شناسهٔ خبر: 76956884 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان: خسارت ناشی از سیل ۳۳ درصد کاهش یافته است

بندرعباس - ایرنا - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان با اشاره به شرایط خاص اقلیمی استان، از نقش بی‌بدیل دانش بومی و مشارکت مردمی در مدیریت روان‌آب‌ها و کاهش خسارت سیلاب خبر داد و گفت: خسارت ناشی از سیل در استان امسال ۳۳ درصد نسبت به سال های گذشته کاهش یافته است.

صاحب‌خبر -

محمد نور موسوی روز شنبه در گفت‌وگوی اختصاصی با ایرنا با بیان اینکه اجرای طرح‌های تلفیقی مرتعداری و آبخیزداری نه‌تنها حفاظت از منابع طبیعی را به همراه داشته، بلکه معیشت خانوارها را نیز بهبود بخشیده است تصریح کرد: رویکرد اصلی منابع طبیعی در هرمزگان، مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز از بالادست تا پایین‌دست است که شامل احداث بندهای آبخیزداری، سازه‌های کنترلی و سدهای بزرگ می‌شود؛ این اقدامات در راستای استحصال آب، توسعه پوشش گیاهی و کاهش خسارت سیلاب طراحی شده‌اند.

وی با اشاره به اجرای طرح‌های تلفیقی مرتعداری در استان افزود: در بالادست سازه‌های آبخیزداری، مردم به کشت گونه‌های باغی مانند نارنگی، توسعه نخیلات، تولید گیاهان دارویی و همچنین پرورش دام روی آورده‌اند؛ این رویکرد ضمن حفاظت از منابع طبیعی، موجب بهبود معیشت خانوارها شده است.

نور موسوی، شهرستان بشاگرد را نمونه‌ای موفق از مشارکت مستقیم مردم در احداث سازه‌های آبخیزداری دانست که توان اقتصادی جوامع محلی را افزایش داده است.

سازه‌های آبخیزداری؛ نقش کلیدی در تعدیل سیل و حفاظت خاک

مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان: خسارات ناشی از سیل ۳۳ درصد کاهش یافته است

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان خاطرنشان کرد: سازه‌های آبخیزداری نقش موثری در تعدیل سیل، حفاظت خاک، تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی، توسعه پوشش گیاهی، تولید پایدار کشاورزی و امنیت زیستی ایفا کرده‌اند.

وی افزود: سیلاب‌های ورودی به دریا نیز به تقویت جنگل‌های حرا کمک می‌کند؛ استان هرمزگان با بیش از ۲۴ هزار هکتار، بیشترین سطح جنگل‌های حرای کشور را دارد و تاکنون با مشارکت جوامع محلی بیش از ۱۵ میلیون نهال حرا تولید و کاشت شده است.

کاهش ۳۳ درصدی خسارات سیل و ذخیره ۵۵۰ میلیون مترمکعب آب

مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان: خسارات ناشی از سیل ۳۳ درصد کاهش یافته است

نور موسوی ادامه داد: اقدامات آبخیزداری در سال‌های اخیر باعث کاهش ۳۳ درصدی خسارات مادی و معنوی سیل، افزایش زمان تمرکز سیل تا ۱۸ دقیقه، حفاظت خاک، افزایش دبی چشمه‌ها و قنوات و تقویت سفره‌های آب زیرزمینی شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان یادآور شد: پس از چهار موج بارندگی اخیر، بیش از ۵۵۰ میلیون مترمکعب آب از طریق سدها و سازه‌های آبخیزداری استحصال شد که نقش مهمی در پایداری منابع آب، توسعه پوشش گیاهی و توانمندسازی جوامع محلی داشته است.

وی یادآور شد: با اجرای طرح‌های جامع مرتع‌داری، بیابان‌زدایی، آبخیزداری، زراعت چوب و عملیات آبخوان‌داری از محل اعتبارات ملی، استانی و مشارکت خیران و مردم، بیش از هشت هزار سازه آبخیزداری احداث شده و بیش از ۱۵ هزار هکتار مدیریت روان‌آب با اجرای بند و بندسار (دانش بومی استان) انجام گرفته است.

آبگیری کامل سدهای بزرگ و سرریز ۹۰ درصد سازه‌های آبخیزداری

مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان: خسارات ناشی از سیل ۳۳ درصد کاهش یافته است

وی اظهار کرد: پس از بارندگی‌های اخیر، تمامی سازه‌های آبخیزداری استان آبگیری شد و بیش از ۹۰ درصد آن‌ها به مرحله سرریز رسیدند.

نور موسوی ادامه داد: سد استقلال میناب با ظرفیت ۱۸۵ میلیون مترمکعب به‌طور کامل آبگیری شد و سدهای شمیل و نیان، جگین و سرنی نیز سرریز کردند که در مجموع بیش از ۵۵۰ میلیون مترمکعب آب در سطح استان مهار و ذخیره شد.

مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان: خسارات ناشی از سیل ۳۳ درصد کاهش یافته است

به گزارش ایرنا، تاکنون افزون بر هشت‌هزار سازه آبخیزداری (در قالب بندهای کوتاه از یک متر تا پنج متر) با مشارکت خیران، مردم محلی و دولت در سراسر استان هرمزگان احداث شده که نقش مهمی در کنترل سیلاب و حفاظت خاک دارد.

استان هرمزگان با برخورداری از بیش از ۱۰ میلیون هکتار حوضه آبخیز (که ۳۰ درصد آن در استان‌های کرمان، فارس و بوشهر قرار دارد)، دارای یک میلیون و ۹۷ هزار هکتار جنگل، چهار میلیون و ۹۳ هزار هکتار مرتع و یک میلیون و ۵۶۵ هزار هکتار اراضی بیابانی است.