شناسهٔ خبر: 76937688 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ابنا | لینک خبر

آیت‌الله رمضانی: اهل‌بیت(ع) نجات‌بخش بشریت‌اند/ اهانت به مقدسات و به‌ویژه رهبر انقلاب، خط قرمز ما و تمامی آزادی‌خواهان جهان است

دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) در نشستی صمیمانه با مبلغان و فضلای جنوب شرق آسیا، ضمن تأکید بر لزوم تبیین مستند و عمیق آموزه‌های ولایی، تدوین نقشه‌راه فرهنگی متناسب با بوم هر منطقه را برای مقابله با بحران‌های فکری معاصر ضروری دانست.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی اهل‌بیت(ع) ـ ابنا ـ جمعی از اعضا و مسئولان انجمن‌های طلاب کشورهای اندونزی، تایلند و مالزی، با حضور در سالن اجتماعات مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) در قم، با آیت‌الله رضا رمضانی دبیرکل این مجمع دیدار و به بیان دیدگاه‌ها و گزارش فعالیت‌های خود در منطقه جنوب شرق آسیا پرداختند.

دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) در این دیدار در سخنانی بر ضرورت تدوین سند راهبردی فرهنگ دینی برای کشورهای منطقه با شناسایی دقیق فرصت‌ها و تهدیدها تأکید کرد.

وی تقویت مشترکات و تعامل با نهادهای مذهبی سایر ادیان را راهکاری برای معرفی صحیح مکتب اهل‌بیت(ع) دانست و یادآور شد جریان مقاومت، بخشی جدایی‌ناپذیر از هویت این مکتب است.

آیت‌الله رمضانی در ابتدا ضمن خوشامدگویی و تشکر از حضور اعضا و مسئولان انجمن طلاب سه کشور تایلند، اندونزی و مالزی در این جلسه، از تلاش‌های معاونت‌های علمی و فذرهنگی و بین‌الملل مجمع برای تشکیل این جلسه قدردانی کرد.

آیت‌الله رمضانی تاکید کرد: این جلسه، آغاز یک مسیر است و در ادامه باید نشست‌های تخصصی به‌صورت جداگانه برای هر کشور برگزار شود تا مسائل، ظرفیت‌ها و چالش‌ها به‌صورت دقیق بررسی و پیگیری گردد. ضروری است وظایف محوله را بازخوانی کرده، آن‌ها را شناسایی و بر اساس آن برنامه‌ریزی منسجم انجام دهیم.

ضرورت تدوین سند جامع فرهنگ دینی

آیت‌الله رمضانی گفت: بر این باورم که برای هر سه کشور تایلند، اندونزی و مالزی، با توجه به ظرفیت‌ها و اقتضائات بومی، باید «سند جامع فرهنگ دینی» تدوین شود؛ زیرا هر یک از این کشورها دارای ویژگی‌های خاص و شرایط فرهنگی متفاوتی هستند.

اینجانب در سال ۱۳۸۵ شمسی سفری به اندونزی داشتم و مشاهدات، خاطرات و دیدگاه‌های مطرح‌شده در جلسات مختلف آن سفر را در حدود ۱۵۰ صفحه مکتوب کرده‌ام که تاکنون منتشر نشده است. در آن مقطع با مجموعه‌هایی مانند «نهضت‌العلما» و «سازمان محمدیه» ارتباط برقرار شد؛ هرچند تشکل‌های شیعی همچون «ای‌بی‌آی» (ABI) و «ایجابی» (IJABI) هنوز به انسجام و گستره فعلی نرسیده بودند.

در تدوین سند جامع فرهنگ دینی، باید فرصت‌ها و ظرفیت‌های بومی به‌درستی شناسایی و تهدیدها با نگاه آسیب‌شناسانه بررسی شوند. بر این اساس، لازم است حدود ده راهبرد کلان تعریف شود و برای هر راهبرد نیز چندین راهکار اجرایی و عملیاتی در نظر گرفته شود.

