شناسهٔ خبر: 77000695 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

یک پژوهشگر اعلام کرد:

کاهش 60 درصدی خسارت مزارع با آبیاری تنظیم شده پیش از بروز سرما

اهواز _ ایرنا _ عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان گفت: مشاهدات میدانی در مناطق مختلف خوزستان نشان می‌دهد مزارع با آبیاری تنظیم شده پیش از بروز سرما، تا ۶۰ درصد با کاهش خسارت روبرو شدند.

صاحب‌خبر -

محی‌الدین گوشه روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به وقوع افت‌ ناگهانی دما در برخی مناطق استان به‌ویژه در نواحی شمالی و مرتفع، مدیریت صحیح آبیاری، عاملی تعیین‌کننده در کاهش خسارت ناشی از سرما محسوب می‌شود.

وی افزود: آبیاری باید حداقل ۲۴ تا ۴۸ ساعت پیش از وقوع سرمای پیش‌بینی‌شده انجام شود تا خاک رطوبت کافی داشته و دمای آن کاهش یابد.

این پژوهشگر اضافه کرد: کشاورزان باید از آبیاری در ساعات عصر یا شب‌هنگام وقوع سرما باید خودداری کنند چراکه در دوره‌های سرمای شدید، آبیاری‌های سبک و یکنواخت با حدود ۷۰ درصد نیاز معمول انجام شود.

گوشه افزود: رطوبت کافی خاک، ظرفیت گرمایی خاک را افزایش داده و از نوسانات شدید دمایی سطح جلوگیری می‌کند.

راهکارهای تکمیلی و آموزشی

این پژوهشگر راهکارهای تکمیلی دیگری از جمله حفظ بقایای گیاهی (مانند کلش) در مزرعه به‌عنوان لایه عایق حرارتی، آموزش روش‌های محافظتی مانند آبیاری سبک قبل از یخبندان، و نیز ارائه توصیه‌های علمی و بومی‌سازی‌شده از طریق برگزاری کارگاه‌های آموزشی و پایش هواشناسی را به کشاورزان توصیه کرد.

وی تاکید کرد: با اتخاذ راهکارهای تلفیقی شامل مدیریت تغذیه، انتخاب رقم مناسب، مدیریت آبیاری بهینه و به‌کارگیری روش‌های محافظتی، می‌توان تاب‌آوری محصولات گندم و کلزا را در برابر تنش سرما افزایش و امنیت غذایی و اقتصادی منطقه تقویت کرد.