‌برد. ما به‌دنبال روایت موفقیت‌های بومی و کارآفرینان محلی هستیم؛ روایت‌هایی که نشان دهد با تکیه بر توان داخلی می‌توان به پیشرفت رسید.

گردشگری لرستان همواره مغفول مانده است. آیا رسانه می‌تواند این وضعیت را تغییر دهد؟
لرستان از نظر طبیعی و تاریخی، یکی از غنی‌ترین استان‌های کشور است. آبشارها، قلعه‌ها، طبیعت بکر و فرهنگ متنوع، ظرفیت‌هایی کم‌نظیرند. نخستین زیستگاه انسان هوشمند با قدمت ۶۳هزار سال که در سال ۱۴۰۴ در سازمان جهانی یونسکو غارهای دره خرم‌آباد ثبت شدند که همین موضوع نیازمند عملیات رسانه‌ای ویژه برای داخل و خارج از کشور است. بیش از ۱۰۰ پل تاریخی با قدمت ۱۴۰۰ ساله، ده‌ها مکان طبیعی زیبا از جمله آبشارهای نوژیان، بیشه، آب سفید، چکان، وارک و ... تالاب‌ها، سراب‌ها و چشمه‌های زیبا، پارک‌های جنگلی و کوه‌های مرتفعی مانند اشترانکوه، قالی‌کوه، گرین، هشتادپهلو، کبیرکوه و...همچنین گردشگران مذهبی مانند:مسجدجامعه بروجرد امام(ره)،امامزاده محمد در کوهدشت، امامزاده محمدحسن در الیگودرز و روز عاشورا و آیین گل‌مالی که همه‌ساله افراد زیادی از سراسر کشور برای شرکت و دیدن در آیین به استان سفر می‌کنند.به‌واسطه این همه جاذبه طبیعی و تاریخی، یکی ازمحور‌های پیشرفت در استان گردشگری است بااین‌حال زیرساخت‌های گردشگری در این استان متناسب با صنعت و هدف تعریف شده نیست یکی از اهداف رسانه و مسئولان استان باید تبدیل کردن لرستان از معبر گردشگری به مقصد گردشگری است. بخش از این هدف تولید محتوا برای معرفی بهتر استان است که علاوه‌بر جذب گردشگر، جذب سرمایه‌گذار نیز از اهداف رسانه است. امروزه در سطح استان به‌خصوص روستا‌های هدف گردشگری، بوم‌گردی‌هایی در این راستا احداث شده است ولی بخش عمده‌ای از زیرساخت‌ها در بخش اسکان و راه دسترسی به مناطق دیدنی مناسب اهداف گردشگری در استان نیست.رسانه علاوه‌بر این‌که ظرفیت‌های استان را معرفی می‌کند،باید پیگیر رفع مشکلات زیرساخت گردشگری دراستان نیز باشد. رسانه می‌تواند با مستندهای طبیعت‌محور، برنامه‌های گردشگری و تولید محتوا برای شبکه‌های سراسری و برون‌مرزی، تصویر واقعی و جذاب‌تری از لرستان ارائه دهد و به رونق گردشگری کمک کند.
 
تجربه فعالیت شما در شبکه‌های سراسری و بین‌المللی چه کمکی به مأموریت جدیدتان می‌کند؟

این تجربه به من آموخته که رسانه محلی، اگر محتوای فاخر تولید کند، می‌تواند ملی و حتی جهانی شود. ما نباید خودمان را محدود به آنتن استانی کنیم. براساس سند زیست‌بوم و سند اقدام راهبردی، تلاش می‌کنیم تولیداتی داشته باشیم که در قالب‌هایی مانند «ایران ما» و «ایران‌جان» در شبکه‌های سراسری و برون‌مرزی دیده شود.
 
و در پایان چشم‌انداز شما برای صداوسیمای لرستان چیست؟

 می‌خواهم صداوسیمای لرستان در مقابل مخاطبان خود در زیست‌بوم استان مسئول باشد و با استفاده از فناوری‌های نوین رسانه‌ای و بهره‌گیری از تولیدات مردم پایه در کنار کارکنان توانمند ومتعهد به تبیین پیشرفت وخدمات نظام مقدس جمهوری اسلامی در حوزه‌های مختلف، بیان مطالبات مردم از مسئولان، معرفی ظرفیت‌های مادی و معنوی استان و روایت اول رویدادها و وقایع در گستره جغرافیایی استان باشد.صداوسیمای استان لرستان قصد دارد با رویکردی فعال،روایت، هدایت و خلق کنش، مرجعیت رسانه‌ای در انتقال پیام‌های گفتمان انقلاب اسلامی راحفظ، تقویت و گسترش دهد. ویژگی برجسته صداوسیمای استان لرستان، اعتماد و رضایت مخاطبان است که خودرادربرابر این سرمایه مسئول می‌داند.‌ رسانه‌ای که لرستان را با همه افتخارات، ظرفیت‌ها و واقعیت‌هایش به ایران و جهان معرفی کند.