تعامل سازنده در مالزی و تایلند

دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) با اشاره به ظرفیت‌ها و چالش‌ها در دو کشور مالزی و تایلند افزود: در خصوص کشور مالزی، در مقاطعی به‌دلیل فقدان شناخت متقابل و وقوع برخی حوادث، سوءتفاهم‌هایی شکل گرفت؛ در حالی که می‌توان با تکیه بر مشترکاتی همچون مسئله فلسطین و موضوع تقریب مذاهب، زمینه تعامل و گفت‌وگو را فراهم کرد. اگر مکتب اهل‌بیت(ع)، نهج‌البلاغه، صحیفه سجادیه و نگاه معصومان(ع) به قرآن کریم به‌درستی تبیین و معرفی شود، به‌طور طبیعی علاقه‌مندی و پذیرش ایجاد خواهد شد.

در کشور تایلند نیز از زمان شیخ احمد قمی ظرفیت‌های مثبت و ارزشمندی وجود داشته است، اما در دوره‌های بعد، استمرار آن مسیر نیازمند حضور شخصیت‌ها و نیروهایی بود که بتوانند آن جریان را به‌صورت منسجم دنبال کنند.

معرفی مکتب اهل‌بیت(ع)؛ نه «شیعه‌سازی» تفرقه‌آمیز

آیت‌الله رمضانی همکاری معاونت بین‌الملل و معاونت علمی و فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) را در این مسیر ضروری دانست و گفت: باید با همکاری نزدیک و با رعایت تمامی ملاحظات و احتیاط‌های لازم، سند جامع فرهنگ دینی را تدوین شود. متأسفانه گاهی برخی جریان‌ها با اقدامات نادرست، بحث «شیعه‌سازی» را به‌گونه‌ای مطرح می‌کنند که موجب اختلاف و تنش می‌شود. تأکید می‌کنم که هدف ما شیعه‌سازی به معنای تفرقه‌آمیز آن نیست، بلکه مقصود، معرفی صحیح، عالمانه و دقیق مکتب اهل‌بیت(ع) است. معرفی ناصحیح شیعه، اگر به بروز هزاران اختلاف اجتماعی منجر شود، نه فرصت، بلکه یک تهدید محسوب می‌شود.

در کشورهایی مانند اندونزی، ظرفیت‌های بزرگی در میان جریان‌های «حوائب» و «صوفیه» وجود دارد. اگر امیرالمؤمنین(ع) و امام سجاد(ع) به‌درستی معرفی شوند، آنان با افتخار خواهند گفت که قطب‌الاقطابشان علی بن ابی‌طالب(ع) است. وظیفه ما معرفی بی‌کم‌وکاست و دقیق معارف به جامعه است و در این مسیر، نصرت و عنایت الهی شامل حال خواهد شد.

ویژگی‌های هشت‌گانه شیعه مطلوب در کلام امام صادق(ع)

استاد حوزه علمیه قم در ادامه با اشاره به حدیثی از حضرت امام صادق(ع) افزود: روایت بسیار زیبایی از امام صادق(ع) وجود دارد که باید همواره مدنظر ما باشد. آن حضرت می‌فرمایند شیعیان ما کسانی هستند که دارای هشت ویژگی باشند.

سه ویژگی نخست به حوزه شناخت و عقلانیت باز می‌گردد:
۱. عاقل و خردورز باشند؛
۲. فهیم باشند؛
۳. فقیه و دارای فهم عمیق دینی باشند.

پنج ویژگی دیگر به عرصه رفتار و عمل مربوط است:

۴. حلیم و بردبار باشند و زبان به بدگویی نگشایند؛
۵. صبور و مقاوم باشند؛
۶. وفادار باشند؛
۷. اهل مدارا و تعامل باشند؛
۸. صادق و راستگو باشند.

