به گزارش مشرق از رویترز، منابع آگاه گفتند مارک ساویا که در ماه اکتبر توسط دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به عنوان نماینده ویژه عراق منصوب شده بود، دیگر در این سمت فعالیت نمی کند.
این اقدام در میان تنشهای فزاینده بین واشنگتن و بغداد بر سر تلاش واشنگتن برای مهار نفوذ ادعایی ایران در سیاست عراق صورت میگیرد.
ساویا یک کارآفرین مسیحی عراقی-آمریکایی، از جمله معدود آمریکاییهای عربتباری بود که توسط ترامپ به سمتهای ارشد منصوب شدند. ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ برای کسب آرای اعراب و مسلمانان در دیترویت و سراسر کشور، به شدت فعالیت انتخاباتی داشت.
هنوز مشخص نیست چه مساله ای باعث کنارهگیری ساویا شده است یا اینکه آیا جایگزینی برای او تعیین خواهد شد یا خیر.
یکی از منابع به «سوءمدیریت» ساویا در موقعیتهای کلیدی، از جمله عدم موفقیت او در جلوگیری از نامزدی نوری المالکی نخست وزیر سابق عراق، به عنوان نخست وزیر بعدی این کشور اشاره کرد، اقدامی که ترامپ آشکارا به بغداد نسبت به آن هشدار داده بود.
به گفته این منبع و یک مقام ارشد عراقی، گمان میرود تام باراک سفیر آمریکا در ترکیه و فرستاده ویژه به سوریه که اوایل این هفته برای دیدار با نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها به اربیل سفر کرده بود، مسئولیت امور عراق را بر عهده بگیرد.
ساویا در تماس روز پنجشنبه با رویترز، هرگونه تغییر در نقش خود را تکذیب کرد و گفت که هنوز در حال کار بر روی رویههای اداری لازم برای تصدی رسمی این نقش است. او گفت که انتظار دارد این روند به زودی به پایان برسد.
حساب کاربری ساویا در رسانه اجتماعی ایکس که تا همین اواخر فعال بود، از روز پنجشنبه از دسترس خارج شده است.
ساویا که در دیترویت یک تجارت ماده مخدر ماریجوانا(در برخی مناطق آمریکا فروش آن قانونی است) دارد و روابط نزدیکی با ترامپ داشت و انتخابی غافلگیرکننده برای نمایندگی امور عراق بود زیرا هیچ تجربه دیپلماتیکی نداشت. دو منبع گفتند که او از زمان انتصاب به این سمت، ساویا رسماً به عراق سفر نکرده است.
دو مقام عراقی گفتند که ساویا قرار بود جمعه گذشته از عراق بازدید کند و با مقامات ارشد دیدار داشته باشد، اما به طور ناگهانی این سفر و برنامه را لغو کرد.
این تغییر مقامات چند روز پس از آن صورت میگیرد که ترامپ به عراق هشدار داد که اگر دوباره مالکی را به عنوان نخست وزیر خود انتخاب کند، واشنگتن دیگر به این تولیدکننده بزرگ نفت و متحد نزدیک آمریکا کمک نخواهد کرد. مالکی که توسط آمریکا به دامن زدن به اختلافات فرقهای و اجازه ظهور داعش در دوران تصدی خود متهم شده بود، چند روز قبل توسط بزرگترین بلوک پارلمانی عراق برای این سمت انتخاب شد.