شناسهٔ خبر: 77036389 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

در چهلمین روز درگذشت بهرام بیضایی؛

تماشاگران شب چراغ مرگ یزدگرد را افروختند 

تهران - ایرنا - نمایش مرگ یزدگرد نوشته زنده‌یاد بهرام بیضایی با کارگردانی علیرضا چاوش شب گذشته و همزمان با چهلمین روز درگذشت خالق آن در حالی روی صحنه رفت که افروختن شمع شب چراغ اجرا به بانویی از میان تماشاگران سپرده شد. 

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا از روابط عمومی تماشاخانه سنگلج، آیین شب چراغ نمایش مرگ یزدگرد با استقبال باشکوه تماشاگران و سالن مملو از جمعیت برگزار شد. در آغاز این مراسم روابط عمومی تماشاخانه سنگلج که اجرای برنامه را برعهده داشت گفت: ۴۰ روز از درگذشت خالق نمایشنامه مرگ یزدگرد گذشت و تماشاخانه سنگلج مفتخر است که یکبار دیگر میزبان اجرایی از آثار این بزرگ مرد ادبیات نمایشی ایران باشد. امشب اولین اجرای این نمایشنامه بی‌مانند با کارگردانی علیرضا چاوش را به تماشا می‌نشینید. نمایشنامه‌ای که از سال ۵۸ تا به امروز؛ از اولین اجرایش توسط زنده یاد بهرام بیضایی در سالن چهار سو تا به امروز، بارها توسط کارگردانان مختلف روی صحنه رفته و همچنان روی صحنه خواهد رفت.

زهرا شایان‌فر ادامه داد: تماشاخانه سنگلج از آغاز فعالیت به عنوان پایگاه تئاتر ملی و مردمی این سرزمین شاهد اجرای آثار متعدد زنده‌یاد بهرام بیضایی بوده است. از اجرای نمایش «پهلوان اکبر می‌میرد» توسط عباس جوانمرد در رپرتوار نمایشی افتتاحیه آن تا نمایش‌هایی که بیضایی در این تماشاخانه روی صحنه برد؛ میراث و ضیافت و سلطان مار تا اجرای نمایشنامه‌های خاطرات هنرپیشه نقش دوم، روز می‌گذرد، مرگ یزدگرد و افرا و... توسط دیگر کارگردانان تئاتر هر ساله میزبان یکی از نمایشنامه‌های این بزرگ مرد تئاتر و ادبیات نمایش است.

شایان‌فر در ادامه به برپایی مراسم شب‌چراغ و افروختن شعله شمع پرداخته و گفت: رسم این تماشاخانه است که شمع اجرای نمایش به نشانه روشنایی صحنه و طلب برکت و موفقیت برای گروه اجرایی توسط یکی از بزرگان تئاتر افروخته شود اما این بار ضمن ادای احترام به بزرگان و پیشکسوتان حاضر در جمع بنا داریم افروختن شب چراغ را به یکی از شما مردم بسپاریم. چرا که تنها شما هستید که چراغ سالن‌های تئاتر را روشن نگه می‌دارید.

تماشاگران شب چراغ مرگ یزدگرد را افروختند 

علیرضا چاوش کارگردان نمایش مرگ یزدگرد نیز در این مراسم گفت: آثار بهرام بیضایی جاودان است چون همواره بازتابی روشن از مردم این سرزمین را در آن می‌توان یافت. بی‌شک نمایش مرگ یزدگرد برای مردم است. در این آیین روشن کردن شمع اجرا را به یکی از مردم می‌سپاریم، دل‌مان می‌خواهد که یک مادر از میان مردم شمع اجرای ما را بیفروزد.

وی درباره تمرین و آماده‌سازی این نمایش توضیح داد: این اجرا حاصل تلاش ۶ تا ۷ ماهه گروه اجرایی است. به راستی با جانفشانی بازیگران در این شرایط سخت اقتصادی و اجتماعی به اجرا رسیده است. مرگ یزدگرد درباره شماست و امیدواریم آنچه روی صحنه می‌بریم شایسته وقت شما باشد و بتوانیم در کنار هم حال خوبی ایجاد کنیم.

در ادامه افروختن شمع شب چراغ به یکی از بانوان حاضر در بین تماشاگران سپرده شد تا یمن دعای مادرانه اش روشنی بخش صحنه و اجرا باشد. نمایش مرگ یزدگرد در ساعت ۲۰ تماشاخانه سنگلج روی صحنه می‌رود و علاقه‌مندان می‌توانند از طریق سایت‌های تیوال و گیشه تئاتر نسبت به تهیه بلیت اقدام کنند.

بهرام بیضایی سینماگر مطرح ایرانی در سن ۸۷ سالگی در روز تولدش دار فانی را وداع گفت. بهرام بیضایی پنجم دی ۱۳۱۷ نویسنده و کارگردانِ ایرانی فیلم و نمایش بود. از کارهای دیگرش می‌شود تدوین و تهیه فیلم، شاعری، مقاله‌نویسی، ترجمه چند نمایشنامه، پژوهش تاریخی و ادبی و استادی در دانشگاه را برشمرد.

بیضایی از فیلم‌سازان صاحب سبک و معتبر و از نویسندگان و متفکران برجسته نمایش و ادبیات نوین فارسی به‌شمار می‌رود. بعضی از نمایشنامه‌هایش به زبان‌های دیگری ترجمه و در آسیا و اروپا و آمریکا و استرالیا چاپ و اجرا شده است. ۱۰ فیلم بلند و چهار فیلمِ کوتاه و کمابیش ۷۰ کتاب و چهارده نمایش بر صحنه‌های شهرهای مختلف ایران و گاه غیر از ایران از سال ۱۳۴۱ به بعد بخش عمده کارنامه هنری بیضایی را تشکیل می‌دهد. بسیاری از اهل نظر نمایشنامه و نمایش و فیلم مرگ یزدگرد را شاهکار او دانسته‌اند.

بهرام بیضایی آثاری چون «باشو غریبه کوچک»،«مرگ یزدگرد»، «چریکه تارا»، «کلاغ»، «سفر»، «مسافران»،«شاید وقتی دیگر»،«سگ‌کشی» را کارگردانی کرده بود. این سینماگر نمایش‌نامه‌های متعددی از جمله «پهلوان اکبر می‌میرد»، «مرگ یزدگرد»، «فتح نامه کلات»، «هشتمین سفر سندباد»، «ندبه»، «سهراب کشی»، «سلطان مار» را در کارنامه داشت.