شناسهٔ خبر: 76988814 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

برگی از تاریخ؛ ۱۳ بهمن ۱۳۵۷ در خیابان «ایران» چه گذشت؟

تهران - ایرنا - یک دهه (۱۲ تا ۲۲) از بهمن سال ۵۷ در تاریخ ایران نقطه عطفی است پر از خاطرات؛ با اعلام برنامه دیدار امام (ره) از طرف کمیته استقبال از ساعت ۷ صبح روز سیزدهم بهمن ماه، سیل جمعیت برای دیدن پیشوای شیعیان جهان به طرف مدرسه علوی شماره ۲ واقع در خیابان ایران (عین الدوله تهران) سرازیر شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، دهه فجر انقلاب اسلامی، در ادبیات جمهوری اسلامی ایران به روزهای ۱۲ تا ۲۲ بهمن سال ۱۳۵۷ شمسی اشاره دارد، که از زمان ورود حضرت امام خمینی به ایران پس از ۱۴ سال تبعید تا سقوط حکومت پهلوی و پیروزی انقلاب اسلامی را شامل می‌شود. این ایام از سال ۱۳۶۰ شمسی، به‌عنوان دهه فجر نام‌گذاری شد و هر ساله با برگزاری جشن‌ها و برنامه‌های مختلف در سراسر ایران گرامی داشته می‌شود.

مردم از هر سوی تهران به طرف خیابان ایران در حرکت بودند

برگی از تاریخ؛ ۱۳ بهمن ۱۳۵۷ در خیابان «ایران» چه گذشت؟

روزنامه اطلاعات در روز شنبه ۱۴ بهمن ۱۳۵۷، شماره ۱۵۷۷۵ آورده است: با اعلام برنامه [دیدار امام از طرف کمیته استقبال] از ساعت ۷ صبح دیروز، سیل جمعیت برای دیدن پیشوای شیعیان جهان به طرف مدرسه علوی شماره ۲ واقع در خیابان عین الدوله تهران سرازیر بود.

مردم از هر سوی تهران به طرف خیابان ایران در حرکت بودند. جمعیت از درب شرقی محل اقامت امام وارد حیاط مدرسه علوی شماره ۲ که در حدود سه هزار متر مساحت دارد، شدند. امام مقابل پنجره اتاق خود که درسمت غرب حیاط و همکف قرار داشت ظاهر شدند و جمعیت با دیدن امام فریاد می زدند، امام به خاک گلگون وطن خوش آمدی.

برگی از تاریخ؛ ۱۳ بهمن ۱۳۵۷ در خیابان «ایران» چه گذشت؟

در این روز حضرت امام نیز با تکان دادن دست از مردم تشکر می کردند. جمعیت گروه گروه پس از دیدن امام از درب غربی مدرسه خارج می شدند. دهها خبرنگار و عکاس داخلی و خارجی بر روی بامهای اطراف جای گرفته بودند و از این صحنه های تاریخی عکس و فیلم تهیه می کردند. با وجود اینکه قرار بود در ساعت ۱۲ ظهر مراسم دیدار آقایان پایان پذیرد تا پس از آن بانوان بتوانند با امام ملاقات کنند اما تا ساعت ۲ بعد از ظهر در حیاط مدرسه جمعیت موج می زد. تا اینکه در این وقت نفرات انتظامات ناچار درب مدرسه را بستند تا دختران و بانوان که در پشت در مدرسه صف کشیده بودند، بتوانند وارد مدرسه شوند .

برگی از تاریخ؛ ۱۳ بهمن ۱۳۵۷ در خیابان «ایران» چه گذشت؟

به نقل از صادق طباطبایی از همراهان امام خمینی (خاطرات سیاسی اجتماعی، صادق طباطبایی، نشرعروج ،۱۳۸۷ ،ج ۳، ص ۲۲۲)، روز ۱۳ بهمن ابتدا به سراغ آقای حبیبی و از آنجا به مدرسه رفاه رفتم. خیلی شلوغ بود، مرحوم (شهید) حاج مهدی عراقی که با چند نفر از دوستانش محافظت آنجا را عهده دار بودند، به داد ما رسید. در انتهای سالن مدرسه، اتاق هایی بود که برای استراحت و استقرار امام در نظر گرفته بودند. آنجا با استاد محمد مجتهد شبستری برخورد کردم. من آن روز شاید یک ساعتی با امام بودم و خداحافظی کردم و به دیدار بستگانم رفتم.

روزنامه کیهان نیز در بهمن ۱۳۵۷ گزارش داد: روز ۱۳ بهمن هزاران نفر از مردم پایتخت به دیدن امام خمینی در محل اقامت ایشان رفتند.

جشن‌های انقلاب

برگی از تاریخ؛ ۱۳ بهمن ۱۳۵۷ در خیابان «ایران» چه گذشت؟

از نمادهای معروف این ایام، تیتر روزنامه‌هایی مانند «امام آمد» و «شاه رفت» و همچنین تصویر پیاده شدن امام خمینی از هواپیمای ایرفرانس در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ش است.

در دهه مبارک فجر که همراه با جشن‌های انقلاب است، رویدادهای مهمی از جمله ورود حضرت امام به کشور، سخنرانی امام‌خمینی در بهشت زهرا(س)، استقرار ایشان در مدرسه رفاه و دیدار با مردم و هیات‌های اعزامی از کشورهای مسلمان، شتاب مذاکرات شورای انقلاب با مقامات رژیم پهلوی، تهدید ارتش به کودتای نظامی و شکست آن، ادامه اعتصابات سراسری و استعفای برخی از نمایندگان، مصاحبه مطبوعاتی امام خمینی، تعیین دولت موقت به ریاست مهدی بازرگان و آغاز تلاش‌ها برای تسلط بر وزارتخانه‌ها، حمایت گروه‌های مختلف مردم و برخی از مراجع از دولت موقت، تصویب لایحه انحلال ساواک در مجلس، آغاز به کار کانال انقلاب، بیعت همافران با امام خمینی، درگیری پرسنل نیروی هوایی با گارد شاهنشاهی، گسترش درگیری‌ها و تسلط مردم بر مراکز نظامی و سرانجام اعلام بی‌طرفی ستاد کل ارتش که به معنای پیروزی انقلاب اسلامی بود.

برگی از تاریخ؛ ۱۳ بهمن ۱۳۵۷ در خیابان «ایران» چه گذشت؟

در سال ۱۳۶۰ شمسی، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی پیشنهاد کرد که در شب ۲۲ بهمن هر سال، بانگ الله اکبر سر داده شود. در ایام دهه فجر، شهرهای ایران آذین‌بندی می‌شوند و مراسم ۲۲ بهمن به‌عنوان جشنی ملی با حضور میلیونی مردم در شهرها و روستاها برگزار می‌گردد.