اگر پیروان مکتب اهل‌بیت(ع) چنین ویژگی‌هایی داشته باشند، جامعه به‌طور طبیعی به آنان جذب خواهد شد. امروز معرفی اهل‌بیت(ع) صرفاً با سخن، روایت و تاریخ کافی نیست؛ مردم به رفتار، گفتار، سبک زندگی، نشست‌ و برخاست و اخلاق پیروان می‌نگرند. اگر اخلاق ما درست باشد، در میدان تأثیرگذاری پیروز خواهیم بود.

پیوند مکتب اهل‌بیت(ع) با جریان مقاومت

وی با تاکید بر اینکه ما باید اسلامِ اهل‌بیتی را عمیق، مستند و به‌دور از خرافات بشناسیم اظهار داشت: سخن و گفتمان ما باید متکی بر آیات قرآن و روایات معتبر باشد؛ همان‌گونه که در صحیفه امام خمینی(ره) و بیانات مقام معظم رهبری(مدّ ظلّه العالی)، تمامی مفاهیم ریشه در آموزه‌های اهل‌بیت(ع) دارد.

تفکری که به گسترش تشیع بدون توجه به ایران اسلامی و جریان مقاومت می‌اندیشد، تفکری خطرناک است. مگر می‌توان اهل‌بیت(ع) را معرفی کرد، اما به بُعد مبارزاتی، عدالت‌خواهی و استکبارستیزی آنان بی‌توجه بود؟ امیرالمؤمنین(ع) در واپسین لحظات عمر شریف خود فرمودند: «کونوا للظالم خصماً و للمظلوم عوناً»؛ دشمن ستمگر و یاور ستمدیده باشید.

نباید اهل‌بیت(ع) را ابزار دستیابی به منافع مادی قرار داد. در جهان امروز که با بحران‌های فکری، عقیدتی و اخلاقی مواجه است، اهل‌بیت(ع) نجات‌بخش بشریت‌اند، مشروط بر آنکه فهم ما از اسلام، منطبق با شرایط زمان و مکان باشد. این نگاه، نه‌تنها در فقه، بلکه در تحلیل مسائل کلان نظام سیاسی و اجتماعی نیز نقش تعیین‌کننده دارد. امروز با تحریف اسلام روبه‌رو هستیم؛ برخی رحمت اسلام را برجسته می‌کنند، اما عنصر مقاومت آن را کنار می‌گذارند.

رسالت مبلغان، فضای مجازی و کادرسازی بومی

دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) با اشاره به وظایف طلاب و نخبگان دینی و فرهنگی گفت: شما به‌عنوان «مرابطان» و مرزبانان معارف اهل‌بیت(ع)، مسئولیت سنگینی بر عهده دارید. هویت‌بخشی به جوانان و سازمان‌دهی بانوان فعال در مناطق مختلف باید در اولویت قرار گیرد. همچنین فراگیری مهارت‌های تدریس، تربیت، مشاوره و سخنوری برای معرفی صحیح اسلام امری ضروری است.

حضور فعال و هدفمند در فضای رسانه‌ای و مجازی اهمیت ویژه‌ای دارد. طلاب باید به شهرها و کشورهای خود بازگردند و در محیط بومی خویش، اثرگذار باشند؛ یک مبلغ آگاه و عامل فقط یک شخص نیست بلکه یک امت است. همان‌گونه که امام خمینی(ره) درباره شهید بهشتی فرمودند: «بهشتی یک امت بود.»

تألیف کتاب و تولید محتوا به زبان‌های بومی یک ضرورت جدی است. در حوزه‌هایی مانند ویکی‌شیعه نیز لازم است دوستان مالایی و منطقه‌ای، خود مدیریت و راهبری بخش‌های مربوطه را بر عهده بگیرند.

راهبرد اصلی ما باید «کادرسازی» باشد؛ یعنی به جای دادن ماهی، ماهی‌گیری را آموزش دهیم تا مربیانی تربیت شوند که بتوانند هزاران نفر دیگر را تعلیم دهند.

