شناسهٔ خبر: 76946039 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: دفاع پرس | لینک خبر

عراقچی: ایران آماده ورود به مذاکرات هسته‌ای از موضع برابر، براساس منافع و احترام متقابل است

وزیر خارجه ایران در نشست خبری مشترک با همتای ترک خود با اشاره به اینکه ایران هیچ‌گاه به دنبال سلاح‌های هسته‌ای نبوده گفت: ما آماده ورود به مذاکرات هستیم اگر این مذاکرات از موضع برابر، بر اساس منافع متقابل و با احترام متقابل همراه باشد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل دفاع‌پرس، سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه امروز جمعه ۱۰ بهمن ماه در نشست خبری مشترک با هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه در استانبول ضمن ابراز خرسندی از حضور در ترکیه و دیدار و گفت‌و‌گو با همتای ترکیه‌ای گفت: ترکیه و ایران همسایه و دوست روز‌های آسان و دشوار برای یکدیگر بوده و هستند. تاریخ مناسبات دو کشور در طول قرون متوالی همواره برادرانه و دوستانه بوده است. در تحولات اخیر و به‌ویژه در جریان تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی علیه ملت ایران و همچنین در حوادث ژانویه که از خارج از کشور توسط عوامل اسرائیل هدایت شد، دوستان ما در ترکیه همواره حامی و همراه ما بودند و مقامات کشور ترکیه مواضع بسیار ارزشمند و اصولی اتخاذ کردند.

عراقچی:ایران آماده ورود به مذاکرات هسته‌ای از موضع برابر، براساس منافع و احترام متقابل است

وی ادامه داد: از جانب جمهوری اسلامی ایران، از مواضع مسئولانه رئیس‌جمهور، وزیر امور خارجه و دیگر مقامات ترکیه تشکر و قدردانی می‌کنم. همچنین از تسلیتی که جناب آقای فیدان به خاطر قربانیان این فاجعه تروریستی در ماه ژانویه به ملت ایران ابراز داشتند، سپاسگزارم.

عراقچی افزود: دو کشور اتفاق‌نظر داریم که تحولات منطقه‌ای به دلیل مداخلات نامشروع برخی قدرت‌های فرامنطقه‌ای در مسیر خطرناکی در حال حرکت است. رژیم اسرائیل با دسیسه‌های شوم و متعدد به دنبال کشاندن دیگران به سمت جنگ، تضعیف و تجزیه کشور‌های منطقه و تداوم توسعه‌طلبی و فزون‌خواهی‌های خود است.

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران ادامه داد: این درک مشترک در منطقه وجود دارد که سیطره‌طلبی و جنگ‌افروزی رژیم صهیونیستی هیچ حد و مرزی ندارد و همه ملت‌های منطقه را موضوع طمع‌ورزی خود می‌داند. این خطر واقعی و ملموس است و از جانب تمام کشور‌های منطقه به خوبی درک شده است.

عراقچی خاطرنشان کرد: برای مقابله با این تهدیدات مشترک که با حمایت متأسفانه نامحدود دولت آمریکا و برخی دیگر از دولت‌های غربی صورت می‌گیرد، کشور‌های اسلامی و کشور‌های منطقه باید هماهنگ عمل کنند.

وی با اشاره به اینکه در دیدار با برادرم آقای فیدان در خصوص خطرات هرگونه تنش جدید و تأثیرات مخرب آن بر امنیت و ثبات کل منطقه گفت‌و‌گو کردیم، افزود: ما معتقدیم امنیت هر یک از کشور‌های منطقه، امنیت کل منطقه است و ناامنی و جنگ به معنای جنگ در کل منطقه خواهد بود.

عراقچی افزود: ما از هرگونه ابتکار عملی که باعث حفظ صلح و ثبات در منطقه، کاهش تنش‌ها و خنثی کردن توطئه‌های شوم صهیونیستی باشد، استقبال می‌کنیم.

وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران همواره موضعی مسئولانه نسبت به بهره‌گیری از ابزار دیپلماسی برای تأمین منافع ملی ایران و صیانت از صلح و ثبات منطقه داشته است. ما به هیچ عنوان حاضر به پذیرش دیکته و تحمیل نیستیم. تجربه‌های پیشین نشان‌دهنده عدم صداقت و حسن نیت آمریکا در بحث مذاکره بوده است.

عراقچی خاطرنشان کرد: با این حال، ایران آماده مشارکت در هر روند دیپلماتیکی است که معنادار، منطقی و منصفانه باشد و منافع و نگرانی‌های مشروع و قانونی ما در آن لحاظ شود.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران آماده ورود مجدد به مذاکرات هسته‌ای است. جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه به دنبال سلاح‌های هسته‌ای نبوده و این سلاح‌ها هیچ جایگاهی در محاسبات امنیتی ما ندارند. ما آماده اعتمادسازی در خصوص صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود بوده‌ایم و همچنان هستیم.

عراقچی گفت: ما آماده ورود به مذاکرات هستیم اگر این مذاکرات از موضع برابر، بر اساس منافع متقابل و با احترام متقابل همراه باشد. اگر مذاکرات به صورت عادلانه و منصفانه برگزار شود، جمهوری اسلامی ایران آماده مشارکت در این گفت‌و‌گو‌ها و مذاکرات است.

رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: ما از رویکرد دولت ترکیه برای مالکیت منطقه‌ای استقبال می‌کنیم، از گفت‌و‌گو‌های منطقه‌ای به منظور تثبیت صلح و ثبات در منطقه حمایت می‌کنیم و آماده مشارکت در هرگونه گفتگویی بین کشور‌های منطقه هستیم که به منظور ایجاد صلح، کاهش تنش و تحکیم ثبات در منطقه باشد.

وی ادامه داد: ما با دوست عزیزم جناب آقای فیدان در خصوص مسائل غزه، سوریه، لبنان، عراق و دیگر چالش‌های منطقه صحبت کردیم. همان‌طور که ایشان نیز فرمودند، ما در سوریه خواهان حفظ تمامیت ارضی، خاتمه تجاوزات رژیم صهیونیستی، ثبات و تشکیل دولت مبتنی بر آرای شهروندان و مشارکت همه اقشار در سوریه هستیم و در نهایت خواهان ثبات و وحدت این کشور هستیم و آن را در راستای ثبات منطقه ارزیابی می‌کنیم.

عراقچی خاطرنشان کرد: در عراق معتقدیم باید به خواست مردم عراق در انتخابات اخیر توجه شود. ما به مردم عراق برای انتخابات عادلانه و با مشارکت بالای مردم تبریک می‌گوییم و هرگونه مداخله زورگویانه که نافی حاکمیت ملی این کشور باشد را رد می‌کنیم.

وی با اشاره به تحولات لبنان گفت: در لبنان تأکید داریم که باید گفتگوی ملی بین همه طوایف و گروه‌های مختلف صورت بگیرد و برای دکترین راهبرد امنیت ملی لبنان، خود مردم لبنان، گروه‌های لبنانی و طوایف لبنان باید تصمیم بگیرند و ما از نتیجه این گفت‌و‌گو‌ها حمایت می‌کنیم.

عراقچی خاطرنشان کرد: در فلسطین و غزه، پایان نسل‌کشی فلسطینیان، محاکمه و مجازات جنایتکاران مورد درخواست جامعه بین‌المللی است و تسریع در ارائه کمک‌های بشردوستانه به مردم غزه ضروری است. ما از تلاش‌هایی که دولت ترکیه برای صلح در غزه انجام داد، قدردانی می‌کنیم.

وی ادامه داد: همچنین از نقش سازنده برادرانمان در ترکیه، به ویژه رئیس‌جمهور محترم جناب آقای اردوغان و وزیر محترم امور خارجه جناب آقای فیدان، صمیمانه تشکر و قدردانی می‌کنم و از هرگونه مشارکت دولت ترکیه برای کمک به ایجاد صلح و ثبات در منطقه حمایت می‌کنیم و علاقمند به همکاری هستیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما در خصوص مسائل دوجانبه و گسترش همکاری‌های اقتصادی و رفع چالش‌های موجود نیز صحبت کردیم که به دلیل کمبود وقت وارد جزئیات آن نمی‌شوم ولی دو طرف اراده جدی دارند که همکاری‌های اقتصادی خود را گسترش دهند.

وزیر خارجه ایران در پایان گفت: بار دیگر از مواضع اخیر مقامات ترکیه، شخصیت‌های سیاسی، نمایندگان پارلمان، احزاب، اندیشمندان، نخبگان، رسانه‌ها و کلیه اقشار ملت شریف ترکیه در حمایت از جمهوری اسلامی ایران در برابر توطئه‌های رژیم صهیونیستی تشکر و قدردانی می‌کنم.

ما هنوز برنامه‌ای برای دیدار با آمریکایی‌ها تنظیم نکرده‌ایم

سیدعباس عراقچی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران گفت: ما هنوز برنامه‌ای برای دیدار با آمریکایی‌ها تنظیم نکرده‌ایم. همان‌طور که گفتم، ما برای مذاکراتی عادلانه و منصفانه آمادگی داریم. مقدمات چنین مذاکراتی باید ابتدا فراهم شود؛ هم در مورد شکل گفتگوها، هم در مورد محل گفت‌و‌گو‌ها و هم در مورد موضوع گفتگوها.