اقتدار امت اسلام و جایگاه ولایت فقیه

آیت‌الله رمضانی در بخش دیگری از سخنان خود به حوادث اخیر و تهدیدها و یاوه‌گویی‌های مستکبران علیه مردم و رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران پرداخت و گفت: امت اسلام، اقتدار سیاسی، نظامی، فرهنگی و اقتصادی می‌آفریند و گسترش جغرافیای این امت، راه نفوذ استعمارگران را مسدود می‌کند. ایمان به خدا و کفر به طاغوت باید در کنار یکدیگر معنا یابند.

ایران اسلامی، به رهبری امامین انقلاب، پرچم‌دار این حرکت عظیم بوده است. امروز پس از ۴۶ سال توطئه‌های پی‌درپی، از جنگ تحمیلی تا فتنه‌های گوناگون، نظام اسلامی با قدرت و استحکام مسیر خود را ادامه می‌دهد.

اهانت به مقدسات و به‌ویژه مقام معظم رهبری، خط قرمز ما و تمامی آزادی‌خواهان جهان است. ما ایشان را «مسلمِ زمانه» می‌دانیم و اجازه نخواهیم داد بیعت‌شکنی‌های تاریخی تکرار شود. قدرت و اقتدار نظام اسلامی روزبه‌روز در حال افزایش است و شما عزیزان، ثمرات این انقلاب و سربازان این مسیر هستید. با حفظ وحدت و پرهیز از اختلافاتی که خواست دشمن است، باید با امید و اعتماد به آینده حرکت کنیم.

دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) در پایان، از هم‌افزایی شکل‌گرفته میان جامعه‌المصطفی(ص) و مجمع جهانی اهل‌بیت (ع) ابراز خرسندی کرد.

شایان ذکر است در ابتدای این نشست، حجت‌الاسلام دکتر شاکری، معاون علمی و فرهنگی مجمع، ضمن خیرمقدم به حاضران، مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) را خانه دوم طلاب و نخبگان بین‌المللی خواند.

وی هدف از این دیدار را استخراج ایده‌های نوین برای ارتقای تعاملات با کشورهای منطقه برشمرد.

در ادامه نیز، حجت‌الاسلام معینیان، معاون بین‌الملل مجمع، گزارشی از فعالیت‌های ۳۵ ساله این نهاد ارائه کرد. وی ایجاد مجامع محلی قانونمند، هویت‌بخشی به جامعه بانوان، حمایت از تشکل‌هایی نظیر«ای‌بی‌آی» (ABI) و «ایجابی» (IJABI) در اندونزی و تعامل با مراکز علمی و مذهبی تایلند و مالزی را از اولویت‌های اصلی مجمع در دوره جدید مدیریت دانست.

گزارشی از وضعیت تبلیغی در تایلند، اندونزی و مالزی

در بخش دیگری از این دیدار، نمایندگان طلاب به تشریح وضعیت فرهنگی کشورهای خود پرداختند. سید مبارک حسینی، رئیس انجمن محبین ولایت‌فقیه تایلند، به آزادی فعالیت‌های مذهبی در این کشور و تعامل با دانشگاه‌ها اشاره کرد. سید هدایه، نماینده بانوان تایلند نیز بر لزوم استقلال مالی فعالیت‌های فرهنگی و تأسیس مدرسه ازدواج تأکید کرد. رئیس انجمن طلاب اندونزی، چالش ریزش نسل دوم شیعیان را مطرح نمود و ادیب، کارشناس منطقه، بر ضرورت مقابله با نفوذ وهابیت و جریان‌های تفرقه‌افکن تأکید کرد. همچنین نماینده طلاب مالزی به محدودیت‌های قانونی و ضرورت استفاده از ظرفیت‌های مشترک نظیر موضوع فلسطین برای ترویج معارف پرداخت.

...................

پایان پیام/