وی ادامه داد: من امروز در این خصوص صحبت‌های بسیار خوبی با آقای فیدان داشتم و ما به این مشورت‌ها با دوستان خودمان در منطقه ادامه خواهیم داد. امیدوارم بتوانیم به‌زودی به یک چارچوب مشخص برسیم که بتواند مذاکراتی شرافتمندانه را تضمین کند.

توانمندی‌های دفاعی ایران و موشک‌های ایران هرگز موضوع هیچ مذاکره‌ای نخواهد بود

وزیر خارجه در ادامه این نشست خبری گفت: باید قاطعانه عرض کنم که توانمندی‌های دفاعی ایران و موشک‌های ایران هرگز موضوع هیچ مذاکره‌ای نخواهد بود. هیچ کشوری - فکر می‌کنم - آماده نیست که در مورد امنیت خود و دفاع خود با کشور دیگری مصالحه کند. امنیت مردم ایران به هیچ وجه به هیچ کس دیگری مربوط نیست و ما توانمندی‌های دفاعی خود را به هر میزان که برای دفاع از کشور لازم باشد، حفظ خواهیم کرد و گسترش خواهیم داد.

حمله دوباره آمریکا به ایران از محدوده یک جنگ دوجانبه فراتر خواهد رفت

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به پرسش دیگری گفت: در مورد تهدیدات آمریکا، ما این را بار‌ها گفته‌ایم و من یک بار دیگر تکرار می‌کنم؛ جمهوری اسلامی ایران همان‌طور که برای مذاکره آمادگی دارد، برای جنگ نیز آمادگی دارد. ما حتی آماده‌تر از قبل از جنگ ۱۲روزه هستیم و همان‌گونه که در آن زمان با قدرت به نیرو‌های متجاوز پاسخ دادیم، این بار نیز به همان شکل خواهد بود.

وی افزود: این بار تصور من این است که به دلیل ورود مستقیم آمریکا، شرایط با جنگ گذشته تفاوت بسیار زیادی خواهد داشت و متأسفانه ممکن است از محدوده یک جنگ دوجانبه فراتر برود و این خاصیت شرایط موجود است. همان‌طور که قبلاً گفتم، امیدوارم عقلانیت حاکم شود و کسانی که به دنبال کشاندن منطقه به یک جنگ تمام‌عیار هستند، در اهداف خود ناموفق بمانند.

اسرائیل در تلاش است ایالات متحده را به انجام حمله نظامی علیه ایران متقاعد کند

هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه در این نشست با سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران گفت: ما در رابطه با مسائل منطقه‌ای و مسائل دوجانبه مرتباً با هم دیدار و گفت‌وگو می‌کنیم. در دیدارهای امروز بسیاری از مسائل دوجانبه مورد بررسی قرار گرفت. ثبات و امنیت منطقه از اولویت‌های اساسی سیاست خارجی ما است. ما بر این باور هستیم که برای مشکلات منطقه‌ای باید با رویکرد مالکیت منطقه ای راه حل جدید ایجاد کنیم. چه در خاورمیانه، چه در قفقاز جنوبی و چه در بالکان سیاست خود را بر همین مبنا پیش می‌بریم.

وی افزود: رفاه، آرامش و امنیت همسایه ما برای ما ارزشمند است. تحولات داخل ایران را از نزدیک پیگیری می‌کنیم. به دلیل جان باختن انسان‌ها در جریان اعتراضات، بار دیگر مراتب اندوه عمیق خود را ابراز می‌کنیم و به مردم ایران تسلیت می‌گوییم. اینکه این حوادث تا حد زیادی فروکش کرده مایه خرسندی است امیدواریم این آرامش پایدار باشد.

وزیر امور خارجه ترکیه گفت: از سرگیری مذاکرات هسته‌ای میان ایران و ایالات متحده در فضای سازنده از منظر کاهش تنش‌های منطقه اهمیت حیاتی دارد. این مذاکرات همزمان زمینه‌ساز رفع تحریم‌های اعمال شده علیه ایران و ادغام این کشور در نظام اقتصادی بین المللی خواهد بود. این گام‌ها برای همه طرف‌ها دستاوردهای مهمی به همراه خواهد داشت در شرایط کنونی عادی سازی روابط در چهارچوب یک توافق جدید ضروری به نظر میرسد.

وی در ادامه با بیان اینکه بار دیگر تأکید کردم که ترکیه آمادگی دارد برای حل‌وفصل مسالمت‌آمیز مسائل، هرگونه حمایت لازم را ارائه دهد، گفت: از سوی دیگر، مشاهده می‌کنیم که اسرائیل در تلاش است ایالات متحده را به انجام حمله نظامی علیه ایران متقاعد کند. این تلاش‌های اسرائیل این پتانسیل را دارد که به ثبات شکننده منطقه آسیب جدی وارد کند. امیدواریم ایالات متحده با تدبیر و عقلانیت عمل کرده و اجازه بروز چنین وضعیتی را ندهد. اسرائیل باید به سیاست‌های بی‌ثبات‌کننده خود در منطقه پایان دهد.

تلاش‌های خود را بر حفظ تمامیت ارضی و وحدت سوریه متمرکز کرده‌ایم

فیدان گفت: یکی دیگر از موضوعات در دستور کار ما سوریه بود. ما همچنان قاطعانه تلاش‌های خود را بر حفظ تمامیت ارضی و وحدت سوریه متمرکز کرده‌ایم. همان‌طور که می‌دانید، یک روند آتش‌بس وجود دارد که در ۲۴ ژانویه تمدید شد. امروز اعلام شد که توافق در مورد این مسئله حاصل شده است. ما از نزدیک اجرای این توافق را زیر نظر خواهیم داشت. این ادغام واقعی به نفع سوریه خواهد بود؛ شرایط این امر نیز مشخص است و طرفین از آن آگاه هستند. انتقال امن زندانیان از زندان‌ها به عراق نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. از طرف دیگر، پس از انتخابات پارلمان در عراق، همسایه مشترکمان، روند تشکیل دولت جدید را نیز از نزدیک پیگیری می‌کنیم.  

ایران و ترکیه دو بازیگر مهم در منطقه جغرافیایی خود هستند

وزیر امور خارجه ترکیه در ادامه این نشست خبری مشترک گفت: من و دوست عزیزم، آقای عراقچی، بر اهمیت حفظ امنیت و ثبات در عراق برای کشورمان و منطقه تأکید کردیم. ما تمایل و اراده داریم که در این مسیر با دولت تازه‌تشکیل‌شده عراق همکاری نزدیکی داشته باشیم. ایران و ترکیه دو بازیگر مهم در منطقه جغرافیایی خود هستند. در این زمینه، من معتقدم که ادامه این تماس‌ها نه‌تنها برای روابط دوجانبه ما، بلکه برای امنیت و رفاه منطقه‌ای نیز مفید و ضروری است. از آقای عراقچی، دوست عزیزم، به خاطر این سفر و گفت‌وگوهایی که داشتیم تشکر می‌کنم.

همه ارکان دولت ترکیه با هرگونه مداخله نظامی علیه ایران مخالف هستند

وی خاطرنشان کرد: جناب رئیس‌جمهور محترم و همه ارکان دولتی ترکیه در هر فرصتی به همه طرف‌های مقابل اعلام کرده‌اند که با هرگونه مداخله نظامی علیه ایران مخالف هستند. رئیس‌جمهور محترم ما امروز صبح نیز با آقای پزشکیان به‌صورت تلفنی گفت‌وگو کرد. از اینجا بار دیگر تأکید می‌کنیم که برای حل مشکلات نمی‌توان به گزینه نظامی متوسل شد و ما با توسل به گزینه نظامی مخالف هستیم. ما از مذاکره و دیپلماسی حمایت می‌کنیم. آنچه در سوریه، عراق، افغانستان و غزه رخ داد، هنوز در حافظه ما تازه است. در حالی که از یک سو تلاش می‌کنیم زخم‌های گذشته را التیام ببخشیم، گشودن زخمی دیگر در منطقه هیچ سودی برای هیچ‌کس نخواهد داشت.

اگر موضوعی از طریق مذاکره حل نمی‌شود، جنگ نمی‌تواند یک گزینه باشد

فیدان گفت: سعی می‌کنیم از بروز هر نوع درگیری که باعث ویرانی و تخریب جدی در منطقه می‌شود جلوگیری کنیم و حتی نمی‌خواهیم که ایران در اینجا تجرید و مجزا شود. ما می‌خواهیم که ایران نیز در جامعه بین‌المللی به‌صورت فعال و پویا حضور داشته باشد. اگر موضوعی از طریق مذاکره حل نمی‌شود، جنگ نمی‌تواند یک گزینه باشد و باید این مذاکرات را گسترش داد. کشورهای منطقه حمایت می‌کنند و امیدوار هستم که بتوانیم در این زمینه کاری انجام دهیم.

اسرائیل به سیاست‌های توسعه‌طلبانه خود پایان دهد

وزیر امور خارجه ترکیه تاکید کرد: اسرائیل نیز باید به این سیاست‌های توسعه‌طلبانه خود پایان دهد و دولت فلسطین را به رسمیت بشناسد؛ به این شکل هم امنیت خود را تأمین می‌کند و هم آرامش منطقه‌ای را، و هر دو اهمیت دارند.

انتهای پیام/ 161